Husbilen som varken behöver campingplats – eller väg

En imposant syn och en husbil för dig som vill åka långt bort. FOTO: Unicat

Husbilen som varken behöver campingplats – eller väg

Publicerad

Unicat MD77h är husbilen för dig som vill resa långt bort från civilisationen: 1.050-liters dieseltank gör att du kommer en bit.

Unicat MD77H är grundad på ett chassi från MAN TGS 6x6 och erbjuder drivning på alla sex hjulen, samt har utväxling och differentialspärrar så att den inte ens behöver vägar för att ta sig fram.

Med 1.050 liters dieseltank och ännu större vattentank, tvättmaskin och elverk ombord blir dina expeditioner helt oberoende av all civilisation.

Och skulle det uppstå problem i terrängen finns plats för en motorcykel (och egen 125-literstank för bränslet) tillgänglig för mer flyfotade uppdrag.

Euro 5-dieselmotorn under hytten utvecklar 540 hästkrafter och är kopplad till en 12-växlad Tipmatic från ZF.  20-tumsdäcken har däcktryckskontroll och tryckluft som automatiskt ser till att hålla däcken rätt pumpade.

Spaken till den 12-växlade ZF-lådan sitter i instrumentbrädan. Förarhytt och bo-delen är anslutna med bälgar som jämnar ut chassirörelser.

Utan trappa går det inte alls. Och den har några fler trappsteg än i vanliga husbilar.

Om vägen slutar vid vatten har husbilen surrnings-ringar som gör båttransporten stabilare.

För ökad komfort i tuff terräng sitter både förare och passagerare på luftfjädrade läderstolar. Extra ljud- och värmeisolering av förarhytten håller både oljud och extremkyla ute. Förarhytten och bo-delen är sammankopplade med bälgar som jämnar ut chassirörelser. Passagen däremellan kan stängas.

Unicat sörjer själv för elektricitet: Solpanelerna på taket ger upp till 1,92 kW. Om solen uteblir hjälper ett trecylindrigt diesel-aggregat till med 10,7 kW. Var och en av de fyra vattentankarna har egen pump, och bilen rymmer totalt 1.170 liter färskvatten. Gråvattentank (245 liter) och den 140 liter stora toatanken är frostskyddade.

Allt finns: Två elvärmda och luftfjädrade Recaro-stolar, elektriska fönsterhissar, klimatanläggning och fjärrstyrt centrallås. Förarhytten är dessutom ljud- och värmeisolerad.

För att skapa ett behagligt klimat består ytterväggarna av sex centimeter yttervägg i glasfiber samt isolering i polyuretanskum. Här finns också ett vattenburet värmesystem med 5 kW effekt och två klimatanläggningar om vardera 2,4 kW. Golvet i badavdelningen är uppvärmt, samma sak gäller enkelsängarna i aktern.

Till vänster om ingången finns köket, till höger en rund sittgrupp – en vanlig lösning i husbilar. Mindre vanligt är ett utomhuskök med induktionsplatta och teppanyaki-platta. Köket inne i husbilen förfogar över två keramiska kokplattor, kaffemaskin, ugn och ett 284-liters kylskåp med 27-liters frysfack.

Koppar, tallrikar och andra köksredskap är inbäddade i sina lådor så att inte ens tuff terrängkörning ska få dem att glida omkring, skramla eller gå sönder.

Smakar det så kostar det.

Unicat lämnar, av hänsyn till sina kunder, inte ut några priser.

Men säg så här: Om du kommer med 1 miljon Euro (9,5 miljoner kronor) så räcker det inte riktigt.

Bordet vid den cirkelformade sittgruppen är elektriskt höjdställbart och kan därför skapa plats för en 1,4 meter bred och 2 meter lång säng. Sovrummet är dock längre bak i bilen.

Vid sidan av sittgruppen finns en bildskärm som kan visa bilder från fordonets kamera. Här befinner vi oss uppenbarligen i Unicats egna lokaler.

Porslin och annan köksutrustning är väl skyddade för att undvika kross eller skrammel.

Det hydrauliska flaket rymmer såväl reservhjul som fordon för snabba utflykter.

Sanitetsavdelningen består av en separat wc med tvättfat.

Golvet i duschutrymmet är uppvärmt, och där finns ett skåp för tvättmaskinen.

Möbelbyggena består av en kombination av bambu och teak. Golvet är tillverkat av teakpaneler, som i båtar. I bakgrund syns sovrummet.

