Resa med hund: Ta med vovven utomlands

Att läsa på var hundanpassade bad finns är ett tips!

Resa med hund: Ta med vovven utomlands

Publicerad

Att ta med sig hunden på resan förgyller tillvaron för många med fritidsfordon. Men vilka regler gäller när resan går utanför Sveriges gränser? Vi har låtit en expert klargöra saken.

Ordna alltid giltig vaccination samt EU-pass för sällskapdjur – och gör det gärna i god tid innan avresa.

Det finns ungefär en halv miljon hushåll med hund i Sverige och många hundägare som åker utomlands vill förstås ta med sig sina fyrbenta älsklingar. För att resan och hemkomsten ska bli trygg och säker för både hund och hundägare, fordras en del förberedelser. Detta gäller även om resan bara går till ett grannland.

Hans Rosenberg är presstalesperson på Svenska Kennelklubben och han förklarar följande:

– Det kan finnas en risk för att hunden smittas av sjukdomar under en utlandsresa, sjukdomar som är mycket vanligare utomlands än i Sverige. Ansvaret för skyddsåtgärder ligger helt och hållet på hund-
ägaren. Det är därför man måste ha koll på vilka regler som gäller för att åka in i respektive land och vistas med hunden där, samt vad som krävs för att hunden ska få följa med hem igen, säger han.

Hur tar man reda på vilka regler som gäller för inresa i respektive land samt resa tillbaka in i Sverige?

– Ta kontakt med respektive lands ambassad när det gäller inresor i andra länder. Information kring införsel i Sverige finns på www.jordbruksverket.se. Det viktigaste när man söker information är att den är aktuell så att man försäkrar sig om hur det gällande reglementet ser ut.

Finns det några regler som är särskilt vanligt förekommande?

– Vanligtvis gäller att hunden ska vara id-märkt, ha en giltig vaccination mot rabies samt EU-pass för sällskapsdjur. Allt detta kan man ordna hos en veterinär. Hunden ska också anmälas hos Tullverket i Sverige så att den vid resans slut kan föras in här igen via en tullplats.

Hundpensionat utomlands kan vara rena semestern för hunden med en massa nya dofter och vanor.

Hans Rosenberg och hans mops, Ryssen.
Foto: Måns Engelbrektsson, Svenska Kennelklubben

Finns det hundraser som inte får passera gränsen i vissa länder?

– Ja. I exempelvis Danmark och Norge råder vissa rasförbud, så det är alltid rekommenderat att kontrollera detta med respektive ambassad innan avresa.

Måste hunden ha en särskild reseförsäkring om den exempelvis blir sjuk eller orsakar skada?

– Det beror på hur villkoren kring hem- och hundförsäkring ser ut hos ditt försäkringsbolag, detta är viktigt att ha koll på.

Till sist: finns det några generella tips du vill ge till hundägare inför en utlandsresa?

– Att registrera hunden på DjurID.se, alltså Svenska Kennelklubbens ägarregister. Detta är gratis för hundar som är registrerade i SKK (kostar annars 90 kronor). Registreringen är en trygghet om hunden skulle springa bort i och med att ägarregistret är anslutet till den gemensamma europeiska databasen, Europetnet, som används av djurhem, veterinärer och polis runt om i Europa. Se till att läsa på om regler och boka in veterinärsbesök i god tid innan avfärd för att i lugn och ro kunna göra hunden resklar. Köp gärna med hundens vardagliga foder hemifrån för att vara förvissad om att den äter bra under hela resan.

Om man ska åka färja är det viktigt att kolla att hundar får följa med samt anmäla att man har hund med sig. Boka gärna plats i en hundsalong eller i en hundhytt så att hunden slipper sitta i bilen. 

Till sist: Ett mycket bra alternativ under utlandsresor sommartid i Europa är att placera hunden på hundpensionat. Vistelsen där blir som en slags semester för hunden med en massa nya dofter och vanor.


Svenska Kennelklubben. Hundägarnas riksorganisation som företräder alla hundar och hundägare i Sverige. Med närmare 300 000 medlemmar är SKK en av landets största intresseföreningar som sprider information, utbildar och visar på den stora glädjen med hund.


CHECKLISTA

• Läs på om införselreglerna för det land du ska resa till.

• Kontrollera alltid införselreglerna till Sverige så att hunden får följa med hem igen.

• Se till att chipmärka din hund, det krävs för resor inom EU (undantaget om hunden är tatuerad före 3 juli 2011 och har ett pass eller veterinärintyg för införsel där detta framgår).

• Ordna giltig vaccination samt EU-pass för sällskapsdjur.

• Undersök om det finns några sjukdomar eller parasiter som du bör känna till på den plats du planerar att resa till. Detta kan du göra på sva.se, webbplatsen för Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

• Försäkra dig om att alla uppgifter är korrekta i hundens pass och på DjurID.se.

