Pittoreskt och havsnära på Österlen

Pittoreskt och havsnära på Österlen

Publicerad

Bor du på Tobisviks Camping blir ljuset, havet och Österlens alla sevärdheter lätt en del av din vistelse. I århundraden har människor dragit sig hit. Då mest för tungt arbete, nu oftast för lata semesterdagar.

 Läge - 9 poäng
Österlen i Skåne behöver knappast någon presentation, turistströmmen hit är stor. Simrishamn är yttersta punkten i Hanöbukten och något av centralort i den populära bygden. Campingen är av långsmal modell och ligger längs med havsstranden, så inga gäster har många steg till bad. Från campingen finns en gång- och cykelbana till centrum och hamnen. Den knappt två kilometer långa promenaden är mycket naturskön och du passerar många restauranger innan du står på Stortorget.

Tobisviks Camping.

Det är vackert redan vid infarten till Tobisviks Camping.

Service - 5 poäng
Campingen är öppen hela året, men det är bara under högsäsiong receptionen är öppen hela dagarna. I slutet av maj när vi kommer är bemanningen en timma på förmiddagen och en på eftermiddagen (vardagar). Vi ringer ett angivet telefonnummer och lotsas in på så sätt. När vi vid nästa öppettid går för att betala blir vi korrekt men opersonligt bemötta. Inte ett ord som ger någon information. Vi får själva förhöra oss om vad som gäller i duscharna och om vi får lov att ta en campingbroschyr som ligger på disken. En för övrigt ganska dåligt gjord informationsbroschyr.

Standard - 8 poäng
Anläggningen är till åren, men Simrishamns kommun tycks ha förstått värdet av att hålla efter husen. Båda servicehusen är väl underhållna och fräscha att komma in i. Golvärmen i duschrummet är ljuvlig innan sommaren kommit riktigt på allvar. Det är väl tilltaget med köksservice och det finns en stor och funktionell tvättstuga. Rymligt TV-rum. Latrintömning vid det stora och mest centrala servicehuset sker utomhus bakom plank, och då får man tvätta händerna vid närbelägna toaletten. Vid lilla servicehuset i norra ändan är latrintömningen inomhus och komplett. Tömningsplats för husbilar.

Tobisviks Camping.

Samlingslokalen på campingen ger möjlighet för många gäster att se på TV och umgås.

Skötsel - 7 poäng
Det är bra städat både inne och ute när vi besöker Tobisvik. Fast lite tråkigt är det att möta dåligt klippta gräsmattor där maskrosorna tagit överhand. (bild 529). Vi är ganska många så kallat rörliga gäster och campingen är ju faktiskt öppen, men personalen lyser med sin frånvaro. Från mitt fönster ser jag en soppåse som fåglarna nappat sönder utanför servicehuset under natten. Klockan tio på förmiddagen lär ingen personal ha passerat, för skräpet ligger fortfarande kvar.

 Framkomlighet - 3 poäng
Rakt igenom hela campingen går en asfaltsväg och det är även asfalterat runt servicehusen. Detta underlättar för rullstolsburna och barnvagnar. Men redan vid receptionen märker vi att man helt glömt dem med hjul i övrigt. Det går inte att ta sig in i receptionen och dessutom är det ganska trångt där. Det finns en handikapptoalett i det mindre servicehuset och den är okej så när som på att larmsystemet var trasigt (trots att huset var nyrustat). En utjämning av tröskeln skall enligt värden komma på plats (bild 505). I det jättestora servicehuset mitt på området finns flera kök, tvättstuga och duschar/toaletter, men till alla utrymmen är det två rejäla trappsteg upp. Det finns ställen att bada sina bebisar på, men det är inte direkt enkelt att ta med sig barnvagnen in. TV-rummet har ramp, men den är mycket brant.          

Lekplats - 7 poäng
Lekplatsen har klätterredskap, gungor och rutschkana. Här finns också pingisbord och en stor uppblåsbar hoppkudde. Vid det mindre servicehuset står en gungställning i sand och en liten gunghäst. Fotbollsplan vid friluftsbadet vid campingens södra ända.

 Campingtomt - 8 poäng
Campingtomterna är genomgående väl utmärkta och rymliga. Nya elanslutningar för europakontakter. Underlaget är gräs.

 Säkerhet - 7 poäng
Bom med bomkort förhindrar olovlig körning. För fotgängare och cyklister finns inga hinder att ta sig in på campingen. Efter klockan 22.00 på sommaren är det ingen direkt bevakning, men det finns ett journummer att ringa. Bra utrymme mellan ekipagen och brandsläckare utplacerade på området.           

 Miljö - 7 poäng
Sophanteringen består av att du lägger allt avfall utom glas i en container. Toaletterna är av snålspolande modell. Byggnaderna värms med hjälp av en luftvärmepump.                

 Helhet - 9 poäng
Tobisviks Camping är en trevlig plats att vara på. Den långsmala formen på anläggningen är tilltalande, eftersom du inte upplever området särskilt stort på så vis. De är ljust och fräscht i servicehusen. Närheten till den historiska och pittoreska småstaden Simrishamn är perfekt. Vi gick på en kvart. Det finns ett minitåg som trafikerar sträckan under högsäsong, fast 60 kronor tur och retur för en vuxen känns dyrt. Friluftsbadet avslutar campingen i riktning mot centrum. Här finns en jättepool och två mindre, alla med behagligt uppvärmt havsvatten. Här finns också liten butik, servering och bageri. Bageriet, som ännu inte öppnat för sommaren vid vårt besök, lär vara både genuint, populärt och öppet tidigt på morgonen.

