Klassiker: Polar Attaché

Klassiker: Polar Attaché

Publicerad

Polarfabriken i Dorotea byggde husvagnsmodeller med namnet Attaché mellan 1972 och 1974. Sammanlagt producerades 3 404 exemplar.

Den första Attachén som byggdes hade en karosslängd på 470 centimeter. Året därpå fick även den 410 centimeter långa modellen tillägget Attaché (under namnet 420), liksom den större 530-modellen (525 centimeter). Vagnarna kostade mellan 12 600 kronor, vilket räckte till en Attaché 420 år1973, och 19 000 kronor som man begärde för en Attaché 530 PB år 1974. En titt i prislistorna från dessa år visar att en Cabby Grand DL 532 kostade 21 850 kronor, en Kabe Smaragd från samma år kostade 21 150 kronor.

Själva namnet Attaché föregicks av namnen Diplomat och Ambassadör som Polar redan lanserat. Vid den här tiden var dessa namn populära. Tyska biljätten Opel begåvade några av sina modeller med namn som Kapitän, Admiral och Diplomat. Amerikanska Rambler och Nash hade modeller som hette Ambassador, och det fanns husvagnar med liknande namn, till exempel Solifer Consul och Solifer President. Engelska husvagnsfabrikanten ACE hade också en modell med namnet Ambassador.

Polar Attaché hade finesser som kylskåp, helautomatisk påskjutsbroms och vattenburen centralvärme samt lagenliga bak-, broms- och blinkljus! Vagnarna hade totalvikter mellan 960 och 1 200 kilo. Lastförmågan låg mellan 190 och 210 kilo.

Den som var med i början av 70-talet minns att det var lite si och så med lagenlig trafikbelysning. Det var nämligen så att de svenska nationella bestämmelserna inte alltid stämde med andra länders, och detta var om inte ett problem så i alla fall ett känt faktum bland husvagnsfolk i allmänhet och branschens producenter i synnerhet. Därför hade Polar denna beskrivning (lagenliga bak-, broms- och blinkljus) i sin broschyr från 1972.

Ur broschyr från 1973.

Örjan Gradin var med och utvecklade Attachémodellerna. Han var då anställd som säljare men bolaget var inte större än att alla var inblandade, mer eller mindre. Han var chef för företaget under åren 1996 – 2001. Arne Mortensson ritade vagnen som togs fram i tre versioner innan den slutliga specifikationslistan spikades.
- Det nya med Attaché var att vi fick en vagn med rakare linjer, borta var den välvda fronten och taket. I stället fick vagnarna en renare och modernare profil som står sig än i dag, säger Örjan och fortsätter: Genom enklare produktionsmetoder och kortare byggtid kunde vi påverka kundpriset.
Vi erbjöd en vagn som svarade upp mot köparnas basbehov för att få en fungerande och bekväm semester. Det gjorde den så bra att den blev en verklig succé.

- Namnet Attaché försvann i och med 1975 års modeller därför att vi ville vara rakare och mer precisa i vår marknadsföring, berättar Örjan Gradin. Vi ville ha en ärlig modellbeteckning. Siffrorna som berättar om karosslängden skulle tydligare komma fram, och själva namnet Polar skulle dominera. Att bygga varumärke kallas det visst, avslutar Örjan Gradin

Polar Attaché är märkets hittills största framgång och tillverkningstakten ökades under mitten av 70-talet till cirka 5000 vagnar per år. Då införde man också den så kallade sandwichtekniken, ett sätt att bygga husvagnar som dominerar än i dag. Man limmar ihop inner- och ytterskiktet i golv, väggar och tak med frigolitisolering mellan.

Per Lundin på trappan av sin Polar Attaché.

En av närmare 3 500 Attachévagnar som byggts ägs av Per Lundin som tagit väl hand om sin vagn och inte bara restaurerat den, han har också förnyat den. Till att börja med har han satt på en ny plastfilm i dekorbandet på vagnens midja, lystern i färgen är nästan bättre än när den var ny. Han har också satt på nya navkapslar, men vagnen har fortfarande sin ursprungliga planlösning och sina originalfönster, bara ett av dem är öppningsbart.

Interiör med original dynklädsel.

Vagnen har samma skåp, soffor och lådor som när den byggdes för snart 40 år sedan.
- Vi har bytt ut lamporna och ersatt dem med modernare belysningsarmatur berättar Per, men vagnens interiör är i övrigt orörd. Vi har satt på ny plastfilm även på skåpluckorna och vi har satt kakelmosaik på köksväggen. Dynorna har fått ny klädsel men vi har inte byggt om något, allt fungerar så bra att vi inte ser någon anledning att riva och bygga nytt.

Det är väl ett bevis så gott som något att Polar Attaché var och är en bra vagn där allt väsentligt finns och fungerar bra, fortfarande. Man kan också se Attaché som en vagn som byggdes och användes i en tid då man byggde och efterfrågade modeller som passade för "alla". I dag bygger man betydligt fler modeller och framförallt mer nischbetonat, för familjer med barn, för det äldre paret, för långliggaren, för resenären och så vidare. Polar Attaché passade för många, bevisligen.

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842