Bland skutor och kajutor

Publicerad: 2016-10-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi besöker Nogersunds Ställplats en tidig majhelg och på kvällen är det så gott som fullbelagt. Detta vittnar om ett populärt ställe. Läge – 4 poängListerlandet är en halvö i Hanöbukten mellan Sölvesborg och Karlshamn. Längst ut på udden ligger det lilla fiskeläget Nogersund och som absolut sista utpost ställplatsen med samma namn. Husbilsplatsen är...

Vi besöker Nogersunds Ställplats en tidig majhelg och på kvällen är det så gott som fullbelagt. Detta vittnar om ett populärt ställe.

Läge – 4 poäng
Listerlandet är en halvö i Hanöbukten mellan Sölvesborg och Karlshamn. Längst ut på udden ligger det lilla fiskeläget Nogersund och som absolut sista utpost ställplatsen med samma namn. Husbilsplatsen är omgiven av vatten och utsikten består av lilla ön Hanö, 25 minuters båtresa, och fiskehamnen med sina fiskeskutor i olika modeller. Restaurang Skutan, 200 meter, är enda kommersiella servicen, sedan gäller Hällevik två kilometer bort.

Service/standard – 5 poäng
Den här ställplatsen vänder sig bara till husbilar, men två kilometer bort ligger Hälleviks Camping. Ett vitt nybyggt servicehus i miniformat gör ställplatsen mycket komplett. I detta hus finns tre, som man på campingplatser brukar kalla, familjebadrum. Att duscha kostar inget extra. På utsidan finns en färskvattenstation och diskplatser med varmt vatten. Ett stycke därifrån har man tömningsplats för latrin och fasta tankar. Perfekt sopstation med källsortering.
Du betalar avgiften i en automat, och har du inte VISA- eller Mastercard kan du lägga pengar i ett kuvert och stoppa i en springa i en dörr. Avgiften 160 kronor gäller 24 timmar från ankomst.

Bland skutor och kajutor
Det lilla servicehuset har tre familjebadrum.

Uppställning –   4 poäng
Det är beräknat att 30 fordon kan få tillgång till el och 20 ytterligare kan få plats. Utsikten är som nämnts vacker åt alla håll, men underlaget är lite ojämnt här och var. Uppställningsplatserna är alltså inte markerade, och vi registrerade en inte så obekant själviskhet bland de uppställda fordonen.
 
Allmänt – 4 poäng
Paradnumret i förströelse är förstås att ta båten, som går reguljärt, till lilla ön Hanö. Här kan man vandra, se historiska platser, ha med sig picknick eller äta på restaurangen. Det finns bastu ”Svettpärlan” att hyra och det går arrangerade fisketurer(www.lassessportfiske.se.) I Nogersund bor cirka 500 personer och byn har inget mer att erbjuda än att du kan strosa runt i den trivsamma bebyggelsen. Det finns en karta i hamnen där du kan se vandrings- och cykelleder. Och restaurang Skutan mitt bland fiskebåtarna serverar allt ifrån pizza till finmat. Närmsta affär ligger i Hällevik, två kilometer, och där finns också flera restauranger.
Ställplatsen har fina boulebanor.

Snabbguide
(Skalan är 1 – 5 där 5 är toppen och 0 är botten.)
läge – 4
Platser – 4
Service – 5
Allmänt – 4
Totalt: 17

FAKTA
SP 305 Nogersunds Ställplats
Hamnen
294 95 Sölvesborg
Tel.: 0702-72 86 02
E-post: nogersundshamn@gmail.com
Öppet: Hela året
Pris: 160 kronor inklusive el och dusch.
GPS: N 56o00’18”   E 14o44’03’

Har du också besökt Nogersunds Ställplats? Tyck till och sätt betyg på ställplatsens sida.

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen