RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Den nya slingrande 98:an i Finnmark har delvis en mer väderanpassad sträckning för att kunna fungera bättre vintertid.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Publicerad

Fylkesväg 98 mellan Tana och Lakselv i Finnmark var en av Norges sämsta vägar. På sommaren gropig och långsam, på vintern för det mesta igensnöad. Nu har norska statens vägväsen byggt om tre mil av vägen och utsett nybygget till Norges vackraste väg.

Vi är naturligtvis nyfikna på resultatet och kör från Kirkenes vid ryska gränsen till Tana bru där Fylkesvägen 98 börjar. Den fjorton mil långa turen går på de arktiska fjällvidderna i Finnmark som ofta kallas samernas land.  Det är svalt, det är tyst och luften är källvatten. På bilradion skrålar Lill Babs "Mitt hjärta bultar och slår…"

Här, bland kortvuxen fjällbjörk och små blänkande sjöar med harr, öring och abborre, har människor bott i tiotusen år. Otaliga fornfynd från jägare och fiskare vittnar om deras liv. Finnmark har de senaste tvåtusen åren härbärgerat just samer vars rike grenas också i Sverige, Finland och Ryssland.

Vi korsar Langfjorden och rundar fågelrika Munkefjord vid fjorden med samma namn. Här kan man, om man har tur, få syn på en dvärgsparv. I byn Neiden tittar vi in i bara ett år gamla Solte samiska museet som bland annat värnar samisk kultur genom att varje år ägna sig åt höskörd med lieslåtter och hässjning. I grannbyn Skoltebyn hittar vi Sankt Georgs kapell från 1500-talet.

Tana värdshus är fyrstjärnigt och har också hotellrum och platser för campingfordon. De serverar fina pizzor och vällagad husmanskost.

Varje helg kör Marianne, Dagfinn och "bästa vännen" väg 888 till sin favoritcamping för att koppla av.

Det tar ett par timmar att köra till Tana bru och 98:an, så det blir en bensträckare och några baconlindade grillkorvar på Shellmacken á 49 spänn.

Jo, det är dyrt i Norge. Och så trängs vi med polska knuttar vid kaffeautomaten. De är tydligen på väg till Nordkap.

– Sedan kör vi hem via Ryssland, får vi veta.

Vi bläddrar i lokalavisen Finnmark Dagblad som toppar med en artikel om en herre som tvingats lämna sjukhuset för tidigt efter en skalloperation. På debattsidan ondgör sig någon över vattenskotrar och i villaannonserna noterar vi att en skaplig kåk går att fås för cirka fyra miljoner norska.

Så bär det iväg på Fylkesväg 98, eller Tanafjordsvägen som den också heter. Vägen invigdes 1937 som en sommarväg och knöt samman östra och västra Finnmark och kusten med inlandet. Området fick, om man så vill, en aorta för handel och utbyte.

Vi får ett antal rejäla raksträckor och har 37 mil långa, synnerligen laxrika, Tana älv till höger som tack vare Golfströmmen är isfri året runt. Skyltar varnar för korsande hundspann, älg och ren. Vi befinner oss nämligen i ett renskötselområde och ser renar som betar vid vägkanten.

Vägen över utsträckta 370 meter höga Ifjordsfjället går genom kommunerna Lebesby, Gamvik och Tana och är numera en favorit för turister i området.

Jan och Nel hade tidigare en VW Caravan. Nu unnar de sig en Karmann och är helnöjda.

Turen går på den icke ombyggda delen av 98:an, den mellan Tana och Ifjord, och vi konstaterar att vägen är i bedrövligt skick. Det är potthål och sprickor, så färden blir både skumpig och trist.

Fast när vi når det prisade tre mil långa avsnittet, det vill säga fjällövergången mellan Ifjord och Giilas, upplever vi i en kontrast som heter duga. Resan blir mjuk och harmonisk och ger dessutom en synnerligen estetisk upplevelse. Kameran åker fram och vi försöker fånga det klassiska perspektivet med en slingrade fjällväg som ålar i väg i fjärran.

Vägavsnittet byggdes mellan 2010-2015 och har nu åretruntstandard. Vägbanan är rejält upphöjd och vägrenarna väl tilltagna och sluttande. Poängen är att snön ska blåsa bort från vägbanan och hamna i vägrenen och vidare ut på fjället. Man har också tagit hänsyn till hur vindarna rör sig och till den befintliga miljön så att den nya vägen smälter in i landskapet. Vägen har breddats och sikten förbättrats. Man har sett över dosering och kurvor.

