Ledare: När får vi eldrivna husbilar?

Publicerad: 2017-08-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Första gruspasset avklarat. Den raka backhanden satt som en smäck och stoppbollarna likaså.

Värre var det med andraserven. Snacket på vägen hem kom däremot inte att handla om bollspel. Ty min tennispartner, Daniel Löfstedt, är fena inom elindustrin som chefredaktör på Nordens största elmarknadstidning, ERA.

Ledare: När får vi eldrivna husbilar?

Samtalet kom in på hans territorium. Själv hade jag inte mycket att komma med. Förklarade i all enkelhet att husbilsbranschen generellt ligger 15 år efter personbilsindustrin så husbilarna står fortfarande och stampar på ruta ett. Med övertygelse att ”el är inne” avslöjade Daniel en hel del spännande inom utvecklingen av elfordon. Fick exempelvis höra att det nyligen har skett ett test av elvägsteknik för tung fordonstrafik på en två kilometer lång sträcka på E16 utanför Sandviken. Hoppsan!

Fick även förklarat för mig att i somras testades världens första snabbgående elbåt på sträckorna Riddarholmen-Ekerö och Slussen-Östra Rindö på Vaxholm. Syftet? Syna möjligheten till framtida reguljärtrafik. I Göteborg har busstrafik med linje 55, mellan Chalmers och Lindholmen, brukats med eldrift sedan två år tillbaka. Listan kan tydligen göras lång.

För första gången i mitt liv somnade jag med tankarna på el. Kan det verkligen vara så att husbilsindustrin inte ens tänker tanken? Självklart inte. Samtidigt leder inte fordonstillverkarna i vår bransch (läs Fiat, Ford, Renault och Peugeot) utvecklingen av eldriva fordon. Tog därför kontakt med ett par bjässar i branschen och fick till svar: ”Eldrivna husbilar, det kommer nog att dröja”. Samma tes hade även Trigano Groups exportchef med tillägget: ”Vi får även ett viktproblem på köpet”.

Tog också ett snack med Auto Motor & Sports chefredaktör, Alrik Söderlind. Han hade en bestämd åsikt: ”Den stora elboomen på personbilar kommer 2020”. 

Som vän av ordning ställer jag mig själv frågan: Betyder det att vi har eldrivna husbilar först 2035 eftersom vi ligger 15 år efter personbilsindustrin? Hemska tanke!

Rulla till toppen