Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel

Publicerad: 2017-03-27   Uppdaterad: 2023-04-18

När vårsolen tittar fram vill man få bilen och vagnen ren – men hur? Vi har testat elva avfettningsmedel och väljer ut vinnarna.

Efter en hel vinter biter sig smutsen fast i bilen som om den vore svetsad i karossen. Husbil och husvagn som stått uppställda har fått smuts via regn och vind. Det krävs rejäl rengöring – men vilket medel är bäst?

Enbart bilschampo och svamp brukar inte räcka. Det måste till ett riktigt bra avfettningsmedel. För att hjälpa dig välja rätt har vi testat elva avfettningsmedel och valt ut fyra riktigt effektiva vinnare.

Till dragbilen som körts på vintern rekommenderar vi tvåstegsmetoden, först ett lager med kallavfettning och sedan lägger man på ett alkaliskt avfettningsmedel. Kallavfettning löser tjära och fet smuts som rivits upp av dubbdäcken och fastnat på lacken. Det alkaliska medlet löser vanlig smuts, som jord och nedfall.

Husvagnar och husbilar som inte körts på vintern brukar inte behöva kallavfettning, på dessa kan man lägga på ett alkaliskt avfettningsmedel. Har det av olika orsaker kommit fet smuts på vagnen eller husbilen kan man testa på ett mindre område med kallavfettning.

I det här testet har vi valt ut färdigblandade konsumentprodukter. På proffssidan finns produkter som ska spås ut i rätt dosering och de säljs oftast i större förpackning. Proffsprodukter är ofta både prisvärda och effektiva, men de är inte alltid så lätta att hitta för en vanlig konsument. Fråga din återförsäljare vilka rengöringsprodukter de brukar använda, kanske går det också att köpa en dunk den vägen.

Att spola av sin husvagn eller husbil med enbart en trädgårdsslang brukar inte ge så bra resultat på envis smuts. Bästa stället att jobba på är i en gör-det-själv-hall, med högtryckstvätt och oljeavskiljare i avloppet. Många kommuner har förbjudit biltvätt där det saknas oljeavskiljare, eftersom smuts och kemikalier går orenade via dagvattensystemet rakt ut i sjöar och vattendrag.

Grundtipset vid all rengöring är att använda rätt produkter, avsedda för bilar. De är ”lagom starka”. Använder du rengöringsmedel från hemmet kan de ge fläckar eller skador. Såpa kan till exempel ha alldeles för högt pH-värde och ge fläckar, diskmedel kan förstöra vissa blinkersglas och fönsterputs för hemmet kan innehålla ammoniak – och det vill du absolut inte ha på husbilen eller husvagnen.

Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
Ska man lägga på avfettning på en husbil eller husvagn är det svårt att nå överallt. Dessutom blir snabbt trött i ”avtryckarfingret”. Då kan en sådan här spruta vara bra. Pumpar upp tryck med handtaget, sedan lägger man på en lagom tjock dimma av avfettningsmedel. Finns i bygghandeln, de stora varuhusen. De här hittade vi hos Jula för 40 respektive 150 kronor.

Låt oss först bena upp hur avfettningsmedel fungerar och varför det finns så många olika. Grovt kan man dela upp avfettningsmedel i fyra grupper:

• Kallavfettning.

• Alkalisk avfettning.

• Mikroavfettning.

• Naturavfettning.

Kallavfettning (eller petroleumavfettning, som det benämns ibland) är en aromatisk lacknafta som är väldigt bra på att lösa upp fet smuts. Vinterns dubbdäck sliter upp tjära från asfalten som fastnar på lacken, och den feta smutsen är i princip omöjlig att lösa upp utan kallavfettning.

Behöver du använda kallavfettning på de ytor som är riktigt hårt smutsade blir rengöringen mest effektiv om ytan är torr. Kallavfettning på en blöt bil brukar inte ge alls lika god rengöringseffekt.

Alkaliskt avfettningsmedel är ett tvättmedel löst i vatten. Vissa alkaliska avfettningsmedel blandar olika tensider, alkoholer och vatten för att få en bättre produkt som rår på många typer av smuts.

Alkaliska avfettningsmedel brukar vara bäst för husbil och husvagn som stått uppställda under vintern. Alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt på en blöt yta och är som regel också rätt effektivt mot bromsdamm på fälgarna.

