Översikt: Vintertäcke för husbilen

Vintertäcken som är lätta att öppna under dagtid har blivit populära. Tyska Hindermann har flera modeller på programmet.

Översikt: Vintertäcke för husbilen

Publicerad

Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

Det behövs egentligen bara två saker, så är en modern husbil vinterduglig; vinterdäck och extra isolering kring förarhytten. Ett bra vintertäcke är en mirakelkur för inneklimatet. 

Här intill finns en presentation av några av de vintertäcken som finns på den svenska marknaden. Det finns mycket att välja på, och med det du kan köpa på internet kan det kännas som en djungel att hitta det du behöver.

Vilka behov har du?

Steg ett är att titta på den bil du har och dina behov. Det är lättast att hitta vintertäcken
till delintegrerade husbilar. Oavsett märke ser ju hytten likadan ut.

Det kan vara lite svårare att hitta något som passar om du har en integrerad husbil. Det finns några tillverkare som skräddarsyr vintertäcken, men det kostar naturligtvis lite extra.

Den enklaste lösningen är ett isolerande material på alla glasytor i förarhytten. Det räcker dock inte vid riktig kyla.

Utvändiga isolertäcken

Utvändiga vintertäcken har många fördelar:

De är effektiva. Det blir ingen kondens på framrutan och den är torr när det är dags att starta husbilen igen.

Isolering på utsidan skapar utrymme inne. Det är viktigt! Det är ofta trångt i husbilar. Ett utvändigt täcke kan vara flera centimeter tjockt utan att det stör.

Delintegrerade husbilar har många näst intill oisolerade karossdelar. De material som används för att stoppa ljud ger viss värmeisolering, men inte lika effektivt som exempelvis vintertäcken.

Det finns vintertäcken som i princip täcker all plåt på hytten – och dessutom hindrar vind att blåsa in under bilen. Det gör stor skillnad inne. 

Några nackdelar

Det finns några nackdelar.

Bra vintertäcken är som en dunjacka. Stuvade tar de inte så mycket plats, men när de fått svälla ut några dagar finns det extremt mycket luft i dem. Ofta krävs det minst två par händer för att packa ner dem igen.

Värmekameran visar hur effektivt ett utvändigt vintertäcke är. Ju mörkare färg desto kallare yta.

Om det snöat eller regnat är täcket både kallt och blött och måste vädra och torka. 

Det finns också tids- och bekvämlighetsfaktorer. När du blir rutinerad kan du säkert få täcket på plats på 10-15 minuter, men om det blåser och regnar eller snöar kan det både ta mer tid och krävas att ni i vart fall är två och har en trappstege.

Invändig isolering

Det finns flera varianter på invändig extraisolering. De har också sina fördelar. Först och främst är de snabbare att både montera och ta bort. 

De enklaste varianterna ger mer insynsskydd än isolering, men kan räcka så länge temperaturen ligger kring nollan. När det blir kallare krävs det någon typ av termogardin. 

Det finns också isolering till takluckor och insidan på samtliga dörrar på campingbussar. 


Här presenterar vi några olika lösningar

ISOLERINGSMATTA

Isoleringsmaterial i flera lager som ger skydd mot värme och kyla. Passar Fiat Ducato X250 och X290. Lätt att installera. Levereras i ett set med sex delar tillverkade av isolerande termomaterial. De täcker fönster samt golv och ger en komplett isolering. 5 357 kronor hos campingtillbehor4u.se

 

GOCAMP THERMOMATTA

Det här vintertäcket ger täckande isolering, och har en öppningsbar lucka över framrutan. Täcket träs över dörrarnas fönsterbågar och sedan fästes mattan med spännband under karossen. Passar till Fiat Ducato från 2007 och kostar 2 295 kronor. Mer information hos gocamp.se

 

THERMOGARDIN

Finns som tillval till Kabes husbilar. Gardinen består av tre skikt och är sydd så att den är lätt att dra åt sidan. Utvändigt har gardinen ett reflekterande skikt och invändigt ett ljust gardintyg. Hemligheten är ett mellanskikt som isolerar mot både kyla, värme och ljud.

