Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit

Publicerad: 2018-03-07   Uppdaterad: 2023-04-18

20 varumärken, 36 modeller, alla husbilar med våningssäng. Den listan hade vi aldrig kunnat skrapa ihop för ett par år sedan. Nu råder andra tider och andra möjligheter.

Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit
Tuva-Li (ovan) och Saga har sovit i våningssäng många gånger, men aldrig i en husbil. (KLICKA FÖR STÖRRE BILD)

Våningssäng i campingfordon har funnits länge. Samtidigt är det en planlösning som oftast är förknippad med husvagnar och inte husbilar. De senaste åren har emellertid våningssängarna fått fotfäste bland husbilarna och när Husvagn & Camping synar utbudet på den svenska marknaden noteras inte mindre än 20 olika varumärken med detta sängalternativ. 

Handlar det om att planlösningen med våningssängar i husbilar är en fluga? Knappast! De har kommit för att stanna och snarare kommer utbudet i framtiden att breddas. Det är nämligen uppenbart att tillverkarna vill vara med i dragkampen om den nya, unga generationen barnfamiljcampare som väljer att hoppa över det klassiska livet-i-husvagn och gå direkt till husbil. Ett till synes stort ekonomiskt kliv men där situationen samtidigt räddas av att vi fortfarande är i ett gynsamt läge med låga räntekostnader. 

Av de 20 varumärkena har Rimor och McLouis flest modeller, fyra vardera, med våningssäng. Prisvänligast är Sunlight A68 som i grundutförande bara kostar 493 000 kronor. Med deras Masterpaket blir prislappen 567 000 kronor, men då får kunden en massa godsaker på köpet som förhöjer njutningen och förenklar hela campingproceduren. Den prismässiga motpolen är McLouis Nevis 22 som kostar 789 000 kronor. Till den italienska husbilens försvar ska sägas att det är en helintegrerad modell som är fullspäckad med alla finesser man kan tänka sig. 

Generellt sett hamnar de allra flesta husbilarna med våningssängar i en prisvänligare kategori. Inte mindre än dussinet kostar under 600 000 kronor. Lägger vi ribban på max 700 000 kronor, vilket anses som ett modest pris för en ny husbil, kan vi räkna in 28 av totalt 36 modeller. Inte illa!

 

3 snabba frågor till barnfamiljen

Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit
Camilla Andersson med barnen Saga och Tuva-Li hoppas att Astrid Lindgrens Värld blir av 2018, och allra helst i husbil.

Husvagnsrutinerade Camilla Andersson, 39 år från Gustavsberg, har nyligen fått prova på livet med våningssängar i husbil tillsammans med sina barn, Saga 12 år och Tuva-Li 7 år.

Skulle det här kunna vara ett alternativ till det traditionella husvagncampandet?

– Naturligtvis! Jag vet inte riktigt varför men barnen har tjatat en hel del om husbil och de blev verkligen eld och lågor när vi väl fick prova på. Att sitta vid bordet när vi körde var tydligen en höjdare. 

Vad ser du för för- respektive nackdelar med husbil jämfört med husvagn?

– Eftersom jag är ensam med barnen när vi campar blir det enklare med markis än att få upp förtältet på egen hand. Det går enkelt och snabbt att förflytta sig och man behöver inte hålla max 80 km/tim. Dessutom är det enklare att backa med husbil än husvagn. Samtidigt måste man alltid ha med sig boendet så fort vi ska någonstans. Det finns både plus och minus.

Vilka resmål lockar mest?

– Barnen älskar verkligen Öland, och det gör jag med. Skulle vilja ta med dem till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, där har vi aldrig varit. Personligen skulle jag även kunna tänka mig en tur upp till vackra Norrland för en vandringssemester.

Översikt: Husbilar med våningssäng – barnfamiljernas nya favorit
Rulla till toppen