Ljuva 60-tal!

Ljuva 60-tal!

Publicerad

Vagnen är 40 år. Constructam Comet heter den, och den kamperar ihop med en Ford Thunderbird från 1960.

Stefan Skarp heter ägaren som har renoverat både bil och vagn till att bli som i deras ungdoms glansdagar.
- Ni är så välkomna, då ska jag duka upp lite, sa Stefan när vi kom överens om att träffas. Ärendet var att få se hans ekipage, husvagnen Constructam Comet från 1968 och dragbilen Ford Thunderbird från 1960.

Bild 309789

Stefan köpte den 1996, och har sedan ägnat mycket tid åt att skapa det resultat vi ser idag.

- Jag har gått igenom hela motorn, växellådan, fram- och bakvagn. Inredningen är ny, liksom suffletten. Jag har kromat om kofångarna. Gjort en helrenovering, helt enkelt, myser han.

Bild 309788

Hela ekipaget står "uppdukat", som Stefan säger, som om det just anlänt efter färd till målet. Solen var generös den dagen, grönskan var förföriskt skir som den bara kan vara tidigt på sommaren.
Bild 309787

Fönsterraden i husvagnens front ger gott frikostigt med ljus inne - och ett välkomnande leende till förbipasserande.


- Vi köpte vagnen 2005. Den var sliten av tidens tand, men det märktes ändå att det här var en vagn som det kunde bli nåt av, förklarar Stefan.
- Inredningen plockade vi ut. Golvet fick sågas upp för att vi skulle få ut garderoben. Det var ett pyssel, men det gick.
- Utvändigt var den inte heller alltför fager. Överdelen är nytillverkad av glasfiber, plåten på nedre delen av vagnen är också ny, men gjord så att den stämmer med originalet.

- Plåten köpte vi på rulle. Det var lite huvudbry hur vi skulle montera den så att vi fick ett hållbart resultat, men vi löste det. Vi värmde upp lokalen där vagnen stod under renoveringen. Då expanderade plåten, och vi monterade den som den skulle vara. När lokalen svalnade krympte plåten, och vi fick ordentligt stabila väggar, säger Stefan stolt och klappar kärleksfullt på vagnens utsida.
- Kolla takluckan, uppmanar han. Den är rund. Idiottät!

Dessutom har han ombesörjt att den fått en prydnad värdig ekipaget, samma symbol som bilens, hans Ford Thunderbird.

Vagnen lyste så fint i solljuset, och den halvcirkelformade fönsterraden kom nästan att kännas som ett inbjudande leende. Så hur fint det än var på utsidan, gjorde sig otåligheten gällande att få se insidan också. Vi skrapade med fötterna som tävlingshästar på startlinjen, och Stefan öppnade välkomnande dörren.

Bild 309786

Idyllisk hemtrevnad är begrepp som dyker upp i huvudet när jag ser vyn från bäddarna och fram i vagnen.

Det var som att stiga in i ett annat årtionde, och ögonen for runt både högt och lågt, framåt och bakåt. Fastnade vid bäddarna, där transistorradion och ficklampan hade sin givna plats, tillsammans med Damernas värld från den 20 september 1962, pris en krona. Den rätta stämningen infann sig av sig själv, till ackompanjemang av 1960-talsmusiken som strömmade ut från bilradion i dragbilen som stod med nedfälld sufflett.

Bild 309785

Träinredningen är original, träslaget är körsbär, men Stefan har lackat den till den blanka yta den har idag. Låsen är original. Bänkskivorna kommer från ett utrangerat teakbord som Stefan har gjort om och behandlat så att det har fått den rätta finishen.

Beklädnaden i väggar och tak är ny, liksom isoleringen.
- Det roliga är inte bara att hålla på med själva renoveringen. Det har också fört med sig ett intresse på ett nytt sätt för hela den här tidsepoken. Plötsligt ser vi en massa andra saker med helt nya ögon, förklarar Stefan.

Det påståendet bekräftas av det vi ser i vagnen. På köksbänken står prylar som i färg, form och material präglas av 1960-talets optimistiska framtidstro. Husgeråd i färgglad plast, tv-kannan som blev ett måste, smarta hushållsredskap som väggfast konservöppnare och handdriven dubbelvisp.

På bordet tronar en fruktskål av virade plastband runt en stålställning, och fruktknivarna har sin givna plats vid sidan om. Mönstret på gardinerna heter Juke Box, och är lika tidsenligt som allt övrigt i vagnen. Till och med inne i skåpen hittar vi husmorspyssel enligt den tidens traditioner - hyllremsor - i plast givetvis, och i vackert blommigt mönster.

Bild 309784

Varenda liten pryl är vald med omsorg för att stämma med den övriga inredningen.

De många detaljerna gör en helhet som är så mycket 1960-tal att själva 1960-talet skulle le igenkännande om det kunde.
- Jo, helheten är viktig, även ute, säger Stefan och ger ett exempel:
- Vi hittade campingstolar med lindade plastband runt ett stålstativ, men de var inte i det bästa skicket. Då lindade vi av plasten, och skrev upp exakt hur det var lindat i original. Sedan blästrade vi underredet, och lindade om plasten i ursprungsskicket.

