Pittoreskt och havsnära på Österlen

Pittoreskt och havsnära på Österlen

Publicerad

Bor du på Tobisviks Camping blir ljuset, havet och Österlens alla sevärdheter lätt en del av din vistelse. I århundraden har människor dragit sig hit. Då mest för tungt arbete, nu oftast för lata semesterdagar.

 Läge - 9 poäng
Österlen i Skåne behöver knappast någon presentation, turistströmmen hit är stor. Simrishamn är yttersta punkten i Hanöbukten och något av centralort i den populära bygden. Campingen är av långsmal modell och ligger längs med havsstranden, så inga gäster har många steg till bad. Från campingen finns en gång- och cykelbana till centrum och hamnen. Den knappt två kilometer långa promenaden är mycket naturskön och du passerar många restauranger innan du står på Stortorget.

Tobisviks Camping.

Det är vackert redan vid infarten till Tobisviks Camping.

Service - 5 poäng
Campingen är öppen hela året, men det är bara under högsäsiong receptionen är öppen hela dagarna. I slutet av maj när vi kommer är bemanningen en timma på förmiddagen och en på eftermiddagen (vardagar). Vi ringer ett angivet telefonnummer och lotsas in på så sätt. När vi vid nästa öppettid går för att betala blir vi korrekt men opersonligt bemötta. Inte ett ord som ger någon information. Vi får själva förhöra oss om vad som gäller i duscharna och om vi får lov att ta en campingbroschyr som ligger på disken. En för övrigt ganska dåligt gjord informationsbroschyr.

Standard - 8 poäng
Anläggningen är till åren, men Simrishamns kommun tycks ha förstått värdet av att hålla efter husen. Båda servicehusen är väl underhållna och fräscha att komma in i. Golvärmen i duschrummet är ljuvlig innan sommaren kommit riktigt på allvar. Det är väl tilltaget med köksservice och det finns en stor och funktionell tvättstuga. Rymligt TV-rum. Latrintömning vid det stora och mest centrala servicehuset sker utomhus bakom plank, och då får man tvätta händerna vid närbelägna toaletten. Vid lilla servicehuset i norra ändan är latrintömningen inomhus och komplett. Tömningsplats för husbilar.

Tobisviks Camping.

Samlingslokalen på campingen ger möjlighet för många gäster att se på TV och umgås.

Skötsel - 7 poäng
Det är bra städat både inne och ute när vi besöker Tobisvik. Fast lite tråkigt är det att möta dåligt klippta gräsmattor där maskrosorna tagit överhand. (bild 529). Vi är ganska många så kallat rörliga gäster och campingen är ju faktiskt öppen, men personalen lyser med sin frånvaro. Från mitt fönster ser jag en soppåse som fåglarna nappat sönder utanför servicehuset under natten. Klockan tio på förmiddagen lär ingen personal ha passerat, för skräpet ligger fortfarande kvar.

 Framkomlighet - 3 poäng
Rakt igenom hela campingen går en asfaltsväg och det är även asfalterat runt servicehusen. Detta underlättar för rullstolsburna och barnvagnar. Men redan vid receptionen märker vi att man helt glömt dem med hjul i övrigt. Det går inte att ta sig in i receptionen och dessutom är det ganska trångt där. Det finns en handikapptoalett i det mindre servicehuset och den är okej så när som på att larmsystemet var trasigt (trots att huset var nyrustat). En utjämning av tröskeln skall enligt värden komma på plats (bild 505). I det jättestora servicehuset mitt på området finns flera kök, tvättstuga och duschar/toaletter, men till alla utrymmen är det två rejäla trappsteg upp. Det finns ställen att bada sina bebisar på, men det är inte direkt enkelt att ta med sig barnvagnen in. TV-rummet har ramp, men den är mycket brant.          

Lekplats - 7 poäng
Lekplatsen har klätterredskap, gungor och rutschkana. Här finns också pingisbord och en stor uppblåsbar hoppkudde. Vid det mindre servicehuset står en gungställning i sand och en liten gunghäst. Fotbollsplan vid friluftsbadet vid campingens södra ända.

 Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna är genomgående väl utmärkta och rymliga. Nya elanslutningar för europakontakter. Underlaget är gräs.

 Säkerhet - 7 poäng
Bom med bomkort förhindrar olovlig körning. För fotgängare och cyklister finns inga hinder att ta sig in på campingen. Efter klockan 22.00 på sommaren är det ingen direkt bevakning, men det finns ett journummer att ringa. Bra utrymme mellan ekipagen och brandsläckare utplacerade på området.           

 Miljö - 7 poäng
Sophanteringen består av att du lägger allt avfall utom glas i en container. Toaletterna är av snålspolande modell. Byggnaderna värms med hjälp av en luftvärmepump.                

 Helhet - 9 poäng
Tobisviks Camping är en trevlig plats att vara på. Den långsmala formen på anläggningen är tilltalande, eftersom du inte upplever området särskilt stort på så vis. De är ljust och fräscht i servicehusen. Närheten till den historiska och pittoreska småstaden Simrishamn är perfekt. Vi gick på en kvart. Det finns ett minitåg som trafikerar sträckan under högsäsong, fast 60 kronor tur och retur för en vuxen känns dyrt. Friluftsbadet avslutar campingen i riktning mot centrum. Här finns en jättepool och två mindre, alla med behagligt uppvärmt havsvatten. Här finns också liten butik, servering och bageri. Bageriet, som ännu inte öppnat för sommaren vid vårt besök, lär vara både genuint, populärt och öppet tidigt på morgonen.

