Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Trollstigen är en av Norges mest besökta turistattraktioner, med över 500 000 besökare per år. Själva upp- eller nedfarten kräver uppmärksamhet medan denna utsikt lugnar nerverna. Ett måste.

Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Publicerad

Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

Vårt västliga grannland Norge kändes som en perfekt blandning av spektakulär natur och spännande vägsträckor. Norges vägnät har anpassats till största delen efter den bergiga naturen, och det faktum att norrmän bor lite var som helst, hur extremt det än kan tyckas vara. Vägar finns det gott om men de är jämförelsevis smala och med låga hastighetsgränser. Det finns en poäng bakom orden "I Norge kan du köra länge, men inte långt". 

Landets 18 nationella turistvägar kännetecknas av natursköna omgivningar. En av dem är Fylkesvei 63. Den 106 kilometer långa turistvägen sträcker sig från Åndalsnes i norr till Langevatnet i söder, via Trollstigen, Valldal, den branta Örnvägen, sagolika Geirangerfjorden och utsiktsplatsen Dalsnibba. 

De elva hårnålskurvorna har breddats för att göra möten enklare, men det är lämpligast att anpassa möten till de breddade partierna strax före och efter varje böj.

Trollstigen körs antingen uppför eller nedför. Jag kör nedför.

Den sex kilometer långa vägsträckan består av elva hårnålskurvor. Vägens lutning är som mest nio procent vilket märks både när det går utför och uppför. Snö och is gör det olämpligt att färdas på denna väg vintertid. I november brukar det vara dags för stängning och öppning sker oftast i mitten av maj. 2014 var rekordåret då Trollstigen hade öppet 6,5 månader.

Som mest passerar 3 000 fordon dagligen, i högsäsongsmånaderna juni och juli. Det är också dessa månader som det rullar mest turistbussar längs vägen. Den som googlar Trollstigen och buss får se en och annan komisk incident när bussar fastnat i någon av kurvorna.

Den som kommer söderifrån börjar den spektakulära färden nedåt här.

Husvagnsekipage och även husbilar är en vanlig syn på Trollstigen. Stora som små ringlar de sig fram i de snäva svängarna. De har under åren breddats lite för att göra möten enklare. Men kurvorna anses ofta olämpliga för detta om stora fordon är inblandade. Risken att ekipaget slår i berget är stor, så den som kör med husvagn bör anpassa möten så det kan ske i de breddade mötesplatserna före eller efter kurvan. 

Körning i berg ställer krav på bilens och vagnens bromsar. Konstant bromsande leder till överhettning och i värsta fall att bromsarna slutar fungera helt. Därför ska färden nedför ske på låg växel. Bilens motor bromsar då själv och kyler också motorn. En konstant och lång nedförsbacke innebär stor påfrestning på husvagnar med påskjutsbroms, som då bromsar hela tiden. När det går uppför bör antalet stopp hållas till ett minimum. Stanna inte i onödan, påkopplad husvagn gör det trögt att få igång ekipaget igen.

Den som söker campingplats kan välja mellan Trollstigen Camping i fotänden av backen...

På Trollstigen gäller väjningsplikt för alla som kommer uppifrån. Detta gäller även om en buss eller stor husvagn kör utför och möter en personbil. Den som kör i uppförsbacke ska i minsta mån behöva stanna och bränna upp lamellerna. Man bör dock inte räkna med att alla följer denna regel. Stora, i alla fall breda vagnar ställer högre krav på förarens färdigheter i att backa. 

Sammanfattningsvis så är själva resan upp- eller ned för Trollstigen en spännande upplevelse mer än en avkopplande sådan. Det rekommenderas inte för den ovana husvagnsresenären som dragit sig för att backa. Själva framfarten handlar mer om att använda förnuftet och ha uppsikt i backspeglarna. Ett måste är såklart att blicka ut över vägen från Utkiksplatsen högst upp. Det är avkoppling.

...eller att åka till Åndalsnes tio kilometer bort. Denna camping blev mitt val för natten.

TROLLSTIGEN

Om vägen: Den öppnas 1936 av Kung Håkon VII, efter åtta års arbete. Dessförinnan låg här en stig som var anpassad för häst och vagn. I sin tidiga historia var Trollstigen tre, fyra meter bred. Sedan dess är två, tre meter adderade. 2005 renoverades vägen för 16 miljoner NOK för att hindra stenar att rasa ned och därmed göra den säkrare att färdas på. Sommaren 2014 var det mindre än tio sekunder mellan varje fordon som åkte längs vägen. 

 

Trollstigen ligger i Rauma kommun.

Trollstigen Camping:
Campingplatsen ligger i botten av Trollstigen, tio kilometer från Åndalsnes. Förutom campingtomter för husvagnar och husbilar finns stugor, kanotuthyrning, tvättmöjligheter, grillplats och återvinningsstation. 

