Polarbjörnen ryter till!

Polarbjörnen ryter till!

Publicerad

Stabilitet, styrka, kvalitet och trygghet. Stora ord, starka ord. När vi pratar nutid och framtid med Polarvagnens vd, Tony Ekström, är de ledorden.

Under de senaste åren har vi kunnat skönja en nedåtgående spiral för den klassiska husvagnstillverkaren från Dorotea. Polar varslar. Polar återanställer. Polar varslar på nytt. Ingen stabiltet, ingen kontinuitet. Dagspressen var inte alltid nådig. 

– Det stämmer, men efter en ganska brant uppförsbacke under några år såg jag en vändning ifjol. Jag upplevde att husvagnscamparna hade ett behov av våra produkter, säger Tony Ekström, när han tar emot Husvagn & Camping i konferenslokalen.

 

Polarvagnens vd, Tony Ekström, ser ljust på framtiden och han tror att de kommer att kunna expandera.

Tony Ekström kopplar på projektorn och visar en kommande reklamfilm på stora duken. Under hela 2016 arbetade nämligen Polar med en marknadsanalys för att finna sin positionering på campingmarknaden. Deras iögonfallande annonser där Polarbjörnen ånyo är i fokus har vi redan sett. Andra marknadsmässiga återgärder som kanske inte alltid följer det konventionella tänket är också i antågande. 

– Nationella radiokanaler, dryga hundratalet storbildsskärmar och annonsering i en mängd olika tidningar som inte enbart har husvagnscampande som huvudämne, nämner Tony Ekström som ett par exempel.

Det känns som om Polar har gjort sin hemläxa. De har hittat tillbaka till sina rötter. De lyfter fram stabilitet, styrka, kvalitet och trygghet. Och sist men inte minst – Polarbjörnen, som står för alla dessa ledord.

Varenda husvagn testas noggrant innan den lämnar fabriken.

– Först och främst är det viktigt att gå tillbaka till våra värdegrunder. Vad är det Polarbjörnen står för? Jo, alla våra ledord. Det är något vi måste värna om, understryker Tony Ekström.

Att få input från slutkonsument är A och O för att verksamheten ska kunna bibehålla sin höga standard och dignitet. 

– Det är våra duktiga återförsäljare som har kundkontakten. Det är från dem som vi i slutändan får fram all nyttig information. Vad är det kunderna eftersträvar? Vad gör vi idag som är bra, som vi kan vidareutveckla och göra ännu bättre? Det är användarna vi måste lyssna till, det är dom som kan våra produkter och är våra bästa testpiloter, förklarar Tony Ekström ödmjukt.

Det råder just nu hausse på fabriken i Dorotea.

– Återförsäljarnätet har stärkts med ytterligare en handfull handlare i Sverige och med ett par till i såväl Norge som Danmark. Vi känner ett stort förtroende för vårt återförsäljarled. Vi är ett sammansvetsat team som gör allt i vår makt för att bemöta våra kunders krav och önskemål på bästa möjliga vis, tillägger Tony.

Han menar att Polar måste fortsätta sträva efter att framställa de allra bästa husvagnarna på marknaden, inte de billigaste.

– Vi hade fulla orderblock redan tidigt 2017 och de flesta återförsäljare har haft god respons på 2018-vagnarna innan vi ens hade visat hur de ser ut. Jag tycker framtiden ser ljus ut, poängterar Tony Ekström.

När husvagnsbranschen hade sin peak under åren 1977-1980 nyregistrerades det, hör och häpna 3 437, 3 348, 3 716 respektive 3 334 exemplar av Polarvagnen. Nu är det andra tider och i och för sig helt andra husvagnar som tillverkas.

Kupolen på Elmiamässan drog många nyfikna husvagnsentusiaster till Polars monter.

– Mellan tummen och pekfingret ligger kapaciteten idag på 600 husvagnar per år. Ur ett historiskt perspektiv är det inte mycket, men tittar vi bakåt år för år är det en rejäl ökning, säger Tony Ekström.

Tillsammans tar vi oss till fabrikslokalen där det råder febril aktivitet. Tony förklarar kortfattat att storsäljaren, bland ett 50-tal planlösningar, är 560 CTH.

