Från A till Ö med H&C

Publicerad: 2012-01-26   Uppdaterad: 2012-01-30

Folk som är intresserade av husvagn- , husbil- och campingvärlden slänger sig med uttryck som det ibland tar lite tid att lära sig. Här följer en lista från a till ö på idel begrepp som har bäring för oss som helst tillbringar livet i husvagnar, förtält eller husbilar. Ordlistan är också nyttig för dig som...

Folk som är intresserade av husvagn- , husbil- och campingvärlden slänger sig med uttryck som det ibland tar lite tid att lära sig.

Här följer en lista från a till ö på idel begrepp som har bäring för oss som helst tillbringar livet i husvagnar, förtält eller husbilar. Ordlistan är också nyttig för dig som står i begrepp att skaffa dig ett campingfordon av något slag.

Saknar du något eller några ord i listan?
Tipsa oss här

A

Alkovbil: Husbil med påbyggnad ovanför hytten, vanligtvis inredd som sovplats, sovalkov.

A-mått: Anger vilken storlek förtältet ska ha. Måttet gäller skenan som går från vagnens ena nedre hörn, över hela husvagnssidan och ner till det andra nedre hörnet. Längden på skenan, plus avståndet till marken, både fram och bak är det mått som kallas A-mått.

 

 

B

Barnkammarvagn: Husvagn med planlösning som lämpar sig för barnfamiljer, exempelvis med våningssängar.

Bodel: Den del av husbilen som används för boendet, alltså den påbyggda delen på bilen.

Bruttovikt: Fordonets vikt vid vägningstillfället.

C

Campingkort: Camping Card Scandinavia ges ut av SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. Kortet är kostnadsfritt, men ett årligt märke måste köpas för att kortet ska vara giltigt. Enligt SCR krävs detta kort på campingplatser som är medlemmar i organisationen. Kortet gäller i Norden och på utvalda campingplatser i ett femtontal europeiska länder. Innehavare av SCR- kan få vissa förmåner och rabatter.

Internationellt campingkort, Camping Card International, CCI, tjänar som ditt ”pass” när du besöker utländska campingplatser. Många campingplatser lämnar rabatt på campingavgiften till de gäster som har CCI.

Campingplats: Anläggning för att ta emot gäster i husvagnar, husbilar, tält, campers eller annat mobilt boende. Erbjuder ofta också uthyrningsstugor. Campingplatser tillhandahåller viss service, som toaletter, duschar, vatten, avloppstömning, latrintömning – sådan service som mobila turister behöver.

Campingtomt: Den yta gästen får till förfogande för det egna campingfordonet/tältet.

Chassi: Underredet som husvagnar och husbilar bygger på. På husbilen ingår även motor och växellåda i chassiet.

Camper: En bostadsinredd modul (husvagn utan hjul) som vid körning spänns fast på flaket på en pick up eller lätt lastbil.

D

Delintegrerad: Husbil som är byggd på lastbilschassi, där originalhytten är bibehållen . I vissa fall dock modifierad, exempelvis med isolering och speciella hyttstolar. Vanligtvis är dessa stolar vändbara, och kan integreras med bodelen.

E

Elpatron: Tillbehör till gasolpannan som gör det möjligt att få värme via el. Finns normalt i vattenburna värmesystem. Elkassett finns i luftburna värmesystem.

F

F-camping: Campingplatser som inte är medlemmar i SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation. F står för Fristående campingplatser. H&C ger årligen ut en katalog över dessa campingplatser. På f-campingar krävs inga campingkort.

Fricamping: Uppställning i det fria, men utan att bryta mot regler och bestämmelser. Kan vara i en glänta i skogen, vid en sjö eller annan plats som lockar för tillfället.

Begreppet myntades av H&C som motvikt till ”vildcamping” som tidigare användes som nedlåtande beskrivning av all camping utanför campingplats.

Funktionsnormerade mått: Står för ”minsta mått för bra funktion”. Används som normmått i H&C:s tester av husvagnar och husbilar.

Förtält: Tält som monteras intill husvagnen, och blir som ett uterum. Finns i många olika modeller.

 

G

Gasol: Den gas som vanligtvis används i fritidsfordon för uppvärmning och matlagning. Förvaras i särskilda flaskor, varifrån gasen leds in till respektive funktion i fordonet. Består av butan eller propan. Butan används i varmare länder och förgasas inte vid minusgrader.

