Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

Publicerad

Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

30 kronor milen för att köra husbilen söderut? Jo, det kan det faktiskt kosta om man väljer att köra på betalvägar i bland annat Frankrike och Spanien. Förutom bränslekostnaden tillkommer motorvägsavgifter. Har man inte kollat alternativen i förväg kan det ibland bli lite snopet: Från den dyra motorvägen kan man se andra husbilar köra på en bra gratisväg intill.

Stora delar av vägnätet i länder som Italien, Frankrike och Spanien är privatägda. Bolagen tar ut en avgift, där taxan beror på hur stor och tung bilen är. I Frankrike tillhör man klass 2 om husbilen är max tre meter hög och väger högst 3,5 ton. Är husbilen större, får man betala mera.

När ni kör in på motorvägen måste ni passera en biljettstation. Biljetten läses av i nästa betalstation som räknar ut vad ni ska betala.

Att köra på betalmotorväg är dyrt, och många förvånas över att trafiken på motorvägen kan vara lika intensiv som på gratisvägarna. Men det finns klara fördelar för den som har ont om tid och råd att betala. Tycker man om att köra i rondeller kan man hitta sitt lystmäte i Frankrike, där det ofta är tätt mellan dem på gratisvägarna. Det kan också vara trångt i mindre samhällen, och risken finns att man hamnar bakom ändlösa rader av långtradare.

– Vi körde 2,5 mil på sådana vägar, det tog 55 minuter. Då körde vi upp på betalväg igen, skrev en husbilsägare på ett diskussionsforum.

Ett argument mot betalvägar är att det ibland kan vara krångligt att ta sig igenom betalstationerna. På de flesta ställen krävs kontanter eller en dosa som beställs i förväg.

För dem som inte kört utomlands förut kan det vara lite pirrigt att närma sig en betalstation för första gången. Det kan vara stressigt, otydligt med vilket passage som gäller och svårt med språket. Och inte alltid logiskt, vare sig hur hög avgiften är och om allt ska fungera som det ska. I Italien kan biljetten ibland vara ogiltig och då gäller det att betala inom 14 dagar, annars blir det böter.

Nålsögat – betalstationen ni måste igenom när ni kör på avgiftsbelagd motorväg. Ibland är det riktigt trångt med stor husbil.

För några år sedan letade vi förgäves efter en camping eller ställplats i Rhônedalen i Frankrike. Det hann bli mörkt och vi insåg att bästa sättet att övernatta var på en rastplats. Alltså körde vi upp på en påfart till motorvägen, tog en biljett (Ticket) och letade upp ett tankställe med rastplats.

PLUS OCH MINUS MED BETALVÄGAR

+ Snabbare och oftast kortare vägsträcka.
+ Bättre vägbeläggning, högre standard.
+ Säkrare med skilda körfält.
+ Fina och trygga rastplatser med wc.
+ Inga rondeller.


Dyrt, ibland riktigt dyrt.
Oftast dyrare drivmedel.
Tråkigare, mer enahanda körning.
Ibland krångligt vid betalstationerna.

Dagen efter körde vi söderut, kom till en betalstation och stack in vår biljett. Men något var fel så vi hörde en raspig röst på franska i högtalaren. När vi inte svarade kom det istället en fråga på engelska med en närmast obegriplig accent:

– Where do you come from?

Då ville de inte veta vilket land vi kom från utan var vi hade kört upp på motorvägen. Det hade vi ingen aning om. Efter diverse märkliga diskussioner med automaten hördes en suck och det blippade till en summa i en av displayerna. Vi fick stoppa i några mynt och bommen gick upp. Det är sällan någon bemanning vid stationerna, allt sker med automatik.

När man kör in på en motorväg som är märkt Péage i Frankrike (Peaje i Spanien) tar man en biljett ur automaten. När det sedan är dags att betala kör man in i en port för kontantbetalning och sticker in sin biljett i den öppning där det blinkar. Den summa som ska betalas kommer upp på en display. Man stoppar i mynt/sedlar och efter betalning går bommen upp.

Automaten har en övre del för hus- och lastbilar, en undre för personbilar.

Problemet för husbilsförare är att det är trångt och ibland svårt att nå allt med bara sidorutan nedvevad. Oftast finns två höjdnivåer, där husbilsförare ska stoppa i biljetten i den övre delen. Det kan vara nog så krångligt, kräva långa armar och göra ont när man ska pressa sig mot den nedvevade sidorutan. Dessutom finns risken att man tappar sedlar eller mynt och inte kan öppna dörren tillräckligt för att plocka upp dem.

Ett säkrare men mer omständligt sätt är att hålla lite till höger, öppna förardörren, gå ur bilen och sköta allt stående.

De flesta länder i Europa har någon form av avgifter för vägar, broar och tunnlar. I Schweiz, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien krävs en vignette, en dekal som placeras i framrutan, om man ska köra på motorväg. I Slovakien och Ungern används istället en e-vignette, där husbilens registreringsnummer läggs i en databas.

I Rumänien och Bulgarien krävs vignette på alla vägar, inte bara motorvägarna. I Polen, Serbien, Kroatien, Makedonien och Grekland är många motorvägar avgiftsbelagda, man betalar i bemannade stationer. Har ni husbil, över 3,5 ton, gäller speciella regler.

