Översikt: Första hjälpen-kit

ST-läkarna Paula Vallén (till vänster) och Julia Sundholm menar att baskun­skaper i första hjälpen är nödvändiga för att kunna använda produkterna i ett första hjälpen-kit på bästa sätt.

Översikt: Första hjälpen-kit

Publicerad

Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

Paula Vallén och Julia Sundholm arbetar som ST-läkare inom anestesi- och intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Här svarar de på tre frågor kring första hjälpen-kit.

Varför är det viktigt att ha med sig ett första hjälpen-kit på resan?

- För att man med ganska enkla medel ska kunna påbörja en behandling och bromsa ett händelseförlopp. Vid lättare skador kan det innebära att man slipper söka vård i ett senare skede. Vid allvarliga skador kan det förebygga bestående men och ibland rädda liv. 

Vad bör man tänka på inför och efter köpet?

- Användningsområdet. Om du ska ut i vildmarken och måste packa lätt kanske du behöver prioritera produkter för frakturer, stukningar och sårskador. Här vill vi verkligen slå ett slag för den elastiska lindan med dess breda användningsområde. I fritidsfordonet rekommenderar vi ett större kit med fler produkter. Det är oerhört viktigt att du vet exakt var väskan förvaras och framförallt att du är väl förtrogen med des innehåll. I vårt tycke har du ett ansvar att veta hur du använder kitet - både gentemot dig själv och gentemot din omgivning. 

Vilka kunskaper bör gemene man ha inom sjukvård, utifrån de vanligast förekommande skadorna?

- Man bör kunna tvätta sår, lägga på ett förband och linda en stukad fot samt veta hur man stoppar en aktiv blödning, spolar rent ett öga, kyler brännskador och tar bort fästingar och stickor. Vi tycker även att det är jätteviktigt att veta hur man ger hjärt- och lungräddning och hjälper en person som har satt i halsen. Det kan rädda liv.

1. RÖDA KORSETS 3-FICKORS


Vårt inköpsställe:
bardexa.se

Innehåll: Plåster, förpackningar för mellanstora och stora sår, brännskadegel, engångshandskar, sax, första hjälpen-bok.

Cirkapris: 90 kronor

Mått (cm): 17 x 15 x 10

Övrigt: Kardborreband på baksidan och fästögla upptill. Vädertålig väska med för­längda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: 
Litet och smidigt kit med ett användningsområde som inskränker sig till sår- och brännskador. Lättöverskådligt innehåll men en del onödigt emballage kring prylarna.

2. ASAKLITT


Vårt inköpsställe:
Clas Ohlson

Innehåll: Plåster, antiseptisk sårtvättare, sterila kompresser, mitella, sterilt stort förband, ögonskölj, pincett, säkerhetsnålar, zinktejp, mun-till-mun-mask, engångshandskar, räddningsfilt, kylpåse, druvsocker, brännskadegel, sax, reflex, handbok.

Cirkapris: 249 kronor

Mått (cm): 26 x 20 x 8

Övrigt: Vädertålig väska med bärhandtag, fästögla samt förlängda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: Rejält kit med brett användningsområde. Överskådligt innehåll med lite väl mycket text på varje fack. Saknar elastisk linda och väskans färg borde utmärka sig mer. Stort plus för handboken med utmärkta första hjälpenanvisningar.

3. BILTEMA MINI


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Rengöringsservetter, torrservetter, sårförband, andningsskydd, filt, kompresser, sax, engångshandskar, mitella, plåster, skoskavsplåster, brännskadegel, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 119 kronor

Mått (cm): 15 x 14 x 7

Övrigt: Liten nylonväska avsedd att rymmas under MC-sadel. 

Läkarnas omdöme: Litet kit som ändå har relativt brett användningsområde. Få och smarta fack ger ordning och reda. Stort plus för filten och mitellan. Prisvärt kit!

