Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?

Publicerad: 2018-07-11   Uppdaterad: 2023-04-18

En gång i tiden hade du rätt att känna dig misstänksam om någon lutade sig mot din bil med lite kraftig ståltråd i handen. I dag använder tjuvarna digital teknik och du måste använda aluminium-folie och sunt förnuft för att skydda din bil från inbrott.

Först och främst – det är inte enkelt att stjäla nya bilar. Sedan tio år är de utrustade med system som ska göra dem omöjliga att starta utan bilnyckeln och bilstölderna har minskat. Men biltjuvarna har hittat nya metoder och statistiken visar att en stor del av de fordon som stjäls öppnas och startas med bilens originalnyckel.

Säkerhet: Känner du igen en biltjuv?
Störsändare, ”jammer”, är förbjudna i Sverige, men lätta att köpa via internet.

Ofta ligger bilnyckeln i hallen, vid entrédörren. Där är den lätt att stjäla om någon glömmer att låsa ytterdörren. Om bilen har så kallat key-less-system behöver tjuven inte ens stjäla nyckeln. Sådana nycklar sänder hela tiden en signal som gör att du kan starta bilen. Med hjälp av en signalförstärkare kan en tjuv utanför dörren sända nyckelsignalen till bilen, som öppnas och går att starta trots att nyckeln ligger kvar hemma hos dig.

Den här tekniken används ofta av ligor som stjäl lyxigare bilar för transport utomlands eller för att slaktas. Många bildelar är väldigt värdefulla och eftertraktade.

Risken för inbrott i bilar är betydligt större än risken för stöld. Även här tar tjuvarna hjälp av digital teknik. På nätet kan de köpa störsändare som gör att låssignalen från bilnyckeln inte fungerar. Då lämnar du bilen olåst och fältet fritt för tjuven. Men om du alltid kontrollerar att dörren är låst minskar riskerna dramatiskt. 

Och med en bit aluminiumfolie runt ”Key-less-nyckeln” når inte signalen utanför dörren.

 TIPS SOM KAN HINDRA TJUVEN

 • Parkera så bilen syns – och gärna nära andra fordon.

 • Lämna inga värdesaker synligt.

 • Lås alltid när du går från ditt fordon.

 • Installera larm med spårsändare.

 • Inga bilnycklar nära ytterdörren hemma.

 • Låst rattkrycka minskar risken att bilen blir stulen.

 • DNA-märk fordonet.

Mer information hos bland annat Svenska Stöldskyddsföreningen och Larmtjänst.

Rulla till toppen