– Jag uppfattar inte planlösningarna som speciellt trendkänsliga och vi behöver inte gå över ån efter vatten. Vi har det senaste året arbetet hårt med våra barnkammarvagnar och de har blivit bättre, modernare och fler till antalet. Vi är numera ett mer heltäckande familjekoncept då vi har noterat att den yngre generationen barnfamiljer ser lite annorlunda på vissa saker jämfört med de som har varit trogna husvagnscampandet i många, många år, förklarar Tony Ekström.

Det är inte bara tungan man ska ha rätt i mun....

Orderblocken har varit fyllda hela 2017.

Tony är självklart medveten om att Polarvagnen också kostar några slantar. Samtidigt understryker han tydligt att kvalitet måste få kosta. 

– Vi ser att väldigt många campare uppskattar hög kvalitet och det är precis vad vi står för. Vi har både kunskapen och förmågan att tillverka kvalitetsprodukter och det ska vi fortsätta med. Samtidigt handlar det inte enbart om kvalitet. Det gäller även att framkalla en upplevelse, vara attraktiva designmässigt och vara i framkant tekniskt sett, säger Tony Ekström.

Visst, det är omöjligt att sia om vad som komma skall i framtiden, men så länge som det stora intresset för husbilar fortskrider sticker Tony inte under stol med att husvagnsbranschen också rider på den våg som allmänt råder inom campinglivet.

– Utifrån det vi har pratat om ser jag stor potential för expansion både inom en nära framtid och betydligt längre bort. Vi fortsätter på den inslagna vägen, och är trogna våra kvalitetsprincper. Att bygga tillräckligt många enheter för att möta efterfrågan är en svårighet, men vi står väl rustade. Att vara uthållig är viktigt. Tiden måste få arbeta för sig. Vi måste tro på det vi håller på med, säger Tony Ekström och pekar bort mot sin skickliga personal på produktionslinan.

Det är inte massproducerat förklarar han. Det visar sig vara individanpassat. Lägg till att hela inredningen byggs av en och samma person.

Hela inredningen byggs av en och samma person.

– Det innebär stort ansvarstagande eftersom det inte går att gömma sig bakom sina kollegor, understryker Tony Ekström.

Avslutningsvis hävdar Tony att det kan ses som kostnadseffektivt att ha husvagn och att fördelarna är många.

– Den kan användas som sommar-, fjäll- eller fiskestuga, eller vad man nu vill ha husvagnen till. En sommarstuga står där den står. Husvagnen har hjul och kan flyttas. Ena semesterveckan på stranden, den andra vid foten av skidanläggningen. Det kan inte bli bättre, avslutar Tony Ekström.

(Artikeln publicerades i Husvagn & Camping nr 12/2017)

Att tillverka cirka 600 husvagnar per år finns det kapacitet för.

FAKTA: POLAR

Grundades: 1964

VD: Tony Ekström

Antal anställda: 80

Tio viktiga årtal:

1964: Polar grundades av Håkan Wallin och Bertil Holmqvist. Tillverkningen skedde inledningsvis i en ladugård i Junselevallen. Lackeraren Ragnar Bergqvist ritade logotypebjörnen.

1968: Tillverkningen flyttades till Dorotea och fabrikslokalen invigdes 8 november.

1970: Polarvagnen fick en stororder av Televerket på 300 husvagnar.

1973: Var nu näst största tillverkaren i Sverige efter Cabby. Med 1 143 registrerade husvagnar hade de 13,5 procent marknadsandelar.

Polar sponsrade F1-loppet i Anderstorp.

1975: Huvudsponsor till F1-loppet, Polar Grand Prix, på Anderstorp. Två år senare var de huvudsponsor till alpina världscupen i Åre och ishockeylandslaget Tre Kronor (1977-1981).

1981: Köpte upp det småländska husvagnsföretaget Sävsjö Caravan. Samma år avgick grundaren Bertil Holmqvist som vd.

1982: Polarvagnen påbörjade en rekonstruktion efter att företaget försattes i konkurs (9 juli av Lycksele tingsrätt).

1990: In i aerodynamikens tidevarv. Modellen Aero med plastfront/bak fick goda värden i Volvos vindtunnel. Helvit inredning testades, men byttes snabbt tillbaka till träslag.

2000: Lanserade fullbredds-vagnar (252 cm) på fem modeller. 

