Campa rätt – med förnuft och vett

Publicerad: 2018-06-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Hur man skall bete sig för att falla in i mönstret på en traditionell camping har väl inget standardsvar. När jag fick frågan av Sveriges Radios programledare i programmet "Efter tre" i P4 tog jag direkt chansen att nita till alla de som gör sig lustiga över campare.

– Vad är det för regler när det gäller vett och etikett på en camping, frågade radiorösten den där fina sommardagen när jag fick vara med i etern.

– Det finns inga andra regler än de som gäller i övriga livet, svarade jag blixtsnabbt.

Så fortsatte dialogen några korta minuter, och när jag gjorde en jämförelse med hotell, blev det verkligen antiklimax för den klämmiga programledaren. Och hon lät förskräckt när hon sa: Det kan du väl ändå inte jämföra med?

Du som är campare håller säkert med. Tråkigt att många fått för sig att campare är en speciell kategori människor. Men finns det verkligen inte några särskilda regler för campinglivet? Jo, det gör det förstås. Fast gränsen mellan ordningsregler och etikettregler är hårfin.

Har du någon gång besökt ett av Sveriges mest populära sommarturistmål, Smögens Brygga, då har du också sett hur folk ogenerat kliver på varandras båtar för att stiga iland. Vet inte vad som gäller för båtfolk, men för campare är det verkligen en hederssak att använda de anvisade vägar och stigar som finns på campingen och aldrig gena över någons tomt.

En annan sak som kanske är självklar för den inbitne camparen är en sådan enkel sak som att du aldrig borstar tänderna vid handfat som är anvisade till toalettbesökare, utan istället använder särskilda handfat i hygienrum. Och för allt i världen, gå inte med tandborsten till en diskho.

Ytterligare en sak som ni absolut bör undvika är att sitta i en stol på din campingtomt och roas när det strular för någon annan gäst. Det kan vara en ovan förare som har svårt att backa rätt eller kanske någon som skall sätta upp ett tält och inte klarar av beskrivningen riktigt. I en sådan situation bör du antingen gå fram och fråga om du kan hjälpa till med något, eller så vänder du stolen åt ett annat håll.

Midsommarfirandet är stort i Sverige, och på så gott som varenda camping anordnas dans kring midsommarstången och andra förströelser. Tänk då på när du skall delta, att oavsett hur varmt det är, sätta på dig en skjorta eller klänning. Jag har sett folk komma i badbyxor och bikini och det förtar verkligen stämningen när merparten klätt sig sommarfina för att det är fest. Denna enkla klädkod gäller förstås även campingens restaurang om det finns en sådan. 

Camparna är sannolikt landets bästa grillare och grillar gör de, året om. Men här är det si och så med grillvettet emellanåt. Det är inte särskilt trevligt när grillröken slår rakt in i grannens ekipage eller lägger sig som en dimma över närliggande uteplatser. Det gäller att placera sin grill på ett sådant sätt att ingen får obehag av oset.

Campa rätt – med förnuft och vett
Rulla till toppen