Översikt: Första hjälpen-kit

ST-läkarna Paula Vallén (till vänster) och Julia Sundholm menar att baskun­skaper i första hjälpen är nödvändiga för att kunna använda produkterna i ett första hjälpen-kit på bästa sätt.

Översikt: Första hjälpen-kit

Publicerad

Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

Paula Vallén och Julia Sundholm arbetar som ST-läkare inom anestesi- och intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Här svarar de på tre frågor kring första hjälpen-kit.

Varför är det viktigt att ha med sig ett första hjälpen-kit på resan?

- För att man med ganska enkla medel ska kunna påbörja en behandling och bromsa ett händelseförlopp. Vid lättare skador kan det innebära att man slipper söka vård i ett senare skede. Vid allvarliga skador kan det förebygga bestående men och ibland rädda liv. 

Vad bör man tänka på inför och efter köpet?

- Användningsområdet. Om du ska ut i vildmarken och måste packa lätt kanske du behöver prioritera produkter för frakturer, stukningar och sårskador. Här vill vi verkligen slå ett slag för den elastiska lindan med dess breda användningsområde. I fritidsfordonet rekommenderar vi ett större kit med fler produkter. Det är oerhört viktigt att du vet exakt var väskan förvaras och framförallt att du är väl förtrogen med des innehåll. I vårt tycke har du ett ansvar att veta hur du använder kitet - både gentemot dig själv och gentemot din omgivning. 

Vilka kunskaper bör gemene man ha inom sjukvård, utifrån de vanligast förekommande skadorna?

- Man bör kunna tvätta sår, lägga på ett förband och linda en stukad fot samt veta hur man stoppar en aktiv blödning, spolar rent ett öga, kyler brännskador och tar bort fästingar och stickor. Vi tycker även att det är jätteviktigt att veta hur man ger hjärt- och lungräddning och hjälper en person som har satt i halsen. Det kan rädda liv.

1. RÖDA KORSETS 3-FICKORS


Vårt inköpsställe:
bardexa.se

Innehåll: Plåster, förpackningar för mellanstora och stora sår, brännskadegel, engångshandskar, sax, första hjälpen-bok.

Cirkapris: 90 kronor

Mått (cm): 17 x 15 x 10

Övrigt: Kardborreband på baksidan och fästögla upptill. Vädertålig väska med för­längda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: 
Litet och smidigt kit med ett användningsområde som inskränker sig till sår- och brännskador. Lättöverskådligt innehåll men en del onödigt emballage kring prylarna.

2. ASAKLITT


Vårt inköpsställe:
Clas Ohlson

Innehåll: Plåster, antiseptisk sårtvättare, sterila kompresser, mitella, sterilt stort förband, ögonskölj, pincett, säkerhetsnålar, zinktejp, mun-till-mun-mask, engångshandskar, räddningsfilt, kylpåse, druvsocker, brännskadegel, sax, reflex, handbok.

Cirkapris: 249 kronor

Mått (cm): 26 x 20 x 8

Övrigt: Vädertålig väska med bärhandtag, fästögla samt förlängda löpare till dragkedjan.

Läkarnas omdöme: Rejält kit med brett användningsområde. Överskådligt innehåll med lite väl mycket text på varje fack. Saknar elastisk linda och väskans färg borde utmärka sig mer. Stort plus för handboken med utmärkta första hjälpenanvisningar.

3. BILTEMA MINI


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Rengöringsservetter, torrservetter, sårförband, andningsskydd, filt, kompresser, sax, engångshandskar, mitella, plåster, skoskavsplåster, brännskadegel, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 119 kronor

Mått (cm): 15 x 14 x 7

Övrigt: Liten nylonväska avsedd att rymmas under MC-sadel. 

Läkarnas omdöme: Litet kit som ändå har relativt brett användningsområde. Få och smarta fack ger ordning och reda. Stort plus för filten och mitellan. Prisvärt kit!

4. BILTEMA DE LUXE


Vårt inköpsställe:
Biltema

Innehåll: Förpackningar för små, stora och mycket stora sår, andningsskydd, filt, elastisk binda, sax, skyddshandskar, säkerhetsnålar, mitella, pincett, ögonskölj, plåster, instruktionsfolder för ABC-hjälp.

Cirkapris: 169 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Bluewear.

Läkarnas omdöme: Avsaknaden av text och bilder på de olika facken ger ett rörigt intryck för ett så pass stort kit. Prylarna ramlar ur när man vecklar ut innehållet. Undermålig elastisk linda. I övrigt jämbördig med Bluewear.

