Översikt: Första hjälpen-kit

ST-läkarna Paula Vallén (till vänster) och Julia Sundholm menar att baskun­skaper i första hjälpen är nödvändiga för att kunna använda produkterna i ett första hjälpen-kit på bästa sätt.

Översikt: Första hjälpen-kit

Publicerad

Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

Paula Vallén och Julia Sundholm arbetar som ST-läkare inom anestesi- och intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Här svarar de på tre frågor kring första hjälpen-kit.

Varför är det viktigt att ha med sig ett första hjälpen-kit på resan?

- För att man med ganska enkla medel ska kunna påbörja en behandling och bromsa ett händelseförlopp. Vid lättare skador kan det innebära att man slipper söka vård i ett senare skede. Vid allvarliga skador kan det förebygga bestående men och ibland rädda liv. 

Vad bör man tänka på inför och efter köpet?

- Användningsområdet. Om du ska ut i vildmarken och måste packa lätt kanske du behöver prioritera produkter för frakturer, stukningar och sårskador. Här vill vi verkligen slå ett slag för den elastiska lindan med dess breda användningsområde. I fritidsfordonet rekommenderar vi ett större kit med fler produkter. Det är oerhört viktigt att du vet exakt var väskan förvaras och framförallt att du är väl förtrogen med des innehåll. I vårt tycke har du ett ansvar att veta hur du använder kitet - både gentemot dig själv och gentemot din omgivning. 

Vilka kunskaper bör gemene man ha inom sjukvård, utifrån de vanligast förekommande skadorna?

- Man bör kunna tvätta sår, lägga på ett förband och linda en stukad fot samt veta hur man stoppar en aktiv blödning, spolar rent ett öga, kyler brännskador och tar bort fästingar och stickor. Vi tycker även att det är jätteviktigt att veta hur man ger hjärt- och lungräddning och hjälper en person som har satt i halsen. Det kan rädda liv.

1. RÖDA KORSETS 3-FICKORS


Vårt inköpsställe:
bardexa.se

Innehåll: Plåster, förpackningar för mellanstora och stora sår, brännskadegel, engångshandskar, sax, första hjälpen-bok.

Cirkapris: 90 kronor

Mått (cm): 17 x 15 x 10

Övrigt: Kardborreband på baksidan och fästögla upptill. Vädertålig väska med för­längda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: 
Litet och smidigt kit med ett användningsområde som inskränker sig till sår- och brännskador. Lättöverskådligt innehåll men en del onödigt emballage kring prylarna.

2. ASAKLITT


Vårt inköpsställe:
Clas Ohlson

Innehåll: Plåster, antiseptisk sårtvättare, sterila kompresser, mitella, sterilt stort förband, ögonskölj, pincett, säkerhetsnålar, zinktejp, mun-till-mun-mask, engångshandskar, räddningsfilt, kylpåse, druvsocker, brännskadegel, sax, reflex, handbok.

Cirkapris: 249 kronor

Mått (cm): 26 x 20 x 8

Övrigt: Vädertålig väska med bärhandtag, fästögla samt förlängda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: Rejält kit med brett användningsområde. Överskådligt innehåll med lite väl mycket text på varje fack. Saknar elastisk linda och väskans färg borde utmärka sig mer. Stort plus för handboken med utmärkta första hjälpenanvisningar.

3. BILTEMA MINI


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Rengöringsservetter, torrservetter, sårförband, andningsskydd, filt, kompresser, sax, engångshandskar, mitella, plåster, skoskavsplåster, brännskadegel, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 119 kronor

Mått (cm): 15 x 14 x 7

Övrigt: Liten nylonväska avsedd att rymmas under MC-sadel. 

Läkarnas omdöme: Litet kit som ändå har relativt brett användningsområde. Få och smarta fack ger ordning och reda. Stort plus för filten och mitellan. Prisvärt kit!

4. BILTEMA DE LUXE


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Förpackningar för små, stora och mycket stora sår, andningsskydd, filt, elastisk binda, sax, skyddshandskar, säkerhetsnålar, mitella, pincett, ögonskölj, plåster, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 169 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Bluewear.

Läkarnas omdöme: Avsaknaden av text och bilder på de olika facken ger ett rörigt intryck för ett så pass stort kit. Prylarna ramlar ur när man vecklar ut innehållet. Undermålig elastisk linda. I övrigt jämbördig med Bluewear.

5. HOUSEGARD FAMILY


Vårt inköpsställe:
skyddskompaniet.se

Innehåll: Förpackningar för små till stora sår, sax, brännskadegel, klistermärke, mitella, mun-till-mun-mask, pincett, säkerhetsnålar, engångshandskar, filt, kylpåse, reflexband, druvsocker, ögonskölj, zinktejp, handbok.

Cirkapris: 495 kronor

Mått (cm): 30 x 21 x 10

Övrigt: Väska i tyg med rejält gummiklätt handtag.

Läkarnas omdöme:
Gediget kit med brett användningsområde. Opraktisk färg på väskan. Innehållet måste vecklas ut flera gånger och produkter ramlar lätt ut under den proceduren. I övrigt jämbördig med Asaklitt.