Om bilen är riktigt vintersmutsig är det bra att kombinera först kallavfettning, skölja med högtryckstvätt och sedan gå på med en alkalisk avfettning. Då löser man både fet tjärsmuts och vanligt vägdamm.

Mikroavfettningsmedel är den tredje typen. Det är en blandning av kallavfettning och alkaliskt avfettningsmedel. Blandningen kallas för en emulsion, då det är två medel som egentligen inte går att lösa i varandra.

Mikroavfettningsmedel är som regel mycket effektivt vid rengöring men inte bra på en spolplatta med oljeavskiljare, då mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”smiter förbi” och hamnar orenat i avloppet. Mikroavfettning går också att använda på blöt bil, men är effektivare på torr bil.

Mikroavfettning brukar inte säljas på bensinstationer med tvätthall, eftersom medlet förstör reningen i oljeavskiljaren. Men står man utomhus på en gräsmatta och högtryckstvättar kan mikroavfettning vara mycket effektivt för husbilar och husvagnar.

Naturavfettning är en produkt som tagits fram med fokus på miljöhänsyn. Oftast är det någon typ av alkaliskt medel som blandats med alkohol och vatten. Naturavfettning ska inte underskattas, de är som regel förvånansvärt bra och effektiva mot många typer av smuts.

Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
Här är de fyra vinnarna i vårt test:
Well Kept Microavfettning, OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad, Sonax Xtreme Intensiv Avfettning och Turtle Extreme Originalet Prewash-T.

De fyra avfettningsmedel som presterade bäst i vårt test är:

 

• OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad

• Sonax Xtreme Intensiv Avfettning

• Turtle Extreme Originalet Prewash-T

• Well Kept Microavfettning

 

Betyg och omdöme för de fyra testvinnarna:

 

OKQ8 Naturavfettning Färdigblandad

Glädjande nog är OKQ8 Naturavfettning riktigt bra, och ändå är det en biologiskt nedbrytbar avfettning. Mot vanlig vägsmuts är Naturavfettning bra.

En och annan tjärfläck kan dock bita sig fast i lacken, men de kan man ta bort punktvis med ett multispray som WD-40 eller CRC 5-56. De som vill vara skonsamma mot miljön gör ett bra val med OKQ8 Naturavfettning. Cirkapris: 60 kronor.    

 

Sonax Xtreme Intensiv Avfettning

Rengöringsförmågan hos Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är mycket god, men det som skiljer ut den här produkten från de andra är en helt unik egenskap. Avfettningen ”hänger kvar” även på lodräta ytor.

Alla andra produkter har nackdelen att de rinner nedför karossidorna. Ju längre medlet får ligga kvar på ytan, desto bättre är det på att lösa upp smuts. Ingen avfettning ska dock torka, då har det legat på för länge.

Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är lite tjockare i konsistensen och torkar inte. När medlet fått sitta fem–tio minuter är även envis smuts upplöst och går lätt att spola bort med högtryckstvätten. Det dyraste medlet i det här testet, men ändå snålt och mycket effektivt. Cirkapris: 125 kronor.    

 

Turtle Extreme Originalet Prewash-T

Den tredje favoriten i gänget är Turtle Extreme Originalet Prewash-T. Rengöringsförmågan är verkligen god och vi blev inte besvikna en enda gång, all smuts löstes upp.

Det var just de jämngoda resultaten som gör att vi verkligen kan rekommendera Turtle Extreme Originalet Prewash-T.

Inte lika dyrt som kollegan från Sonax men det här avfettningsmedlet är ganska högt prissatt (priset kan variera mycket), men effektivt och drygt samtidigt. Cirkapris: 75–95 kronor.    

 

Well Kept Microavfettning

Den här produkten är ovanlig och det kan vara svårt att hitta mikroavfettning hos butik. I det här fallet valde vi mikroavfettning från bilrekondföretaget Well Kept i Solna.

Rengöringsförmågan hos Well Kept Microavfettning är mycket bra. Både vanlig vägsmuts och de prickiga tjärfläckarna försvinner när man blåser på med en högtryckstvätt.

Men det här är som sagt en produkt som inte lämpar sig på en spolplatta där det finns oljeavskiljare, eftersom kallavfettningen kan ”smita förbi” reningen. Står man på en spolplatta – och det är alltid att rekommendera – får man avfetta först med kallavfettning och sedan lägga på ett alkaliskt avfettningsmedel för att få bort den sista smutsen. Cirkapris: 70 kronor.

