Sagolikt i Estland

Den gamla medeltidsborgen i Kuressaare döljer en fantastisk utställning som speglar Ösels historia.

Sagolikt i Estland

Publicerad

Jag sitter på en damfrisering i Pärnu i Estland.
- Bara två dagar, säger den unga hårfrisörskan besviket när hon frågat mig var jag kommer ifrån och hur länge jag stannar i Pärnu.
Men när jag berättar att vi är på väg till ön Ösel (Saaremaa) får hon något drömskt i blicken.

Det är soligt och varmt, fast vi kommit en bit in i augusti. Den vita sandstranden är fortfarande välbesökt och några törs ge sig ut i vågorna även denna sensommardag.
- Det här är ju nästan som i Karibien, säger jag till maken. Vit sand och en slät strand utan tång och skräp som spolats in från havet.
Ja, nog kunde vi ha stannat längre i badorten Pärnu, men siktet var ju ön Ösel några mil ut i havet.

Ösel

Ösels bästa badstränder ligger på Ösels sydvästra del. Här strax utanför Tehumardi Camping.

Ösel
Vi hinner knappt ana att vi är i färjeläget Virtsu förrän bogvisiret faller och vi glider ut på vår halvtimmasfärd mot Ösel.

Under Sovjetockupationen var Ösel, eller Saaremaa som den heter på estniska, en isolerad ö och människorna på ön tämligen avskurna från omvärlden. När friheten äntligen kom i slutet av 1980-talet betydde den extra mycket för de cirka 35 000 invånarna på öarna Muhu och Ösel. När det kom två nya färjor 2011 var lyckan total. Det är med en av dessa trevliga farkoster vi först närmar oss den lilla ön Muhu, som förbinds med Ösel via en brobank. Vi kommer en tidig morgon och beslutar oss för att kolla en sevärdhet innan vi far ut till Ösel. Ute på Muhu ligger nämligen byn Koguva, Estlands bäst bevarade 1800-talsby. Bland gråtimrade hus med tjocka agtak strosar vi runt en god stund. En trevlig sevärdhet som varken kostar inträde eller parkeringsavgift. Snart förstår vi att avgifter för parkering över huvud taget inte existerar på öarna.

Vi blir förtjusta i Ösel. Någon hade sagt oss före besöket, att ön kunde liknas vid Gotland. Vi håller inte riktigt med, det mesta av den cirka elva gånger fem mil stora ön är täckt av snårig skog. Visst finns det odlingslandskap och vackra strandängar längs kusten, men det är nog mest den lugna atmosfären och de vänliga människorna som går i hjärtat på oss.

Kuressaare är den enda staden, och vi blir så förtjusta att vi stannar här i flera dagar. Staden med sina 15 000 innevånare är fylld av pittoresk bebyggelse. 1998 fick Kuressaare som första stad i Estland officiellt status som "Hälsosam stad", men upptäckten av lerans hälsosamma egenskaper gjordes redan på 1820-talet. 1824 grundades det första hälsobadet och i dag finns det fyra stora kurhotell. Tre av dem ligger vid havet och utanför ett av dem har det gjorts en liten camping granne med strandparken. Det är här vi bor och trivs under vår vistelse. Gillar du spabehandlingar av olika slag måste detta vara drömplatsen. En helkroppsmassage av klassiskt slag kostar i år 30 euro. Som notorisk simmare är jag hellycklig över den fina badavdelningen i hotellet bredvid, 25-metersbassäng, bubbelpool och bastu.

Vi bor på några minuters avstånd från torget, denna trekantiga mötesplats som fick sin form under tiden då Ösel var svenskt, 1645-1710. Runt torget ligger flera små mysiga restauranger, hantverksbutiker och antikvarier. Den bästa sevärdheten i staden och på hela Ösel är biskopsborgen från 1300-talet. Du kan uppleva borgens historia eller gå upp i tornet och se på utsikten eller ta en kopp kaffe. Den största behållningen för oss är dock den permanenta utställningen som berättar Ösels historia, och då tänker jag i synnerhet på historien från 1939 och framåt. Allt är på engelska och med hjälp av filmer och otalig rekvisita väl åskådliggjort. Ingen kan gå oberörd ut från detta museum.

Vi gör flera utflykter på ön. Att ta med en picknick och inta denna ute vid Pangaklipporna, på öns nordvästra sida, är en utmärkt idé. Här har man gjort en bra parkering och fina stigar längs de 21 meter höga klipporna som stupar brant mot havet.

En annan kul plats är Kaalikratern. Estland lär ha mest meteoritkratrar i världen och den 3 000 år gamla kratern vid Kaali är den mest kända. Ett litet museum berättar, även på svenska, hur upptäckten gjordes och hur forskningen gått till.

Vi far också och tittar på Ösels berömda väderkvarnar vid Angla. Kanske inte så mycket att komma med för oss som har Öland, men här som vid alla sevärdheter är det trevligt iordninggjort med parkering, näringsställen etc.

En dag tycker vi att det mest varit tråkig skog på turen ända tills vi står på härliga Tehumardi Camping. Campingvärden Ago Liblik gör inte saken sämre, och vi får en fantastisk presentation av anläggningen såväl som en promenad till havsbadet 300 meter från platsen och till ryssarnas svulstiga staty, som skall påminna om när de "befriade" öselborna vid andra världskrigets slut. Jättefin camping att lägga på minnet.

Gammal fin träbebyggelse i Pärnu centrum.

