Vintercamping – en fråga om attityd

Vintercamping – en fråga om attityd

Publicerad

Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

Många vintersportorter har också välutrustade campingplatser. Det vanligaste är att gästerna stannar under hela säsongen. De kör upp husvagnen på hösten, bygger ett stabilt förtältsgolv, reser ett välsytt vinterförtält eller en förstuga med träväggar och väntar sedan in den första snön hemma. 

När vintervädret kommer blir det sedan många bilresor till campingen där värmen i vagnen slås på via internet eller genom telefonsamtal till campingvärden.

En husvagn som är anpassad för vintercamping är oerhört behaglig att använda. Det är lätt att hålla en skön inomhustemperatur och i den varma garderoben vid pannan torkar snabbt kläder som blivit fuktiga under dagens äventyr ute i naturen.

På tur med enbart ryggsäck och lättviktstält på ryggen är ett enklare och betydligt primitivare campingalternativ.

Vintercamping i hela landet

Idag är det inte bara de stora vintersportorterna i fjällen som har öppna campingplatser. Även längre söderut i landet finns det möjlighet att ha husvagnen säsongsuppställd på camping för att komma nära naturen. Vintern kan vara behaglig även utan snö.

Vinteröppna campingplatser har, nästan utan undantag, servicehus med dusch, bastu, kök och ofta tvättstuga och torkrum. För många gäster är bastun den självklara mötesplatsen efter dagens äventyr.

Mysfaktorn i en husvagn vid vintercampande är inte bara hög, den är gigantisk.

Skandinaviska märken

Det är ingen tvekan om att de skandinaviska tillverkarna har ett försprång när det gäller genomtänkt utrustning i både husvagnar och husbilar. Det handlar bland annat om att vatten- och avloppssystemen konstruerats så att de faktiskt fungerar oavsett hur kallt det blir ute. 

Det finns naturligtvis en del begränsningar i vintercamping. En husvagn, och i än högre grad en liten husbil, har begränsade utrymmen och det går inte att ta med sig lika mycket utrustning som om man hyr en stuga. Men det finns de som går på stugturer i fjällen med en ryggsäck på 60-90 liter och vintercampare i husvagnar och husbilar har oerhört mycket mer plats för alla prylar.

Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar.

Smart packning spar tid

Det är både enklare och kräver mindre tid att ha en liten, genomtänkt packning. Med alla pinaler instoppade på rätt plats finns det få saker som går att jämföra med att komma tillbaka till sitt rullande hem efter en dag i skidbacken eller på fjället. Mysfaktorn är inte hög, den är gigantisk!

Totalt finns det mer än 6 000 säsongsplatser på vinteröppna campingplatser i landet. Ytterligare några tusen familjer använder sin husvagn eller husbil över jul och nyår, under sportlovsveckan eller över påsk.

Servicehus kan ibland vara utan service. TILL HÖGER: Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar.

Ofta ligger det campingplatser i direkt anslutning till stora skidbackar och skidspår. Hör efter med turistinformationen i det område som lockar dig mest, men gör det innan du åker. När det är högsäsong kan det vara fullbokat på de populäraste platserna.

Vad krävs för att få en trevlig vintersemester i husvagn eller husbil?

Det är inte speciellt besvärligt att vintercampa, men du måste förbereda dig och ditt fordon. Snö och kyla ställer högre krav på utrustningen.

Låt gärna en verkstad kontrollera och serva husvagnen eller husbilen, men det finns en del som du själv måste ta ansvar för.

Vi har fyra årstider – nyttja dem på bästa möjliga vis.

Checklista med viktiga kontrollpunkter

De flesta gäller både husvagn och husbil

• Värmesystemet måste fungera perfekt. I ett vattenburet värmesystem måste glykolhalten klara rejäl kyla. Om värmepannan slocknar under resan riskerar du annars att komma fram med en djupfryst vagn. Då är det bara att vända hem igen. 

• Batteriet ska vara i gott skick. Kontrollera syrahalten och vätskenivån i batteriet, och se till att det är väl laddat. Om det har några år på nacken kan du testa det på till exempel en bilverkstad eller en bensinstation.