Bild 309783

Vi slår oss ner utanför vagnen och samspråkar lite. Campingbordet är framställt, och vi bjuds att sitta i de renoverade campingstolarna.
Ett litet extrakök står vid vagnen, med 1960-talets moderniteter på och tidstypiskt sommarblommigt förhänge. Där finns en elektrisk kaffebryggare, en för den tiden snillrik uppfinning som Stefan kallar "urperkulatorn". Kaffet dricker vi i koppar av gul plast med plats för kaka på fatet - ja det enda som inte har aktningsvärd ålder är bullarna, som fortfarande är lite ljumma.
- När man väl fått upp ögonen för den här tidsperioden blir man bara mer och mer nyfiken på den. Och då upptäcker man plötsligt en massa saker som man inte tidigare har lagt märke till. Numera åker vi gärna på loppis, och alltid kommer vi hem med något nyförvärv. Åtminstone Kristina, säger han.

Kristina Johansson är sambon, hon var på jobbet vid vårt besök. Men hon har alltså näsa för fynden på loppis, förstår vi.
- Ja, jag tittar bara runt, men Kristina e å röjer i bänkera!

De har redan hunnit få en hel del uppmärksamhet för sitt ekipage.
- Vi var på Road Masters Bilutställning förra året, och då vann vi husvagnsklassen, berättar Stefan. Vi vann en pokal, säger han inte utan stolthet.

I höstas var de på en veteranträff, och även då var det många som lade märke till deras skapelse. Han ler lite, och tillstår:
- Jo, vi skulle ta oss lite 11-fika tänkte vi, men det haglade frågor så kaffet blev kallt! Men vad är väl kallt kaffe mot att få prata med likasinnade om det som intresserar mest, säger han, och visar med sitt leende att det är en fråga som inte kräver svar.

 

1960-talsintresse på flera håll

Att det inte bara är bilar och husvagnar från 1960-talet som tilltalar Stefan Skarp får vi se exempel på när vi tittar in i hans hobbyverkstad. Intresset har spridit sig till att gälla allt möjligt från den tiden. Ett resultat av det är caféet han har byggt upp därinne.

Bild 309782

Jukeboxen har sin självklara plats i ena hörnet. Cafédisken är original, bord och stolar likaså, liksom en rad prylar och planscher som smyckar väggar och hyllor runt om i lokalen.

Bild 309781

- Folk som kommer hit, och som var med på den tiden, säger att de mycket väl känner igen sig. Det är den kommentaren som är allra roligast att få, säger Stefan.

(Ur Husvagn & Camping nr 8/2008)

 

On
Off

1 kommentarer

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

 • Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Bästa ställplatskommunen tyckte husbilsfararna år 2019. Och nog är man fortfarande välvilligt inställda till husbilsturismen i Lysekil. På Marinan utanför staden finns en fantastiskt fin ställplats för dig som vill njuta av bohuslänsk natur när den är som bäst.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-12-12 08:16

 • Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Inte utan min familj. Ett ordspråk som blev ett med Arist Dethleffs. Mannen bakom varumärket som än idag står sig i husvagn- och husbils-industrin. För honom fanns aldrig tanken på att lämna sin hustru och dotter när det vankades affärsresor. Redan 1931 konstruerade han den första husvagnen och det är fortfarande slående hur innovativa Dethleffs är. Häng med på en bildkavalkad – från lite av husvagnens vagga till nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-10 07:36

 • Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Det finns många skäl att besöka Nora i Bergslagen. Nu har kommunen ökat servicen för husbilsturisterna och erbjuder en nyanlagd ställplats mitt i den lilla staden.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-11-20 08:50

 • Kabes historia: Alltid steget före

  Kabes historia: Alltid steget före

  Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-10-30 08:28

 • Flykten från kylan

  Flykten från kylan

  Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-10-29 09:03

 • Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Husvagnar eller husbilar, golfspelare eller inte. Till Sölvesborgs Golfklubb är alla välkomna. Detta är ett riktigt bra övernattningstips för dig som reser i vackra Blekinge skärgård.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-10-22 09:27

 • Visst katten kan vi åka med!

  Visst katten kan vi åka med!

  Många tar hunden med på den rullande semestern. Men katt ...? Jodå, det går. Möt Elvis, 11, och Zimba, 7, med många års vana vid att åka husbil. Här berättar mattar och hussar om hur man gör för att få missen att trivas i husbil och husvagn.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-10-14 07:05

 • Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Domstens Hamn kan vara den perfekta övernattningsplatsen på vägen till och från Öresundsfärjorna. Kommer du en varm sommardag blir det fina havsbadet en extra bonus.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-23 08:34

 • Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Halmstad Segelsällskap hälsar husvagnar och husbilar välkomna till sin småbåtshamn. En härlig badstrand med vit sand, båtliv och livet i centrum. Välj vad du vill för allt är nära.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-20 08:03

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1552 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842