Ljuva 60-tal!

Ljuva 60-tal!

Publicerad

Vagnen är 40 år. Constructam Comet heter den, och den kamperar ihop med en Ford Thunderbird från 1960.

Stefan Skarp heter ägaren som har renoverat både bil och vagn till att bli som i deras ungdoms glansdagar.
- Ni är så välkomna, då ska jag duka upp lite, sa Stefan när vi kom överens om att träffas. Ärendet var att få se hans ekipage, husvagnen Constructam Comet från 1968 och dragbilen Ford Thunderbird från 1960.

Bild 309789

Stefan köpte den 1996, och har sedan ägnat mycket tid åt att skapa det resultat vi ser idag.

- Jag har gått igenom hela motorn, växellådan, fram- och bakvagn. Inredningen är ny, liksom suffletten. Jag har kromat om kofångarna. Gjort en helrenovering, helt enkelt, myser han.

Bild 309788

Hela ekipaget står "uppdukat", som Stefan säger, som om det just anlänt efter färd till målet. Solen var generös den dagen, grönskan var förföriskt skir som den bara kan vara tidigt på sommaren.
Bild 309787

Fönsterraden i husvagnens front ger gott frikostigt med ljus inne - och ett välkomnande leende till förbipasserande.


- Vi köpte vagnen 2005. Den var sliten av tidens tand, men det märktes ändå att det här var en vagn som det kunde bli nåt av, förklarar Stefan.
- Inredningen plockade vi ut. Golvet fick sågas upp för att vi skulle få ut garderoben. Det var ett pyssel, men det gick.
- Utvändigt var den inte heller alltför fager. Överdelen är nytillverkad av glasfiber, plåten på nedre delen av vagnen är också ny, men gjord så att den stämmer med originalet.

- Plåten köpte vi på rulle. Det var lite huvudbry hur vi skulle montera den så att vi fick ett hållbart resultat, men vi löste det. Vi värmde upp lokalen där vagnen stod under renoveringen. Då expanderade plåten, och vi monterade den som den skulle vara. När lokalen svalnade krympte plåten, och vi fick ordentligt stabila väggar, säger Stefan stolt och klappar kärleksfullt på vagnens utsida.
- Kolla takluckan, uppmanar han. Den är rund. Idiottät!

Dessutom har han ombesörjt att den fått en prydnad värdig ekipaget, samma symbol som bilens, hans Ford Thunderbird.

Vagnen lyste så fint i solljuset, och den halvcirkelformade fönsterraden kom nästan att kännas som ett inbjudande leende. Så hur fint det än var på utsidan, gjorde sig otåligheten gällande att få se insidan också. Vi skrapade med fötterna som tävlingshästar på startlinjen, och Stefan öppnade välkomnande dörren.

Bild 309786

Idyllisk hemtrevnad är begrepp som dyker upp i huvudet när jag ser vyn från bäddarna och fram i vagnen.

Det var som att stiga in i ett annat årtionde, och ögonen for runt både högt och lågt, framåt och bakåt. Fastnade vid bäddarna, där transistorradion och ficklampan hade sin givna plats, tillsammans med Damernas värld från den 20 september 1962, pris en krona. Den rätta stämningen infann sig av sig själv, till ackompanjemang av 1960-talsmusiken som strömmade ut från bilradion i dragbilen som stod med nedfälld sufflett.

Bild 309785

Träinredningen är original, träslaget är körsbär, men Stefan har lackat den till den blanka yta den har idag. Låsen är original. Bänkskivorna kommer från ett utrangerat teakbord som Stefan har gjort om och behandlat så att det har fått den rätta finishen.

Beklädnaden i väggar och tak är ny, liksom isoleringen.
- Det roliga är inte bara att hålla på med själva renoveringen. Det har också fört med sig ett intresse på ett nytt sätt för hela den här tidsepoken. Plötsligt ser vi en massa andra saker med helt nya ögon, förklarar Stefan.

