Budget eller lyx – det är frågan

Två nya och en gammal. Medan Ahorn och Dethleffs är sprillans nya 2018-modeller hade byggnaden i bakgrunden, Varbergs fästning, sin byggstart år 1287.

Budget eller lyx – det är frågan

Publicerad

Två nya husbilar med stora skillnader på prislappen. Lyx för 870 000 kronor, eller 561 000 kronor för en budgetversion? Medan den dyrare husbilen är av välrenommerat märke är den billigare tämligen ny på den svenska marknaden. Med andra ord kan den komma att bli betydligt känsligare på andrahandsmarknaden. Samtidigt har den ett pris som borde tilltala förstagångsköparna. Häng med när vi tittar närmare på prispressade Ahorn Canada TE Plus och lyxiga Dethleffs Magic Edition T3 DBM.

Crèmefärgade Ahorn kan säkerligen röra om i grytan på den svenska marknaden. Prisbilden är i varje fall tilltalande.

Ahorn Canada TE Plus: Två husbilar till priset av en!

I samband med Elmiamässan i fjol smög tyska Ahorn in på den svenska marknaden. Ett prispressat instegsmärke där köparna nästan får två husbilar till priset av en.

1990 grundade ingenjören och investeraren Joachim Reichmann Ahorn Wohnmobile GmbH. Hans idé var att erbjuda ytterst prisvärda husbilar och att flytta tillverkningen till andra europeiska nationer.

Tyska Ahorn tillverkar sina husbilar i Toscana i Italien, där de även har egen vinodling. Idag är det Joachims son Alexander som har tagit över rodret. Ahorn tillhör inte någon stor koncern, de står helt och hållet på egna ben.

Fyra serier finns – kompakthusbilar, halvintegrerade, crossover och alkover. Den svenska importören Varbergs Husbilar AB satsar på de tre sistnämnda då de redan har slovenska plåtistillverkaren Robeta i sin sortimentportfölj.

Svängbara hyttstolar, bältade sittplatser och en femte sittplats som skymtar i höger bildkant.

Den handplockade modellen som vi fick skärskåda är en Canada TE Plus som ingår i ett crossoversegment. Där finns ytterligare fyra syskon med olika planlösningar. TE Plus har bland annat långbäddar med bäddbreddning, elektrisk taksäng och egen hundkoja. Vi återkommer till det sistnämnda. 

Vi har att göra med ett chassi från Renault Master, med sin något trubbiga nos. Det innebär i klartext underhållsfri kamkedja och ingen rem som behöver bytas för dyra pengar. Precis som övriga konkurrenter på husbilsmarknaden är Renaultbilen utrustad med ESP, ASR, Hill Holder och dubbla krockkuddar.

Trots att Ahorn är prispressad och har ett grundpris som knappt överstiger en halv miljon kronor använder de sig av den senaste tekniken. Exempelvis byggs Canada TE Plus med hagelresistent tak, väggar och underrede (inkluderat en extraförstärkning vid golvet).

Ett väl fungerande toalettutrymme...samt separat duschkabin.

Bra-att-ha-komponent är bäddbreddaren.

Isoleringen består av polyuretan (golv/tak/väggar 41/ 30/30 millimeter). Det senaste gällande ramfönster från nederländska Polovision är på plats, detsamma gäller toa- och kylskåpskomponenter från Thetford. Ahorn har även ett nära samarbete med välkända Webasto, även om Canada TE Plus är utrustad med en Trumapanna modell Combi 4E.

Förr om åren syntes det ganska tydligt att vi hade med ett instegsfordon att göra. Idag är det inte lika påtagligt. Okej, vissa hörn är kanske inte rundade och bling-bling är det ont om. Men till instegshusbilarnas försvar måste vi erkänna att idag ser de helt okej ut, och till och med mer än så. I Canada TE Plus är inredningen ljus och den ser riktigt modern ut. 

Att majoriteten förstagångsköpare tittar på en nytt husbils-alternativ istället för en bättre begagnad är förståeligt, även om de begagnade är av mer välkända märken. Nytt är trots allt nytt och garantier finns om problematik uppstår. 

På bildens undre, vänstra del skymtar skåpluckan som kan bytas ut till en "hundlucka". Detsamma gäller för övrigt garageluckan i bildens mitt. Till höger: Ingen extra lyx i vinkelköket, men så handlar det också om en prispressad husbilsmodell.