Pärnu
Blir du sugen på att besöka Pärnu med sin himmelska badstrand, så ska du veta att detta är en turistort av rang. Det finns inte mindre än ett sjuttiotal restauranger. Och jag skall aldrig glömma när vi gick in på ett café några steg vid sidan av gågatan. Maken väljer en bakelse och jag pekar på en munk genom att sätta upp ett finger.
- Två? Skrattar expediten frågande, och jag kan inte låta bli att nicka.
När vi sedan sitter utanför märker vi att varenda en sitter med munkar. Damen mitt emot har fem på sin assiett. Andra går in i butiken för att komma ut med fulla plastpåsar. Och, något så himla gott har jag väl aldrig smakat till fikat (20 kr för två personer).

Pärnu har också en mycket bra campingplats som vi bodde två nätter på. För 170 kronor natten hade vi både el och fria duschar. Fräscht servicehus och trevlig utsikt över en havsfjärd som bildat en "flod" inne i staden. Dessutom bara 900 meter att gå till centrum, och detta genom måleriska kvarter med gamla trähus och prunkande trädgårdar.

Haapsalu

Haapsalu tio mil väster om Tallin, är en trevlig småstad med trähusbebyggelse.

Haapsalu
Det är vår fjärde resa i Baltikum och för varje gång växer glädjen över tre länder som för varje år alltmer skakat av sig det dystra förfallet som blev under ryssockupationen. Alla tre länderna har fantastiska huvudstäder, kurorter och havsbad. Men i övrigt skiljer mycket, olika språk, kultur och pengar. Estland ligger närmast och en semester här kommer du inte att ångra. Tallinn med sin vackra gamla stad är ju ett måste, men så vill jag också nämna Haapsalu tio mil väster om Tallin. En underbar liten stad med en enkel men helt okej camping.
- Vi talar än om den gamla goda tiden då Haapsalu var svenskt, säger Maarja Aaloe som arbetar på "Ilons Sagoland".

År 1625 sålde Gustav II Adolf staden till sin landsman Jakob de la Gardie. Här finns svenska torget, och det var strax intill som konstnärinnan Ilon Wikland växte upp. Besöket på Ilons Sagoland blir ett bestående minne. Här finns originalen till alla de bokillustrationer Ilon gjort till Astrid Lindgrens böcker samt en lekvärld för barn i tre våningar. Vi tittar på en svensk film om Ilons liv som är nästan en timma lång, en fantastisk historia.
- Varje estnisk familj har sin tragiska historia, säger Maarja Aaloe, en svensktalande lekledare som finns i huset.

FAKTA
Vägen dit
Det går färjor från Kapellskär och Stockholm till Estland.

En trevlig idé är att fara från Stockholm till Riga i Lettland och sedan fara från Tallinn tillbaka.

Själva for vi med DFDS fartyg från Karlshamn till Klaipeda i Lithauen och hem från Paldiski till Kapellskär. Inga lyxfartyg men helt okej. Prisbilden varierar, så kolla.

Färjan till Ösel
Virtsu – Kuivastu, 30 minuter

Färjan går nästan varje halvtimma under högsäsong

Kostar för två personer med husbil cirka 100 kronor.

 Det kunde vi inte anat...
På Ösel lär det finnas:
1000 älgar, 1500 vildsvin och ett tiotal vargar samt 38 fria orkidéarter

 Campingplatser
Saaremaa Spa Hotels, Kuressaare, Ösel
www.sanatoorium.ee        
GPS-koordinater 58o14'50''N   22o28'20''E

Tehumardi Camping, Ösel
ww.tehumardi.ee           
GPS-koordinater 50o10o55N   22o15'16''E

Motel & Camping Konse, Pärnu
www.konse.ee                   
GPS-koordinater 58o23'05''N 24o31'35''E

Camping Pikseke, Haapsalu
www.campingpikseke.com  
GPS-koordinater 58o55'40''N  23o32'15''E

Mera information om Estland
www.visitestonia.com
Tel. 08-23 60 18

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

 • Full pott för Oasen på danska Römö

  Full pott för Oasen på danska Römö

  Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-30 07:41

 • Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Allt du behöver veta inför utlandsresan

  Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-06-28 06:32

 • Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Klassiker: Polarvagn med brandgul anstrykning

  Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-06-27 07:57

 • Vad gäller på campingen?

  Vad gäller på campingen?

  Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-06-15 18:19

 • Vilka tillbehör gäller 2022?

  Vilka tillbehör gäller 2022?

  Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-31 07:25

 • HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  HC tipsar: Bästa ställplatserna!

  Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-30 07:26

 • Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Ställplats Påarps gård: Trevligt i trivselbygd

  Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-05-23 07:12

 • VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  VIKTIG INFO – ALLVARLIGA FEL I ARTIKEL

  I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.

  Artikel Redaktionen, 2022-05-22 22:33

 • Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Varför alla leveransproblem – och när löser det sig?

  Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2022-05-17 07:40

 • Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Knaus Schwalbennest: Herr Nilssons husvagn

  Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-05-12 07:37

 • HC tipsar: Elementärt om el

  HC tipsar: Elementärt om el

  På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?

  Artikel Jorry Streipel, 2022-05-11 07:13

 • Ännu mer roliga och bra prylar

  Ännu mer roliga och bra prylar

  Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.

  Artikel Redaktionen, 2022-04-26 07:49

 • Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Oskarshamns gästhamn: Centralt läge i stan

  Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2022-04-14 07:09

 • Har du rätt behörighet på körkortet?

  Har du rätt behörighet på körkortet?

  Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2022-04-12 08:02

 • Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Klassiker: Bornhall & Carlsson – ovanlig västgöte

  Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.

  Artikel Robert Gustavsson, 2022-04-11 08:58

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1710 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2022-07

 • Husvagn & Camping 2022-06

 • Husvagn & Camping 2022-05

 • Campingkatalogen 2022

 • Husvagn & Camping 2022-04

 • Husvagn & Camping 2022-03

 • Husvagn & Camping 2022-02

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206