RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Den nya slingrande 98:an i Finnmark har delvis en mer väderanpassad sträckning för att kunna fungera bättre vintertid.

RESA/ Fylkesväg 98, Norge: På resa med vägen som mål

Publicerad

Fylkesväg 98 mellan Tana och Lakselv i Finnmark var en av Norges sämsta vägar. På sommaren gropig och långsam, på vintern för det mesta igensnöad. Nu har norska statens vägväsen byggt om tre mil av vägen och utsett nybygget till Norges vackraste väg.

Vi är naturligtvis nyfikna på resultatet och kör från Kirkenes vid ryska gränsen till Tana bru där Fylkesvägen 98 börjar. Den fjorton mil långa turen går på de arktiska fjällvidderna i Finnmark som ofta kallas samernas land.  Det är svalt, det är tyst och luften är källvatten. På bilradion skrålar Lill Babs "Mitt hjärta bultar och slår…"

Här, bland kortvuxen fjällbjörk och små blänkande sjöar med harr, öring och abborre, har människor bott i tiotusen år. Otaliga fornfynd från jägare och fiskare vittnar om deras liv. Finnmark har de senaste tvåtusen åren härbärgerat just samer vars rike grenas också i Sverige, Finland och Ryssland.

Vi korsar Langfjorden och rundar fågelrika Munkefjord vid fjorden med samma namn. Här kan man, om man har tur, få syn på en dvärgsparv. I byn Neiden tittar vi in i bara ett år gamla Solte samiska museet som bland annat värnar samisk kultur genom att varje år ägna sig åt höskörd med lieslåtter och hässjning. I grannbyn Skoltebyn hittar vi Sankt Georgs kapell från 1500-talet.

Tana värdshus är fyrstjärnigt och har också hotellrum och platser för campingfordon. De serverar fina pizzor och vällagad husmanskost.

Varje helg kör Marianne, Dagfinn och "bästa vännen" väg 888 till sin favoritcamping för att koppla av.

Det tar ett par timmar att köra till Tana bru och 98:an, så det blir en bensträckare och några baconlindade grillkorvar på Shellmacken á 49 spänn.

Jo, det är dyrt i Norge. Och så trängs vi med polska knuttar vid kaffeautomaten. De är tydligen på väg till Nordkap.

– Sedan kör vi hem via Ryssland, får vi veta.

Vi bläddrar i lokalavisen Finnmark Dagblad som toppar med en artikel om en herre som tvingats lämna sjukhuset för tidigt efter en skalloperation. På debattsidan ondgör sig någon över vattenskotrar och i villaannonserna noterar vi att en skaplig kåk går att fås för cirka fyra miljoner norska.

Så bär det iväg på Fylkesväg 98, eller Tanafjordsvägen som den också heter. Vägen invigdes 1937 som en sommarväg och knöt samman östra och västra Finnmark och kusten med inlandet. Området fick, om man så vill, en aorta för handel och utbyte.

Vi får ett antal rejäla raksträckor och har 37 mil långa, synnerligen laxrika, Tana älv till höger som tack vare Golfströmmen är isfri året runt. Skyltar varnar för korsande hundspann, älg och ren. Vi befinner oss nämligen i ett renskötselområde och ser renar som betar vid vägkanten.

Vägen över utsträckta 370 meter höga Ifjordsfjället går genom kommunerna Lebesby, Gamvik och Tana och är numera en favorit för turister i området.

Jan och Nel hade tidigare en VW Caravan. Nu unnar de sig en Karmann och är helnöjda.

Turen går på den icke ombyggda delen av 98:an, den mellan Tana och Ifjord, och vi konstaterar att vägen är i bedrövligt skick. Det är potthål och sprickor, så färden blir både skumpig och trist.

Fast när vi når det prisade tre mil långa avsnittet, det vill säga fjällövergången mellan Ifjord och Giilas, upplever vi i en kontrast som heter duga. Resan blir mjuk och harmonisk och ger dessutom en synnerligen estetisk upplevelse. Kameran åker fram och vi försöker fånga det klassiska perspektivet med en slingrade fjällväg som ålar i väg i fjärran.

Vägavsnittet byggdes mellan 2010-2015 och har nu åretruntstandard. Vägbanan är rejält upphöjd och vägrenarna väl tilltagna och sluttande. Poängen är att snön ska blåsa bort från vägbanan och hamna i vägrenen och vidare ut på fjället. Man har också tagit hänsyn till hur vindarna rör sig och till den befintliga miljön så att den nya vägen smälter in i landskapet. Vägen har breddats och sikten förbättrats. Man har sett över dosering och kurvor.

Efter avslutat arbete har norska statens vägväsen slagit fast att fjällavsnittet nu är Norges vackraste väg. Officiellt talas det om "Vägdirektörens pris för vackra vägar" och i motiveringen sägs bland annat att vägen anlagts i harmoni med miljön och att man lyckats kombinera de tekniska kraven för vinterdrift med bevarandet av det öppna landskapet.

Wenche Johansen, ägare av Fjordutsikten.

På väg mot Lakselv och 98:ans slutstation tittar vi in på Kunes camping som ligger bara en mil från 38 meter höga Adamsforsen. Vi slår vi oss i slang med Marianne Karlstad och Dagfinn Rasmussen från Mehamn längst upp i norr, som tillbringar helgerna i sin Cabby Caienna 650+ på campingen. Med sig har de sin bruna släthåriga vorsteh Tallulah:

– Vi tycker det är skönt att komma bort från staden och har bara två timmars körtid hit. Väl här har vi underbar miljö och fantastiskt laxfiske i Laksefjorden. På semestern ska vi dock ta vagnen med oss på en tur till finska Oulo. Det ser vi fram emot.

