Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Trollstigen är en av Norges mest besökta turistattraktioner, med över 500 000 besökare per år. Själva upp- eller nedfarten kräver uppmärksamhet medan denna utsikt lugnar nerverna. Ett måste.

Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Publicerad

Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

Vårt västliga grannland Norge kändes som en perfekt blandning av spektakulär natur och spännande vägsträckor. Norges vägnät har anpassats till största delen efter den bergiga naturen, och det faktum att norrmän bor lite var som helst, hur extremt det än kan tyckas vara. Vägar finns det gott om men de är jämförelsevis smala och med låga hastighetsgränser. Det finns en poäng bakom orden "I Norge kan du köra länge, men inte långt". 

Landets 18 nationella turistvägar kännetecknas av natursköna omgivningar. En av dem är Fylkesvei 63. Den 106 kilometer långa turistvägen sträcker sig från Åndalsnes i norr till Langevatnet i söder, via Trollstigen, Valldal, den branta Örnvägen, sagolika Geirangerfjorden och utsiktsplatsen Dalsnibba. 

De elva hårnålskurvorna har breddats för att göra möten enklare, men det är lämpligast att anpassa möten till de breddade partierna strax före och efter varje böj.

Trollstigen körs antingen uppför eller nedför. Jag kör nedför.

Den sex kilometer långa vägsträckan består av elva hårnålskurvor. Vägens lutning är som mest nio procent vilket märks både när det går utför och uppför. Snö och is gör det olämpligt att färdas på denna väg vintertid. I november brukar det vara dags för stängning och öppning sker oftast i mitten av maj. 2014 var rekordåret då Trollstigen hade öppet 6,5 månader.

Som mest passerar 3 000 fordon dagligen, i högsäsongsmånaderna juni och juli. Det är också dessa månader som det rullar mest turistbussar längs vägen. Den som googlar Trollstigen och buss får se en och annan komisk incident när bussar fastnat i någon av kurvorna.

Den som kommer söderifrån börjar den spektakulära färden nedåt här.

Husvagnsekipage och även husbilar är en vanlig syn på Trollstigen. Stora som små ringlar de sig fram i de snäva svängarna. De har under åren breddats lite för att göra möten enklare. Men kurvorna anses ofta olämpliga för detta om stora fordon är inblandade. Risken att ekipaget slår i berget är stor, så den som kör med husvagn bör anpassa möten så det kan ske i de breddade mötesplatserna före eller efter kurvan. 

Körning i berg ställer krav på bilens och vagnens bromsar. Konstant bromsande leder till överhettning och i värsta fall att bromsarna slutar fungera helt. Därför ska färden nedför ske på låg växel. Bilens motor bromsar då själv och kyler också motorn. En konstant och lång nedförsbacke innebär stor påfrestning på husvagnar med påskjutsbroms, som då bromsar hela tiden. När det går uppför bör antalet stopp hållas till ett minimum. Stanna inte i onödan, påkopplad husvagn gör det trögt att få igång ekipaget igen.

Den som söker campingplats kan välja mellan Trollstigen Camping i fotänden av backen...

På Trollstigen gäller väjningsplikt för alla som kommer uppifrån. Detta gäller även om en buss eller stor husvagn kör utför och möter en personbil. Den som kör i uppförsbacke ska i minsta mån behöva stanna och bränna upp lamellerna. Man bör dock inte räkna med att alla följer denna regel. Stora, i alla fall breda vagnar ställer högre krav på förarens färdigheter i att backa. 

Sammanfattningsvis så är själva resan upp- eller ned för Trollstigen en spännande upplevelse mer än en avkopplande sådan. Det rekommenderas inte för den ovana husvagnsresenären som dragit sig för att backa. Själva framfarten handlar mer om att använda förnuftet och ha uppsikt i backspeglarna. Ett måste är såklart att blicka ut över vägen från Utkiksplatsen högst upp. Det är avkoppling.

...eller att åka till Åndalsnes tio kilometer bort. Denna camping blev mitt val för natten.

TROLLSTIGEN

Om vägen: Den öppnas 1936 av Kung Håkon VII, efter åtta års arbete. Dessförinnan låg här en stig som var anpassad för häst och vagn. I sin tidiga historia var Trollstigen tre, fyra meter bred. Sedan dess är två, tre meter adderade. 2005 renoverades vägen för 16 miljoner NOK för att hindra stenar att rasa ned och därmed göra den säkrare att färdas på. Sommaren 2014 var det mindre än tio sekunder mellan varje fordon som åkte längs vägen. 

 

Trollstigen ligger i Rauma kommun.

Trollstigen Camping:
Campingplatsen ligger i botten av Trollstigen, tio kilometer från Åndalsnes. Förutom campingtomter för husvagnar och husbilar finns stugor, kanotuthyrning, tvättmöjligheter, grillplats och återvinningsstation. 