Badet är förstås den stora anledningen för många gäster. Här lär inte problemet med bottensug vara så stor som på närliggande håll. Bara vid extrem pålandsvind skall man vara lite försiktig och helst gå ut och simma in. Tillgång till internet finns och kostar 20 kronor per dag.
(Ur H&C nr 10/2011)

 

Tobisviks Camping.

I dammen vid campingens infart tycker många barn att det är roligt att fiska.

Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 9
Service - 5
Standard - 8
Skötsel - 7
Framkomlighet - 3
Lekplats - 7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 7
Miljö  - 7
Helhet - 9
Summa poäng: 70

FAKTA
Tobisviks Camping, L14

Tobisvägen
272 94 Simrishamn
Tel. 0414-41 27 78

Hemsida:
www.fritidosterlen.se
Pris per dygn inklusive el på högsäsong:
290 kronor
För tillgång till varmvatten i dusch:
5 kronor
Öppet året runt
GPS:
N 55 o34'12.11" E 14o 20'14.31"

 Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här 

On
Off

1 kommentarer

 • Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Mosjöns Camping & Stugby: Camping utan omväg

  Direkt vid E4:an, inbäddad i grönska vid en badsjö. Det är säkert många som önskar sig detta när kvällen närmar sig under semesterresan. Norr om Örnsköldsvik finns precis en sådan plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-11-14 08:47

 • Fossen Camping: Vid hav och klippor

  Fossen Camping: Vid hav och klippor

  En enkel men rofylld Västkustcamping skulle kunna bli slutomdömet om Fossen Camping. Men det är också en plats fylld av glada barfotabarn som springer runt på härliga grönytor, och av människor som solar på klipporna vid Gullmarsfjorden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-10-13 07:46

 • Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Osby Camping: Mysigt vid insjön

  Sverige har en skatt av små campingplatser belägna vid en insjö med både bad och härligt campingliv. En typisk sådan plats är Osby Camping.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-20 07:32

 • Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget, Karlstad: Helårsöppet men är bäst sommartid

  Skutberget är den mest närbelägna campingen för ett besök i Karlstad och därmed är det välkommet att anläggningen är öppen året om. Men som semestermål gör sig platsen allra bäst på sommaren när det är badväder.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-09-15 07:01

 • Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Östanå camping: Sommaridyll i Småland

  Behöver ni en övernattningsplats i Småland en sommarkväll ska ni lägga Östanå i Vetlanda på minnet. Här kan man ta ett dopp i sjön, gå en promenad längs rösad led eller kanske till och med spela golf på 18-hålsbanan som gränsar till campingen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-22 07:25

 • Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  Sörfjärden – toppenbra sommarcamping

  En nästan ny camping vid Norrlandskusten med ett havsbad som för tankarna till Rivieran. Så kan Sörfjärdens Camping enkelt beskrivas. När sommaren slår till är detta en anläggning som du bör ha i minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-08-19 07:54

 • Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Sikfors camping: Här hoppar laxen

  Laxtrappan vid Sikfors Camping är en del av naturupplevelsen som campingen erbjuder, och friden vid Piteälvens strand går nästan att ta på. Den här kollen handlar om en liten camping i en storslagen natur.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-27 07:08

 • Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Lisebergs Camping Askim Strand: Storstadsbesök och salta bad

  Camping och nöje i Göteborg stavas Liseberg. De två mest centrala campingplatserna ingår i det välkända nöjesföretaget, Lisebergsbyn och Lisebergs Camping Askim Strand. Vi har kollat in den sistnämnda.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-25 07:48

 • Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village i Rom: Lummigt och stadsnära

  Flaminio Village Camping & Bungalow Park är namnet på en utomordentligt bra anläggning att bo på vid ett besök i Rom. Receptionen är inte bara öppen hela dygnet utan ger all information du kan behöva för att du smidigt ska kunna ta dig till den sevärda staden.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-07-07 06:36

 • Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  Björkbacken – campa i Astrid Lindgrens värld

  I Vimmerby påminns man överallt om Astrid Lindgrens böcker och dess karaktärer. Karaktärs-hotellet är ett bevis och vid detta hotell ligger också en camping som vi har kikat lite närmare på.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-06-20 08:25

 • Bästa campingarna sedan 2017

  Bästa campingarna sedan 2017

  Vilken är egentligen den bästa campinganläggningen? Beroende på vem eller vilka man frågar kommer också svaren att vara olika. Vår testpanel, de multirutinerade Catharina och Lars-Åke Höglund, har testat hundratals olika campingplatser med varierande betyg. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske är det någon av dessa som lockar att möjligtvis prova något nytt 2022?

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-25 07:22

 • Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Vita Sands Camping: Barnvänligt vid Kalmarsund

  Man skulle kanske kunna säga Kalmars Riviera, för Vita Sands Camping söder om Kalmar är ett riktigt paradis för badtokiga.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-05-18 07:26

 • Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta/Österby Camping: Mysig camping med dubbla namn

  Näshulta Camping eller Österby Camping, välj det du vill för det handlar om samma plats. En liten sörmländsk pärla som erbjuder billig övernattning och kanske ett dopp i sjön.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-04-07 07:09

 • Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Wassbacken: Underbar sommarcamping vid Göta kanal

  Om du har suttit en sommarkväll på kanalbanken vid Vassbacken, då vet du hur härligt det kan vara. Här på Göta kanals västgötasida fann vi en liten men välutrustad campingplats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-28 07:37

 • Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Norbergs camping: Liten välordnad klubbcamping

  Caravan Club of Sweden är en av Sveriges största campingägare. I Norberg har klubben en plats där de också välkomnar andra campare än bara medlemmar. Klubbplatser präglas ofta av något speciellt, så också Norbergs.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2022-02-04 07:19

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

 • Husvagn & Camping 2022-08

 • Husvagn & Camping 2022-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206