6. BLUEWEAR


Vårt inköpsställe:
Jula

Innehåll: Plåster, antiseptiska våtservetter, kompress, steril, elastisk binda, filt, ispaket, tejp, säkerhetsnålar, sax, pincett, fästingborttagare och engångshandskar.

Cirkapris: 179 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Biltema de luxe.

Läkarnas omdöme: Facken med både bilder och text ger bra överskådlighet, men produkterna ramlar lätt ut när man vecklar upp kitet. Mycket är inplastat i onödan. Den elastiska lindan håller ej måttet. Plus för ispåsen.

7. CEDERROTHS MEDIUM


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Första hjälpen-instruktion, andningsmask, engångshandskar, handren­göring, räddningsfilt med värmereflekterande aluminiumsida, sax, blodstoppare, blodstoppare mini, brännskadegel, plåster, sårtvätt, elastisk linda.

Cirkapris: 349 kronor

Mått (cm): 23 x 19 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme:
Genomskinliga och få fack med bilder på produkterna ger utmärkt överblick. Produkterna i allmänhet och den elastiska lindan i synnerhet håller generellt högre kvalitet än konkurrenternas. Något högre pris men väl värd sin investering. Här finns i princip allt du behöver samlat på liten yta.

8. CEDERROTHS LARGE


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Medium med tillägg av Soft Foam Bandage, metalliserade kom­presser, fixeringsnät och mitella.

Cirkapris: 599 kronor

Mått (cm): 31 x 24 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme: Samma höga kvalitet och goda innehållsstruktur som Medium-kitet. Nästan dubbelt så stor väska, men i stora drag samma innehåll bortsett från tre- eller fyrdubblad mängd av plåster och förband.

 

9. CEDERROTHS XL


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Large med tillägg av ögonspray och pincett.

Cirkapris: 1 599 kronor

Mått (cm): 42 x 30 x 12

Övrigt: Portfölj i hårdplast med utvändig snabbåt­komlig plåsterautomat.

Läkarnas omdöme:
Jättefint kit i robust väska med rejäla fack. Dock väl tilltaget i såväl storlek som pris för ett vanligt hushåll. Perfekt för arbetsplatsen!

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

 • Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  I husvagnsbranschen har frontkök blivit årets grej – i varje fall påstår var och varannan återförsäljare det. Men är det en planlösning som har goda utsikter att bestå, eller är det bara en fluga för i år?

  Artikel Anders Wallsten, 2019-09-09 07:48

 • Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Av Stockholms campingutbud har vi denna månad gjort en koll på två ställplatser där en är öppen för både husbilar och husvagnar och en bara för husbilar. Båda är tillgängliga året om.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-08-16 09:14

 • Fixa däckbytet utomlands

  Fixa däckbytet utomlands

  Byta däck på husbilen i Sydeuropa? Inga problem! Det är enkelt att fixa märkesdäck och oftast betydligt billigare än hemma i Sverige.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-08-05 08:39

 • Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Elbil och husvagn. Allt är möjligt men det gäller att njuta av färden och att uppskatta de många vilopauserna.

  Artikel Jens Trulsson, 2019-07-17 07:50

 • Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Sverige är fantastiskt, ja det finns så många vackra platser i vårt land. En sådan är Hjälmare Docka som berett plats för gästande husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-16 08:30

 • Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Den blev "Årets ställplats" 2015 men tål att uppmärksammas igen. Borensberg erbjuder en välvårdad plats vid Göta Kanal som sjuder av liv under sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-15 08:16

 • Välj rätt försäkring för husbilen!

  Välj rätt försäkring för husbilen!

  Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-08 07:29

 • Allemansrätt – med begränsningar

  Allemansrätt – med begränsningar

  Verkligheten ser sällan ut som reklamen. Det finns få platser i Sverige där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil. Allemansrätten ger vissa möjligheter, men i verkligheten sätter terrängkörningslagen stopp för det mesta. Samtidigt pågår en utredning om lagen, som kan innebära både skärpta regler och höjda straff.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-07-05 09:00

 • Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-04 10:34

 • Husvagnarnas 10-i-topp!

  Husvagnarnas 10-i-topp!

  Kabe etta, Adria tvåa och Hobby trea. Trion som har sitt säte i småländska Tenhult lade inte helt oväntat beslag på samtliga pallplatser när vi summerar det gångna årets försäljning (registreringar) av husvagnar.

  Artikel , 2019-06-20 06:59

 • Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Alla husvagnar och de flesta husbilar använder gasol som bränsle i värmeanläggningen, till spislågorna i köket och för att driva kylskåpet när det inte är anslutet till 230-volts el. Det är både praktiskt och effektivt att använda gasol, även om det inte är helt riskfritt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-06-19 08:41

 • Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Moseldalen är populärt bland husbilsresenärer. Vi har tagit oss till ett område som heter Calmont som består av vinodlingar och små pittoreska byar. Vi har prickat in skördens och vinfesternas tid och utbudet är minst sagt stort.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-06-17 07:11

 • Äntligen grillsäsong!

  Äntligen grillsäsong!

  Nu spirar våren och med det börjar allt fler laga mat under bar himmel. Här tipsar vi om portabla grillar och låter Jonas Borssén, sydamerikansk mästare i bbq och grillning, avslöja hur du lyckas med grillningen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-06-10 07:21

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842