Klassiker: Knaus först ut med långbäddar

Publicerad: 2016-03-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Knaus husvagnar har tillverkats sedan 1961 och har importerats till Sverige sedan mitten av 70-talet. Bergholms i Kristinehamn har sedan 1992 importerat det anrika tyska märket, som var först ut med långbäddar.År 1985 försåg Knaus den europeiska husvagnsmarknaden med den då helt nya planlösningen LT.  Den hade separata längsmonterade sängar, som sedan kom att kallas...

Knaus husvagnar har tillverkats sedan 1961 och har importerats till Sverige sedan mitten av 70-talet. Bergholms i Kristinehamn har sedan 1992 importerat det anrika tyska märket, som var först ut med långbäddar.

År 1985 försåg Knaus den europeiska husvagnsmarknaden med den då helt nya planlösningen LT.  Den hade separata längsmonterade sängar, som sedan kom att kallas långbäddar. Detta var en planlösning som inte tidigare setts i husvagnar om man undantar engelska vagnar, som nästan alltid har haft separata långbäddar. Föga anade man väl då att denna planlösning skulle komma att dominera marknaden i många år framåt. Än i dag är den lösningen mest efterfrågad, bland såväl begagnat som bland nya husvagnar.

Klassiker: Knaus först ut med långbäddar
Bekväma långbäddar i 99:ans modell.

Vi har letat efter en Knaus från 1985 med långbäddar – modellerna heter beroende på årtal antingen 530 TL eller 540 TL, och i lite yngre modeller 560 TL. Vi gick bet, men hos Västerås Husvagnar hittade vi en 15 år gammal Knaus 560 TL. Vi for dit och bekantade oss närmare med vagnen och tog ut den på landsvägen för att den återigen skulle få lägga några mil under hjulen.

Det dröjde inte många minuter efter att vi stannat och klivit in i vagnen till det att minnena strömmade fram från upplevelser långt tillbaks i tiden. Färgerna, dofterna och manövreringen. Det tröstlösa vevandet av stödben vars skruvar sitter illa till, hanterandet av värmecentralen och av 12- respektive 230V hjälpte naturligtvis till att trolla fram nostalgikänslor och det skulle komma mer. Till exempel läser vi i broschyrerna att de äldre vagnarna var utrustade med Primusvärme. Vem glömmer den tydliga och för många obehagliga rejäla smällen som ljöd varje gång pannan startade vilket den gjorde per automatik om och när temperaturen i vagnen eller i varmvattnet sjunkit under den stipulerade gränsen. Vagnen vi lånat har dock en panna från Alde och visst fanns det redan för många år sedan vattenburen värme i Knaus, åtminstone i många av de som importerades till Sverige.

Egenskaper man snabbt lägger märke till när man närmar sig vagnen är först och främst den lite kantiga formen men också den anmärkningsvärt lilla gasolluckan. Sidorna är av kulhamrad aluminium, front- och bakparti är utförda i slät aluminium. Vagnen har tre stora fönster fram, runt sittgruppen, och den har två ganska stora fönster bak på långsidorna. Dessa fönster ger ljus och luft till sovrummet. Ett mindre fönster i köket samt en större taklucka bidrar både till ljus och effektiv luftväxling. I tvättrummet och i sovrummet hittar vi också en taklucka, tre stycken inalles.

Klassiker: Knaus först ut med långbäddar
Sittgruppen i vår 560-vagn från 1999 är både rymlig och komfortabel.

Sittgruppen innanför dörren rymmer fyra personer till middag, fler om det är frågan om en fikastund. Köket är stort och rymligt och känns helt modernt i funktionsavseende. Visserligen är underskåpen i köksbänken numera bytta mot lådor men själva utrymmet går inte att klaga på. Här finns plats för det mesta och det gäller även garderobs- och förvaringsutrymmena rent generellt. I vagnens sovrum finns förutom sängarna en liten byrå placerad på golvet mellan sängarnas huvudändar. Två läslampor i form av justerbara spotlights ser till att man kan läsa även i sängen. Man bör dock inte dra ut på tiden alltför länge då alla lampor drar rejält med ström, inte jämförbara med de snåla  led-lampor som dominerar nu.

Tvättrummet är i det närmaste helt byggt i vit plast, undantaget är dörrens insida som kan skyddas med ett draperi om och när man vill duscha. Det var inte möjligt på de tidigare årsmodellerna.
Detaljer vi gillade i vagnen var till exempel det lilla galler i köksbänken som tillåter att man har vattnet rinnande även med täckluckan över just vasken. Måhända är det en räddare i nöden då det har hänt mer än en gång att vattnet sprutar ut ur kranen när man slår på strömmen till vattenpumpen och har glömt att man lämnade kranen öppen för att få ut allt vatten, genom avtappningen i vattentanken. En annan detalj är rymden i vagnen. Visserligen är vagnen 247 centimeter bred, men invändigt är den befriad från sådant som man i många nyare vagnar gärna förser vagnen med från fabrik, till exempel tv, ugn eller mikro samt frys, extrautrustning som tar plats och som väger.

FAKTA
Knaus 560 LT
Totalvikt 1 500 kilo.
Tjänstevikt 1 390 kilo.
Lastförmåga 110 kilo.
A-mått förtält: 1 050 cm.
Totallängd/bredd/höjd: 769/247/255 cm.
Invändiga mått Längd/bredd/höjd: 519/234/195 cm.
Pris 1999 ca 190 000 kr nu cirka 100 000 kronor

Klassiker: Knaus först ut med långbäddar
Kjell och Eva Ingbäck äger sedan några år en Knaus 540 LT av 1989 års modell.

Ägarna tycker till:
Kjell och Eva Ingbäcks husvagn har samma färger och detaljer som den hade när den debuterad 1985. De har i huvudsak använt vagnen som uppställd men har också gjort utfärder och kortare semesterresor med vagnen. Efter att ha tillbringat husvagnssomrar i en betydligt mindre vagn, som dessutom saknade tvättrum, bestämde de sig för denna vagn som de köpte begagnad.
– Vagnen var och är i fint skick och den har fungerat ypperligt för oss. Barnen är utflugna och vi får i istället rå om barnbarn då och då, men som komfortabel och funktionell vagn för ett par är den svårslagen. Värmen är vattenburen, Primus. Komforten, inte minst till natten, och det rymliga tvättrummet är detaljer vi uppskattar.Vi har bara gott att säga om vagnen.

 

 

 

 

 

HISTORIK
För drygt femtio år sedan, 1961, byggde Knaus en av sina första husvagnar. Den var väldigt liten och lätt och kallades följdriktigt för Svalboet. Vagnen pryddes också med ett par stiliserade svalor.
Företaget Knaus Wohnvagenverk har funnits sedan 1948, men det tog över 15 år innan man övergick från reparationer och komponentbyggen till fullskalig husvagnsproduktion. Cirka 40 år senare gick man samman med Tabbert och bildade Knaus Tabbert Group.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

 

Rulla till toppen