4. BILTEMA DE LUXE


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Förpackningar för små, stora och mycket stora sår, andningsskydd, filt, elastisk binda, sax, skyddshandskar, säkerhetsnålar, mitella, pincett, ögonskölj, plåster, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 169 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Bluewear.

Läkarnas omdöme: Avsaknaden av text och bilder på de olika facken ger ett rörigt intryck för ett så pass stort kit. Prylarna ramlar ur när man vecklar ut innehållet. Undermålig elastisk linda. I övrigt jämbördig med Bluewear.

5. HOUSEGARD FAMILY


Vårt inköpsställe:
skyddskompaniet.se

Innehåll: Förpackningar för små till stora sår, sax, brännskadegel, klistermärke, mitella, mun-till-mun-mask, pincett, säkerhetsnålar, engångshandskar, filt, kylpåse, reflexband, druvsocker, ögonskölj, zinktejp, handbok.

Cirkapris: 495 kronor

Mått (cm): 30 x 21 x 10

Övrigt: Väska i tyg med rejält gummiklätt handtag.

Läkarnas omdöme:
Gediget kit med brett användningsområde. Opraktisk färg på väskan. Innehållet måste vecklas ut flera gånger och produkter ramlar lätt ut under den proceduren. I övrigt jämbördig med Asaklitt.

6. BLUEWEAR


Vårt inköpsställe:
Jula

Innehåll: Plåster, antiseptiska våtservetter, kompress, steril, elastisk binda, filt, ispaket, tejp, säkerhetsnålar, sax, pincett, fästingborttagare och engångshandskar.

Cirkapris: 179 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Biltema de luxe.

Läkarnas omdöme: Facken med både bilder och text ger bra överskådlighet, men produkterna ramlar lätt ut när man vecklar upp kitet. Mycket är inplastat i onödan. Den elastiska lindan håller ej måttet. Plus för ispåsen.

7. CEDERROTHS MEDIUM


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Första hjälpen-instruktion, andningsmask, engångshandskar, handren­göring, räddningsfilt med värmereflekterande aluminiumsida, sax, blodstoppare, blodstoppare mini, brännskadegel, plåster, sårtvätt, elastisk linda.

Cirkapris: 349 kronor

Mått (cm): 23 x 19 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme:
Genomskinliga och få fack med bilder på produkterna ger utmärkt överblick. Produkterna i allmänhet och den elastiska lindan i synnerhet håller generellt högre kvalitet än konkurrenternas. Något högre pris men väl värd sin investering. Här finns i princip allt du behöver samlat på liten yta.

8. CEDERROTHS LARGE


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Medium med tillägg av Soft Foam Bandage, metalliserade kom­presser, fixeringsnät och mitella.

Cirkapris: 599 kronor

Mått (cm): 31 x 24 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme: Samma höga kvalitet och goda innehållsstruktur som Medium-kitet. Nästan dubbelt så stor väska, men i stora drag samma innehåll bortsett från tre- eller fyrdubblad mängd av plåster och förband.

 

9. CEDERROTHS XL


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Large med tillägg av ögonspray och pincett.

Cirkapris: 1 599 kronor

Mått (cm): 42 x 30 x 12

Övrigt: Portfölj i hårdplast med utvändig snabbåt­komlig plåsterautomat.

Läkarnas omdöme:
Jättefint kit i robust väska med rejäla fack. Dock väl tilltaget i såväl storlek som pris för ett vanligt hushåll. Perfekt för arbetsplatsen!

 • Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Reser du kanske på E4:an norr eller söderut och befinner dig i Gävletrakten, då skall du veta att det finns en mycket bra ställplats i Älvkarleby. Ortens Turist- och Konferenshotell erbjuder alla typer av fritidsfordon en mycket gästfri övernattning.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-05-21 08:14

 • Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Om du vill ha en bekymmersfri semester är det klokt att börja planera för den redan nu. Resmålet är förstås viktigt, men framför allt handlar det om att göra vägen dit så behaglig som möjligt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-05-20 08:14

 • Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-15 07:13

 • ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  För många räcker det med tak över huvudet, då de tycker att själva resan har huvudrollen i äventyret. Då passar de små, billiga husvagnarna bäst. Vi har kartlagt vagnarna som i stort sett alla kan trivas i och ha råd med, där maxpriset är satt till 225 000 kronor.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-04-17 09:30

 • Gör det själv: Emblem på plats

  Gör det själv: Emblem på plats

  En tappad bokstav är inte så mycket att orda om, men visst är det snyggare med kompletta emblem. Lätt att fixa själv om du kan knepen.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-04-11 09:49

 • Ställplatskollen: Lyxigt i Klintehamn

  Ställplatskollen: Lyxigt i Klintehamn

  I Klintehamns hamn på Gotland har man arrangerat en ställplats för husbilar. Tillsammans med gästande båtar kan man ta del av den förstklassiga servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-04-10 09:32

 • Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga hamn: Förträffligt fiskeläge

  Tosteberga Hamn i Skåne har blivit en riktig drömplats för husvagns- och husbilsfamiljer som vill njuta av vacker natur. Tack vare camparna har det lilla fiskeläget åter blommat upp.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-03-25 07:37

 • Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Barn i husbil – sätt de små i säkerhet

  Det finns inga enkla svar på frågan hur barn åker säkert i husbil. "Det är så stora skillnader mellan fordonen", konstaterar Anders Ydenius, trafikforskare hos försäkringsbolaget Folksam. Generellt gäller att alla barn, upp till cirka 4-5 års ålder, ska sitta i bakvända barnstolar. Men det är inte alla stolar som fungerar i husbilar.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-03-21 08:09

 • Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  Översikt: Handdammsugare – gör rent hus!

  En batteridriven handdammsugare är en smidig hjälpreda för städning av mindre ytor – perfekt att ha nära till hands i husbilen eller i husvagnen. Här har vi samlat några populära modeller och tittat närmare på vad som är utmärkande för dem.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-03-20 09:46

 • Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Ställplatskollen: Vid havet i Oxelösund

  Husbilsparkeringen i Oxelösunds Fiskehamn har blivit populär. Här parkerar alla bara några meter från havet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-15 09:28

 • Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Siljansbadets Camping: En campingpärla i Rättvik

  Pärla, ett slitet uttryck, men ack så sant. Siljansbadets Camping i Rättvik är en av Grönklittsgruppens nio campingpärlor i Sverige och en plats som lever upp till begreppet.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-02-14 09:17

 • Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Citroën HY 1972: En fransos utan matos

  Ser du en Citroën HY idag är den troligen ombyggd till så kallad food truck. Denna 1972:a skulle gå samma väg, men Göran Ljunggren förvandlade den till en husbil full med kluriga lösningar, exempelvis en fotlucka.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-02-12 07:57

 • Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Översikt: Vintertäcke för husbilen

  Vid det här laget står majoriteten av alla svenska husbilar i vinteride. I stället för att utmana halka och kyla väljer de flesta att vänta in våren.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-02-11 07:24

 • Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Ställplats: Grenna Hamn – plats med toppläge!

  Hamnen i Gränna sjuder av liv på sommaren, men ställplatsen är tillgänglig hela året. Platsen är bara avsedd för husbilar, men så ligger den också granne med campingplatsen. Vi har kollat servicen.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-01-16 14:18

 • Vintercamping – en fråga om attityd

  Vintercamping – en fråga om attityd

  Bo i husvagn eller husbil på vintern handlar lite om utrustning, men mest om attityd. Det finns de som vintercampar i tält eller igloo och de säger att det går bra. Med rätt attityd räcker det med någon form av tak över huvudet och en bra sovsäck. Men det kräver en positiv inställning till strapatser! I det sammanhanget är husvagnar och husbilar lyx.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-01-04 09:24

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1517 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 577 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

 • Husvagn & Camping 2018-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmont.se.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842