Inget är omöjligt - enligt Christer

Inget är omöjligt - enligt Christer

Publicerad

Finns ingen anledning att bara ha det bra, när det går att få det bättre. Så resonerar Christer Åkerstedt om livet i stort, från yrkesval till boplats. Filosofin gäller även förtältsdörren.  


Alla sa att det inte går. Christer citerar kommentarerna:
"Här på campingen finns folk i byggbranschen, och alla är överens. Det går inte att konstruera en dörr av trä, och tro att den ska funka som förtältsdörr. Det är omöjligt!"
- När de sa att det var omöjligt blev det riktigt roligt, säger Christer Åkerstedt och ler.

Vi träffar Christer en solig lördag på campingen där han och hustrun Maria har fast plats. De har husvagnen uppställd hela året, och de vistas där den mesta tiden. Visserligen har de ett hus också, bara några mil från campingen, men där är de mest och tittar till.
- Maria har fostrat mig och sex ungar. Nu stortrivs hon med livet på campingen, och då ska hon leva det livet också.
- Själv älskar jag det här stället. Här laddar jag batterierna, njuter av omgivningen och samvaron med grannarna. Jag pendlar gärna till jobbet för att få komma hit efter avslutad arbetsdag, säger Christer.

Så var det dörren då. Det började julen 2008. Christer berättar hur han och Maria satt i förtältet och åt julmat. De har ett så kallat Standby-tält. Luftvärmepumpen var igång, så de hade drygt 20 grader varmt i förtältet.  
- Jättemysigt, säger Christer.
Men han hade funderat ett slag på det där med dörren. Det var obekvämt att böja sig ner till marken för att dra upp dragkedjan. Vanligen krävs det två händer för manövern, och har man något att bära blir dragkedjan ett irritationsmoment.  Dragkedjor slits också över tid, det får man räkna med.

Så där i förtältet, mitt i julstämningen, klädde han funderingarna i ord till sin hustru.
- Vi har en dörr över hemma i huset, en vi köpte som aldrig kom till användning. Du kan pröva med den, tipsade Maria.
- Julmaten får bara smälta först, sa Christer, och med det var beslutet taget.
Vi första lämpliga tillfälle hämtade de dörren därhemma. Christer tog mått på tältdörren, och tillverkade en karm i trä med exakt passform för tältöppningen. Han behövde inte göra någon åverkan på tältet, och dragkedjan finns gömd bakom en list. Förtältet kan alltså återställas till originalutförande på några ögonblick.

- Det tog inte lång stund att konstatera att det här skulle fungera. Men då ökade kraven förstås, smilar han. En fungerande trädörr är bra, men en snygg fungerande trädörr är bättre. Alltså fick färghandlaren besök, och dörren blev målad i samma nyans som tältet.
- Det skulle vara roligt att kunna titta ut lite, tyckte Maria, och Christers nästa lov gick till byggvaruhandeln. Nu är dörren kompletterad med ett cirkelrunt fönster.

Nya innovationer blir inte okända länge på en camping, så strax stod en granne där och bad Christer tillverka en trädörr till honom också. Som bekant finns det många grannar på campingar, så hyfsat många dörrar blev det. Ryktet spred sig, så nu har Christer levererat dörrar till campingar på andra håll i landet också.
- Men alla andras dörrar är finare än vår, menar Christyer. Vi har utvecklat dem en del. Till exempel målar vi linjer i samma nivå och nyans som på tältet, så att det blir enhetligt. Det gjorde vi inte på vår dörr. Och fönsterna är bättre nu än det vi har själva. Och karmarna vi tillverkar nu är snyggare. Men Maria säger att vi inte ska ändra något. Det här är originalet, vi ska se hur det står sig över tid, säger hon, och då får det bli så.

Vi går runt på campingen tillsammans, och Christer visar oss exempel på dörrar med lite varierande design.  
- Så nu är det fullkomnat, gissar vi.
- Inte då. Nu håller jag på att undersöka om det går att tillverka dörren i aluminium. Det blir en spännande resa, säger Christer.

Christer Åkerstedt

-Här på campingen har jag min favoritmiljö med omgivningen, med grannarna, men utan en massa prylar, säger Christer Åkerstedt.

Camparen Christer
Har sex barn, hade en Polar 590 och ett Pentatält.
- Om vi så bara skulle stanna över en natt, åkte tältet upp. Tänk dig bara åtta par skor. De tar plats.
- Ungarna var som cirkusarbetare, fenomenala på att sätta upp tältet på nolltid. Så imponerande att campinggrannar bad dem plocka ner och sätta upp det en gång till, för de ville filma processen.
Nu trivs Christer på sin fasta campingplats, med husvagn och förtält.
- Jag blir inte lyckligare av alla prylarna hemma i huset. Tvärtom – jag är lyckligare här, i den här omgivningen, utan prylar. När jag bara ÄR!

Yrkesmannen Christer
Har jobbat som busschaufför. Fick frågan om att bli kyrkvaktmästare, och då blev han det. Fick frågan om att köra transporter för begravningsbyrån, då gjorde han det. Och körde bussen.  Fick frågan om att bli begravningsentreprenör, och det ville han absolut inte. Men tillfälligheter spelade in, så nu är han det.
- Jag älskar mitt jobb, finare jobb kan man inte ha. Det handlar om att möta människor i kris, men man får så oerhört mycket tillbaka!

On
Off

4 kommentarer

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

 • Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Bästa ställplatskommunen tyckte husbilsfararna år 2019. Och nog är man fortfarande välvilligt inställda till husbilsturismen i Lysekil. På Marinan utanför staden finns en fantastiskt fin ställplats för dig som vill njuta av bohuslänsk natur när den är som bäst.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-12-12 08:16

 • Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Inte utan min familj. Ett ordspråk som blev ett med Arist Dethleffs. Mannen bakom varumärket som än idag står sig i husvagn- och husbils-industrin. För honom fanns aldrig tanken på att lämna sin hustru och dotter när det vankades affärsresor. Redan 1931 konstruerade han den första husvagnen och det är fortfarande slående hur innovativa Dethleffs är. Häng med på en bildkavalkad – från lite av husvagnens vagga till nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-10 07:36

 • Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Det finns många skäl att besöka Nora i Bergslagen. Nu har kommunen ökat servicen för husbilsturisterna och erbjuder en nyanlagd ställplats mitt i den lilla staden.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-11-20 08:50

 • Kabes historia: Alltid steget före

  Kabes historia: Alltid steget före

  Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-10-30 08:28

 • Flykten från kylan

  Flykten från kylan

  Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-10-29 09:03

 • Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Husvagnar eller husbilar, golfspelare eller inte. Till Sölvesborgs Golfklubb är alla välkomna. Detta är ett riktigt bra övernattningstips för dig som reser i vackra Blekinge skärgård.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-10-22 09:27

 • Visst katten kan vi åka med!

  Visst katten kan vi åka med!

  Många tar hunden med på den rullande semestern. Men katt ...? Jodå, det går. Möt Elvis, 11, och Zimba, 7, med många års vana vid att åka husbil. Här berättar mattar och hussar om hur man gör för att få missen att trivas i husbil och husvagn.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-10-14 07:05

 • Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Domstens Hamn kan vara den perfekta övernattningsplatsen på vägen till och från Öresundsfärjorna. Kommer du en varm sommardag blir det fina havsbadet en extra bonus.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-23 08:34

 • Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Halmstad Segelsällskap hälsar husvagnar och husbilar välkomna till sin småbåtshamn. En härlig badstrand med vit sand, båtliv och livet i centrum. Välj vad du vill för allt är nära.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-20 08:03

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842