Resa med hund: Ta med vovven utomlands

Att läsa på var hundanpassade bad finns är ett tips!

Resa med hund: Ta med vovven utomlands

Publicerad

Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

Ordna alltid giltig vaccination samt EU-pass för sällskapdjur – och gör det gärna i god tid innan avresa.

Det finns ungefär en halv miljon hushåll med hund i Sverige och många hundägare som åker utomlands vill förstås ta med sig sina fyrbenta älsklingar. För att resan och hemkomsten ska bli trygg och säker för både hund och hundägare, fordras en del förberedelser. Detta gäller även om resan bara går till ett grannland.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska Kennelklubben och han förklarar följande:

– Det kan finnas en risk för att hunden smittas av sjukdomar under en utlandsresa, sjukdomar som är mycket vanligare utomlands än i Sverige. Ansvaret för skyddsåtgärder ligger helt och hållet på hund-
ägaren. Det är därför man måste ha koll på vilka regler som gäller för att åka in i respektive land och vistas med hunden där, samt vad som krävs för att hunden ska få följa med hem igen, säger han.

Hur tar man reda på vilka regler som gäller för inresa i respektive land samt resa tillbaka in i Sverige?

– Ta kontakt med respektive lands ambassad när det gäller inresor i andra länder. Information kring införsel i Sverige finns på www.jordbruksverket.se. Det viktigaste när man söker information är att den är aktuell så att man försäkrar sig om hur det gällande reglementet ser ut.

Finns det några regler som är särskilt vanligt förekommande?

– Vanligtvis gäller att hunden ska vara id-märkt, ha en giltig vaccination mot rabies samt EU-pass för sällskapsdjur. Allt detta kan man ordna hos en veterinär. Hunden ska också anmälas hos Tullverket i Sverige så att den vid resans slut kan föras in här igen via en tullplats.

Hundpensionat utomlands kan vara rena semestern för hunden med en massa nya dofter och vanor.

Hans Rosenberg och hans mops, Ryssen.
Foto: Måns Engelbrektsson, Svenska Kennelklubben

Finns det hundraser som inte får passera gränsen i vissa länder?

– Ja. I exempelvis Danmark och Norge råder vissa rasförbud, så det är alltid rekommenderat att kontrollera detta med respektive ambassad innan avresa.

Måste hunden ha en särskild reseförsäkring om den exempelvis blir sjuk eller orsakar skada?

– Det beror på hur villkoren kring hem- och hundförsäkring ser ut hos ditt försäkringsbolag, detta är viktigt att ha koll på.

Till sist: finns det några generella tips du vill ge till hundägare inför en utlandsresa?

– Att registrera hunden på DjurID.se, alltså Svenska Kennelklubbens ägarregister. Detta är gratis för hundar som är registrerade i SKK (kostar annars 90 kronor). Registreringen är en trygghet om hunden skulle springa bort i och med att ägarregistret är anslutet till den gemensamma europeiska databasen, Europetnet, som används av djurhem, veterinärer och polis runt om i Europa. Se till att läsa på om regler och boka in veterinärsbesök i god tid innan avfärd för att i lugn och ro kunna göra hunden resklar. Köp gärna med hundens vardagliga foder hemifrån för att vara förvissad om att den äter bra under hela resan.

Om man ska åka färja är det viktigt att kolla att hundar får följa med samt anmäla att man har hund med sig. Boka gärna plats i en hundsalong eller i en hundhytt så att hunden slipper sitta i bilen. 

Till sist: Ett mycket bra alternativ under utlandsresor sommartid i Europa är att placera hunden på hundpensionat. Vistelsen där blir som en slags semester för hunden med en massa nya dofter och vanor.


Svenska Kennelklubben. Hundägarnas riksorganisation som företräder alla hundar och hundägare i Sverige. Med närmare 300 000 medlemmar är SKK en av landets största intresseföreningar som sprider information, utbildar och visar på den stora glädjen med hund.


CHECKLISTA

• Läs på om införselreglerna för det land du ska resa till.

• Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att hunden får följa med hem igen.

• Se till att chipmärka din hund, det krävs för resor inom EU (undantaget om hunden är tatuerad före 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår).

• Ordna giltig vaccination samt EU-pass för sällskapsdjur.

• Undersök om det finns några sjukdomar eller parasiter som du bör känna till på den plats du planerar att resa till. Detta kan du göra på sva.se, webbplatsen för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

• Försäkra dig om att alla uppgifter är korrekta i hundens pass och på DjurID.se.

• Läs gärna mer om hur du skapar de bästa förutsättningarna för din hund i husbilen på skk.se

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

 • Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Lysekils marina: Sällsynt vacker plats

  Bästa ställplatskommunen tyckte husbilsfararna år 2019. Och nog är man fortfarande välvilligt inställda till husbilsturismen i Lysekil. På Marinan utanför staden finns en fantastiskt fin ställplats för dig som vill njuta av bohuslänsk natur när den är som bäst.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-12-12 08:16

 • Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Dethleffs historia: Inte utan min familj

  Inte utan min familj. Ett ordspråk som blev ett med Arist Dethleffs. Mannen bakom varumärket som än idag står sig i husvagn- och husbils-industrin. För honom fanns aldrig tanken på att lämna sin hustru och dotter när det vankades affärsresor. Redan 1931 konstruerade han den första husvagnen och det är fortfarande slående hur innovativa Dethleffs är. Häng med på en bildkavalkad – från lite av husvagnens vagga till nutid.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-10 07:36

 • Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Det finns många skäl att besöka Nora i Bergslagen. Nu har kommunen ökat servicen för husbilsturisterna och erbjuder en nyanlagd ställplats mitt i den lilla staden.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-11-20 08:50

 • Kabes historia: Alltid steget före

  Kabes historia: Alltid steget före

  Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-10-30 08:28

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1544 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 578 fristående campingplatser och 615 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 351 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842