Inget är omöjligt - enligt Christer

Inget är omöjligt - enligt Christer

Publicerad

Finns ingen anledning att bara ha det bra, när det går att få det bättre. Så resonerar Christer Åkerstedt om livet i stort, från yrkesval till boplats. Filosofin gäller även förtältsdörren.  


Alla sa att det inte går. Christer citerar kommentarerna:
"Här på campingen finns folk i byggbranschen, och alla är överens. Det går inte att konstruera en dörr av trä, och tro att den ska funka som förtältsdörr. Det är omöjligt!"
- När de sa att det var omöjligt blev det riktigt roligt, säger Christer Åkerstedt och ler.

Vi träffar Christer en solig lördag på campingen där han och hustrun Maria har fast plats. De har husvagnen uppställd hela året, och de vistas där den mesta tiden. Visserligen har de ett hus också, bara några mil från campingen, men där är de mest och tittar till.
- Maria har fostrat mig och sex ungar. Nu stortrivs hon med livet på campingen, och då ska hon leva det livet också.
- Själv älskar jag det här stället. Här laddar jag batterierna, njuter av omgivningen och samvaron med grannarna. Jag pendlar gärna till jobbet för att få komma hit efter avslutad arbetsdag, säger Christer.

Så var det dörren då. Det började julen 2008. Christer berättar hur han och Maria satt i förtältet och åt julmat. De har ett så kallat Standby-tält. Luftvärmepumpen var igång, så de hade drygt 20 grader varmt i förtältet.  
- Jättemysigt, säger Christer.
Men han hade funderat ett slag på det där med dörren. Det var obekvämt att böja sig ner till marken för att dra upp dragkedjan. Vanligen krävs det två händer för manövern, och har man något att bära blir dragkedjan ett irritationsmoment.  Dragkedjor slits också över tid, det får man räkna med.

Så där i förtältet, mitt i julstämningen, klädde han funderingarna i ord till sin hustru.
- Vi har en dörr över hemma i huset, en vi köpte som aldrig kom till användning. Du kan pröva med den, tipsade Maria.
- Julmaten får bara smälta först, sa Christer, och med det var beslutet taget.
Vi första lämpliga tillfälle hämtade de dörren därhemma. Christer tog mått på tältdörren, och tillverkade en karm i trä med exakt passform för tältöppningen. Han behövde inte göra någon åverkan på tältet, och dragkedjan finns gömd bakom en list. Förtältet kan alltså återställas till originalutförande på några ögonblick.

- Det tog inte lång stund att konstatera att det här skulle fungera. Men då ökade kraven förstås, smilar han. En fungerande trädörr är bra, men en snygg fungerande trädörr är bättre. Alltså fick färghandlaren besök, och dörren blev målad i samma nyans som tältet.
- Det skulle vara roligt att kunna titta ut lite, tyckte Maria, och Christers nästa lov gick till byggvaruhandeln. Nu är dörren kompletterad med ett cirkelrunt fönster.

Nya innovationer blir inte okända länge på en camping, så strax stod en granne där och bad Christer tillverka en trädörr till honom också. Som bekant finns det många grannar på campingar, så hyfsat många dörrar blev det. Ryktet spred sig, så nu har Christer levererat dörrar till campingar på andra håll i landet också.
- Men alla andras dörrar är finare än vår, menar Christyer. Vi har utvecklat dem en del. Till exempel målar vi linjer i samma nivå och nyans som på tältet, så att det blir enhetligt. Det gjorde vi inte på vår dörr. Och fönsterna är bättre nu än det vi har själva. Och karmarna vi tillverkar nu är snyggare. Men Maria säger att vi inte ska ändra något. Det här är originalet, vi ska se hur det står sig över tid, säger hon, och då får det bli så.

Vi går runt på campingen tillsammans, och Christer visar oss exempel på dörrar med lite varierande design.  
- Så nu är det fullkomnat, gissar vi.
- Inte då. Nu håller jag på att undersöka om det går att tillverka dörren i aluminium. Det blir en spännande resa, säger Christer.

Christer Åkerstedt

-Här på campingen har jag min favoritmiljö med omgivningen, med grannarna, men utan en massa prylar, säger Christer Åkerstedt.

Camparen Christer
Har sex barn, hade en Polar 590 och ett Pentatält.
- Om vi så bara skulle stanna över en natt, åkte tältet upp. Tänk dig bara åtta par skor. De tar plats.
- Ungarna var som cirkusarbetare, fenomenala på att sätta upp tältet på nolltid. Så imponerande att campinggrannar bad dem plocka ner och sätta upp det en gång till, för de ville filma processen.
Nu trivs Christer på sin fasta campingplats, med husvagn och förtält.
- Jag blir inte lyckligare av alla prylarna hemma i huset. Tvärtom – jag är lyckligare här, i den här omgivningen, utan prylar. När jag bara ÄR!