På utsiktsplatsen vid Silfar Canyon, en 80 meter djup ravin från istiden, möter vi pensionerade Nel och Jan van Maasen från Munkfors som med sin Karmann är ute på tidernas resa. De har kört från Munkfors via Stockholm och Åland genom Finland och Nordnorge och är nu på väg till Alta och "sedan får vädret bestämma nästa resmål" som de uttrycker sig.

Vägen över fjället bjuder på fantastiska scenerier, både här och där.

– Finland var inget vidare. Det var hus överallt. I Nordnorge är det betydligt glesare och luftigare. Vi tycker att till exempel Honningsvåg var väldigt fint – Europas nordligaste stad. I Gamvik såg vi faktiskt gråsäl.

Vi passerar Porsanger båtförening som sommartid hyr ut uppläggningsplatser till campare och noterar att betalningen föreslås ske via betaltjänsten "Vipps" alternativt kontant genom att avsätta en norsk hundring i en burk. Tältare bor dock gratis.

I Lakselv bunkrar vi på Coop och konstaterar ånyo att det är dyrt i Norge. Två kilo färskpotatis från Israel kostar 64 kronor, en burk fiskbullar 45 kronor och ett tolvpack ägg 52 kronor. På Circle K intill tankar vi diesel för 16,10 kronor. Bensinen kostar från 16,98 kronor.

Också renarna i Finnmark verkar föredra den nya 98:an framför vildmarken.

Vi besöker också campingen i Lakselv "Fjordutsikten" där vi får en pratstund med ägaren, Wenche Johansen, som berättar att hon har plats för fjorton ekipage. 

– Vi har öppet året runt och har ofta gäster som ska mot Nordkap. Vi har väldigt många gäster från alpområdena i Tyskland, Österrike och Schweiz.  De vill väl se hur vi har det på våra fjäll. Vill man bo i våra rum går det bra. Vi har också gemensamt kök och duschar och tv.

Turen går sedan söderut på E6an mot Alta. Jo, det stämmer, det Alta där samerna på 70-talet protesterade mot utbyggnaden av Altaforsen. Den här turen är verkligen helt makalös… Fast det är en annan "story".

 • Äntligen grillsäsong!

  Äntligen grillsäsong!

  Nu spirar våren och med det börjar allt fler laga mat under bar himmel. Här tipsar vi om portabla grillar och låter Jonas Borssén, sydamerikansk mästare i bbq och grillning, avslöja hur du lyckas med grillningen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-06-10 07:21

 • Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Kön bakom var lång, gatan smal och det gällde att se upp för höga kantstenar som kunde skada husbilen. 1,6 sekunder för sent upptäckte vi att trafikljuset slagit om till rött. Det kostade drygt 2 300 kronor och en månads indraget körkort.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-23 09:16

 • Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Reser du kanske på E4:an norr eller söderut och befinner dig i Gävletrakten, då skall du veta att det finns en mycket bra ställplats i Älvkarleby. Ortens Turist- och Konferenshotell erbjuder alla typer av fritidsfordon en mycket gästfri övernattning.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-05-21 08:14

 • Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Om du vill ha en bekymmersfri semester är det klokt att börja planera för den redan nu. Resmålet är förstås viktigt, men framför allt handlar det om att göra vägen dit så behaglig som möjligt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-05-20 08:14

 • Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-15 07:13

 • Översikt: Första hjälpen-kit

  Översikt: Första hjälpen-kit

  Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-04-18 09:50

 • ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  För många räcker det med tak över huvudet, då de tycker att själva resan har huvudrollen i äventyret. Då passar de små, billiga husvagnarna bäst. Vi har kartlagt vagnarna som i stort sett alla kan trivas i och ha råd med, där maxpriset är satt till 225 000 kronor.

  Artikel , 2019-04-17 09:30

 • Gör det själv: Emblem på plats

  Gör det själv: Emblem på plats

  En tappad bokstav är inte så mycket att orda om, men visst är det snyggare med kompletta emblem. Lätt att fixa själv om du kan knepen.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-04-11 09:49

 • Ställplatskollen: Lyxigt i Klintehamn

  Ställplatskollen: Lyxigt i Klintehamn

  I Klintehamns hamn på Gotland har man arrangerat en ställplats för husbilar. Tillsammans med gästande båtar kan man ta del av den förstklassiga servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-04-10 09:32

 • Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga Hamn i Skåne har blivit en riktig drömplats för husvagns- och husbilsfamiljer som vill njuta av vacker natur. Tack vare camparna har det lilla fiskeläget åter blommat upp.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-03-25 07:37

 • Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Det finns inga enkla svar på frågan hur barn åker säkert i husbil. "Det är så stora skillnader mellan fordonen", konstaterar Anders Ydenius, trafikforskare hos försäkringsbolaget Folksam. Generellt gäller att alla barn, upp till cirka 4-5 års ålder, ska sitta i bakvända barnstolar. Men det är inte alla stolar som fungerar i husbilar.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-03-21 08:09

 • Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  En batteridriven handdammsugare är en smidig hjälpreda för städning av mindre ytor – perfekt att ha nära till hands i husbilen eller i husvagnen. Här har vi samlat några populära modeller och tittat närmare på vad som är utmärkande för dem.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-03-20 09:46

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1537 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 597 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842