Pris husvagn: 170 NOK per dygn
Pris husbil: 190 NOK per dygn
Pris tältplats: 140 NOK per dygn
Elpris: 40 NOK per dygn
Stugpris: 700-2000 NOK per dygn beroende på storlek och säsong

On
Off

0 kommentarer

 • Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Den engelska husvagns- och husbilstillverkaren Swift har i många år jobbat med säkerhet. Bland annat har man genom krocktester studerat vad som händer i påbyggnaden vid en frontalkollision.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-10-17 11:00

 • Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-16 13:52

 • Gör det själv: Rätt hjulinställning

  Gör det själv: Rätt hjulinställning

  Rätt hjulinställning är inte bara viktigt för hur bilen eller husbilen ska uppföra sig på vägen, det är även en säkerhetsdetalj och ett sätt att slippa snedslitna däck.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-10-15 13:39

 • Ställplatskollen: Vackert vid västkusten

  Ställplatskollen: Vackert vid västkusten

  På Lökholmen är det alltid fullt. Det var det rykte vi hade hört om ställplatsen i Hunnebostrand. Vi for dit för att få veta – vadan denna popularitet?

  Artikel Catharina Höglund, 2018-10-10 07:19

 • Brandskydd: Skaffa en billig livförsäkring

  Brandskydd: Skaffa en billig livförsäkring

  På den internationella scenen har vi svenskar gott rykte. Vi är ordentliga och vi är måna om säkerhet. Varför är det då så många som inte ens vill spendera en tusenlapp på ett par billiga livförsäkringar?

  Artikel Anders Wallsten, 2018-09-25 13:18

 • Översikt: En populär planlösning

  Översikt: En populär planlösning

  Låga singelbäddar och fordonsbrett hygienutrymme bak. Vi har listat 59 modeller från 22 husbilsmärken som har denna populära planlösning.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-09-18 11:47

 • RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

  RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

  Fylkesväg 98 mellan Tana och Lakselv i Finnmark var en av Norges sämsta vägar. På sommaren gropig och långsam, på vintern för det mesta igensnöad. Nu har norska statens vägväsen byggt om tre mil av vägen och utsett nybygget till Norges vackraste väg.

  Artikel Arne Spångberg, 2018-09-16 11:33

 • Ställplatskollen: Gästfrihet i Mönsterås

  Ställplatskollen: Gästfrihet i Mönsterås

  Att göra ställplats i gästhamnen blev en succé för Mönsterås. Oftast syns rader av gästande båtar i vattnet, alldeles nära husbilarna på land. Med andra ord sjuder hamnen av liv på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-09-12 12:39

 • Ställplatskollen: Valdemarsviks gästhamn – på gränsen

  Ställplatskollen: Valdemarsviks gästhamn – på gränsen

  Ställplatsen i Valdemarsviks Gästhamn har bara plats för husbilsresande, men dessa kan skatta sig lyckliga.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-09-08 12:16

 • Ställplatskollen: Södra hamnen – fin plats i Motala

  Ställplatskollen: Södra hamnen – fin plats i Motala

  Södra Hamnen är en av de första ställplatserna i Sverige. En satsning som gett Motala åtskilliga turister.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-08-13 12:43

 • Ställplatskollen: Stocka Hamn – en hamn för alla

  Ställplatskollen: Stocka Hamn – en hamn för alla

  Har man suttit på Stocka brygga och ätit frukost en sommarmorgon, då vill man berätta för alla vilken fantastisk ställplats där är. Och hit är både husvagnar och husbilar välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-08-10 12:25

 • Nostalgi: VM-bussen från 1958

  Nostalgi: VM-bussen från 1958

  Hört talas om Mercedes-Benz 321 med Kässbohrer-kaross? En husbil som faktiskt kan skryta med att ha haft första parkett vid fotbolls-VM 1958.

  Artikel Thomas Sjölund, 2018-08-05 13:27

 • Kopplat och klart!

  Kopplat och klart!

  Koppla vagnen är lätt, men koppla säkert kräver en del kontroller. Kontroller som kan rädda dig från obehagliga överraskningar på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-08-01 12:00

 • Ställplats: Limhamn – dubbelt upp i Malmö

  Ställplats: Limhamn – dubbelt upp i Malmö

  I stadsdelen Limhamn i Malmö har båda småbåtshamnarna anlagt ställplatser, en för alla fritidsfordon och en endast för husbilar. Gemensamt för båda är utsikten mot Öresundsbron.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-07-19 09:40

 • Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?

  Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?

  En gång i tiden hade du rätt att känna dig misstänksam om någon lutade sig mot din bil med lite kraftig ståltråd i handen. I dag använder tjuvarna digital teknik och du måste använda aluminium-folie och sunt förnuft för att skydda din bil från inbrott.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-07-11 08:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1492 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 549 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

 • Husvagn & Camping 2018-08

 • Husvagn & Camping 2018-07

 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842