Blocket-bedragare fick fängelse – bli inte lurad

Publicerad: 2017-10-25   Uppdaterad: 2023-04-18

Flera personer lockades av den attraktiva husbilen och betalade handpenning. De blev lurade men bedragaren åkte fast. Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket, berättar hur du upptäcker och undviker bedragare.

Blocket-bedragare fick fängelse  – bli inte lurad
Bedragarna på Blocket använder nya metoder och riktar in sig på husbilar och dyra personbilar.

Den dömde är en 24-årig man i Stockholm som bland annat satte in Blocketannonser på en husbil. Bedrägeriet skedde förra sommaren och flera personer lurades att betala handpenning. Bedragaren satte också in bilannonser där spekulanterna krävdes på handpenning.

Något köp blev det dock aldrig. Bedragaren kunde däremot spåras av polisen via sitt bankkonto och åtalades. Den 24-åriga mannen erkände att han tagit emot pengar på sitt konto men gjort det på uppdrag av ”bekanta”, någon kännedom om bedrägeri hade han inte och pengarna hade förts vidare.

Tingsrätten trodde inte på den historien och dömde mannen för fem fall av penningtvätt, något som sedan Svea hovrätt också fastställde. Mannen fälldes för flera brott och ska sitta sex månader i fängelse, han ska också betala tillbaka pengarna till de som blev lurade.

Den här typen av bedrägerier var vanligare för några år sedan, men har minskat i antal efter att Blocket infört flera nya funktioner som ska skydda köparna. Enligt Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, ska man inte använda sig av förskottsbetalning – så kallad handpenning:

”Vi avråder generellt från all typ av förskottsbetalning,” säger Thomas Bäcker till Husvagn & Camping. ”Blir man uppmanad att överföra pengar till ett privat bankkonto för att säkra affären är risken stor att det är en bedragare. Och då ser man förmodligen aldrig pengarna mer och det blir inget bilköp. Skicka aldrig pengar till någon som du inte känner.”

Att utreda bedrägerier kan vara resurskrävande för polisen och risken finns att ärendet hamnar långt ner i prioritering. Men det är ändå viktigt att polisanmäla då samma bedragare kan ha lurat många köpare. Misstänker man bedrägeriförsök ska man också meddela det till Blockets kundservice – då kan de vidta åtgärder och även samarbeta med polisen.

Bluffannonser på Blocket har blivit markant färre men bedragarna har en ny taktik. De ringer istället upp en säljare och erbjuder sig att köpa exempelvis en husbil – ibland till ett pris över det begärda. Säljare kan även bli kontaktade via sms.

”Får man ett samtal eller sms på engelska är det ett blinkande varningsljus,” säger Thomas Bäcker på Blocket. ”Köparen vill betala ett högre pris men då ska säljaren i gengäld betala fraktkostnaden via en länk till ett fraktföretag. Det är dock en falsk sajt och man blir lurad på de tusenlappar frakten skulle kosta.”

En annan vanlig taktik är att bedragarna uppger sig för att vara bilförmedlare. Även i dessa fall brukar de locka med ett högre pris. Man stämmer träff med säljaren och ”bilförmedlaren” har med sig diverse kontrakt där allting till synes ser korrekt ut. Men någon bilförmedling sker aldrig, bedragaren är bara ute efter att få tillgång till husbil och nycklar samt handlingar för ägarbyte.

”Bilen är borta och juridiskt sett är det inte stöld,” säger Thomas Bäcker. ”Har man frivilligt lämnat ifrån sig bil, nycklar och dokument täcker i allmänheten inte försäkringen detta eftersom det inte räknas som stöld.”

Givetvis finns det många seriösa bilförmedlare på marknaden som man kan anlita. De brukar dock inte själva ”ragga kunder” genom att ringa upp annonsörer. En del bedragare har satt i system att uppge en anställds namn som jobbar hos en känd bilförmedlare. Vid kontroll kan allt se korrekt ut, men det är ändå ett bedrägeriförsök. Som både privat säljare och köpare måste man alltid vara försiktig och tyvärr utgår från att det finns oärliga personer.

 

Blocket-bedragare fick fängelse  – bli inte lurad
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, avråder från all typ av förskottsbetalning. Det var den metoden som bedragaren använde, vilket dock ledde till sex månaders fängelse. Tyvärr är inte fängelse avskräckande för en del kriminella, de vet att de får ”grupp-rabatt” på brotten och fortsätter med sina bedrägerier ända tills de hamnar i fängelset. Foto: Sandra Birgersdotter.

 

OBS: Bilden från föregående sida har ingenting med bedrägerierna att göra.

 

Rulla till toppen