Nu tas skylten snart ner!

Publicerad: 2018-06-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Passa på innan det är för sent, i augusti tar Heikki Niikanen ner skylten och Sveriges enda Uno-X-mack jämnas med marken.

I 43 år har Heikki drivit Uno-X-macken vid östra infarten till Karlskoga. Men nu är det slut.  Grannen bakom vill ha fri sikt ut till E 18 och Heikki är i vägen. Äntligen, säger många, enligt Heikki. 

– Det kanske är lite rörigt, skrattar han, och sveper med armen över en gårdsplan belamrad med bilar i olika stadier av reparationsbehov.

Invändigt har inget förändrats och på väggarna hänger fortfarande reservdelarna som gick hem – på 80-talet. Det är slitdelar som brytarspetsar och fördelarlock och på lagret finns en komplett uppsättning fläktremmar från 60 centimeter till två meter. Reservdelarna finns, men snart finns det knappt några bilar som de kan användas till.

– Den här fungerar fortfarande, säger Heikki, och lyfter på luren till en NMT 450-telefon. En sån här skulle vi släpa omkring på förr, mest för få lite status. Häromdagen kom det en kille förbi och bjöd en massa tusenlappar för den.

Nu tas skylten snart ner!
Heikki Niikanen vid sin Uno X-mack i Karlskoga. I augusti tar han ner skylten.

Uno-X försvann som bensinbolag 2002 och sedan dess är Heikki Niinikivi frilans på besinmarknaden. Han kallar sig för X-macken, men har rätten till namnet Uno-X fram till 2024. Det är därför  Uno-X -skyltarna fortfarande hänger uppe.

– Det är jag och frugan som drivit macken under alla år. Här tar vi hand om kunderna, går ut och pratar med dem, och torkar vindrutan om det behövs. Det kallar jag fullservice och då är det ingen som smiter från betalningen, säger Heikki.

Ute vid pumparna står en raritet. Det är Sveriges enda fungerande sedelautomat som  tar både de nya sedlarna och gamla 50- och 100-lapparna. Den uppdaterades för två år sedan och fungerar utan problem. Riksbanken löser fortfarande in de gamla sedlarna som kommer i små buntar då och då från X-macken.

Nu tas skylten snart ner!
Heikki är ägare till den grå Saab 9000 från 1988 som har registreringsskylten AAA 001, första i ordningen från 1973.
Nu tas skylten snart ner!

Heikki har inte tröttnat på mackägandet, men grannen har varit ihärdig och tryckt på i många år.

– Jag har inte kunnat sälja tidigare, det här har ju varit vårt levebröd, förklarar Heikki, 73, som inte  tänker slå sig till ro och mata duvorna i Karlskoga.

– Nej, inte alls. Nu bygger vi på en våning på mitt förråd och får 2 000 nya kvadratmeter för husbilar, husvagnar och båtar. Det blir ombonat och trevligt. 

När förrådet är färdigt tänker han gå ner till att bara jobba heltid och kanske till och med ta ut en semesterdag.

– Jag klagar inte. Macken har varit mitt liv, avslutar Heikki.

Rulla till toppen