Gasolkoffert: Utrymme där gasflaskorna har sin plats. I husvagnar finns den som separat utrymme, där det förutom plats för flaskorna också ryms allehanda annan oöm packning. Husbilar har ofta ett utvändigt fack avsett endast för gasolflaskorna.

H

Halvintegrerad: Se ”Delintegrerad”. Halvintegrerad är en tidigare benämning som ändrats till delintegrerad, då den termen mer korrekt beskriver modellen.

Helintegrerad: Lastbils- eller buss-chassi där hela bodelen är byggd av husbilstillverkaren, det vill säga även hytten.

Husbilscamping: Vanligtvis ställplatser, men tillåter enbart husbilar, inga andra campingfordon.

I

Instegsmodell: Husvagnar och husbilar som vänder sig till förstagångsköpare med vanligtvis lite enklare utrustning och lägre pris. Används också i bilbranschen, kallas där också för ”inropare”.

Instegsgarderob: Plats för ytterkläder i direkt anslutning till entrédörren.

 

J

Jalusiskåp: Förekommer ofta istället för traditionell skåplucka, då jalusin sparar utrymme. Även jalusidörr används, exempelvis till toalettrummet.

K

Konvektor: Element som värms när uppvärmt vatten passerar.

Kultryck: Den vikt med vilken husvagnens kulhandske trycker på dragbilens dragkula. Mellan 70 och 80 kg är vanligen det bästa kultrycket, men det kan variera mellan olika bilmodeller.

L

Lastvikt: Skillnaden mellan tjänstevikt och totalvikt, det vill säga den last fordonet tillåts ha.

Långbäddar: Enkelbäddar placerade utefter väggarna i vagnens eller bilens längdriktning.

Långliggare: Se ”säsongscampare”.

M

Manöverpanel: Där finns reglage för många, ibland alla, funktioner i vagnen, samlade på ett ställe. Kan se olika ut i olika fabrikat.

 

Max släpvagnsvikt: Den maximala vikt bilen får dra. Observera att det kan vara mer än vad körkortet tillåter. Till exempel kan bilen vara tekniskt godkänd för 2 ton men om du har B-körkort får du normalt inte dra en släpvagn med högre totalvikt än cirka 1500 kilo. Sammanlagda totalvikter över 3 500 kilo kräver E-körkort.

 

N

Naturcamping: Ofta större naturområde med plats för campingfordon. Vanligast är enkel service, som vatten och toaletter, men det kan variera från plats till plats. Naturcamping förekommer mest i de norra landskapen.

O

O-ringen är dels en orienteringstävling men också en packning som finns mellan gasolflaskan och reduceringsventilen. Kolla att den är tät.

Overcar är en italiensk husbilsbyggare som producerar husbilar. Delintegrerade bilar likväl som mer kompakta campingbussar baserade på Fiat Ducato. Overcar saknar reperesentationrepresentation i Sverige.

P

Parkering: En ny husbil är en personbil klass II och får parkera där P-skylt är uppsatt. Om inte annan skylt anger annat.

P11:a: Bokstaven avser gasen, propan, och siffran antalet kilo gas som flaskan innehåller.

Påskjutsbromsen: fungerar så att när kulhandsken trycks ihop (när bilen bromsar) överförs rörelsen (via en bromsstång) till hjulens bromsbackar som pressas mot bromstrumman.

Q

Quixta: är namnet på en kompakt husbilsmodell, en så kallad campingbuss, från EuraMobil.

Quick Stop: Erbjuds av en del campingplatser, och ligger i direkt anslutning till dessa. Man får komma tidigast klockan 21.00 och lämna platsen senast klockan 09.00. Tillgång till campingens service mot reducerad campingavgift.

R

Rastplatser: Vägverkets ordnade platser för rast och vila utmed vägnätet. Avgiftsfritt. Vissa rastplatser finns också med annan huvudman än Vägverket.

S

Sanervätska: Speciell vätska som används för att bryta ner exkrementerna i toalettbehållaren, samtidigt som den ska motverka dålig lukt. Kan också förekomma i tablettform eller som ”tepåsar”.

Skofack: Vanligtvis lucka i soffan vid dörren, med plats för skor.