Yrkesmannen Christer
Har jobbat som busschaufför. Fick frågan om att bli kyrkvaktmästare, och då blev han det. Fick frågan om att köra transporter för begravningsbyrån, då gjorde han det. Och körde bussen.  Fick frågan om att bli begravningsentreprenör, och det ville han absolut inte. Men tillfälligheter spelade in, så nu är han det.
- Jag älskar mitt jobb, finare jobb kan man inte ha. Det handlar om att möta människor i kris, men man får så oerhört mycket tillbaka!

On
Off

4 kommentarer

 • Modellnytt 2022 (del 2)

  Modellnytt 2022 (del 2)

  Välkommen till den andra delen av modellnytt 2022. Den här gången betar vi av nya modeller, förändrade planlösningar och detaljförbättringar hos en mängd olika husbils- och husvagnstillverkare. Vad sägs om en ny, slimmad husbil från Sun Living? Dessutom berättar vi om en monumental uppgradering av Adrias åretruntserie Alpina och av den tredimensionella bakdelen FoldXpand som nu finns på var och varannan modell från Knaus. Mycket nöje!

  Artikel Michael Åhman, 2021-11-26 08:17

 • Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  Hugos Husbilar: Skräddarsyr på beställning

  "Ursäkta röran, vi bygger om". Vem har inte någon gång sett en sådan skylt mitt i ett byggkaos? På Hugos Husbilar i Vetlanda är dock ombyggnationer något av ett normaltillstånd. Hela verksamheten går nämligen ut på att kundanpassa fordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-11-23 07:12

 • Naven – skatt på Kållandsö

  Naven – skatt på Kållandsö

  Vackert och välordnat, ja helt enkelt en ställplats att njuta vid. Så kan Ställplats Naven, på Kållandsö i Vänern, beskrivas. Husvagn eller husbil är egalt, men gör dig besväret att upptäcka denna skatt.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-11-19 07:54

 • Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Klassiker: Volvo(vagnen) från Småland

  Ett hundratal vagnar räknade Volvo med att sälja redan första året. Företagets campingvagn, som tillverkades i Småland, blev dock ingen succé, trots att den både var en husvagn, en släpkärra och en lekstuga. Efter endast 53 exemplar lades tillverkningen ner.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-11-17 07:34

 • Modellnytt 2022 (del 1)

  Modellnytt 2022 (del 1)

  Som bekant tog Coronapandemin ett fast grepp om världen. Det har emellertid inte hindrat husvagns- och husbilsindustrin från att gnugga geniknölarna – snarare tvärtom. Bürstner kommer med en "uppblåsbar alkov" medan franska Rapido lanserar jubileumsmodeller. Dess syskonmärke Itineo har dessutom fått en ansiktslyftning som heter duga. Även på den svenska tillverkningsmarknaden har det hänt grejer, exempelvis blir Kabes instegsmodell Classic en Estate, medan Polar visar upp ett helt nytt yttre. Hjärtligt välkomna till den första delen av Modellnytt där ni kan botanisera bland tillverkarnas nya planlösningar och deras detaljförändringar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-28 08:10

 • Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  Historik: Lödde husvagnar – ett livsprojekt

  De drömde om ett gemensamt projekt. Så kom det sig att Siw och Bengt Jacobsson startade Lödde Husvagnar år 1988 – utan någon campingerfarenhet. Kontakten med kunderna har hållit gnistan vid liv under alla år, men nu stundar ett generationsskifte i företaget.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-27 07:09

 • Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Verkstadsslarv – nyckeln försvann

  Att lämna in husbilen på verkstad är ofta en kostsam process som kräver gott om tid. Men vad händer när verkstaden misslyckas eller i värsta fall har sönder, eller slarvar bort ett viktigt tillbehör som i det här fallet en startnyckel? Och sedan vägrar erkänna sitt misstag?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-10-21 08:08

 • Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Ställplats Skanörs hamn: Lyx vid Skånes Riviera

  Hela miljön runt ställplatsen i Skanörs Hamn andas lyx och flärd. Alltifrån sanddynerna och stranden till fiskbutikerna och restaurangerna som känns som något extra.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-10-20 07:56

 • Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Historik: Ahlgrens Bilar – inga husbilar?

  Det skulle bli marshmallows – resultatet blev något helt annat. Succén lät dock inte vänta på sig och sedan starten är Ahlgrens världens mest sålda bilar.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-10-19 07:16

 • Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Historik: Husvagnen Sveland skulle bli perfekt

  Det var drömmen om den perfekta husvagnen som fick Bengt Bengtsson att ta fram skissblocket. Resultatet blev Sveland, en svensk vagn som tillverkades i England och såldes i 500 exemplar. Så här gick det till när en svensk visionär gjorde dröm till verklighet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-10-12 07:35

 • Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Historik: Tillbehör – huvudprodukt för KAMA Fritid

  Startskottet kom genom ett handslag på en camping under 1960-talet. Idag är KAMA Fritid en av Nordens ledande tillbehörsgrossister inom husvagns- och husbilssektorn. Vi låter företagets vd göra en historisk tillbakablick och samtidigt ta en titt i framtidskikaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-20 07:10

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1662 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 608 fristående campingplatser och 733 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 321 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-12

 • Husvagn & Camping 2021-11

 • Husvagn & Camping 2021-10

 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206