Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Trollstigen är en av Norges mest besökta turistattraktioner, med över 500 000 besökare per år. Själva upp- eller nedfarten kräver uppmärksamhet medan denna utsikt lugnar nerverna. Ett måste.

Trollstigen: Med husvagn på hisnande höjder

Publicerad

Lite spänning på semestern gör väl ingen skada? En skön mix av avkoppling och adrenalin skapar de bästa minnena. Och varför inte göra det som sägs vara det ultimata mandomsprovet för en husvagnsförare. Att köra den berömda Trollstigen med husvagn.

Vårt västliga grannland Norge kändes som en perfekt blandning av spektakulär natur och spännande vägsträckor. Norges vägnät har anpassats till största delen efter den bergiga naturen, och det faktum att norrmän bor lite var som helst, hur extremt det än kan tyckas vara. Vägar finns det gott om men de är jämförelsevis smala och med låga hastighetsgränser. Det finns en poäng bakom orden "I Norge kan du köra länge, men inte långt". 

Landets 18 nationella turistvägar kännetecknas av natursköna omgivningar. En av dem är Fylkesvei 63. Den 106 kilometer långa turistvägen sträcker sig från Åndalsnes i norr till Langevatnet i söder, via Trollstigen, Valldal, den branta Örnvägen, sagolika Geirangerfjorden och utsiktsplatsen Dalsnibba. 

De elva hårnålskurvorna har breddats för att göra möten enklare, men det är lämpligast att anpassa möten till de breddade partierna strax före och efter varje böj.

Trollstigen körs antingen uppför eller nedför. Jag kör nedför.

Den sex kilometer långa vägsträckan består av elva hårnålskurvor. Vägens lutning är som mest nio procent vilket märks både när det går utför och uppför. Snö och is gör det olämpligt att färdas på denna väg vintertid. I november brukar det vara dags för stängning och öppning sker oftast i mitten av maj. 2014 var rekordåret då Trollstigen hade öppet 6,5 månader.

Som mest passerar 3 000 fordon dagligen, i högsäsongsmånaderna juni och juli. Det är också dessa månader som det rullar mest turistbussar längs vägen. Den som googlar Trollstigen och buss får se en och annan komisk incident när bussar fastnat i någon av kurvorna.

Den som kommer söderifrån börjar den spektakulära färden nedåt här.

Husvagnsekipage och även husbilar är en vanlig syn på Trollstigen. Stora som små ringlar de sig fram i de snäva svängarna. De har under åren breddats lite för att göra möten enklare. Men kurvorna anses ofta olämpliga för detta om stora fordon är inblandade. Risken att ekipaget slår i berget är stor, så den som kör med husvagn bör anpassa möten så det kan ske i de breddade mötesplatserna före eller efter kurvan. 

Körning i berg ställer krav på bilens och vagnens bromsar. Konstant bromsande leder till överhettning och i värsta fall att bromsarna slutar fungera helt. Därför ska färden nedför ske på låg växel. Bilens motor bromsar då själv och kyler också motorn. En konstant och lång nedförsbacke innebär stor påfrestning på husvagnar med påskjutsbroms, som då bromsar hela tiden. När det går uppför bör antalet stopp hållas till ett minimum. Stanna inte i onödan, påkopplad husvagn gör det trögt att få igång ekipaget igen.

Den som söker campingplats kan välja mellan Trollstigen Camping i fotänden av backen...

På Trollstigen gäller väjningsplikt för alla som kommer uppifrån. Detta gäller även om en buss eller stor husvagn kör utför och möter en personbil. Den som kör i uppförsbacke ska i minsta mån behöva stanna och bränna upp lamellerna. Man bör dock inte räkna med att alla följer denna regel. Stora, i alla fall breda vagnar ställer högre krav på förarens färdigheter i att backa. 

Sammanfattningsvis så är själva resan upp- eller ned för Trollstigen en spännande upplevelse mer än en avkopplande sådan. Det rekommenderas inte för den ovana husvagnsresenären som dragit sig för att backa. Själva framfarten handlar mer om att använda förnuftet och ha uppsikt i backspeglarna. Ett måste är såklart att blicka ut över vägen från Utkiksplatsen högst upp. Det är avkoppling.

...eller att åka till Åndalsnes tio kilometer bort. Denna camping blev mitt val för natten.

TROLLSTIGEN

Om vägen: Den öppnas 1936 av Kung Håkon VII, efter åtta års arbete. Dessförinnan låg här en stig som var anpassad för häst och vagn. I sin tidiga historia var Trollstigen tre, fyra meter bred. Sedan dess är två, tre meter adderade. 2005 renoverades vägen för 16 miljoner NOK för att hindra stenar att rasa ned och därmed göra den säkrare att färdas på. Sommaren 2014 var det mindre än tio sekunder mellan varje fordon som åkte längs vägen. 

 

Trollstigen ligger i Rauma kommun.

Trollstigen Camping:
Campingplatsen ligger i botten av Trollstigen, tio kilometer från Åndalsnes. Förutom campingtomter för husvagnar och husbilar finns stugor, kanotuthyrning, tvättmöjligheter, grillplats och återvinningsstation. 