Sedan har den här modellen ett ess i rockärmen. Under ena singelsängen är det ett stort utrymme som enligt importören kan fås med "hundlucka", vilket har varit en populär extrabeställning. Även skåpdörren, den under garderoben mellan singelbäddarna, som leder till garaget kan fås med så kallad "hundlucka". Ståhöjd under taksängen och golv utan nivåskillnader gillas också. 

Finns det något konkret att hacka på? Jo, luckorna till överskåpen var lite instabila och golvvärme saknas. Dessutom finns varken luftspalter eller distansskivor i överskåpen.

Samtidigt går det att understryka att det blir mycket pengar över till diesel och oxfilé när köpet av den nya husbilen knappt överskrider en halv miljon kronor.


AHORN CANADA TE PLUS

Pris: Grundpris 539 000 kr, provkörd husbil 561 900 kr, är extrautrustad med markis, backkamera, stor kyl/frys, designpaket och taksäng.

Skatt: 6 056 kr

Motor: Renault Master 130 hästkrafter, sexväxlad manuell

Utvändig (L/B/H): 747/237/298 centimeter

Invändig (L/B/H): 596/220/199 centimeter

Tjänstevikt: 3 050 kg

Totalvikt: 3 500 kg 

Lastvikt: 450 kg

Garantier: Två år bil och fem år täthet

Antal bäddar: 2+2 (singelbäddar 80x200, 80x205 med sängbreddning 145x220 cm), taksäng 105x220 cm

Färskvatten: 100 liter

Spillvatten: 130 liter

Värme: Luftburen Truma Combi 4E

Kyl/frys: Thetford 140 liter

 

Visst finns det likheter mellan kaxiga Magic Edition och tuffa personbilar?

Dethleff: Tuff bil i lyxförpackning

Den kaxigt svarta exteriören får oss att tänka på snygga, tyska sportbilar. Men är Dethleffs Magic Edition T3 DBM lika rock'n'roll som den ser ut?

Vi rullar landsväg 41 från Fritsla till Varberg. Sveriges fartkameratätaste landsväg? Den mäktiga fästningen vid västkusten med anor från sent 1200-tal är vårt mål.

Det grämer oss att decibelmätaren ligger kvar på kontoret, för Magic Edition är en husbil som inte för oväsen, trots att ett takfönster sitter ovanför huvudet i hytten. Det hade varit intressant att se vad ljudmätaren hade visat upp för siffror.

Nåja, nu är det inte bara tystnaden som gör att Magic Edition hamnar högt upp på önskelistan inför vår kommande långfärd upp till Polcirkeln i sommar. Det finns mycket annat smått och gott också. 

I Magic Edition är sittkomforten hög i samvarodelen.

I vanliga fall brukar vi knappt ens nämna det utseendemässiga, eftersom detta handlar om individuellt tycke och smak. Men den svart/gråa designen med detaljinslag av rött går bara inte att förbise. Till och med aluminiumfälgarna har samma design- och färgupplägg.

Det är coolt, kaxigt och sportigt på en nivå där husbilar aldrig tidigare varit och nosat. Var vi än stannade var många husbilstrafikanter framme och berömde Magic Editionhusbilens fräna framtoning. 

Tillbaka till körningen. Lugn, stabil och fridfull färd med 150 hästkrafter under huven och automat. Elektroniskt stabiliseringsprogram inkluderat viktiga förarassistanssystem finns, likaså farthållare och Aldes vattenburna värmesystem. Ja, inte bara i bodelen och i golvet utan även i hytten.

Så här ser köksavdelningen ut. Gasolugn (ej synlig) finns också, och är placerad ovanför kylen. Till höger: Markis och cykelställ ingår i grundutrustningen.

Måhända ogillas utseendet för de i viss mån synliga värmerören som är inkapslade i bilens gallermoduler. För oss påminner det om dagens moderna sporthojar, som vill framhäva såväl ramkonstruktion som Öhlinsstötdämparen.

Snyggt eller inte – modernt och lite kaxigt är det hur som helst!