5. HOUSEGARD FAMILY


Vårt inköpsställe:
skyddskompaniet.se

Innehåll: Förpackningar för små till stora sår, sax, brännskadegel, klistermärke, mitella, mun-till-mun-mask, pincett, säkerhetsnålar, engångshandskar, filt, kylpåse, reflexband, druvsocker, ögonskölj, zinktejp, handbok.

Cirkapris: 495 kronor

Mått (cm): 30 x 21 x 10

Övrigt: Väska i tyg med rejält gummiklätt handtag.

Läkarnas omdöme:
Gediget kit med brett användningsområde. Opraktisk färg på väskan. Innehållet måste vecklas ut flera gånger och produkter ramlar lätt ut under den proceduren. I övrigt jämbördig med Asaklitt.

6. BLUEWEAR


Vårt inköpsställe:
Jula

Innehåll: Plåster, antiseptiska våtservetter, kompress, steril, elastisk binda, filt, ispaket, tejp, säkerhetsnålar, sax, pincett, fästingborttagare och engångshandskar.

Cirkapris: 179 kronor

Mått (cm): 25 x 20 x 7

Övrigt: Nylonväska med bärhandtag, identisk med Biltema de luxe.

Läkarnas omdöme: Facken med både bilder och text ger bra överskådlighet, men produkterna ramlar lätt ut när man vecklar upp kitet. Mycket är inplastat i onödan. Den elastiska lindan håller ej måttet. Plus för ispåsen.

7. CEDERROTHS MEDIUM


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Första hjälpen-instruktion, andningsmask, engångshandskar, handren­göring, räddningsfilt med värmereflekterande aluminiumsida, sax, blodstoppare, blodstoppare mini, brännskadegel, plåster, sårtvätt, elastisk linda.

Cirkapris: 349 kronor

Mått (cm): 23 x 19 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme:
Genomskinliga och få fack med bilder på produkterna ger utmärkt överblick. Produkterna i allmänhet och den elastiska lindan i synnerhet håller generellt högre kvalitet än konkurrenternas. Något högre pris men väl värd sin investering. Här finns i princip allt du behöver samlat på liten yta.

8. CEDERROTHS LARGE


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Medium med tillägg av Soft Foam Bandage, metalliserade kom­presser, fixeringsnät och mitella.

Cirkapris: 599 kronor

Mått (cm): 31 x 24 x 8

Övrigt: Fukttålig gummiväska med justerbart bärhandtag.

Läkarnas omdöme: Samma höga kvalitet och goda innehållsstruktur som Medium-kitet. Nästan dubbelt så stor väska, men i stora drag samma innehåll bortsett från tre- eller fyrdubblad mängd av plåster och förband.

 

9. CEDERROTHS XL


Vårt inköpsställe:
apotea.se

Innehåll: Som Cederroths Large med tillägg av ögonspray och pincett.

Cirkapris: 1 599 kronor

Mått (cm): 42 x 30 x 12

Övrigt: Portfölj i hårdplast med utvändig snabbåt­komlig plåsterautomat.

Läkarnas omdöme:
Jättefint kit i robust väska med rejäla fack. Dock väl tilltaget i såväl storlek som pris för ett vanligt hushåll. Perfekt för arbetsplatsen!

  • Med lastvikten i fokus

    Med lastvikten i fokus

    Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

  • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

    Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

    Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

  • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

    Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

    På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

  • Haralds dröm blev allas hobby

    Haralds dröm blev allas hobby

    1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

    Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

  • Årets fluga: Hyra campingfordon

    Årets fluga: Hyra campingfordon

    Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

  • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

    Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

    Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

  • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

    Ställplats Båstad: Bland höjdarna

    Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

  • Förebygg åksjuka

    Förebygg åksjuka

    Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

  • Nostalgi: Utfällbara väggar

    Nostalgi: Utfällbara väggar

    Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

    Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

  • Ställplatskollen: Trosa

    Ställplatskollen: Trosa

    Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

  • Säkerhet: Håll tjuven borta!

    Säkerhet: Håll tjuven borta!

    Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

  • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

    Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

    Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

  • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

    Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

    Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

    Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

  • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

    Köpa begagnat: Undvik fällorna!

    Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

    Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

  • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

    Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

    Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

    Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1593 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 655 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2020 -10

  • Husvagn & Camping 2020-09

  • Husvagn & Camping 2020-08

  • Husvagn & Camping 2020-07

  • Husvagn & Camping 2020-06

  • Husvagn & Camping 2020-05

  • Husvagn & Camping 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842