Pris husvagn: 170 NOK per dygn
Pris husbil: 190 NOK per dygn
Pris tältplats: 140 NOK per dygn
Elpris: 40 NOK per dygn
Stugpris: 700-2000 NOK per dygn beroende på storlek och säsong

On
Off

0 kommentarer

 • Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Nya skatteregler 1 juli: Alla får skatta

  Den 1 juli 2018 införs nya lagar kring fordonsskatter i Sverige. Enligt bonus-malus kommer förändringarna att gälla alla husbilar som är registrerade som PB klass II, oavsett totalvikt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-05-15 13:24

 • Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Bilder: Sveriges största husvagn till salu

  Känns din husvagn lite trång. Funderar du på att byta till något större? Nu har du chansen att köpa Sveriges största husvagn. 14 meter lång. Det borde väl räcka?

  Artikel Anna Andersson, 2018-05-09 12:43

 • Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Ställplats Örnsköldsviks gästhamn: Vilken toppenplats!

  Tack Örnsköldsvik! Vilken fin ställplats ni anlagt mitt i staden. Öppen hela året med plats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-03-23 14:05

 • Vagnar stora som hus!

  Vagnar stora som hus!

  De är längre än långa och större än stora, och även om de inte är några bestsellers syns de på var och varannan campingplats. Vi har kikat på husvagnar som med dragbommen inkluderad är över nio meter långa.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-17 10:14

 • Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Tävla och vinn upplevelse utöver det vanliga

  Sun Living, Vätternrundan och Husvagn & Camping tävlar ut startplatser till Vätternrundan och boende i husbil för dig och upp till tre vänner!

  Artikel Redaktionen, 2018-03-13 12:45

 • Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

  20 varumärken, 36 modeller, alla husbilar med våningssäng. Den listan hade vi aldrig kunnat skrapa ihop för ett par år sedan. Nu råder andra tider och andra möjligheter.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-03-07 09:07

 • Säker, rolig och prisvärd bil

  Säker, rolig och prisvärd bil

  OPEL INSIGNIA SPORTS TOURER 2,0 CDTI • Söker ni en bekväm långfärdsbil med fina dragbilsegenskaper och packad med modern teknik är detta en intressant modell. Den får dra 1 700 kilo, dieselturbon på 170 hästar förbrukar strax över en halv liter per mil (utan vagn) och du får in cirka 500 liter bagage under insynsskyddet i bagageluckan.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-03-02 10:31

 • 10 goda skäl att vintercampa!

  10 goda skäl att vintercampa!

  Vintercamping är hett! Det är så hett att en del vintercampare installerar luftkonditionering innan de kör söderut för att övervintra i länder där det är sommar jämt.

  Artikel Håkan Johansson, 2018-02-28 08:10

 • Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

  Större inuti än utanpå, kan man faktiskt säga. Vi mätte den inre längden till 635 centimeter, cirka 75 längre än vad man kan tro, vagnen heter ju Hobby 560. Det ger oväntat mycket utrymme och vagnen fungerar året runt, även under de årstider då man är mycket inomhus. Då uppskattas innerutrymmena särskilt.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-02-26 10:54

 • Ess på karosser

  Ess på karosser

  Ett litet, nischat företag som växer så det knakar. Hur är det möjligt? Vi har besökt S. Karosser i Dorotea. För dem är ingenting omöjligt, bara olika svårt.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-02-21 08:10

 • Polarbjörnen ryter till!

  Polarbjörnen ryter till!

  Stabilitet, styrka, kvalitet och trygghet. Stora ord, starka ord. När vi pratar nutid och framtid med Polarvagnens vd, Tony Ekström, är de ledorden.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-02-19 12:40

 • Så byter du däck: Punka utan panik

  Så byter du däck: Punka utan panik

  Även om du har bra däck och har kontrollerat dem före färden kan du få punktering. Ingen panik, att byta däck är enkelt och här kommer några tips som underlättar bytet. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 12-2017.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-01-16 19:32

 • Köp gasol smidigt i automat

  Köp gasol smidigt i automat

  Nu lanserar AGA gasolautomater. Via dem kan husbil- och husvagnscampare både köpa och byta gasolflaska dygnet runt.

  Artikel Redaktionen, 2017-12-10 10:28

 • Campingkollen: Byns camping

  Campingkollen: Byns camping

  Spegelbilden av den röda bondgården lyser i Klarälvens svarta vatten. Några kanoter ligger på stranden och väntar på dagens äventyr. Ovanför ligger Byns Camping med vacker utsikt. Tystnaden är en lisa för själen. Reportaget kommer från Husvagn & Camping nr 8-2017.

  Artikel Catharina Höglund, 2017-11-02 08:23

 • Knaus: Husvagn med drop-down-säng

  Knaus: Husvagn med drop-down-säng

  Två nygamla planlösningar gör comeback, men pricken över i för Knaus blir en Deseo med drop-down-säng.

  Artikel Anders Wallsten, 2017-11-01 09:42

Nyhetsbrev

Anmäl dig till Husvagn & Campings nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna i din mailkorg - varje månad.

Ja, jag är 16 år eller äldre och vill även få information från Husvagn & Camping/Egmont Tidskrifter och deras samarbetspartners.

Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1486 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 546 fristående campingplatser och 534 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 406 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2018-06

 • Husvagn & Camping 2018-05

 • Husvagn & Camping 2018-04

 • Husvagn & Camping 2018-03

 • Husvagn & Camping 2018-02

 • Husvagn & Camping 2018-01

 • Husvagn & Camping 2017-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842