Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

Publicerad

Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

30 kronor milen för att köra husbilen söderut? Jo, det kan det faktiskt kosta om man väljer att köra på betalvägar i bland annat Frankrike och Spanien. Förutom bränslekostnaden tillkommer motorvägsavgifter. Har man inte kollat alternativen i förväg kan det ibland bli lite snopet: Från den dyra motorvägen kan man se andra husbilar köra på en bra gratisväg intill.

Stora delar av vägnätet i länder som Italien, Frankrike och Spanien är privatägda. Bolagen tar ut en avgift, där taxan beror på hur stor och tung bilen är. I Frankrike tillhör man klass 2 om husbilen är max tre meter hög och väger högst 3,5 ton. Är husbilen större, får man betala mera.

När ni kör in på motorvägen måste ni passera en biljettstation. Biljetten läses av i nästa betalstation som räknar ut vad ni ska betala.

Att köra på betalmotorväg är dyrt, och många förvånas över att trafiken på motorvägen kan vara lika intensiv som på gratisvägarna. Men det finns klara fördelar för den som har ont om tid och råd att betala. Tycker man om att köra i rondeller kan man hitta sitt lystmäte i Frankrike, där det ofta är tätt mellan dem på gratisvägarna. Det kan också vara trångt i mindre samhällen, och risken finns att man hamnar bakom ändlösa rader av långtradare.

– Vi körde 2,5 mil på sådana vägar, det tog 55 minuter. Då körde vi upp på betalväg igen, skrev en husbilsägare på ett diskussionsforum.

Ett argument mot betalvägar är att det ibland kan vara krångligt att ta sig igenom betalstationerna. På de flesta ställen krävs kontanter eller en dosa som beställs i förväg.

För dem som inte kört utomlands förut kan det vara lite pirrigt att närma sig en betalstation för första gången. Det kan vara stressigt, otydligt med vilket passage som gäller och svårt med språket. Och inte alltid logiskt, vare sig hur hög avgiften är och om allt ska fungera som det ska. I Italien kan biljetten ibland vara ogiltig och då gäller det att betala inom 14 dagar, annars blir det böter.

Nålsögat – betalstationen ni måste igenom när ni kör på avgiftsbelagd motorväg. Ibland är det riktigt trångt med stor husbil.

För några år sedan letade vi förgäves efter en camping eller ställplats i Rhônedalen i Frankrike. Det hann bli mörkt och vi insåg att bästa sättet att övernatta var på en rastplats. Alltså körde vi upp på en påfart till motorvägen, tog en biljett (Ticket) och letade upp ett tankställe med rastplats.

PLUS OCH MINUS MED BETALVÄGAR

+ Snabbare och oftast kortare vägsträcka.
+ Bättre vägbeläggning, högre standard.
+ Säkrare med skilda körfält.
+ Fina och trygga rastplatser med wc.
+ Inga rondeller.


Dyrt, ibland riktigt dyrt.
Oftast dyrare drivmedel.
Tråkigare, mer enahanda körning.
Ibland krångligt vid betalstationerna.

Dagen efter körde vi söderut, kom till en betalstation och stack in vår biljett. Men något var fel så vi hörde en raspig röst på franska i högtalaren. När vi inte svarade kom det istället en fråga på engelska med en närmast obegriplig accent:

– Where do you come from?

Då ville de inte veta vilket land vi kom från utan var vi hade kört upp på motorvägen. Det hade vi ingen aning om. Efter diverse märkliga diskussioner med automaten hördes en suck och det blippade till en summa i en av displayerna. Vi fick stoppa i några mynt och bommen gick upp. Det är sällan någon bemanning vid stationerna, allt sker med automatik.

När man kör in på en motorväg som är märkt Péage i Frankrike (Peaje i Spanien) tar man en biljett ur automaten. När det sedan är dags att betala kör man in i en port för kontantbetalning och sticker in sin biljett i den öppning där det blinkar. Den summa som ska betalas kommer upp på en display. Man stoppar i mynt/sedlar och efter betalning går bommen upp.

