Överlast är inte olovlig körning

Publicerad

Har du stoppat in mer last i din husvagn än vad lastvikten tillåter, kör du med överlast. Skulle vikten vara så hög att du överskrider 3 500 kg i totalvikt för hela ekipaget, är det fortfarande överlast. Inte olovlig körning. Det är kontentan av bestämmelserna.
Av Ingela Svenson

Husvagnens och bilens sammanlagda totalvikt får inte vara högre än 3 500 kilo, om du har B-körkort* För att få köra ett ekipage som har mer än 3 500 kilo i sammanlagd totalvikt krävs BE-körkort.

Frågan som många har ställt, är vad som händer om man lastar sitt ekipage så att det överskrider dessa 3 500 kilo i totalvikt, och bara har B på körkortet. Räknas det som olovlig körning då?

Reglerna är snåriga, så vi tog kontakt med Klas Rehnberg, som är jurist hos Vägverket, för att reda ut begreppen. Han hänvisar till lagtexten, Lag (2001:559) om vägtrafikdefinitioner, som definierar begreppet totalvikt. Där står att totalvikten för (bland andra, red:s anm) släpfordon är
”Summan av fordonets tjänstevikt och den beräknade vikten av det största antal personer och den största mängd gods som fordonet är inrättat för.”

Just detta ”inrättat för” är avgörande. För hur du än lastar din husvagn, kan du inte ändra den totalvikt som vagnen en gång blev inrättad för. Lasten påverkar alltså inte totalvikten enligt de här juridiska termerna, oavsett vad vågen visar vid det enskilda tillfället.

Slutsatsen är att du inte har gjort dig skyldig till olovlig körning i det här fallet. Däremot är det överlast, om du har lastat mer än vad maximilasten tillåter, och böter är vad du har att vänta.

Principen är densamma för husbilar. Där får du köra en bil med totalvikt upp till 3 500 kilo på B-körkort, det är grundregeln*. Har du lastat din bil så att vågen visar mer än 3 500 kilo, har du gjort dig skyldig till överlast (i dagligt tal) eller att bruka fordonet ”trots att högsta tillåtna maximilast överskridits” på juristspråk. Men inte olovlig körning alltså, av samma skäl som gäller för husvagn.

* Vissa övergångsregler finns för den som tog sitt B-körkort före den 1 juli 1996.

Så mycket kostar det
Hur stora böterna blir beror på hur mycket överlast du har. Det räknas i procent av tillåten lastvikt. Har din vagn en totalvikt på 1 400 kilo och tjänstevikt på 1 300 kilo, har du en tillåten maximilast på 100 kilo. Skulle du då ha lastat in 110 kilo, har du alltså överskridit den vikten med 10 procent. Två tusen kronor fattigare lär du bli av den förseelsen.

Prislistan enligt Riksåklagarens föreskrifter (okt 2008):
Överlast i procent av maximilasten och bötesbelopp:

10 - 20 procent2 000 kronor
21 - 30 procent2 500 kronor
31 - 40 procent3 000 kronor
41 - 50 procent4 000 kronor

Tillbaka till "Reglerna avgör din säkerhet"


Av:

On
Off

6 kommentarer

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1423 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 543 fristående campingplatser och 460 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 420 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2018-01

  • Husvagn & Camping 2017-12

  • Husvagn & Camping 2017-11

  • Husvagn & Camping 2017-10

  • Husvagn & Camping 2017-09

  • Husvagn & Camping 2017-08

  • Husvagn & Camping 2017-07