2004: Solifers husvagnar började tillverkas av Polar i Dorotea. Tio år senare hamnade finskättlingens produktion hos Erwin Hymer Group (varumärket ägs dock av Polar).

On
Off

0 kommentarer

 • CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  Hur man skall bete sig för att falla in i mönstret på en traditionell camping har väl inget standardsvar. När jag fick frågan av Sveriges Radios programledare i programmet "Efter tre" i P4 tog jag direkt chansen att nita till alla de som gör sig lustiga över campare.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-06-12 14:54

 • Nu tas skylten snart ner!

  Nu tas skylten snart ner!

  Passa på innan det är för sent, i augusti tar Heikki Niikanen ner skylten och Sveriges enda Uno-X-mack jämnas med marken.

  Artikel Jerker Norlander, 2018-06-08 15:01

 • Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Den 1 juli 2018 införs nya lagar kring fordonsskatter i Sverige. Enligt bonus-malus kommer förändringarna att gälla alla husbilar som är registrerade som PB klass II, oavsett totalvikt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-05-15 13:24

 • Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Känns din husvagn lite trång. Funderar du på att byta till något större? Nu har du chansen att köpa Sveriges största husvagn. 14 meter lång. Det borde väl räcka?

  Artikel Anna Andersson, 2018-05-09 12:43

 • Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Tack Örnsköldsvik! Vilken fin ställplats ni anlagt mitt i staden. Öppen hela året med plats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-03-23 14:05

 • Vagnar stora som hus!

  Vagnar stora som hus!

  De är längre än långa och större än stora, och även om de inte är några bestsellers syns de på var och varannan campingplats. Vi har kikat på husvagnar som med dragbommen inkluderad är över nio meter långa.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-17 10:14

 • Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Sun Living, Vätternrundan och Husvagn & Camping tävlar ut startplatser till Vätternrundan och boende i husbil för dig och upp till tre vänner!

  Artikel Redaktionen, 2018-03-13 12:45

 • Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  20 varumärken, 36 modeller, alla husbilar med våningssäng. Den listan hade vi aldrig kunnat skrapa ihop för ett par år sedan. Nu råder andra tider och andra möjligheter.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-07 09:07

 • Säker, rolig och prisvärd bil

  Säker, rolig och prisvärd bil

  OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER 2,0 CDTI • Söker ni en bekväm långfärdsbil med fina dragbilsegenskaper och packad med modern teknik är detta en intressant modell. Den får dra 1 700 kilo, dieselturbon på 170 hästar förbrukar strax över en halv liter per mil (utan vagn) och du får in cirka 500 liter bagage under insynsskyddet i bagageluckan.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-03-02 10:31

 • 10 goda skäl att vintercampa!

  10 goda skäl att vintercampa!

  Vintercamping är hett! Det är så hett att en del vintercampare installerar luftkonditionering innan de kör söderut för att övervintra i länder där det är sommar jämt.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-02-28 08:10

 • Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Större inuti än utanpå, kan man faktiskt säga. Vi mätte den inre längden till 635 centimeter, cirka 75 längre än vad man kan tro, vagnen heter ju Hobby 560. Det ger oväntat mycket utrymme och vagnen fungerar året runt, även under de årstider då man är mycket inomhus. Då uppskattas innerutrymmena särskilt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-02-26 10:54

 • Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

  Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

  Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

  Artikel Johan Persson, 2018-02-22 08:54

 • Ess på karosser

  Ess på karosser

  Ett litet, nischat företag som växer så det knakar. Hur är det möjligt? Vi har besökt S. Karosser i Dorotea. För dem är ingenting omöjligt, bara olika svårt.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-02-21 08:10

 • Så byter du däck: Punka utan panik

  Så byter du däck: Punka utan panik

  Även om du har bra däck och har kontrollerat dem före färden kan du få punktering. Ingen panik, att byta däck är enkelt och här kommer några tips som underlättar bytet. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-01-16 19:32

 • Köp gasol smidigt i automat

  Köp gasol smidigt i automat

  Nu lanserar AGA gasolautomater. Via dem kan husbil- och husvagnscampare både köpa och byta gasolflaska dygnet runt.

  Artikel Redaktionen, 2017-12-10 10:28

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1487 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 535 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-07

 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

 • Husvagn & Camping 2018-03

 • Husvagn & Camping 2018-02

 • Husvagn & Camping 2018-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842