Automaten har en övre del för hus- och lastbilar, en undre för personbilar.

Problemet för husbilsförare är att det är trångt och ibland svårt att nå allt med bara sidorutan nedvevad. Oftast finns två höjdnivåer, där husbilsförare ska stoppa i biljetten i den övre delen. Det kan vara nog så krångligt, kräva långa armar och göra ont när man ska pressa sig mot den nedvevade sidorutan. Dessutom finns risken att man tappar sedlar eller mynt och inte kan öppna dörren tillräckligt för att plocka upp dem.

Ett säkrare men mer omständligt sätt är att hålla lite till höger, öppna förardörren, gå ur bilen och sköta allt stående.

De flesta länder i Europa har någon form av avgifter för vägar, broar och tunnlar. I Schweiz, Österrike, Tjeckien, Slovakien, Ungern och Slovenien krävs en vignette, en dekal som placeras i framrutan, om man ska köra på motorväg. I Slovakien och Ungern används istället en e-vignette, där husbilens registreringsnummer läggs i en databas.

I Rumänien och Bulgarien krävs vignette på alla vägar, inte bara motorvägarna. I Polen, Serbien, Kroatien, Makedonien och Grekland är många motorvägar avgiftsbelagda, man betalar i bemannade stationer. Har ni husbil, över 3,5 ton, gäller speciella regler.

I Frankrike, Spanien, Portugal och Italien får man betala på många av motorvägarna, men runt de stora städerna är det oftast gratis. Nära avgiftsbelagd sträcka står det Péage eller Peaje efter ortsnamnet, och vill man inte betala väljer man alternativ rutt.

Det finns fler faktorer att ta hänsyn till om utgifterna vill hållas nere. Vid vår senaste resa i Frankrike skilde det över två kronor litern mellan dyraste bensinstationen vid motorvägen och en liten tapp i en småstad. Även i Tyskland var prisskillnaderna stora mellan motorväg och landsbygd.

Så den sparsamme kan kombinera snabbhet och sparsamhet: Kör motorväg - men välj mindre vägar när du ska tanka. Trevlig resa!KOLLA VÄGAVGIFTER OCH BRÄNSLE I FÖRVÄG

www.viamichelin.com har en tjänst där du kan kolla vägävgifter och bränsle.


Planera er körning
och välj olika alternativ. Här är några tjänster där ni kan knappa in era resmål och se vad det kostar i vägavgifter och bränsle: 

www.viamichelin.com har en tjänst där ni i detalj kan beräkna avstånd och kostnad för resan. 

Välj Options i menyn, klicka för bil och kryssa för rutan Caravan. Vi har inte hittat husbil som alternativ, men Caravan har hittills stämt bra för vår husbil på under 3,5 ton. 

Fyll i varifrån ni ska åka, vart resan ska gå och hur ni vill köra, exempelvis undvika motorvägar och avgiftsbelagda vägar. 

Exempel: Ni vill snabbt till östra Spanien och kör in i Frankrike från tyska Freiburg. Från Colmar i Alsace till La Jonquera vid den spanska gränsen, finns tre alternativ. Kör ni den kanske vanligaste vägen, via motorvägarna A7 och A9, är det 886 kilometer och kostnaden blir 116:55 euro i motorvägsavgifter (Toll). 

Resan beräknas ta knappt nio och en halv timme. Väljer ni att kryssa i Avoid Tolls (undvik motorvägsavgifter) får ni som första alternativ en sträckning via N70 och A75. Det blir 967 km och tar 15 timmar. 

Billigare, men åtta mil längre och fem och en halv timme längre tid. 

En liknande tjänst finns på www.autoroutes.fr medan den heter www.kontohjelp.no/
bompengekalkulator
i Norge.

