Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

Så här ska det se ut – högsta möjliga säkerhet för barnen.

Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

Publicerad

Det finns inga enkla svar på frågan hur barn åker säkert i husbil. "Det är så stora skillnader mellan fordonen", konstaterar Anders Ydenius, trafikforskare hos försäkringsbolaget Folksam. Generellt gäller att alla barn, upp till cirka 4-5 års ålder, ska sitta i bakvända barnstolar. Men det är inte alla stolar som fungerar i husbilar.

EN FAMILJ MED flera barn i åldrarna 1-5 år kan faktiskt ha svårt att hitta fungerande lösningar om de vill åka på semester i husbil. Det beror på att moderna bilbarnstolar är konstruerade för att vara enkla att montera i  personbilar.

De större stolarna kräver dels underförankringsband, som monteras i bilens stolsunderrede, dels stabilt golv för det stödben som finns i barnstolens ryggstöd eller i kanten mellan ryggstöd och sittdyna.

TESTA FÖRST

– Många husbilar har betydligt större avstånd från stolsdynan ner till golvet än vad som är vanligt på personbilar, säger Anders. Därför är det viktigt att testa om bilbarnstolen passar.

Famnen full med den dyrbaraste lasten.

Det finns ytterligare ett orosmoln när det gäller stödbenet. Avsikten är att det ska vila på en yta som inte ger efter om det inträffar en olycka. En modern personbil är i princip konstruerad som en stark bur som förblir intakt vid en krock samtidigt som krafterna tas upp av mjukare deformationszoner utanför buren.

Husbilar, med mer bostadslik inredning, har ofta golv av träliknande material, som inte alls har stålgolvets egenskaper.

OFTAST EN PLATS

Med få undantag finns det egentligen bara en plats i en husbil som har förutsättningar för att fungera för en bilbarnstol. Passagerarsätet längst fram har alltid ett underrede som fungerar för förankring av bakåtvända barnstolar.

Passagerarplatser i soffor och på britsar uppfyller aldrig de formella kraven på fästpunkternas styrka.

FÄSTPUNKTER SAKNAS

Den vanligaste passagerarplatsen i husbilens bodel består av en soffa med två trepunktsbälten. De platserna fungerar för de barnstolar som finns till de minsta barnen. De behöver bara förankras i ordinarie bilbälte och har varken stödben eller underförankringsband.

Anders Edenius, Folksam

Men en soffa i en husbil har normalt inga fästen som uppfyller kraven för underförankringsband. Sandwichlaminat i golv och tunna träskivor i sof- for håller inte om det inträffar en olycka.

Anders Ydenius håller med om att det kan vara en komplicerad ekvation att få ihop behovet av en säker plats för barnen i husbilen med drömmen om semesterresan med hela familjen.

FRÅGA OM RÅD

– Om du känner dig osäker är det klokt att prata med något som har mer kunskaper, säger han. Hittills har det inte varit så många frågor om husbilar, men det är vanligt att föräldrar hör av sig och vill veta hur de ska göra när de åker till andra världsdelar med sina barn. Det går att göra mycket, även om man inte alltid når upp till den säkerhetsstandard vi har i Sverige.

Den svenska husbilsflottan har vuxit enormt de senaste åren. Det betyder att det rullar många ganska nya husbilar på vägarna. De klarar generellt betydligt högre krav på krocksäkerhet än de många fordon från 1980- och 90-talen som fortfarande är i trafik.

OLÄMPLIGA SITTPLATSER

Anders tycker att det är några platser som är direkt olämpliga för alla som är passagerare i husbilar – både barn och vuxna.

– Jag tror att det förekom tidigare att det fanns bältade platser på soffor i bilens längsriktning, alltså bänkar längs bilens vägg, säger han. Det förekommer knappast i dag, men om du har en sådan husbil är det de sista platserna du ska använda när bilen rullar.

Andra platser som är tveksamma, för både större framåtvända barn och vuxna, är de som inte har högt ryggstöd och nackstöd som kan skydda nacke och huvud om olyckan är framme.

– Ibland finns inte alternativet att välja en annan bil och då är det viktigt att göra det så bra man kan för att barnen ska kunna åka säkert utifrån omständigheterna, säger Anders.

