Fälgar: Det är utsidan som räknas!

Publicerad: 2018-10-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

Det är uppenbart att intresset och efterfrågan på aluminiumfälgar på husbilar har vuxit med åren. Det märks tydligt på nya husbilar som säljs med aluminiumfälgar redan i sitt grundutförande. Framförallt gäller det lite dyrare husbilar, men även i de lägre priskategorierna har aluminiumfälgarna letat sig in bland grundutrustningen. 

– Fåfänga kan vara dyrt. Som bekant kostar det att ligga på topp och inte se ut eller vara som alla andra, skrattar däck- och fälgexperten Heinz-Peter Adlung från Pro DOB AB. 

Fälgar: Det är utsidan som räknas!

Vår expert tillägger att det handlar om att utmärka sig, att synas och att sätta sin egen prägel på husbilen, ”this is my castle”. Bortsett från utseendet, finns det fördelar med aluminiumfälgar eller handlar det bara om ett vackrare yttre? Heinz-Peter, eller HP som han allmänt kallas i husbilskretsar, räknar upp en handfull fördelar med aluminiumfälgar.

– De väger något mindre än stålfälgar och de har bättre kylning på bromsarna än stålfälgar eftersom de är mer öppna. Därmed är de också enklare att hålla rena. Till sist så har även prisbilden på dem sjunkit dramatiskt. Nu börjar priser på aluminiumfälgar på cirka 1 200 kronor/styck, meddelar HP.

Fälgar: Det är utsidan som räknas!
Däck- och fälgexperten Heinz-Peter Adlung talar ut om aluminiumfälgar till husbilar.
Fälgar: Det är utsidan som räknas!
Fälgarna till husbilar från OCL har tre års garanti.

Han menar att om vi ställer två tämligen likadana husbilar bredvid varandra där den ena har aluminium- och den andra har stålfälgar kommer hjärtat att tala om för hjärnan att den ena husbilen ser bra mycket läckrare ut än den andra fast det är två dentiska modeller. 

– Svårare än så är det inte, tillägger HP.

En annan fördel som HP poängterar är att dagens aluminiumfälgar är långt ifrån lika ömtåliga som de var en gång i tiden. Självklart bör vi vara försiktiga men inte alls som förr då man blev livrädd bara av att se minsta lilla trottoarkant. 

– Rätt fälg till rätt ändamål så att köregenskaperna inte skiljer sig från originalet är att tänka på. Så se upp med dom som vill pracka på er aluminiumfälgar som inte är lämpliga till husbilar. Till personbilar finns det som bekant åtskilliga varianter att välja mellan. När det gäller husbilsfälgar av aluminium handlar det om en handfull, avslöjar HP och tillägger att vid köp av aluminiumfälgar är det även viktigt att ni talar om vilken typ av husbil ni har då inte alla aluminiumfälgar passar till alla husbilsmodeller. Tänk även på axeltrycket och att ni har rätt ventiler, poängterar HP.

Fälgar: Det är utsidan som räknas!

Aluminiumfälgarna ska ha genomgått hållfastighetsprov på fälg, och uppfylla vissa specifikationskrav. 

– Det går att köpa kinatillverkade aluminiumfälgar, men det är inget jag vill rekommendera. Jag slår i stället ett slag för italienska och tyskproducerade fälgar, säger HP.

Det finns tre stora aktörer på den europeiska marknaden – OCL Brorssons, Specialfälgar och Goldsmith. 

– Dessa tre dominerar marknaden. Inte bara i Sverige utan även generellt sett, avslutar HP.

Rulla till toppen