Efter avslutat arbete har norska statens vägväsen slagit fast att fjällavsnittet nu är Norges vackraste väg. Officiellt talas det om "Vägdirektörens pris för vackra vägar" och i motiveringen sägs bland annat att vägen anlagts i harmoni med miljön och att man lyckats kombinera de tekniska kraven för vinterdrift med bevarandet av det öppna landskapet.

Wenche Johansen, ägare av Fjordutsikten.

På väg mot Lakselv och 98:ans slutstation tittar vi in på Kunes camping som ligger bara en mil från 38 meter höga Adamsforsen. Vi slår vi oss i slang med Marianne Karlstad och Dagfinn Rasmussen från Mehamn längst upp i norr, som tillbringar helgerna i sin Cabby Caienna 650+ på campingen. Med sig har de sin bruna släthåriga vorsteh Tallulah:

– Vi tycker det är skönt att komma bort från staden och har bara två timmars körtid hit. Väl här har vi underbar miljö och fantastiskt laxfiske i Laksefjorden. På semestern ska vi dock ta vagnen med oss på en tur till finska Oulo. Det ser vi fram emot.

På utsiktsplatsen vid Silfar Canyon, en 80 meter djup ravin från istiden, möter vi pensionerade Nel och Jan van Maasen från Munkfors som med sin Karmann är ute på tidernas resa. De har kört från Munkfors via Stockholm och Åland genom Finland och Nordnorge och är nu på väg till Alta och "sedan får vädret bestämma nästa resmål" som de uttrycker sig.

Vägen över fjället bjuder på fantastiska scenerier, både här och där.

– Finland var inget vidare. Det var hus överallt. I Nordnorge är det betydligt glesare och luftigare. Vi tycker att till exempel Honningsvåg var väldigt fint – Europas nordligaste stad. I Gamvik såg vi faktiskt gråsäl.

Vi passerar Porsanger båtförening som sommartid hyr ut uppläggningsplatser till campare och noterar att betalningen föreslås ske via betaltjänsten "Vipps" alternativt kontant genom att avsätta en norsk hundring i en burk. Tältare bor dock gratis.

I Lakselv bunkrar vi på Coop och konstaterar ånyo att det är dyrt i Norge. Två kilo färskpotatis från Israel kostar 64 kronor, en burk fiskbullar 45 kronor och ett tolvpack ägg 52 kronor. På Circle K intill tankar vi diesel för 16,10 kronor. Bensinen kostar från 16,98 kronor.

Också renarna i Finnmark verkar föredra den nya 98:an framför vildmarken.

Vi besöker också campingen i Lakselv "Fjordutsikten" där vi får en pratstund med ägaren, Wenche Johansen, som berättar att hon har plats för fjorton ekipage. 

– Vi har öppet året runt och har ofta gäster som ska mot Nordkap. Vi har väldigt många gäster från alpområdena i Tyskland, Österrike och Schweiz.  De vill väl se hur vi har det på våra fjäll. Vill man bo i våra rum går det bra. Vi har också gemensamt kök och duschar och tv.

Turen går sedan söderut på E6an mot Alta. Jo, det stämmer, det Alta där samerna på 70-talet protesterade mot utbyggnaden av Altaforsen. Den här turen är verkligen helt makalös… Fast det är en annan "story".

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-02-11 07:24

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Vintercamping – en fråga om attityd

  Vintercamping – en fråga om attityd

  Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-01-04 09:24

 • Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-12-07 11:02

 • Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Utbudet av ställplatser och campingplatser är stort i Karlskrona kommun. Vid Karlskrona Stadsmarina, den mest centrala övernattningsplatsen för husbilar, är det för det mesta fullt när kvällen kommer.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-11-20 08:46

 • GDS: Byt glödlampan själv

  GDS: Byt glödlampan själv

  Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-11-16 13:09

 • Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

  Artikel Lars-Åke Höglund, 2018-11-10 10:46

 • Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Hört talas om Greifswald? Någonsin smakat ett stycke stollen? Det är hög tid att vidga vyerna. Svenska julmarknader i all ära. Nu är det dags att bocka av en dröm på önskelistan – att besöka en julmarknad i Tyskland.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-11-08 17:29

 • RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  En väg genom vildmarken via lappländska kulturbygder och kalfjäll. Njut av milslånga vidder och total tystnad. Välkomna till magiska Vildmarksvägen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-21 12:55

 • Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-18 18:02

 • Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Den engelska husvagns- och husbilstillverkaren Swift har i många år jobbat med säkerhet. Bland annat har man genom krocktester studerat vad som händer i påbyggnaden vid en frontalkollision.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-10-17 11:00

 • Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-16 13:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1510 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 570 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842