I det läget är det klokt att läsa barnbilstolens monteringsanvisningar ordentligt och att i god tid före första resan testa att allt fungerar. Det kan räcka med små justeringar för att höja säkerheten rejält.

CHECKLISTA

• Fråga återförsäljaren om vilka platser i husbilen som är godkända för barnbilstolar.

• Läs igenom tillverkarens manual för modellen.

• Provmontera stolen i den aktuella husbilen och låt barnet provsitta.

• Om du köper ny bil kan det finnas Isofix som tillval. Det är en typ av snabbkoppling som gör det enklare att montera stolen på rätt sätt, speciellt viktigt om du använder samma bilbarnstol i flera fordon.

• Kontrollera att eventuella stödben är tillräckligt långa.

Inte förrän barnen är fyra, fem år gamla ska de sitta framåtvända. Baklängesåkning gäller.

• Montera barnstolen så stumt som möjligt och med minsta möjliga avstånd till exempelvis instrumentbräda eller liknande, om det är en stor bakåtvänd barnstol.

• Spädbarnstolen ska oftast ha ett minsta avstånd till exempelvis instrumentbräda, se i barnstolens anvisning.

• Se till att ingen krockkudde är aktiverad där barnstolen monteras.

• Vänd aldrig bilbarnstolar avsedda att monteras med ryggen i färdriktningen.

• Använd inte framåtvända barnstolar förrän från cirka 4-5 års ålder.

• Barn kan använda bälteskudde från cirka nio års ålder och upp till tolv år.

• Kontrollera att bilbarnstolen är E-godkänd (enligt ECE R44) eller i-Size (enligt UN R129).

• Om husbilen har begränsad lastkapacitet bör du kontrollera vikten på stolen. Generellt är stolar med fästen för Isofix betydligt tyngre.

• Var försiktig med begagnade bilbarnstolar. Det är svårt att avgöra om de har sprickor, skador på remmar och lås eller andra defekter. Livslängden uppskattas till tio år, men för babyskydden bara 5-7 år.

Bilbarnstolstester på nätet:

www.radron.se
www.bäst-i-test.se
www.testfakta.se
www.folksam.se
www.test.se

  • Behövs bygglov för standbytält?

    Behövs bygglov för standbytält?

    Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-22 06:57

  • HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    HRF under skinnet: Jobbar för branschens bästa

    Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-21 07:09

  • Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    Därför ska du lämna husbilen på underredsbehandling

    I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.

    Artikel Niklas Kämpargård, 2023-03-17 07:28

  • Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Klassisker: Försäljningstoppen 1983-1999

    Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.

    Artikel Anders Wallsten, 2023-03-15 07:48

  • Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Går du i plåtistankar? Vi hjälper dig att välja rätt

    Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.

    Artikel Åke Johansson, 2023-03-13 07:28

  • Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Vi testar Wi-Fi i husbilen: Ny antenn är ett lyft för mobilt bredband

    Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-03-10 07:32

  • Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Elskola – allt du behöver veta för att bli vän med strömmen

    Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-03-09 07:40

  • Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Ställplats Broakulla – idyll vid Lyckebyån

    Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-03-07 05:07

  • Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Mera prylar: Håll dig kall – och varm

    Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.

    Artikel Michael Åhman, 2023-02-21 07:59

  • HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    HC undersöker: Husbilslånet är fortfarande billigt

    Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.

    Artikel Håkan Johansson, 2023-02-20 07:46

  • Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Klassiker: Det var bättre förr – eller?

    Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2023-02-16 07:43

  • ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    ÖVERSIKT: Max 1.200 kilo husvagn

    Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!

    Artikel Anders Wallsten, 2023-02-06 07:26

  • Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ställplatskollen: Kramforsviken

    Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.

    Artikel Catharina Höglund, 2023-02-02 07:57

  • Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Så blev 2022 – enligt Husvagn & Camping

    Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?

    Artikel Redaktionen, 2023-01-30 07:44

  • Mera prylar för fritiden

    Mera prylar för fritiden

    Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.

    Artikel Redaktionen, 2023-01-16 07:17

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2023-04

  • Husvagn & Camping 2023-03

  • Husvagn & Camping 2023-02

  • Husvagn & Camping 2023-01

  • Husvagn & Camping 2022-12

  • Husvagn & Camping 2022-11

  • Husvagn & Camping 2022-10

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206