Ställplats: Ordet är en direktöversättning av tyskans ”ställplats”. Ställplatser kan vara ägda/drivna av kommuner, av privata markägare eller av en organisation eller förening. Ställplatser är oftast ett alternativ till att övernatta på campingplats och de ligger i huvudsak nära stadskärnan eller i förekommande fall vid småbåtshamnen. En inte helt ovanlig ställplats återfinns vid stora köpcenter där man erbjuder gratis övernattning på parkeringsplatsen. Ställplatserna är således ibland avgiftsfria men i regel avgiftsbelagda. Olika nivåer på service förekommer såsom toalett, vatten, latrintömning och så vidare. Ställplatsen erbjuder förutom servicen normalt inget som den traditionella campingen har såsom lekplatser, inhägnad, servering, in och utcheckning. Kort sagt, en ställplats är en enkel övernattningsplats avsedd för campare med campingfordon.

Säsongscampare: Människor som valt att ställa upp sin husvagn (mer sällan husbil) på en plats, och låta den stå där under hela säsongen.

T

Tjänstevikt: Husbilar: fordonets vikt utan last men med förare (75 kg) och fylld bränsletank, gasol fylld till 90 procent och elkabel (5 kg).

Husvagnar: Vagn utan packning, men med fylld färskvattentank (kg beroende på volym) gasol fylld till 90 procent och elkabel.

Totalvikt: Fordonets tjänstevikt plus maximalt tillåten last.

Tältvagn: Släpvagn som när den parkerats går att fälla upp och ut med väggar av (tält)tyg.

U

U-sittgrupp: Soffan sträcker sig i en obruten linje från ena långväggen, mot gavelväggen och mot andra långväggen. Hela soffan bildar på så vis ett U. Kallas ibland också för ”rundsittgrupp”.

V

Vildcamping: Uppställning i det fria i strid med gällande lagar och regler.

Villavagn: Bostad som visserligen står på hjul men knappast är dragbara för en familjebil. Orsaken är storleken och vikten, samtidigt som just storleken är fördelen jämfört med husvagn.

Vinteranpassning: Utrustning för värme, vatten och avlopp som gör fordonet komfortabelt även vid vintercamping.

Väntplats: Köplats strax utanför eller i nära anslutning till campingplats. Campare erbjuds plats där i avvaktan på en ordinarie campingtomt på campingplatsen

W

Wobbling: Ett annat namn på det som sker när ekipaget kommer i självsvängning. Det sker när man överskrider den kritiska hastigheten. Den är olika för olika ekipage och den påverkas av kultrycket, av bilens avstånd mellan bakaxel och dragkroken kula,  också kallat överhänget, lastens placering i husvagnen, däcktryck, vindar och mycket annat.

 

X

Xgo: En elefant i logotypen förleder en att tro att Xgo bygger rena äventyrsbilar men så är inte fallet. Tvärtom. Xgo som är ett italienskt husbilsmärke bygger traditionella barnvänliga alkovbilar samt en delintegrerad och en kompaktmodell.

Y

Ytskikt: Beskriver vad ytan är gjord av, till exempel kulhamrad aluminium eller glasfiber.

Z

Zugwagen: Tyska för ”dragbil”.

Zeltplatz: betyder tältplats, alltså inte nödvändigtvis avsedd för husvagnar eller husbilar.

Å

Året-runt-öppen camping: Är inte alltid som det låter. Men, även om det inte finns folk i receptionen på campingen så brukar det finnas ett telenummer eller en anordning som gör att man kommer åt en campingtomt, och in i servicehus, året runt.

Ä

Ägarbevis: I registreringsbeviset står det vem som är ägare till fordonet. Kolla det innan du betalar om du köper begagnat privat.

Ö

Öppet avlopp: Öppet kärl under vagnen som samlar upp avloppsvattnet. Det är inte tillåtet, av hygieniska skäl. Vintertid är det accepterat, om temperaturen gör att sluten spillvattenlunga- eller tank inte kan användas, då de inte går att använda i minusgrader.

Överlast: Lasten är tyngre än fordonets högsta tillåtna lastvikt.

Övervintrare: Människor som på hösten reser ner till sydligare länder, oftast med husbil, stannar där under den kalla årstiden och återvänder när våren kommer till Sverige och Norden.

Överhäng: Avståndet mellan bakaxelns centrum och kulcentrum på dragkroken. För långt överhäng kan ge instabilitet, kort överhäng ger stabilare vägegenskaper.

Rulla till toppen