Vintercamping – en fråga om attityd

Vintercamping – en fråga om attityd

Publicerad

Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

Många vintersportorter har också välutrustade campingplatser. Det vanligaste är att gästerna stannar under hela säsongen. De kör upp husvagnen på hösten, bygger ett stabilt förtältsgolv, reser ett välsytt vinterförtält eller en förstuga med träväggar och väntar sedan in den första snön hemma. 

När vintervädret kommer blir det sedan många bilresor till campingen där värmen i vagnen slås på via internet eller genom telefonsamtal till campingvärden.

En husvagn som är anpassad för vintercamping är oerhört behaglig att använda. Det är lätt att hålla en skön inomhustemperatur och i den varma garderoben vid pannan torkar snabbt kläder som blivit fuktiga under dagens äventyr ute i naturen.

På tur med enbart ryggsäck och lättviktstält på ryggen är ett enklare och betydligt primitivare campingalternativ.

Vintercamping i hela landet

Idag är det inte bara de stora vintersportorterna i fjällen som har öppna campingplatser. Även längre söderut i landet finns det möjlighet att ha husvagnen säsongsuppställd på camping för att komma nära naturen. Vintern kan vara behaglig även utan snö.

Vinteröppna campingplatser har, nästan utan undantag, servicehus med dusch, bastu, kök och ofta tvättstuga och torkrum. För många gäster är bastun den självklara mötesplatsen efter dagens äventyr.

Mysfaktorn i en husvagn vid vintercampande är inte bara hög, den är gigantisk.

Skandinaviska märken

Det är ingen tvekan om att de skandinaviska tillverkarna har ett försprång när det gäller genomtänkt utrustning i både husvagnar och husbilar. Det handlar bland annat om att vatten- och avloppssystemen konstruerats så att de faktiskt fungerar oavsett hur kallt det blir ute. 

Det finns naturligtvis en del begränsningar i vintercamping. En husvagn, och i än högre grad en liten husbil, har begränsade utrymmen och det går inte att ta med sig lika mycket utrustning som om man hyr en stuga. Men det finns de som går på stugturer i fjällen med en ryggsäck på 60-90 liter och vintercampare i husvagnar och husbilar har oerhört mycket mer plats för alla prylar.

Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar.

Smart packning spar tid

Det är både enklare och kräver mindre tid att ha en liten, genomtänkt packning. Med alla pinaler instoppade på rätt plats finns det få saker som går att jämföra med att komma tillbaka till sitt rullande hem efter en dag i skidbacken eller på fjället. Mysfaktorn är inte hög, den är gigantisk!

Totalt finns det mer än 6 000 säsongsplatser på vinteröppna campingplatser i landet. Ytterligare några tusen familjer använder sin husvagn eller husbil över jul och nyår, under sportlovsveckan eller över påsk.

Servicehus kan ibland vara utan service. TILL HÖGER: Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar.

Ofta ligger det campingplatser i direkt anslutning till stora skidbackar och skidspår. Hör efter med turistinformationen i det område som lockar dig mest, men gör det innan du åker. När det är högsäsong kan det vara fullbokat på de populäraste platserna.

Vad krävs för att få en trevlig vintersemester i husvagn eller husbil?

Det är inte speciellt besvärligt att vintercampa, men du måste förbereda dig och ditt fordon. Snö och kyla ställer högre krav på utrustningen.

Låt gärna en verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en del som du själv måste ta ansvar för.

Vi har fyra årstider – nyttja dem på bästa möjliga vis.

Checklista med viktiga kontrollpunkter

De flesta gäller både husvagn och husbil

• Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Om värmepannan slocknar under resan riskerar du annars att komma fram med en djupfryst vagn. Då är det bara att vända hem igen. 

• Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Om det har några år på nacken kan du testa det på till exempel en bilverkstad eller en bensinstation.

• Du måste ha vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck, på både bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. 

• Även husbilar med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck på drivhjulen, men framhjulsdrivna bilar ska ha vinterdäck även bak. Åker ni utomlands har flera länder lag på att snökedjor ska finnas med i bilen under vintersäsongen.

• Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt och du inte är ansluten till el går det åt mycket gasol. För att slippa att gå ut i kylan om gasolen tar slut mitt i natten kan du montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan.

När du kommit fram till din vintercamping är det några saker kvar att tänka på:

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul, annars finns risk att vagnen fryser fast.

• Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du bli tvungen att lämna fordonet kvar tills det blir mildare väder.

• Lägg inte elkabeln direkt på marken eller i snön. Risken är stor att kabeln fryser fast. Många vintercampingplatser har speciella linor där du kan hänga upp elkabeln.

• Har reduceringsventilen ett ventilationshål? Vänd det nedåt så minskar risken att ventilen fryser.

• Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem. Tänk på att också skotta av taket. 

• Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Ventilationen måste vara öppen. Behovet av luft ökar om det blir myskvällar med tända stearinljus och om ni är många i sällskapet.

• Tänk på den ökade brandrisken. Skaffa en brandsläckare, brandfilt och annan utrustning som behövs för att snabbt kunna rädda situationen om det börjar brinna. Montera minst en brandvarnare i vagnen/bilen.

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1567 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 577 fristående campingplatser och 633 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842