Pris husvagn: 170 NOK per dygn
Pris husbil: 190 NOK per dygn
Pris tältplats: 140 NOK per dygn
Elpris: 40 NOK per dygn
Stugpris: 700-2000 NOK per dygn beroende på storlek och säsong

On
Off

0 kommentarer

 • Ställplatskollen: Södra hamnen – fin plats i Motala

  Ställplatskollen: Södra hamnen – fin plats i Motala

  Södra Hamnen är en av de första ställplatserna i Sverige. En satsning som gett Motala åtskilliga turister.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-08-13 12:43

 • Ställplatskollen: Stocka Hamn – en hamn för alla

  Ställplatskollen: Stocka Hamn – en hamn för alla

  Har man suttit på Stocka brygga och ätit frukost en sommarmorgon, då vill man berätta för alla vilken fantastisk ställplats där är. Och hit är både husvagnar och husbilar välkomna.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-08-10 12:25

 • Nostalgi: VM-bussen från 1958

  Nostalgi: VM-bussen från 1958

  Hört talas om Mercedes-Benz 321 med Kässbohrer-kaross? En husbil som faktiskt kan skryta med att ha haft första parkett vid fotbolls-VM 1958.

  Artikel Thomas Sjölund, 2018-08-05 13:27

 • Kopplat och klart!

  Kopplat och klart!

  Koppla vagnen är lätt, men koppla säkert kräver en del kontroller. Kontroller som kan rädda dig från obehagliga överraskningar på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-08-01 12:00

 • Ställplats: Limhamn – dubbelt upp i Malmö

  Ställplats: Limhamn – dubbelt upp i Malmö

  I stadsdelen Limhamn i Malmö har båda småbåtshamnarna anlagt ställplatser, en för alla fritidsfordon och en endast för husbilar. Gemensamt för båda är utsikten mot Öresundsbron.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-07-19 09:40

 • Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?

  Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?

  En gång i tiden hade du rätt att känna dig misstänksam om någon lutade sig mot din bil med lite kraftig ståltråd i handen. I dag använder tjuvarna digital teknik och du måste använda aluminium-folie och sunt förnuft för att skydda din bil från inbrott.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-07-11 08:12

 • Polisen uppmanar: Skaffa gasolvarnare!

  Polisen uppmanar: Skaffa gasolvarnare!

  I december 2017 hände det som är en mardröm för alla campare. I det här fallet var det en så kallad foodtruck som exploderade, men olyckan kan också vara framme i en husvagn eller husbil.

  Artikel Ulla Carle, 2018-07-09 07:58

 • Utöka din behörighet – ta körkort B96

  Utöka din behörighet – ta körkort B96

  Med utökad behörighet på B-körkortet får du dra tyngre husvagnar efter din bil. Hur svårt är det att få behörigheten? Vi testade såklart.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-07-06 00:57

 • Budget eller lyx – det är frågan

  Budget eller lyx – det är frågan

  Två nya husbilar med stora skillnader på prislappen. Lyx för 870 000 kronor, eller 561 000 kronor för en budgetversion? Medan den dyrare husbilen är av välrenommerat märke är den billigare tämligen ny på den svenska marknaden. Med andra ord kan den komma att bli betydligt känsligare på andrahandsmarknaden. Samtidigt har den ett pris som borde tilltala förstagångsköparna. Häng med när vi tittar närmare på prispressade Ahorn Canada TE Plus och lyxiga Dethleffs Magic Edition T3 DBM.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-07-04 07:06

 • Teknik: Är luftfjädring som en dröm?

  Teknik: Är luftfjädring som en dröm?

  Det är som att gå på moln! Det finns många myter om luftfjädring. Den som kör bakom en modern luftfjädrad buss ser hur den oavbrutet sväljer ojämnheterna på vägen i mjukt gungande rörelser. Det ser förföriskt ut. Och intresset för luftfjädring växer bland husbilsägare.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-07-02 21:06

 • En svensk klassiker fyller 70 år!

  En svensk klassiker fyller 70 år!

  Sveriges äldsta husvagnstillverkare, SMV, fyller 70 år. Ett företag som beredde vägen för den svenska husvagns-industrin, som växte fram med Kabe, Polar och Cabby i spetsen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-07-01 09:15

 • CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  CAMPA RÄTT - med förnuft och vett

  Hur man skall bete sig för att falla in i mönstret på en traditionell camping har väl inget standardsvar. När jag fick frågan av Sveriges Radios programledare i programmet "Efter tre" i P4 tog jag direkt chansen att nita till alla de som gör sig lustiga över campare.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-06-12 14:54

 • Nu tas skylten snart ner!

  Nu tas skylten snart ner!

  Passa på innan det är för sent, i augusti tar Heikki Niikanen ner skylten och Sveriges enda Uno-X-mack jämnas med marken.

  Artikel Jerker Norlander, 2018-06-08 15:01

 • Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Den 1 juli 2018 införs nya lagar kring fordonsskatter i Sverige. Enligt bonus-malus kommer förändringarna att gälla alla husbilar som är registrerade som PB klass II, oavsett totalvikt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-05-15 13:24

 • Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Känns din husvagn lite trång. Funderar du på att byta till något större? Nu har du chansen att köpa Sveriges största husvagn. 14 meter lång. Det borde väl räcka?

  Artikel Anna Andersson, 2018-05-09 12:43

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1490 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 547 fristående campingplatser och 537 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-08

 • Husvagn & Camping 2018-07

 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

 • Husvagn & Camping 2018-03

 • Husvagn & Camping 2018-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842