• Läs gärna mer om hur du skapar de bästa förutsättningarna för din hund i husbilen på skk.se

 • Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Elbil och husvagn. Allt är möjligt men det gäller att njuta av färden och att uppskatta de många vilopauserna.

  Artikel Jens Trulsson, 2019-07-17 07:50

 • Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Sverige är fantastiskt, ja det finns så många vackra platser i vårt land. En sådan är Hjälmare Docka som berett plats för gästande husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-16 08:30

 • Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Den blev "Årets ställplats" 2015 men tål att uppmärksammas igen. Borensberg erbjuder en välvårdad plats vid Göta Kanal som sjuder av liv under sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-15 08:16

 • Välj rätt försäkring för husbilen!

  Välj rätt försäkring för husbilen!

  Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-08 07:29

 • Allemansrätt – med begränsningar

  Allemansrätt – med begränsningar

  Verkligheten ser sällan ut som reklamen. Det finns få platser i Sverige där du kan övernatta på en strand eller mitt ute i skogen med husvagn eller husbil. Allemansrätten ger vissa möjligheter, men i verkligheten sätter terrängkörningslagen stopp för det mesta. Samtidigt pågår en utredning om lagen, som kan innebära både skärpta regler och höjda straff.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-07-05 09:00

 • Husvagnarnas 10-i-topp!

  Husvagnarnas 10-i-topp!

  Kabe etta, Adria tvåa och Hobby trea. Trion som har sitt säte i småländska Tenhult lade inte helt oväntat beslag på samtliga pallplatser när vi summerar det gångna årets försäljning (registreringar) av husvagnar.

  Artikel , 2019-06-20 06:59

 • Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Säkerhet: Håll koll på gasen!

  Alla husvagnar och de flesta husbilar använder gasol som bränsle i värmeanläggningen, till spislågorna i köket och för att driva kylskåpet när det inte är anslutet till 230-volts el. Det är både praktiskt och effektivt att använda gasol, även om det inte är helt riskfritt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-06-19 08:41

 • Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Ställplatskollen: Oster-Franzen – fin plats vid Mosel

  Moseldalen är populärt bland husbilsresenärer. Vi har tagit oss till ett område som heter Calmont som består av vinodlingar och små pittoreska byar. Vi har prickat in skördens och vinfesternas tid och utbudet är minst sagt stort.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-06-17 07:11

 • Äntligen grillsäsong!

  Äntligen grillsäsong!

  Nu spirar våren och med det börjar allt fler laga mat under bar himmel. Här tipsar vi om portabla grillar och låter Jonas Borssén, sydamerikansk mästare i bbq och grillning, avslöja hur du lyckas med grillningen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-06-10 07:21

 • Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Böter utomlands – kan bli en dyr historia

  Kön bakom var lång, gatan smal och det gällde att se upp för höga kantstenar som kunde skada husbilen. 1,6 sekunder för sent upptäckte vi att trafikljuset slagit om till rött. Det kostade drygt 2 300 kronor och en månads indraget körkort.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-23 09:16

 • Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Ställplatskollen: Älvkarleby – väl värt en omväg

  Reser du kanske på E4:an norr eller söderut och befinner dig i Gävletrakten, då skall du veta att det finns en mycket bra ställplats i Älvkarleby. Ortens Turist- och Konferenshotell erbjuder alla typer av fritidsfordon en mycket gästfri övernattning.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-05-21 08:14

 • Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Vårfixa – redo för sommarens vägar!

  Om du vill ha en bekymmersfri semester är det klokt att börja planera för den redan nu. Resmålet är förstås viktigt, men framför allt handlar det om att göra vägen dit så behaglig som möjligt.

  Artikel Håkan Johansson, 2019-05-20 08:14

 • Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Guide: Så gör du i betalstationer utomlands

  Det är ett kärt ämne på många forum. Att ta sig igenom en betalstation i husbil kan vara nog så krångligt och göra ont i revbenen. Här är nybörjarguiden för avgifter utomlands och hur ni tar reda på kostnaderna.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-05-15 07:13

 • Översikt: Första hjälpen-kit

  Översikt: Första hjälpen-kit

  Ett första hjälpen-kit är en liten investering som kan göra stor skillnad när det verkligen gäller – förutsatt att du har rätt kunskaper. Vi har tittat närmare på nio olika första hjälpen-kit med hjälp av två ST-läkare.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-04-18 09:50

 • ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  ÖVERSIKT: Små husvagnar – hög trivsel, lågt pris

  För många räcker det med tak över huvudet, då de tycker att själva resan har huvudrollen i äventyret. Då passar de små, billiga husvagnarna bäst. Vi har kartlagt vagnarna som i stort sett alla kan trivas i och ha råd med, där maxpriset är satt till 225 000 kronor.

  Artikel , 2019-04-17 09:30

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1555 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 565 fristående campingplatser och 613 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 377 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

 • Husvagn & Camping 2019-05

 • Husvagn & Camping 2019-04

 • Husvagn & Camping 2019-03

 • Husvagn & Camping 2019-02

 • Husvagn & Camping 2019-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842