Det påståendet bekräftas av det vi ser i vagnen. På köksbänken står prylar som i färg, form och material präglas av 1960-talets optimistiska framtidstro. Husgeråd i färgglad plast, tv-kannan som blev ett måste, smarta hushållsredskap som väggfast konservöppnare och handdriven dubbelvisp.

På bordet tronar en fruktskål av virade plastband runt en stålställning, och fruktknivarna har sin givna plats vid sidan om. Mönstret på gardinerna heter Juke Box, och är lika tidsenligt som allt övrigt i vagnen. Till och med inne i skåpen hittar vi husmorspyssel enligt den tidens traditioner - hyllremsor - i plast givetvis, och i vackert blommigt mönster.

Bild 309784

Varenda liten pryl är vald med omsorg för att stämma med den övriga inredningen.

De många detaljerna gör en helhet som är så mycket 1960-tal att själva 1960-talet skulle le igenkännande om det kunde.
- Jo, helheten är viktig, även ute, säger Stefan och ger ett exempel:
- Vi hittade campingstolar med lindade plastband runt ett stålstativ, men de var inte i det bästa skicket. Då lindade vi av plasten, och skrev upp exakt hur det var lindat i original. Sedan blästrade vi underredet, och lindade om plasten i ursprungsskicket.

Bild 309783

Vi slår oss ner utanför vagnen och samspråkar lite. Campingbordet är framställt, och vi bjuds att sitta i de renoverade campingstolarna.
Ett litet extrakök står vid vagnen, med 1960-talets moderniteter på och tidstypiskt sommarblommigt förhänge. Där finns en elektrisk kaffebryggare, en för den tiden snillrik uppfinning som Stefan kallar "urperkulatorn". Kaffet dricker vi i koppar av gul plast med plats för kaka på fatet - ja det enda som inte har aktningsvärd ålder är bullarna, som fortfarande är lite ljumma.
- När man väl fått upp ögonen för den här tidsperioden blir man bara mer och mer nyfiken på den. Och då upptäcker man plötsligt en massa saker som man inte tidigare har lagt märke till. Numera åker vi gärna på loppis, och alltid kommer vi hem med något nyförvärv. Åtminstone Kristina, säger han.

Kristina Johansson är sambon, hon var på jobbet vid vårt besök. Men hon har alltså näsa för fynden på loppis, förstår vi.
- Ja, jag tittar bara runt, men Kristina e å röjer i bänkera!

De har redan hunnit få en hel del uppmärksamhet för sitt ekipage.
- Vi var på Road Masters Bilutställning förra året, och då vann vi husvagnsklassen, berättar Stefan. Vi vann en pokal, säger han inte utan stolthet.

I höstas var de på en veteranträff, och även då var det många som lade märke till deras skapelse. Han ler lite, och tillstår:
- Jo, vi skulle ta oss lite 11-fika tänkte vi, men det haglade frågor så kaffet blev kallt! Men vad är väl kallt kaffe mot att få prata med likasinnade om det som intresserar mest, säger han, och visar med sitt leende att det är en fråga som inte kräver svar.

 

1960-talsintresse på flera håll

Att det inte bara är bilar och husvagnar från 1960-talet som tilltalar Stefan Skarp får vi se exempel på när vi tittar in i hans hobbyverkstad. Intresset har spridit sig till att gälla allt möjligt från den tiden. Ett resultat av det är caféet han har byggt upp därinne.

Bild 309782

Jukeboxen har sin självklara plats i ena hörnet. Cafédisken är original, bord och stolar likaså, liksom en rad prylar och planscher som smyckar väggar och hyllor runt om i lokalen.

Bild 309781

- Folk som kommer hit, och som var med på den tiden, säger att de mycket väl känner igen sig. Det är den kommentaren som är allra roligast att få, säger Stefan.

(Ur Husvagn & Camping nr 8/2008)

 

On
Off

1 kommentarer

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842