 

ISOLERMATTA I TVÅ DELAR

Heltäckande utvändig isolermatta för helintegrerade Adria och Kabe. Säljs i två separata delar. Överdelen går att vika ner så att man ser ut genom framrutan. Överdelen kostar 3 858 kronor och underdelen 2 950 kronor hos campout.se

 

HELTÄCKANDE VINTERTÄCKE

Italienska Larcos har ett vintertäcke som täcker hela fronten. Tillverkaren uppger att det ska klara temperaturer ner till minus 35 grader. Täcket består av två delar, som monteras tillsammans. Pris 629 euro. Mer information: larcos.it/en/

 

TERMOGARDIN FIAT DUCATO

Fiamma har ett isolerande draperi med måtten 182 x 150 centimeter, som passar i förarhytten på Fiat Ducato från 2007. Pris cirka 2 200 kr. Läs mer på kamafritid.se

 

TÄCKE TILL TAKLUCKOR

Stora takluckor kan ge mycket kallras. Tyska Hindermann har utvecklat isolerade skydd till takluckor. De kan också hålla ute solvärme på sommaren och dämpa ljudet vid regn. Information och tips om återförsäljare hos hindermann.de

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Vintercamping – en fråga om attityd

  Vintercamping – en fråga om attityd

  Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-01-04 09:24

 • Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  Ställplatskollen: Bergbacken – med en magnifik vy

  I Tällbergs by i Dalarna finns bara trähus i gammal stil. Miljöer som gjort orten till en populär turistort. Sedan några år har campingen och alla hotell kompletterats med en tjusigt belägen ställplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-12-07 11:02

 • Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Ställplatskollen: Mellan hav och stad i Karlskrona

  Utbudet av ställplatser och campingplatser är stort i Karlskrona kommun. Vid Karlskrona Stadsmarina, den mest centrala övernattningsplatsen för husbilar, är det för det mesta fullt när kvällen kommer.

  Artikel Catharina Höglund, 2018-11-20 08:46

 • GDS: Byt glödlampan själv

  GDS: Byt glödlampan själv

  Visst kan du själv byta den trasiga glödlampan. Vi visar hur det går till på en av de vanligaste husbilsplattformarna, Fiat Ducato.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-11-16 13:09

 • Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Modellnytt 2019: Här frodas bransch och besökare!

  Elmia Husvagn Husbil känns som årets höjdpunkt när det kommer till modellnyheter. Vi har tidigare i sommar varit i Düsseldorf och på Nolia, och nu avrundar vi med det årliga besöket i Jönköping. Närmare 35 000 besökare fick tillfälle att bekanta sig med husbilar, husvagnar, tält och allehanda tillbehör. Vi var på plats och hittade många roliga nyheter.

  Artikel Lars-Åke Höglund, 2018-11-10 10:46

 • Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Nu är det dags för glühwein och stollen!

  Hört talas om Greifswald? Någonsin smakat ett stycke stollen? Det är hög tid att vidga vyerna. Svenska julmarknader i all ära. Nu är det dags att bocka av en dröm på önskelistan – att besöka en julmarknad i Tyskland.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-11-08 17:29

 • RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  RESA/Vildmarksvägen: Fjällvandring på hjul!

  En väg genom vildmarken via lappländska kulturbygder och kalfjäll. Njut av milslånga vidder och total tystnad. Välkomna till magiska Vildmarksvägen.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-21 12:55

 • Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Fälgar: Det är utsidan som räknas!

  Ni har säkerligen hört uttrycket "det är insidan som räknas". När det gäller husbilar och frågan stål- eller aluminumfälgar är det utsidan som räknas.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-18 18:02

 • Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Fabriksbesök: Viktigast är säkerheten

  Den engelska husvagns- och husbilstillverkaren Swift har i många år jobbat med säkerhet. Bland annat har man genom krocktester studerat vad som händer i påbyggnaden vid en frontalkollision.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2018-10-17 11:00

 • Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Modellnytt: Ett spännande 2019 i sikte!

  Crossover med tre bäddplatser i takhöjd. Avancerat ventilationssystem. Barnkammarlösning med två tvärställda sängar bredvid varandra. Kylskåp som kan öppnas från två håll. Husvagn med två entrédörrar. Röd retrovagn. På mässan Stora Nolia i Piteå fanns det mycket spännande att kika på när stora delar av husvagns- och husbilsbranschen visade sina 2019-modeller.

  Artikel Anders Wallsten, 2018-10-16 13:52

 • Gör det själv: Rätt hjulinställning

  Gör det själv: Rätt hjulinställning

  Rätt hjulinställning är inte bara viktigt för hur bilen eller husbilen ska uppföra sig på vägen, det är även en säkerhetsdetalj och ett sätt att slippa snedslitna däck.

  Artikel Robert Gustavsson, 2018-10-15 13:39

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1509 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 565 fristående campingplatser och 568 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 376 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

 • Husvagn & Camping 2018-11

 • Husvagn & Camping 2018-10

 • Husvagn & Camping 2018-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842