Inget är omöjligt - enligt Christer

Inget är omöjligt - enligt Christer

Publicerad

Finns ingen anledning att bara ha det bra, när det går att få det bättre. Så resonerar Christer Åkerstedt om livet i stort, från yrkesval till boplats. Filosofin gäller även förtältsdörren.  


Alla sa att det inte går. Christer citerar kommentarerna:
"Här på campingen finns folk i byggbranschen, och alla är överens. Det går inte att konstruera en dörr av trä, och tro att den ska funka som förtältsdörr. Det är omöjligt!"
- När de sa att det var omöjligt blev det riktigt roligt, säger Christer Åkerstedt och ler.

Vi träffar Christer en solig lördag på campingen där han och hustrun Maria har fast plats. De har husvagnen uppställd hela året, och de vistas där den mesta tiden. Visserligen har de ett hus också, bara några mil från campingen, men där är de mest och tittar till.
- Maria har fostrat mig och sex ungar. Nu stortrivs hon med livet på campingen, och då ska hon leva det livet också.
- Själv älskar jag det här stället. Här laddar jag batterierna, njuter av omgivningen och samvaron med grannarna. Jag pendlar gärna till jobbet för att få komma hit efter avslutad arbetsdag, säger Christer.

Så var det dörren då. Det började julen 2008. Christer berättar hur han och Maria satt i förtältet och åt julmat. De har ett så kallat Standby-tält. Luftvärmepumpen var igång, så de hade drygt 20 grader varmt i förtältet.  
- Jättemysigt, säger Christer.
Men han hade funderat ett slag på det där med dörren. Det var obekvämt att böja sig ner till marken för att dra upp dragkedjan. Vanligen krävs det två händer för manövern, och har man något att bära blir dragkedjan ett irritationsmoment.  Dragkedjor slits också över tid, det får man räkna med.

Så där i förtältet, mitt i julstämningen, klädde han funderingarna i ord till sin hustru.
- Vi har en dörr över hemma i huset, en vi köpte som aldrig kom till användning. Du kan pröva med den, tipsade Maria.
- Julmaten får bara smälta först, sa Christer, och med det var beslutet taget.
Vi första lämpliga tillfälle hämtade de dörren därhemma. Christer tog mått på tältdörren, och tillverkade en karm i trä med exakt passform för tältöppningen. Han behövde inte göra någon åverkan på tältet, och dragkedjan finns gömd bakom en list. Förtältet kan alltså återställas till originalutförande på några ögonblick.

- Det tog inte lång stund att konstatera att det här skulle fungera. Men då ökade kraven förstås, smilar han. En fungerande trädörr är bra, men en snygg fungerande trädörr är bättre. Alltså fick färghandlaren besök, och dörren blev målad i samma nyans som tältet.
- Det skulle vara roligt att kunna titta ut lite, tyckte Maria, och Christers nästa lov gick till byggvaruhandeln. Nu är dörren kompletterad med ett cirkelrunt fönster.

Nya innovationer blir inte okända länge på en camping, så strax stod en granne där och bad Christer tillverka en trädörr till honom också. Som bekant finns det många grannar på campingar, så hyfsat många dörrar blev det. Ryktet spred sig, så nu har Christer levererat dörrar till campingar på andra håll i landet också.
- Men alla andras dörrar är finare än vår, menar Christyer. Vi har utvecklat dem en del. Till exempel målar vi linjer i samma nivå och nyans som på tältet, så att det blir enhetligt. Det gjorde vi inte på vår dörr. Och fönsterna är bättre nu än det vi har själva. Och karmarna vi tillverkar nu är snyggare. Men Maria säger att vi inte ska ändra något. Det här är originalet, vi ska se hur det står sig över tid, säger hon, och då får det bli så.

Vi går runt på campingen tillsammans, och Christer visar oss exempel på dörrar med lite varierande design.  
- Så nu är det fullkomnat, gissar vi.
- Inte då. Nu håller jag på att undersöka om det går att tillverka dörren i aluminium. Det blir en spännande resa, säger Christer.

Christer Åkerstedt

-Här på campingen har jag min favoritmiljö med omgivningen, med grannarna, men utan en massa prylar, säger Christer Åkerstedt.

Camparen Christer
Har sex barn, hade en Polar 590 och ett Pentatält.
- Om vi så bara skulle stanna över en natt, åkte tältet upp. Tänk dig bara åtta par skor. De tar plats.
- Ungarna var som cirkusarbetare, fenomenala på att sätta upp tältet på nolltid. Så imponerande att campinggrannar bad dem plocka ner och sätta upp det en gång till, för de ville filma processen.
Nu trivs Christer på sin fasta campingplats, med husvagn och förtält.
- Jag blir inte lyckligare av alla prylarna hemma i huset. Tvärtom – jag är lyckligare här, i den här omgivningen, utan prylar. När jag bara ÄR!

Yrkesmannen Christer
Har jobbat som busschaufför. Fick frågan om att bli kyrkvaktmästare, och då blev han det. Fick frågan om att köra transporter för begravningsbyrån, då gjorde han det. Och körde bussen.  Fick frågan om att bli begravningsentreprenör, och det ville han absolut inte. Men tillfälligheter spelade in, så nu är han det.
- Jag älskar mitt jobb, finare jobb kan man inte ha. Det handlar om att möta människor i kris, men man får så oerhört mycket tillbaka!

On
Off

4 kommentarer

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842