Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

Publicerad: 2019-05-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Reser du kanske på E4:an norr eller söderut och befinner dig i Gävletrakten, då skall du veta att det finns en mycket bra ställplats i Älvkarleby. Ortens Turist- och Konferenshotell erbjuder alla typer av fritidsfordon en mycket gästfri övernattning.

Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg
Turist & Konferenshotellet har anor från slutet av 1800-talet.

Läge – 4

Kommer du från söder tar du av på avfart 195 och kommer du från norr blir det avfart 196. Ställplatsen tillhör Älvkarleby Turist & Konferenshotell och ligger precis vid Dalälven. Att Älvkarleby är en av landets populäraste platser för sportfiske vet nog de flesta, och från ställplatsen har du bara 300 meter till den trevliga Laxön. På sommaren är det fullt öppet i restaurang, café och hantverksbutiker. Då har även konferenshotellet öppet dagligen i restaurangen.

Service/standard – 4

Eftersom här drivs hotellverksamhet är det frikostigt öppet, sommartid från 8.30 – 22.00. Jourtelefon dygnet runt.

När du betalar avgiften i receptionen får du nyckel till den del av hotellet som heter Stallet och ligger bredvid ställplatsen. Här finns toaletter, duschar, även handikappanpassade, och bastu. Du har tillgång till ett modernt kök med allt ifrån kaffebryggare till diskmaskin. Regnar det kan du låna ett paraply och skiner solen kan du låna en cykel. Stort trivsamt allrum med TV, soffgrupp, pingis med mera. Lekplats för de minsta.

Det enda som saknas är en tömningsplats för latrin och gråvatten.

Uppställning – 4

I en skogsglänta har man asfalterad plan för åtta ekipage som önskar tillgång till el (16 ampère). Utanför hotellet finns ytterligare ett tjugotal platser men här utan eltillgång. Plant och lättillgängligt. Fin natur.

Allmänt – 5

För oss som har husbil var detta den optimala ställplatsen, vi behöver ju inte tömma gråvatten och latrin varje dag. Men toalett och duschar är
däremot välkommet och här var dessa finare än vi är vana vid på ställplatser i allmänhet.

Dessutom är Älvkarleby en fantastiskt vacker plats. Du kan promenera längs älven, och sälla dig till alla fiskare som står vid älvstranden, eller besöka den trevliga Laxön.

Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg
Rulla till toppen