Vintercamping – en fråga om attityd

Vintercamping – en fråga om attityd

Publicerad

Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

Många vintersportorter har också välutrustade campingplatser. Det vanligaste är att gästerna stannar under hela säsongen. De kör upp husvagnen på hösten, bygger ett stabilt förtältsgolv, reser ett välsytt vinterförtält eller en förstuga med träväggar och väntar sedan in den första snön hemma. 

När vintervädret kommer blir det sedan många bilresor till campingen där värmen i vagnen slås på via internet eller genom telefonsamtal till campingvärden.

En husvagn som är anpassad för vintercamping är oerhört behaglig att använda. Det är lätt att hålla en skön inomhustemperatur och i den varma garderoben vid pannan torkar snabbt kläder som blivit fuktiga under dagens äventyr ute i naturen.

På tur med enbart ryggsäck och lättviktstält på ryggen är ett enklare och betydligt primitivare campingalternativ.

Vintercamping i hela landet

Idag är det inte bara de stora vintersportorterna i fjällen som har öppna campingplatser. Även längre söderut i landet finns det möjlighet att ha husvagnen säsongsuppställd på camping för att komma nära naturen. Vintern kan vara behaglig även utan snö.

Vinteröppna campingplatser har, nästan utan undantag, servicehus med dusch, bastu, kök och ofta tvättstuga och torkrum. För många gäster är bastun den självklara mötesplatsen efter dagens äventyr.

Mysfaktorn i en husvagn vid vintercampande är inte bara hög, den är gigantisk.

Skandinaviska märken

Det är ingen tvekan om att de skandinaviska tillverkarna har ett försprång när det gäller genomtänkt utrustning i både husvagnar och husbilar. Det handlar bland annat om att vatten- och avloppssystemen konstruerats så att de faktiskt fungerar oavsett hur kallt det blir ute. 

Det finns naturligtvis en del begränsningar i vintercamping. En husvagn, och i än högre grad en liten husbil, har begränsade utrymmen och det går inte att ta med sig lika mycket utrustning som om man hyr en stuga. Men det finns de som går på stugturer i fjällen med en ryggsäck på 60-90 liter och vintercampare i husvagnar och husbilar har oerhört mycket mer plats för alla prylar.

Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar.

Smart packning spar tid

Det är både enklare och kräver mindre tid att ha en liten, genomtänkt packning. Med alla pinaler instoppade på rätt plats finns det få saker som går att jämföra med att komma tillbaka till sitt rullande hem efter en dag i skidbacken eller på fjället. Mysfaktorn är inte hög, den är gigantisk!

Totalt finns det mer än 6 000 säsongsplatser på vinteröppna campingplatser i landet. Ytterligare några tusen familjer använder sin husvagn eller husbil över jul och nyår, under sportlovsveckan eller över påsk.

Servicehus kan ibland vara utan service. TILL HÖGER: Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar.

Ofta ligger det campingplatser i direkt anslutning till stora skidbackar och skidspår. Hör efter med turistinformationen i det område som lockar dig mest, men gör det innan du åker. När det är högsäsong kan det vara fullbokat på de populäraste platserna.

Vad krävs för att få en trevlig vintersemester i husvagn eller husbil?

Det är inte speciellt besvärligt att vintercampa, men du måste förbereda dig och ditt fordon. Snö och kyla ställer högre krav på utrustningen.

Låt gärna en verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en del som du själv måste ta ansvar för.

Vi har fyra årstider – nyttja dem på bästa möjliga vis.

Checklista med viktiga kontrollpunkter

De flesta gäller både husvagn och husbil

• Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Om värmepannan slocknar under resan riskerar du annars att komma fram med en djupfryst vagn. Då är det bara att vända hem igen. 

• Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Om det har några år på nacken kan du testa det på till exempel en bilverkstad eller en bensinstation.

• Du måste ha vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck, på både bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. 

• Även husbilar med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck på drivhjulen, men framhjulsdrivna bilar ska ha vinterdäck även bak. Åker ni utomlands har flera länder lag på att snökedjor ska finnas med i bilen under vintersäsongen.

• Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt och du inte är ansluten till el går det åt mycket gasol. För att slippa att gå ut i kylan om gasolen tar slut mitt i natten kan du montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan.

