Sverige har blivit ett av Europas husvagn- och husbilstätaste länder. Ändå fortsätter marknaden att växa rekordsnabbt. Och det är en helt ny grupp som har hittat till det rullande campinglivet.
Campinglivet lockar stort i Sverige och marknaden för husbilar och husvagnar fortsätter att växa. I dag finns 85.447 registrerade husbilar och 287.135 husvagnar, och den siffran växer snabbt. Förra året nyregistrerades 5.321 husbilar och 3.487 husvagnar, vilket ökade husbilsbestådet med hela 32 procent och husvagnarna med 10 procent.
Och mest positivt, enligt HRF, Husvagnsbranschens riksförbund, är att det är en helt ny grupp som har hittat till det rullande campinglivet.
"Nu ser vi familjer med en aktiv fritid och tydliga intressen som köper sig en husbil", säger Tomas Haglund, ordförande i HRF.
Fordonen blir elegantare, bekvämare, mer funktionella och allt fler efterfrågar lättare konstruktioner. Även miljön är viktig när nya fordon byggs och det finns nu fordon som helt byggts av återvinningsbart material.
"Den här utvecklingen hade vi inte kunnat drömma om för några år sedan. Fritidsfordonen har nått alla till alla samhällsklasser och många familjer har hittat till den mobila campingvärlden där husbilen eller husvagnen står i centrum, för att umgås och kunna ta sig till fotbollscuper eller simläger", säger Tomas Haglund.
Den kraftiga uppgången i branschen har också lett till att det gjorts investeringar i serviceanläggningar och utställningshallar. Allt fler campingplatser utvecklas och många kommuner ser över möjligheter att ordna fler ställplatser, uppger HRF.
I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.
Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.
Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.
Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.
Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.
Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.
Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.
Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.
Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.
Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!
Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.
Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?
Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.
Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.
Det började med ett svalbo. Idag är Knaus husbils- och husvagnsindustri ett miljardprojekt. I ett bildspel förmedlar vi här en ärofylld inblick från det första spadtaget i det förflutna till en modern och högteknologisk nutid.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.
Hej,
Antalet husbilar ökade med 6.2% och antalet husvagnar med 1,2% om man räknar per antal registrerade fordon.