Nostalgi: VM-bussen från 1958

Nostalgi: VM-bussen från 1958

Publicerad

Hört talas om Mercedes-Benz 321 med Kässbohrer-kaross? En husbil som faktiskt kan skryta med att ha haft första parkett vid fotbolls-VM 1958.

1893 grundades Wagen-fabrik Kässbohrer av Karl Heinrich Kässbohrer.

Det handlar alltså om en så kallad OB-buss, det vill säga "Outcast Broadcasting". 1957 hade tv-verksamheten i Sverige kommit igång med sändningar nästan dagligen, samma år bytte de även namn från Radiotjänst till Sveriges Radio. Tv-sändningarna skedde i vanliga fall från en fast studio - nu vankades andra bullar.

Sverige hade tilldelats VM i fotboll 1958. På Sveriges Radio förstod man att evenemanget måste skildras på plats. Två stycken Mercedes-Benz 321 med specialbyggda karosser köptes in från Västtyskland för att kunna sända matcherna på plats och för att kunna redigera det inspelade materialet och sända ut till den fotbollshungriga tv-publiken. För övrigt brukar fotbolls-VM anses vara det evenemang som gjorde att televisionen slog igenom hos gemene man i Sverige.

Medan det rådde febril aktivitet inne i bussen 1958 är det nu betydligt lugnare, något som ägaren Ola Jonsson tycks uppskatta.

Idag lever MB-bussen ett lugnare liv hos Ola Jonsson utanför Söderhamn. Om ovantående handlar om nostalgi så gäller det också hur han fick tag i bussen.

– Jag var på kurs i Nyköping och hade inget att göra, så jag satt och bläddrade i Gula Tidningen. Där fanns en annons om en MB-buss i Vallentuna, berättar Ola.

Ola fick kontakt med bussägaren och köpte bussen. Då hade den stått stilla i fem, sex år eftersom ägaren tyckte att vägskatten varit för hög. En utgift Ola som ny ägare slapp då reglerna ändrades. Den 14 juni 1997 registrerades Ola som ny ägare, då hade säljaren i sin tur haft den sedan 1988. Ägarna dessförinnan, från 1982, var ett MB-passionerat par från Uppsala som beskrev sitt liv med bussen i ett nummer av klubbtidningen MB-Journalen:

"…på hemväg från Stockholm såg vi en likadan (Red:s anm: de hade tittat på en annan buss innan) buss vid sidan av en avfartsväg. Vi for direkt av från motorvägen och rusade ut för att titta. Vi kikade in, och det visade sig att bakom den anspråkslösa fasaden dolde sig en mycket prydlig inredning. Pricken över i var kaklet ovanför diskbänken. Efter samtal till bilregistret fick vi reda på att bussens ägare var en filmfirma, vilken vi kontaktade".

Mercedes-Benz 321 med Kässbohrer-karossen är inte någon vacker skapelse. Men den har sin charm.

I säkringsskåpet ser det inte riktigt ut som det gör på moderna husbilar.

Det visade sig att filmfirman kunde tänka sig, och hade funderat på att sälja bussen. Vidare ur artikeln i MB-Journalen:

"Bussen hade inköpts från Sveriges Radio för att användas vid filminspelning utomhus, med möjlighet till övernattning. Men med dagens alltmer sofistikerade, och därmed mindre utrymmeskrävande filmteknik upplevdes bussen som onödigt stor och dessutom för långsam".

Nyfikna på bussens historia skrev de nya ägarna 1983 till Sveriges Television och fick svaret av en tjänsteman:

"Jag tror att det är en av våra tidigare OB-bussar. I så fall innehöll den fyra kameror och hade en dotterbil/buss för ljud. Några eftermälen har den inte i våra arkiv, det enda jag funnit är bifogade fotografier från leveransen i Darmstadt".

Jubileumstallriken med Pelé fick Ola av en person i Norrland som tyckte "den här ska du ha".

Nå, Mercedesparet använde flitigt bussen som husbuss och avslutade artikeln med; "Vi ser redan fram emot 1986, då det bär iväg till DB (Daimler-Benz) för 100-årsjubileet i Stuttgart"

– Filmproduktionsbolaget hade hittat bussen på ett utskottslager i Solna. De lämnade bussen till ett båtvarv som fick bygga om den till en husbil, eller husbuss om man så vill. Det blev jättedyrt förmodligen då allt var tipp-topp, berättar Ola. 

Lite fanns ju dokumenterat om bussen via de tidigare ägarna, men Ola ville veta mer.

– Jag hörde av mig till Sveriges Television. Men just hos SVT var det sämre napp, de hade precis flyttat och, ja, arkivet var kanske kastat eller bara försvunnet. Fick dock tipset om att höra av mig till Gert Engström, chef för Aktuellt och OB-sektionen vid tiden, berättar Ola och fortsätter. Gert hade varit huvudredaktör för "Boken om TV", som kom ut 1961. Där fanns bilder och text om min och den andra OB-bussen. De två var nya inför fotbolls-VM, de första riktiga OB-bussarna i landet.