• Du måste ha vinterdäck, friktionsdäck eller dubbdäck, på både bil och husvagn. Om dragbilen har dubbdäck, måste det sitta dubbdäck på vagnen också. 

• Även husbilar med totalvikt över 3,5 ton måste ha vinterdäck på drivhjulen, men framhjulsdrivna bilar ska ha vinterdäck även bak. Åker ni utomlands har flera länder lag på att snökedjor ska finnas med i bilen under vintersäsongen.

• Se till att gasolflaskorna är fyllda. Om det är rejält kallt och du inte är ansluten till el går det åt mycket gasol. För att slippa att gå ut i kylan om gasolen tar slut mitt i natten kan du montera en automatisk omkopplare, som skiftar från den tomma till den fulla flaskan.

När du kommit fram till din vintercamping är det några saker kvar att tänka på:

• Lägg plankstumpar under stödben och hjul, annars finns risk att vagnen fryser fast.

• Dra inte åt handbromsen. Bromsar kan frysa fast så hårt att du bli tvungen att lämna fordonet kvar tills det blir mildare väder.

• Lägg inte elkabeln direkt på marken eller i snön. Risken är stor att kabeln fryser fast. Många vintercampingplatser har speciella linor där du kan hänga upp elkabeln.

• Har reduceringsventilen ett ventilationshål? Vänd det nedåt så minskar risken att ventilen fryser.

• Skotta aldrig upp snö mot fordonets väggar. Snövallen kan hindra lufttillförseln till fordonets ventilationssystem. Tänk på att också skotta av taket. 

• Sätt aldrig igen takluckor eller andra ventilationsöppningar. Ventilationen måste vara öppen. Behovet av luft ökar om det blir myskvällar med tända stearinljus och om ni är många i sällskapet.

• Tänk på den ökade brandrisken. Skaffa en brandsläckare, brandfilt och annan utrustning som behövs för att snabbt kunna rädda situationen om det börjar brinna. Montera minst en brandvarnare i vagnen/bilen.

 • Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga Hamn i Skåne har blivit en riktig drömplats för husvagns- och husbilsfamiljer som vill njuta av vacker natur. Tack vare camparna har det lilla fiskeläget åter blommat upp.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-03-25 07:37

 • Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Det finns inga enkla svar på frågan hur barn åker säkert i husbil. "Det är så stora skillnader mellan fordonen", konstaterar Anders Ydenius, trafikforskare hos försäkringsbolaget Folksam. Generellt gäller att alla barn, upp till cirka 4-5 års ålder, ska sitta i bakvända barnstolar. Men det är inte alla stolar som fungerar i husbilar.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-03-21 08:09

 • Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  En batteridriven handdammsugare är en smidig hjälpreda för städning av mindre ytor – perfekt att ha nära till hands i husbilen eller i husvagnen. Här har vi samlat några populära modeller och tittat närmare på vad som är utmärkande för dem.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-03-20 09:46

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-02-11 07:24

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-12-07 11:02

 • Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Utbudet av ställplatser och campingplatser är stort i Karlskrona kommun. Vid Karlskrona Stadsmarina, den mest centrala övernattningsplatsen för husbilar, är det för det mesta fullt när kvällen kommer.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-11-20 08:46

 • GDS: Byt glödlampan själv

  GDS: Byt glödlampan själv

  Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-11-16 13:09

 • Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

  Artikel Lars-Åke Höglund, 2018-11-10 10:46

 • Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Hört talas om Greifswald? Någonsin smakat ett stycke stollen? Det är hög tid att vidga vyerna. Svenska julmarknader i all ära. Nu är det dags att bocka av en dröm på önskelistan – att besöka en julmarknad i Tyskland.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-11-08 17:29

 • RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  En väg genom vildmarken via lappländska kulturbygder och kalfjäll. Njut av milslånga vidder och total tystnad. Välkomna till magiska Vildmarksvägen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-21 12:55

 • Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-18 18:02

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1511 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 571 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842