 

Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
De här elva produkterna hittar man ute på mackarna, hos bildelsbutiker, byggmarknader och större varuhus.

Omdöme för de övriga avfettningsmedlen i testet, ingen inbördes betygsordning:

 

Kemetyl T-Grön Kallavfettning

En klassiker som de flesta känner igen sedan många år tillbaka. T-Grön är vanligt förekommande i handeln och med lite tur kan man även hitta två andra avfettningsmedel från Kemetyl: T-Grön Mikroavfettning och T-Grön Natur Miljöavfettning.

Kemetyl T-Grön Kallavfettning fungerar som vi förväntar oss. Men som med all kallavfettning blir det inte helt rent från vägsmuts, man måste köra på en andra omgång med ett alkaliskt medel för att få lacken helt ren.  Cirkapris: 60 kronor.

 

OKQ8 Premium Avfettning

Går man in på en OKQ8-mack hittar man tre avfettningsmedel. OKQ8 Premium Avfettning och OKQ8 Superavfettning Färdigblandad är båda kallavfettning och fungerar ganska likartat. OKQ8 Premium Avfettning är dock tjockare, nästan i gelform, och hänger kvar bättre på lodräta ytor.

OKQ8 Premium Avfettning är effektiv mot fet smuts men för att få bort vägsmuts krävs det ett alkaliskt medel också.  Cirkapris: 80 kronor.

 

OKQ8 Superavfettning Färdigblandad

Det här är en kallavfettning som spetsats med några alkoholer för att förbättra rengöringsförmågan. OKQ8 Superavfettning gör sitt jobb och är effektiv mot asfaltfläckar. Men produkten utmärker sig inte i övrigt.  Cirkapris: 70 kronor.

 

Prickbort Avfettning

En klassisk kallavfettning som sägs vara speciellt effektiv mot tjärfläckar. Och det kan vi hålla med om. Fet smuts och asfaltprickar går bort. Men sedan måste man gå på med ett alkaliskt medel för att få helt rent. Cirkapris: 60 kronor.

 

Sonax Power Wash

Sortimentet hos tyska Sonax är gigantiskt och här erbjuds ett alkaliskt avfettningsmedel. Rengöringsförmågan är god och fungerar även bra för att ta bort bromsdamm på vintersmutsiga fälgar. Men Sonax Xtreme Intensiv Avfettning är en bättre produkt, med ännu bättre rengöringsförmåga. Cirkapris: 90 kronor.

 

Turtle Avfettning

Produkten ger intryck av att vara en konventionell kallavfettning, men så är inte fallet. Turtle Avfettning är vattenbaserat med olika alkoholer och tensider för att lösa upp smutsen. Bra rengöringsförmåga, och Svanenmärkt. Men vi gillar Turtle Extreme Originalet Prewash-T bättre. Cirkapris: 50 kronor.

 

Well Kept Kallavfettning

Ännu en kallavfettning, alltså en petroleumbaserad produkt. Bilrekondföretaget Well Kept i Solna har valt ut sin kallavfettning med omsorg, all fet smuts löses upp på ett effektivt sätt. Men som vanligt räcker det inte bara med kallavfettning, man måste gå på med en alkalisk produkt efteråt för att verkligen få bort all vägsmuts. Cirkapris: 80 kronor.

 

Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
Vi testade på kraftigt nedsmutsade bilar som rullat i Stockholmstrafiken. Helt vanliga bilar som inte tvättats på flera veckor, ibland månader. Skillnaderna mellan produkterna visade sig vara ganska repetitiv mellan bilarna. Utfallet blev ungefär samma och vi kunde vaska ut fyra avfettningsmedel som stod ut ur mängden.
Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
När det gäller rengöringsförmåga är skillnaden mellan en vanlig vattenslang och en högtryckstvätt mycket större än skillnaderna i rengöringsförmåga mellan avfettningsmedlen. Att försöka göra rent en vintersmutsig bil utan högtryckstvätt är nästan dömt att misslyckas.
Vårstäda husbil och husvagn: Test av avfettningsmedel
I det här fallet har bakluckan haft tre olika avfettningsmedel. Smutsen som finns kvar är de ytor som avgränsat medlen, och alltså inte haft något avfettningsmedel alls. Det är helt uppenbart att avfettningsmedel hjälper till att lösa upp smutsen, och skillnaderna är också tydliga.
Rulla till toppen