Längst bak finns sovrummet, mellan sängarna finns ett riktigt nattygsbord. Väggar och tak är klädda i alcantara.

Precis som på hotell: Uttag för laddning och USB vid sängen.

On
Off

1 kommentarer

 • CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  Hur man skall bete sig för att falla in i mönstret på en traditionell camping har väl inget standardsvar. När jag fick frågan av Sveriges Radios programledare i programmet "Efter tre" i P4 tog jag direkt chansen att nita till alla de som gör sig lustiga över campare.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-06-12 14:54

 • Nu tas skylten snart ner!

  Nu tas skylten snart ner!

  Passa på innan det är för sent, i augusti tar Heikki Niikanen ner skylten och Sveriges enda Uno-X-mack jämnas med marken.

  Artikel Jerker Norlander, 2018-06-08 15:01

 • Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Den 1 juli 2018 införs nya lagar kring fordonsskatter i Sverige. Enligt bonus-malus kommer förändringarna att gälla alla husbilar som är registrerade som PB klass II, oavsett totalvikt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-05-15 13:24

 • Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Känns din husvagn lite trång. Funderar du på att byta till något större? Nu har du chansen att köpa Sveriges största husvagn. 14 meter lång. Det borde väl räcka?

  Artikel Anna Andersson, 2018-05-09 12:43

 • Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Tack Örnsköldsvik! Vilken fin ställplats ni anlagt mitt i staden. Öppen hela året med plats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-03-23 14:05

 • Vagnar stora som hus!

  Vagnar stora som hus!

  De är längre än långa och större än stora, och även om de inte är några bestsellers syns de på var och varannan campingplats. Vi har kikat på husvagnar som med dragbommen inkluderad är över nio meter långa.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-17 10:14

 • Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Sun Living, Vätternrundan och Husvagn & Camping tävlar ut startplatser till Vätternrundan och boende i husbil för dig och upp till tre vänner!

  Artikel Redaktionen, 2018-03-13 12:45

 • Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  20 varumärken, 36 modeller, alla husbilar med våningssäng. Den listan hade vi aldrig kunnat skrapa ihop för ett par år sedan. Nu råder andra tider och andra möjligheter.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-07 09:07

 • Säker, rolig och prisvärd bil

  Säker, rolig och prisvärd bil

  OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER 2,0 CDTI • Söker ni en bekväm långfärdsbil med fina dragbilsegenskaper och packad med modern teknik är detta en intressant modell. Den får dra 1 700 kilo, dieselturbon på 170 hästar förbrukar strax över en halv liter per mil (utan vagn) och du får in cirka 500 liter bagage under insynsskyddet i bagageluckan.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-03-02 10:31

 • 10 goda skäl att vintercampa!

  10 goda skäl att vintercampa!

  Vintercamping är hett! Det är så hett att en del vintercampare installerar luftkonditionering innan de kör söderut för att övervintra i länder där det är sommar jämt.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-02-28 08:10

 • Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Större inuti än utanpå, kan man faktiskt säga. Vi mätte den inre längden till 635 centimeter, cirka 75 längre än vad man kan tro, vagnen heter ju Hobby 560. Det ger oväntat mycket utrymme och vagnen fungerar året runt, även under de årstider då man är mycket inomhus. Då uppskattas innerutrymmena särskilt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-02-26 10:54

 • Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

  Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

  Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

  Artikel Johan Persson, 2018-02-22 08:54

 • Ess på karosser

  Ess på karosser

  Ett litet, nischat företag som växer så det knakar. Hur är det möjligt? Vi har besökt S. Karosser i Dorotea. För dem är ingenting omöjligt, bara olika svårt.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-02-21 08:10

 • Polarbjörnen ryter till!

  Polarbjörnen ryter till!

  Stabilitet, styrka, kvalitet och trygghet. Stora ord, starka ord. När vi pratar nutid och framtid med Polarvagnens vd, Tony Ekström, är de ledorden.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-02-19 12:40

 • Så byter du däck: Punka utan panik

  Så byter du däck: Punka utan panik

  Även om du har bra däck och har kontrollerat dem före färden kan du få punktering. Ingen panik, att byta däck är enkelt och här kommer några tips som underlättar bytet. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-01-16 19:32

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1487 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 535 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-07

 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

 • Husvagn & Camping 2018-03

 • Husvagn & Camping 2018-02

 • Husvagn & Camping 2018-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842