Översikt: Första hjälpen-kit

ST-läkarna Paula Vallén (till vänster) och Julia Sundholm menar att baskun­skaper i första hjälpen är nödvändiga för att kunna använda produkterna i ett första hjälpen-kit på bästa sätt.

Översikt: Första hjälpen-kit

Publicerad

Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

Paula Vallén och Julia Sundholm arbetar som ST-läkare inom anestesi- och intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Här svarar de på tre frågor kring första hjälpen-kit.

Varför är det viktigt att ha med sig ett första hjälpen-kit på resan?

- För att man med ganska enkla medel ska kunna påbörja en behandling och bromsa ett händelseförlopp. Vid lättare skador kan det innebära att man slipper söka vård i ett senare skede. Vid allvarliga skador kan det förebygga bestående men och ibland rädda liv. 

Vad bör man tänka på inför och efter köpet?

- Användningsområdet. Om du ska ut i vildmarken och måste packa lätt kanske du behöver prioritera produkter för frakturer, stukningar och sårskador. Här vill vi verkligen slå ett slag för den elastiska lindan med dess breda användningsområde. I fritidsfordonet rekommenderar vi ett större kit med fler produkter. Det är oerhört viktigt att du vet exakt var väskan förvaras och framförallt att du är väl förtrogen med des innehåll. I vårt tycke har du ett ansvar att veta hur du använder kitet - både gentemot dig själv och gentemot din omgivning. 

Vilka kunskaper bör gemene man ha inom sjukvård, utifrån de vanligast förekommande skadorna?

- Man bör kunna tvätta sår, lägga på ett förband och linda en stukad fot samt veta hur man stoppar en aktiv blödning, spolar rent ett öga, kyler brännskador och tar bort fästingar och stickor. Vi tycker även att det är jätteviktigt att veta hur man ger hjärt- och lungräddning och hjälper en person som har satt i halsen. Det kan rädda liv.

1. RÖDA KORSETS 3-FICKORS


Vårt inköpsställe:
bardexa.se

Innehåll: Plåster, förpackningar för mellanstora och stora sår, brännskadegel, engångshandskar, sax, första hjälpen-bok.

Cirkapris: 90 kronor

Mått (cm): 17 x 15 x 10

Övrigt: Kardborreband på baksidan och fästögla upptill. Vädertålig väska med för­längda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: 
Litet och smidigt kit med ett användningsområde som inskränker sig till sår- och brännskador. Lättöverskådligt innehåll men en del onödigt emballage kring prylarna.

2. ASAKLITT


Vårt inköpsställe:
Clas Ohlson

Innehåll: Plåster, antiseptisk sårtvättare, sterila kompresser, mitella, sterilt stort förband, ögonskölj, pincett, säkerhetsnålar, zinktejp, mun-till-mun-mask, engångshandskar, räddningsfilt, kylpåse, druvsocker, brännskadegel, sax, reflex, handbok.

Cirkapris: 249 kronor

Mått (cm): 26 x 20 x 8

Övrigt: Vädertålig väska med bärhandtag, fästögla samt förlängda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: Rejält kit med brett användningsområde. Överskådligt innehåll med lite väl mycket text på varje fack. Saknar elastisk linda och väskans färg borde utmärka sig mer. Stort plus för handboken med utmärkta första hjälpenanvisningar.

3. BILTEMA MINI


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Rengöringsservetter, torrservetter, sårförband, andningsskydd, filt, kompresser, sax, engångshandskar, mitella, plåster, skoskavsplåster, brännskadegel, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 119 kronor

Mått (cm): 15 x 14 x 7

Övrigt: Liten nylonväska avsedd att rymmas under MC-sadel. 

Läkarnas omdöme: Litet kit som ändå har relativt brett användningsområde. Få och smarta fack ger ordning och reda. Stort plus för filten och mitellan. Prisvärt kit!

4. BILTEMA DE LUXE


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Förpackningar för små, stora och mycket stora sår, andningsskydd, filt, elastisk binda, sax, skyddshandskar, säkerhetsnålar, mitella, pincett, ögonskölj, plåster, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 169 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Bluewear.

Läkarnas omdöme: Avsaknaden av text och bilder på de olika facken ger ett rörigt intryck för ett så pass stort kit. Prylarna ramlar ur när man vecklar ut innehållet. Undermålig elastisk linda. I övrigt jämbördig med Bluewear.

5. HOUSEGARD FAMILY


Vårt inköpsställe:
skyddskompaniet.se

Innehåll: Förpackningar för små till stora sår, sax, brännskadegel, klistermärke, mitella, mun-till-mun-mask, pincett, säkerhetsnålar, engångshandskar, filt, kylpåse, reflexband, druvsocker, ögonskölj, zinktejp, handbok.

Cirkapris: 495 kronor

Mått (cm): 30 x 21 x 10

Övrigt: Väska i tyg med rejält gummiklätt handtag.

Läkarnas omdöme:
Gediget kit med brett användningsområde. Opraktisk färg på väskan. Innehållet måste vecklas ut flera gånger och produkter ramlar lätt ut under den proceduren. I övrigt jämbördig med Asaklitt.

6. BLUEWEAR


Vårt inköpsställe:
Jula

Innehåll: Plåster, antiseptiska våtservetter, kompress, steril, elastisk binda, filt, ispaket, tejp, säkerhetsnålar, sax, pincett, fästingborttagare och engångshandskar.

Cirkapris: 179 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Biltema de luxe.

Läkarnas omdöme: Facken med både bilder och text ger bra överskådlighet, men produkterna ramlar lätt ut när man vecklar upp kitet. Mycket är inplastat i onödan. Den elastiska lindan håller ej måttet. Plus för ispåsen.

7. CEDERROTHS MEDIUM


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Första hjälpen-instruktion, andningsmask, engångshandskar, handren­göring, räddningsfilt med värmereflekterande aluminiumsida, sax, blodstoppare, blodstoppare mini, brännskadegel, plåster, sårtvätt, elastisk linda.

Cirkapris: 349 kronor

Mått (cm): 23 x 19 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme:
Genomskinliga och få fack med bilder på produkterna ger utmärkt överblick. Produkterna i allmänhet och den elastiska lindan i synnerhet håller generellt högre kvalitet än konkurrenternas. Något högre pris men väl värd sin investering. Här finns i princip allt du behöver samlat på liten yta.

8. CEDERROTHS LARGE


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Medium med tillägg av Soft Foam Bandage, metalliserade kom­presser, fixeringsnät och mitella.

Cirkapris: 599 kronor

Mått (cm): 31 x 24 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme: Samma höga kvalitet och goda innehållsstruktur som Medium-kitet. Nästan dubbelt så stor väska, men i stora drag samma innehåll bortsett från tre- eller fyrdubblad mängd av plåster och förband.

 

9. CEDERROTHS XL


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Large med tillägg av ögonspray och pincett.

Cirkapris: 1 599 kronor

Mått (cm): 42 x 30 x 12

Övrigt: Portfölj i hårdplast med utvändig snabbåt­komlig plåsterautomat.

Läkarnas omdöme:
Jättefint kit i robust väska med rejäla fack. Dock väl tilltaget i såväl storlek som pris för ett vanligt hushåll. Perfekt för arbetsplatsen!

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 631 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842