Tidningsurklipp som bevisar vad MB-bussen har varit med om.

Då: Första parkett vid fotbolls-VM 1958. NU: Första parkett med förhoppning om god fiskelycka.

I sitt efterforskande då fick Ola även reda på att kamerorna från bussen skänkts till före detta Lennart Hyland-museet i Tranås. Var kamerorna finns idag är obekant.

Andra ägaråret började det ticka i motorn, sedan small det.

– Det var bara att lyfta på toppen. Hittade ett hål i en kolv. Motorn är lite special så att hitta ny kolv verkade omöjligt. Det gick att få gjort på en Mercedesfabrik i Tyskland, 5 000 kronor styck ville de ha och minsta antal att beställa var sex stycken. Då hittade jag en i Danmark som jag köpte. När den kom visade det sig vara en överdimensionskolv, en millimeter större. Vad gör jag nu? En kollega till mig, jag är yrkeslärare, sa "jag svarvar ner den". Herregud, han fixade det! Sedan satt jag och slipade kolvovaliteten 15 hundradels millimeter, för hand så det också stämde. Jag tycker att vi gjorde en bragd, det var ju en jätteoperation, men nu går den som den ska.

Något som förbryllar Ola är att bussen registrerades den 8 januari 1959 enligt registreringsbeviset.

– Vet inte om de hade bråttom och lät den gå på västtyska skyltar eller på interimsskyltar. Det hade varit roligt att fått reda på om arkivet funnits kvar, då hade jag kunnat se inköpsdatumet också och vad den kostade, säger Ola.

Den högerstyrda MB-bussen används idag mer till och från fisketurer än till fotbollsmatcher.

Lugnet före stormen inför sändningarna i samband med fotbolls-VM 1958.

Förutom kolven har Ola renoverat bromsarna, bytt hjul, byggt om elsystemet, till viss del moderniserat bekvämligheter och i övrigt bara gett den service. 

– På somrarna har det blivit en hel del åkande. Då och då kommer det fram någon som säger att de minns att de sett den på Råsunda under VM. En kul grej var uppe i Norrland när en person som fick se bussen sa "jag har en jubileumstallrik med Pelé på, den ska du ha", skrattar Ola.

Nu sitter den på väggen i bussen och bredvid hänger det en vimpel. Plus att dörren till elcentralen är fylld med tidningsklipp och gamla fotografier från VM-dagarna.

– Ja, plus att jag tar fram ett ölglas från 1958 vid högtidliga tillfällen, avslutar Ola.

SILVERLAGET FRÅN FOTBOLLS-VM 1958

Det svenska herrlandslag som tog silver vid VM 1958 bestod av Kurt Hamrin, Reino Börjesson, Orvar Bergmark, Kalle Svensson, Sven Axbom, Sigge Parling, Lennart “Nacka” Skoglund, Gunnar Gren, Agne Simonsson, Bengt “Julle” Gustavsson och Nisse Liedholm.


Finalen förlorades mot Brasilien (2-5) där en 17-årig, Edson Arantes do Nascimento, mer känd som Pelé fick sitt genombrott.


Världsmästerskapet i fotboll 1958 spelades i Sverige under perioden 8-29 juni. Totalt sågs matcherna på plats av totalt 868 000 åskådare.


Matcherna spelades över hela landet på arenor i Solna, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Norrköping, Sandviken, Uddevalla, Helsingborg, Borås, Halmstad, Örebro och Västerås.

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-02-11 07:24

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Vintercamping – en fråga om attityd

  Vintercamping – en fråga om attityd

  Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-01-04 09:24

 • Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-12-07 11:02

 • Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Utbudet av ställplatser och campingplatser är stort i Karlskrona kommun. Vid Karlskrona Stadsmarina, den mest centrala övernattningsplatsen för husbilar, är det för det mesta fullt när kvällen kommer.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-11-20 08:46

 • GDS: Byt glödlampan själv

  GDS: Byt glödlampan själv

  Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-11-16 13:09

 • Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

  Artikel Lars-Åke Höglund, 2018-11-10 10:46

 • Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Hört talas om Greifswald? Någonsin smakat ett stycke stollen? Det är hög tid att vidga vyerna. Svenska julmarknader i all ära. Nu är det dags att bocka av en dröm på önskelistan – att besöka en julmarknad i Tyskland.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-11-08 17:29

 • RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  En väg genom vildmarken via lappländska kulturbygder och kalfjäll. Njut av milslånga vidder och total tystnad. Välkomna till magiska Vildmarksvägen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-21 12:55

 • Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-18 18:02

 • Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Den engelska husvagns- och husbilstillverkaren Swift har i många år jobbat med säkerhet. Bland annat har man genom krocktester studerat vad som händer i påbyggnaden vid en frontalkollision.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-10-17 11:00

 • Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-16 13:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1509 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 565 fristående campingplatser och 568 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 376 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842