Resa: Med husvagn på Trollstigen

Publicerad: 2018-02-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

Vårt västliga grannland Norge kändes som en perfekt blandning av spektakulär natur och spännande vägsträckor. Norges vägnät har anpassats till största delen efter den bergiga naturen, och det faktum att norrmän bor lite var som helst, hur extremt det än kan tyckas vara. Vägar finns det gott om men de är jämförelsevis smala och med låga hastighetsgränser. Det finns en poäng bakom orden ”I Norge kan du köra länge, men inte långt”. 

Landets 18 nationella turistvägar kännetecknas av natursköna omgivningar. En av dem är Fylkesvei 63. Den 106 kilometer långa turistvägen sträcker sig från Åndalsnes i norr till Langevatnet i söder, via Trollstigen, Valldal, den branta Örnvägen, sagolika Geirangerfjorden och utsiktsplatsen Dalsnibba. 

Resa: Med husvagn på Trollstigen
De elva hårnålskurvorna har breddats för att göra möten enklare, men det är lämpligast att anpassa möten till de breddade partierna strax före och efter varje böj.

Trollstigen körs antingen uppför eller nedför. Jag kör nedför.

Den sex kilometer långa vägsträckan består av elva hårnålskurvor. Vägens lutning är som mest nio procent vilket märks både när det går utför och uppför. Snö och is gör det olämpligt att färdas på denna väg vintertid. I november brukar det vara dags för stängning och öppning sker oftast i mitten av maj. 2014 var rekordåret då Trollstigen hade öppet 6,5 månader.

Som mest passerar 3 000 fordon dagligen, i högsäsongsmånaderna juni och juli. Det är också dessa månader som det rullar mest turistbussar längs vägen. Den som googlar Trollstigen och buss får se en och annan komisk incident när bussar fastnat i någon av kurvorna.

Resa: Med husvagn på Trollstigen
Den som kommer söderifrån börjar den spektakulära färden nedåt här.

Husvagnsekipage och även husbilar är en vanlig syn på Trollstigen. Stora som små ringlar de sig fram i de snäva svängarna. De har under åren breddats lite för att göra möten enklare. Men kurvorna anses ofta olämpliga för detta om stora fordon är inblandade. Risken att ekipaget slår i berget är stor, så den som kör med husvagn bör anpassa möten så det kan ske i de breddade mötesplatserna före eller efter kurvan. 

Körning i berg ställer krav på bilens och vagnens bromsar. Konstant bromsande leder till överhettning och i värsta fall att bromsarna slutar fungera helt. Därför ska färden nedför ske på låg växel. Bilens motor bromsar då själv och kyler också motorn. En konstant och lång nedförsbacke innebär stor påfrestning på husvagnar med påskjutsbroms, som då bromsar hela tiden. När det går uppför bör antalet stopp hållas till ett minimum. Stanna inte i onödan, påkopplad husvagn gör det trögt att få igång ekipaget igen.

Resa: Med husvagn på Trollstigen
Den som söker campingplats kan välja mellan Trollstigen Camping i fotänden av backen…

På Trollstigen gäller väjningsplikt för alla som kommer uppifrån. Detta gäller även om en buss eller stor husvagn kör utför och möter en personbil. Den som kör i uppförsbacke ska i minsta mån behöva stanna och bränna upp lamellerna. Man bör dock inte räkna med att alla följer denna regel. Stora, i alla fall breda vagnar ställer högre krav på förarens färdigheter i att backa. 

Sammanfattningsvis så är själva resan upp- eller ned för Trollstigen en spännande upplevelse mer än en avkopplande sådan. Det rekommenderas inte för den ovana husvagnsresenären som dragit sig för att backa. Själva framfarten handlar mer om att använda förnuftet och ha uppsikt i backspeglarna. Ett måste är såklart att blicka ut över vägen från Utkiksplatsen högst upp. Det är avkoppling.

Resa: Med husvagn på Trollstigen
…eller att åka till Åndalsnes tio kilometer bort. Denna camping blev mitt val för natten.
Resa: Med husvagn på Trollstigen

TROLLSTIGEN

Om vägen: Den öppnas 1936 av Kung Håkon VII, efter åtta års arbete. Dessförinnan låg här en stig som var anpassad för häst och vagn. I sin tidiga historia var Trollstigen tre, fyra meter bred. Sedan dess är två, tre meter adderade. 2005 renoverades vägen för 16 miljoner NOK för att hindra stenar att rasa ned och därmed göra den säkrare att färdas på. Sommaren 2014 var det mindre än tio sekunder mellan varje fordon som åkte längs vägen. 

 

Resa: Med husvagn på Trollstigen
Trollstigen ligger i Rauma kommun.

Trollstigen Camping:
Campingplatsen ligger i botten av Trollstigen, tio kilometer från Åndalsnes. Förutom campingtomter för husvagnar och husbilar finns stugor, kanotuthyrning, tvättmöjligheter, grillplats och återvinningsstation. 

Pris husvagn: 170 NOK per dygn
Pris husbil: 190 NOK per dygn
Pris tältplats: 140 NOK per dygn
Elpris: 40 NOK per dygn
Stugpris: 700-2000 NOK per dygn beroende på storlek och säsong

Rulla till toppen