Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

Publicerad: 2018-02-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Större inuti än utanpå, kan man faktiskt säga. Vi mätte den inre längden till 635 centimeter, cirka 75 längre än vad man kan tro, vagnen heter ju Hobby 560. Det ger oväntat mycket utrymme och vagnen fungerar året runt, även under de årstider då man är mycket inomhus. Då uppskattas innerutrymmena särskilt.

Vagnen rullar, som nästan alla husvagnar från Hobby, på ett eget chassi med hjulbromsar från Knott och stabiliseringskoppling från Winterhoff (WS 3000). Den har tjänstevikten 1 496 kilo och högsta möjliga lastvikt är 256 kilo, vilket ger en totalvikt på 1 750 kilo. Det i sin tur kräver körkort B96 eller BE. Här känns maxvikten lite begränsande, 256 kilo är inte mycket att skryta med för en familj på fyra, fem personer.

Trots dess ansenliga längd och enkelaxel rullar den stadigt efter dragbilen. Den har en inbyggd kultrycksvåg vilket underlättar för användarna att lasta vagnen gynnsamt, för stabilitetens skull. Mellan cirka 60 och 75 kilo på dragkulan rekommenderas.

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Vagnens inbjudande sittgrupp inramas av en låg bänk mot dubbelbädden och en väggskiva mot barnkammaren.
Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Gott om förvaringsplats med stuvutrymme under sängen och högskåp.

När vi stannar och tar oss in i vagnen för en stunds avkoppling från körning på ishala vägar märker vi detta med den oväntade storleken. Här får man nämligen plats med en ganska rejäl bänk mellan sittgruppen i vagnens mitt och sovrummet längst fram, liksom en garderob i barnkammaren.  Direkt till vänster om entrédörren finns en öppen golvyta och mot den bakre gavelväggen finns en garderob och här finns också generös möjlighet att hänga av sig jackor och annat utanför garderoben. Smidigt tänker vi och konstaterar samtidigt att här finns ytor för barn att leka på.

Barnkammaren består här av en tvärställd våningssäng, med lastutrymme under den nedre, och en garderob eller ett högskåp mellan väggen mot sittgruppen och barnkammaren. Till båda sängar finns det läslampa och fönster. Två öppna hyllor löper längs bakgaveln ovanför den övre bädden som också har ett fallskydd. Stegen till överbädden är inbyggd i bäddarnas fotgavlar. Skönt att slippa den lösa stegen!

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Rymlig garderob mitt i vagnen. Pannan under gör den till ett ”torkskåp”.

Vi vänder oss framåt i vagnen och efter att ha öppnat lådor och skåp i köket drar vi slutsatsen att detta är ett väl fungerande kök även om vi kan önska oss lite större arbetsyta. Tre överskåp varav det i mitten har en jalusifront. Här finns köksfläkt och här finns fyra behändigt stora kökslådor och en ugn. På bänken finns annars en trelågig spis och en vask. Intill köket står ett kylskåp av modellen superslimtower.

Mittför köket finns vagnens sittgrupp med gott om plats för fyra matgäster. Bordet är så pass rymligt att man också får plats med serveringsfat och annat. Detta har man åstadkommit genom att helt enkelt skära ner sittdjupet i den del av sittgruppens soffa som går längs långväggen. På gavlarna är det föredömliga 45 centimeter, i gavelsoffan bara 35 centimeter. I taket ovanför sittgruppen finns dels ett takfönster och dels en armatur som kompletteras av två justerbara spotlights under överskåpen.
Sittkomforten är bäst på gavelplatserna.

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Elegant kök men lite begränsade arbetsytor. Bra storlek på lådorna och ugnen är ett tillskott.

Vagnens front sluttar rejält och med en sådan karossform är det smart att ha sovrummet längst fram. Därmed inkräktar inte den inlutande formen på innerutrymmena i praktisk mening. Man ligger ju ner där, och hyllor eller överskåp kommer väl till pass utan att vara i vägen. Madrassen mäter två gånger en och en halv meter och huvudändarna är ställbara. Vid bäddens fotända finns en liten öppning i den bänk som skiljer mellan sovrum och sittgrupp. En plissédörr kan dras för och avskärma sovrummet inklusive toa och handfat.

Toarummet innehåller bara toaletten och ett skåp bakom toastolen, ingen dusch. Handfatet finns utanför. Det är å andra sidan rejält tilltaget med ett skåp under, krokar för handdukar och speglar ovanför. Som det är placerat i sovrummet ger speglarna lite extra ljus och rymd åt sovrummet.

 

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Dubbelbädd monterad längs ena långväggen
i vagnens främre hörn.
Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Superslimtower heter denna kylskåpsmodell.

Vagnens huvudgarderob finns här, mellan handfatet och kylskåpet. Garderoben har två dörrar och innehåller förutom en galgstång och antennstången, också elcentralen och värmepannans expansionskärl. Här blir det således både varmt och torrt när värmen väl är påslagen. Under garderoben finns pannan från Alde. 

Lastutrymmen finns dels under bäddarna och dels under sofforna. Om man utnyttjar allt bör man tänka sig för så att man inte överlastar, så stora är vagnens förvarings- och last-utrymmen. En tillgång när man står still, men kanske inte lika bra när man reser. Under dubbelbädden hittar vi en stor vattentank vars insida är utformad så att man kan härbärgera 20 liter under resa men ytterligare 30 liter vid stillastående. En smart viktbesparande egenhet som länge varit praxis bland husbilarna.

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Ett snyggt och prydligt arrangemang som ger lite flärd åt sovrummet.

Hobby 560 KMFe är en av landets allra mest köpta vagnar, med rätta. Den ger mycket för pengarna, ser elegant och lite lyxig ut invändigt, och märket har återförsäljare och serviceverkstäder spridda över hela landet.

Eftersom Hobby är en av världens största tillverkare av husvagnar kan man hålla priserna på konkurrenskraftiga nivåer. Man har också råd att hålla sig med en utvecklingsavdelning som hela tiden letar efter nya lösningar och funktioner. Begreppet ”all inclusive” lanserade man långt före alla andra, det vill säga det som länge varit standard hos Hobby har man hos andra fått betala extra för. Fördel Hobby.

Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen
Toarummet är separerat från handfatet, kan fungera som extragarderob.
Hobby 560 KMFe De Luxe: Rymlig vagn för familjen

HOBBY 560 KMHFe DE LUXE

PRIS: Från 274 800 kr. Visad vagn 321 520 kr. (bl.a. Alde, elektrisk golvvärme, gasolugn).

UTVÄNDIG TOTAL L/H/B: 751/262/250 cm
INVÄNDIG L/H/B: 635/196/215 cm
TJÄNSTEVIKT: 1 495 kg
TOTALVIKT: 1 700 – 1 750 kg

GARANTIER: Två år nyvagn, fem år täthet

ANTAL BÄDDAR: 4-6
FÄRSKVATTEN: 20/50 l
SPILLVATTEN: Utvändig rullbar tank ca 20 l
VÄRME: Alde 3020

Rulla till toppen