I Frankrike, Spanien, Portugal och Italien får man betala på många av motorvägarna, men runt de stora städerna är det oftast gratis. Nära avgiftsbelagd sträcka står det Péage eller Peaje efter ortsnamnet, och vill man inte betala väljer man alternativ rutt.

Det finns fler faktorer att ta hänsyn till om utgifterna vill hållas nere. Vid vår senaste resa i Frankrike skilde det över två kronor litern mellan dyraste bensinstationen vid motorvägen och en liten tapp i en småstad. Även i Tyskland var prisskillnaderna stora mellan motorväg och landsbygd.

Så den sparsamme kan kombinera snabbhet och sparsamhet: Kör motorväg - men välj mindre vägar när du ska tanka. Trevlig resa!KOLLA VÄGAVGIFTER OCH BRÄNSLE I FÖRVÄG

www.viamichelin.com har en tjänst där du kan kolla vägävgifter och bränsle.


Planera er körning
och välj olika alternativ. Här är några tjänster där ni kan knappa in era resmål och se vad det kostar i vägavgifter och bränsle: 

www.viamichelin.com har en tjänst där ni i detalj kan beräkna avstånd och kostnad för resan. 

Välj Options i menyn, klicka för bil och kryssa för rutan Caravan. Vi har inte hittat husbil som alternativ, men Caravan har hittills stämt bra för vår husbil på under 3,5 ton. 

Fyll i varifrån ni ska åka, vart resan ska gå och hur ni vill köra, exempelvis undvika motorvägar och avgiftsbelagda vägar. 

Exempel: Ni vill snabbt till östra Spanien och kör in i Frankrike från tyska Freiburg. Från Colmar i Alsace till La Jonquera vid den spanska gränsen, finns tre alternativ. Kör ni den kanske vanligaste vägen, via motorvägarna A7 och A9, är det 886 kilometer och kostnaden blir 116:55 euro i motorvägsavgifter (Toll). 

Resan beräknas ta knappt nio och en halv timme. Väljer ni att kryssa i Avoid Tolls (undvik motorvägsavgifter) får ni som första alternativ en sträckning via N70 och A75. Det blir 967 km och tar 15 timmar. 

Billigare, men åtta mil längre och fem och en halv timme längre tid. 

En liknande tjänst finns på www.autoroutes.fr medan den heter www.kontohjelp.no/
bompengekalkulator
i Norge.

AVGIFTER I OLIKA LÄNDER


• Norge: www.vegvesen.noVälj Trafikk i menyn, sedan Reiseinformasjon och Bompenger.

• Tyskland: Inga vägavgifter än, kan införas i år eller 2020.

• Frankrike, Spanien: Se ovan, www.viamichelin.com eller www.autoroutes.fr

• Schweizwww.ch.ch/en/swiss-motorway-sticker

• Italienhttp://www.autostrade.it/autostrade-gis/gis.do

• Österrikewww.asfinag.at/en/

• Tjeckienwww.motorway.cz

Sista myntet har trillat igenom och bommen går upp.

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

 • Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Bästa ställplatskommunen tyckte husbilsfararna år 2019. Och nog är man fortfarande välvilligt inställda till husbilsturismen i Lysekil. På Marinan utanför staden finns en fantastiskt fin ställplats för dig som vill njuta av bohuslänsk natur när den är som bäst.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-12-12 08:16

 • Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Inte utan min familj. Ett ordspråk som blev ett med Arist Dethleffs. Mannen bakom varumärket som än idag står sig i husvagn- och husbils-industrin. För honom fanns aldrig tanken på att lämna sin hustru och dotter när det vankades affärsresor. Redan 1931 konstruerade han den första husvagnen och det är fortfarande slående hur innovativa Dethleffs är. Häng med på en bildkavalkad – från lite av husvagnens vagga till nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-10 07:36

 • Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Det finns många skäl att besöka Nora i Bergslagen. Nu har kommunen ökat servicen för husbilsturisterna och erbjuder en nyanlagd ställplats mitt i den lilla staden.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-11-20 08:50

 • Kabes historia: Alltid steget före

  Kabes historia: Alltid steget före

  Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-10-30 08:28

 • Flykten från kylan

  Flykten från kylan

  Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-10-29 09:03

 • Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Husvagnar eller husbilar, golfspelare eller inte. Till Sölvesborgs Golfklubb är alla välkomna. Detta är ett riktigt bra övernattningstips för dig som reser i vackra Blekinge skärgård.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-10-22 09:27

 • Visst katten kan vi åka med!

  Visst katten kan vi åka med!

  Många tar hunden med på den rullande semestern. Men katt ...? Jodå, det går. Möt Elvis, 11, och Zimba, 7, med många års vana vid att åka husbil. Här berättar mattar och hussar om hur man gör för att få missen att trivas i husbil och husvagn.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-10-14 07:05

 • Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Domstens Hamn kan vara den perfekta övernattningsplatsen på vägen till och från Öresundsfärjorna. Kommer du en varm sommardag blir det fina havsbadet en extra bonus.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-23 08:34

 • Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Halmstad Segelsällskap hälsar husvagnar och husbilar välkomna till sin småbåtshamn. En härlig badstrand med vit sand, båtliv och livet i centrum. Välj vad du vill för allt är nära.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-20 08:03

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1551 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 359 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842