Den invändiga designen/inredningen bjuder på mjuka toner i ett neutralt mellanläge. Det är varken ljust eller mörkt. Det är som det populära uttrycket i Sverige – mittemellan. Passar med andra ord många, och det är väl en av anledningarna till Magic Editions storhet på försäljningslistorna. T3 DBM-modellen är för övrigt en av två halvintegrerade syskon. Denna har upp- och nedsänkbar queensbed medan T2 EB har singelbäddar.

Trätrall, handdukshållare och taklucka gäller i duschen. Till höger: Toalettutrymmet är separerat från duschutrymmet.

Höjden på den justerbara dubbelsängen sköts via en vev i garaget. På cirka tio sekunder har vi sänkt sängen från max- till minimihöjd. Detta innebär konkret att vi då får tillgång till stort garageutrymme under färd, medan vi kan sova i normal sänghöjd utan att behöva klättra när vi står still.

En mängd olika fack plus en låda samt tv-armen finns tillgängligt direkt vid entrén. Det finns utrymme runt teleskopbordet för sex sittande. Bästa komforten är inte helt oväntat de fyra bältade positionerna. Gasolugnen är placerad ovanför kyl/frys som har AES-funktion, det vill säga automatiskt energival.

Passagen mellan kök och sovrum är en smula trång, men det är knappast tänkt att här ska råda skytteltrafik. Toalettdelen är fullutrustad med alla tänkbara detaljer medan den separata duschkabinen är utrustad med både trätrall och handduksstång. Båda utrymmena är försedda med taklucka.

Dubbelsängen i maximalt nedsänkt läge...något som enkelt justeras med vev i garaget.

På tal om ventileringssystem så gäller självklart Dethleffs egna AirPlus med bakre ventilation av överskåp för att förhindra kondensbildning. En annan bra, om än liten detalj, är läslamporna som löper på skena så att ljusbilden kan optimeras. 

All lyx ser vi inte, exempelvis XPS-isolering eller den isolerade och uppvärmda spillvattentanken. Men vi vet att den finns där.


DETHLEFFS MAGIC EDITION T3 DBM

Pris: Grundpris 789 000 kr, provad husbil 870 631 kr, är extrautrustad med automatlåda, 150 hästkrafter, vinterkomfortpaket och upphöjd totalvikt (3 850 kg)

Skatt: 6 576 kr

Motor: Fiat Ducato 2,3 Multijet, 150 hästkrafter, automat

Utvändig (L/B/H): 741/233/294 centimeter

Invändig (L/B/H): 602/217/198 centimeter

Tjänstevikt: 3 374 kg

Totalvikt: 3 850 kg

Lastvikt: 476 kg

Garantier: Två år nybil och fem år täthet

Antal bäddar: 2 (dubbelsäng 190x150 centimeter)

Färskvatten: 107 liter

Spillvatten: 90 liter

Värme: Alde vattenburen, vattenburen golvvärme, vattenburen värme i hytt

Kyl/frys: Dometic 190 liter (Tec tower)

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-02-11 07:24

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Vintercamping – en fråga om attityd

  Vintercamping – en fråga om attityd

  Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-01-04 09:24

 • Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-12-07 11:02

 • Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Utbudet av ställplatser och campingplatser är stort i Karlskrona kommun. Vid Karlskrona Stadsmarina, den mest centrala övernattningsplatsen för husbilar, är det för det mesta fullt när kvällen kommer.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-11-20 08:46

 • GDS: Byt glödlampan själv

  GDS: Byt glödlampan själv

  Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-11-16 13:09

 • Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

  Artikel Lars-Åke Höglund, 2018-11-10 10:46

 • Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Hört talas om Greifswald? Någonsin smakat ett stycke stollen? Det är hög tid att vidga vyerna. Svenska julmarknader i all ära. Nu är det dags att bocka av en dröm på önskelistan – att besöka en julmarknad i Tyskland.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-11-08 17:29

 • RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  En väg genom vildmarken via lappländska kulturbygder och kalfjäll. Njut av milslånga vidder och total tystnad. Välkomna till magiska Vildmarksvägen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-21 12:55

 • Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-18 18:02

 • Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Den engelska husvagns- och husbilstillverkaren Swift har i många år jobbat med säkerhet. Bland annat har man genom krocktester studerat vad som händer i påbyggnaden vid en frontalkollision.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-10-17 11:00

 • Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-16 13:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1509 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 565 fristående campingplatser och 568 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 376 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842