Badet är förstås den stora anledningen för många gäster. Här lär inte problemet med bottensug vara så stor som på närliggande håll. Bara vid extrem pålandsvind skall man vara lite försiktig och helst gå ut och simma in. Tillgång till internet finns och kostar 20 kronor per dag.
(Ur H&C nr 10/2011)

 

Tobisviks Camping.

I dammen vid campingens infart tycker många barn att det är roligt att fiska.

Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge - 9
Service - 5
Standard - 8
Skötsel - 7
Framkomlighet - 3
Lekplats - 7
Campingtomt - 8
Säkerhet - 7
Miljö  - 7
Helhet - 9
Summa poäng: 70

FAKTA
Tobisviks Camping, L14

Tobisvägen
272 94 Simrishamn
Tel. 0414-41 27 78

Hemsida:
www.fritidosterlen.se
Pris per dygn inklusive el på högsäsong:
290 kronor
För tillgång till varmvatten i dusch:
5 kronor
Öppet året runt
GPS:
N 55 o34'12.11" E 14o 20'14.31"

 Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här 

On
Off

1 kommentarer

 • Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping: Havsbad som vid Medelhavet

  Slite Strandby & Camping blickar framåt. I fjol tog en ny entreprenör över anläggningen och nu vill man satsa på den havsnära campingen ett stenkast från Slite centrum.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-19 08:03

 • Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  Hörsjöns camping: Campa billigt vid Nissastigen

  I en skogsglänta med utsikt över en liten tjärn. Så idylliskt kan det vara att övernatta i Smålandsstenar. Men inte dyrare än många ställplatser.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-08-14 08:02

 • Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Kalvholmens Camping: Naturskön skärgårdscamping

  Sankta Anna var sjöfararnas helgon och namngivare till den skärgård där vi funnit Kalvholmens Camping. Kanske håller helgonet än idag ett vakande öga över besökarna till denna natursköna plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-11 08:35

 • Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Furuviks havscamping: En camping för bad och nöjen

  Ett nöjesfält, en djurpark, hotell och havsbad. Ja, allt ligger på samma ställe och har kompletterats med en välutrustad camping. Samlingsnamnet för härligheten är Furuvik.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-07-10 07:20

 • De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  De Papillon Camping: En plats för avkoppling och lek

  Nederländerna är riktigt bra på camping. Här vill vi presentera en av landets många superanläggningar. En fantastisk barnvänlig plats att pusta ut på när man kanske suttit i bilen under en lång resa.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-06-18 09:26

 • First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  First Camp Åhus-Kristianstad: Trivsamt och rent

  Efter att ha ägts av ett tyskt företag och skötts i disciplinerad preussisk anda, drivs anrika Åhus camping sedan ett par år tillbaka av kedjan First Camp. Vi har kollat om de lever de upp till sin fyrstjärniga status och om andan blivit mera tillåtande.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-05-17 07:46

 • Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  Campingkollen: Råbocka familjecamping – en doft av sommar

  I Ängelholm i Skåne hittar du en genuint klassisk sommarcamping direkt vid havet. Men sviker solen och värmen har staden mer att erbjuda sina gäster än bara bad.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-04-09 09:10

 • Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  Burgsviks camping: Gemyt på Gotland

  I Burgsvik fann vi en mysig familjecamping med pool och restaurang. Och här befinner du dig nära raukarnas land med majestätiska Hoburgsgubben på cykelavstånd.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-03-23 14:14

 • Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors Camping & Fritid: Campa på gränsen

  Töcksfors är norrmännens shoppingmekka, Dalslands kanals sista slussområde och plats för en liten trevlig camping bara ett stenkast från E18.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2019-01-15 09:57

 • Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Främby Udde Resort: Naturen är poängen

  Nu har det hänt igen. Vi har lockats till en camping för att ordet resort ingått i namnet. Trott att vi skulle komma till något extra och blivit besvikna. Främby Udde Resort hade kunnat bättre. Men det fina läget vid sjön Runn ger poäng.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-12-01 08:52

 • Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  Silverhöjdens Camping: Fridfullt vid sjön

  – Vi är positivt förvånade, säger Lars-Erik och Marie Malmström från Örebro. Och vid vårt besök framkom tydligt att Silverhöjdens Camping håller på att bli en riktigt fin plats tack vare ny regi sedan ett par år.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-11-18 10:20

 • Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Kapelludden: Bo vid stad och bad

  Vill du uppleva den välkända solnedgången över Kalmarsund, eller bo på en ort som dragit till sig gourmetkockar och konstnärer som en blomsteräng drar till sig bin? Då skall du ta dig till Kapelludden Camping & Stugor i Borgholm.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-10-19 15:18

 • Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Berkinge Bad & Fiskecamp: Vi hittade en skatt i skogen

  Mitt emellan två av Sveriges största industriminnen, Lövstabruk och Forsmark, ligger en liten by som heter Berkinge. Och här mitt i skogen vid en sjö fann vi en camping, vars namn du skall lägga på minnet.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-10 14:47

 • Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsvikens camping: Bastu och surströmming

  Norrfällsviken är ett naturreservat och tillhör världsarvet Höga kusten som UNESCO valt att värna om. Norrfällsvikens Camping är en fin representant för denna värdefulla plats.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-09-07 12:29

 • Lägg Burträsk på minnet

  Lägg Burträsk på minnet

  Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

  Campingkollen Catharina Höglund, 2018-08-08 11:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842