När du kommit fram till din vintercamping är det några saker kvar att tänka på:

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul, annars finns risk att vagnen fryser fast.

• Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du bli tvungen att lämna fordonet kvar tills det blir mildare väder.

• Lägg inte elkabeln direkt på marken eller i snön. Risken är stor att kabeln fryser fast. Många vintercampingplatser har speciella linor där du kan hänga upp elkabeln.

• Har reduceringsventilen ett ventilationshål? Vänd det nedåt så minskar risken att ventilen fryser.

• Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem. Tänk på att också skotta av taket. 

• Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Ventilationen måste vara öppen. Behovet av luft ökar om det blir myskvällar med tända stearinljus och om ni är många i sällskapet.

• Tänk på den ökade brandrisken. Skaffa en brandsläckare, brandfilt och annan utrustning som behövs för att snabbt kunna rädda situationen om det börjar brinna. Montera minst en brandvarnare i vagnen/bilen.

 • Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Elbil och husvagn. Allt är möjligt men det gäller att njuta av färden och att uppskatta de många vilopauserna.

  Artikel Jens Trulsson, 2019-07-17 07:50

 • Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Sverige är fantastiskt, ja det finns så många vackra platser i vårt land. En sådan är Hjälmare Docka som berett plats för gästande husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-16 08:30

 • Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Den blev "Årets ställplats" 2015 men tål att uppmärksammas igen. Borensberg erbjuder en välvårdad plats vid Göta Kanal som sjuder av liv under sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-15 08:16

 • Välj rätt försäkring för husbilen!

  Välj rätt försäkring för husbilen!

  Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-08 07:29

 • Allemansrätt – med begränsningar

  Allemansrätt – med begränsningar

  Verkligheten ser sällan ut som reklamen. Det finns få platser i Sverige där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil. Allemansrätten ger vissa möjligheter, men i verkligheten sätter terrängkörningslagen stopp för det mesta. Samtidigt pågår en utredning om lagen, som kan innebära både skärpta regler och höjda straff.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-07-05 09:00

 • Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-04 10:34

 • Husvagnarnas 10-i-topp!

  Husvagnarnas 10-i-topp!

  Kabe etta, Adria tvåa och Hobby trea. Trion som har sitt säte i småländska Tenhult lade inte helt oväntat beslag på samtliga pallplatser när vi summerar det gångna årets försäljning (registreringar) av husvagnar.

  Artikel , 2019-06-20 06:59

 • Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Alla husvagnar och de flesta husbilar använder gasol som bränsle i värmeanläggningen, till spislågorna i köket och för att driva kylskåpet när det inte är anslutet till 230-volts el. Det är både praktiskt och effektivt att använda gasol, även om det inte är helt riskfritt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-06-19 08:41

 • Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Moseldalen är populärt bland husbilsresenärer. Vi har tagit oss till ett område som heter Calmont som består av vinodlingar och små pittoreska byar. Vi har prickat in skördens och vinfesternas tid och utbudet är minst sagt stort.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-06-17 07:11

 • Äntligen grillsäsong!

  Äntligen grillsäsong!

  Nu spirar våren och med det börjar allt fler laga mat under bar himmel. Här tipsar vi om portabla grillar och låter Jonas Borssén, sydamerikansk mästare i bbq och grillning, avslöja hur du lyckas med grillningen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-06-10 07:21

 • Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Kön bakom var lång, gatan smal och det gällde att se upp för höga kantstenar som kunde skada husbilen. 1,6 sekunder för sent upptäckte vi att trafikljuset slagit om till rött. Det kostade drygt 2 300 kronor och en månads indraget körkort.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-23 09:16

 • Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Reser du kanske på E4:an norr eller söderut och befinner dig i Gävletrakten, då skall du veta att det finns en mycket bra ställplats i Älvkarleby. Ortens Turist- och Konferenshotell erbjuder alla typer av fritidsfordon en mycket gästfri övernattning.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-05-21 08:14

 • Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Om du vill ha en bekymmersfri semester är det klokt att börja planera för den redan nu. Resmålet är förstås viktigt, men framför allt handlar det om att göra vägen dit så behaglig som möjligt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-05-20 08:14

 • Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-15 07:13

 • Översikt: Första hjälpen-kit

  Översikt: Första hjälpen-kit

  Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-04-18 09:50

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1556 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 613 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842