AVGIFTER I OLIKA LÄNDER


• Norge: www.vegvesen.noVälj Trafikk i menyn, sedan Reiseinformasjon och Bompenger.

• Tyskland: Inga vägavgifter än, kan införas i år eller 2020.

• Frankrike, Spanien: Se ovan, www.viamichelin.com eller www.autoroutes.fr

• Schweizwww.ch.ch/en/swiss-motorway-sticker

• Italienhttp://www.autostrade.it/autostrade-gis/gis.do

• Österrikewww.asfinag.at/en/

• Tjeckienwww.motorway.cz

Sista myntet har trillat igenom och bommen går upp.

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

 • Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  I husvagnsbranschen har frontkök blivit årets grej – i varje fall påstår var och varannan återförsäljare det. Men är det en planlösning som har goda utsikter att bestå, eller är det bara en fluga för i år?

  Artikel Anders Wallsten, 2019-09-09 07:48

 • Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Av Stockholms campingutbud har vi denna månad gjort en koll på två ställplatser där en är öppen för både husbilar och husvagnar och en bara för husbilar. Båda är tillgängliga året om.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-08-16 09:14

 • Fixa däckbytet utomlands

  Fixa däckbytet utomlands

  Byta däck på husbilen i Sydeuropa? Inga problem! Det är enkelt att fixa märkesdäck och oftast betydligt billigare än hemma i Sverige.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-08-05 08:39

 • Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Elbil och husvagn. Allt är möjligt men det gäller att njuta av färden och att uppskatta de många vilopauserna.

  Artikel Jens Trulsson, 2019-07-17 07:50

 • Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Sverige är fantastiskt, ja det finns så många vackra platser i vårt land. En sådan är Hjälmare Docka som berett plats för gästande husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-16 08:30

 • Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Den blev "Årets ställplats" 2015 men tål att uppmärksammas igen. Borensberg erbjuder en välvårdad plats vid Göta Kanal som sjuder av liv under sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-15 08:16

 • Välj rätt försäkring för husbilen!

  Välj rätt försäkring för husbilen!

  Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-08 07:29

 • Allemansrätt – med begränsningar

  Allemansrätt – med begränsningar

  Verkligheten ser sällan ut som reklamen. Det finns få platser i Sverige där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil. Allemansrätten ger vissa möjligheter, men i verkligheten sätter terrängkörningslagen stopp för det mesta. Samtidigt pågår en utredning om lagen, som kan innebära både skärpta regler och höjda straff.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-07-05 09:00

 • Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Resa med hund: Ta med vovven utomlands

  Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-04 10:34

 • Husvagnarnas 10-i-topp!

  Husvagnarnas 10-i-topp!

  Kabe etta, Adria tvåa och Hobby trea. Trion som har sitt säte i småländska Tenhult lade inte helt oväntat beslag på samtliga pallplatser när vi summerar det gångna årets försäljning (registreringar) av husvagnar.

  Artikel , 2019-06-20 06:59

 • Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Alla husvagnar och de flesta husbilar använder gasol som bränsle i värmeanläggningen, till spislågorna i köket och för att driva kylskåpet när det inte är anslutet till 230-volts el. Det är både praktiskt och effektivt att använda gasol, även om det inte är helt riskfritt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-06-19 08:41

 • Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Moseldalen är populärt bland husbilsresenärer. Vi har tagit oss till ett område som heter Calmont som består av vinodlingar och små pittoreska byar. Vi har prickat in skördens och vinfesternas tid och utbudet är minst sagt stort.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-06-17 07:11

 • Äntligen grillsäsong!

  Äntligen grillsäsong!

  Nu spirar våren och med det börjar allt fler laga mat under bar himmel. Här tipsar vi om portabla grillar och låter Jonas Borssén, sydamerikansk mästare i bbq och grillning, avslöja hur du lyckas med grillningen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-06-10 07:21

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1560 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 566 fristående campingplatser och 617 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842