Visst katten kan vi åka med!

Publicerad: 2019-10-14   Uppdaterad: 2023-04-18

Många tar hunden med på den rullande semestern. Men katt ...? Jodå, det går. Möt Elvis, 11, och Zimba, 7, med många års vana vid att åka husbil. Här berättar mattar och hussar om hur man gör för att få missen att trivas i husbil och husvagn.

Under våra år som husbils-åkare har vi sett dem på många ställen, katterna som sitter i eller utanför fordonen. De flesta i band. Men i Éguisheim i Alsace låg en katt helt okopplad och oberörd på mattan vid husbilen när människor och hundar passerade förbi. Och i Kaysersberg såg vi en katt gå för fot intill sin familj över den stora ställplatsen.

Med vår egen katt Astrid, 16, skulle det aldrig fungera. Hon har snabbt tagit sig ut när vi försökt få med henne i husbilen. Så hon får stanna hemma hos andra familjemedlemmar när vi ger oss ut i Europa.

– Vi tror att det är viktigt att de får vänja sig redan som unga, säger Magnus Olsson, husse till ragdoll-katten Elvis, 11 år.

Visst katten kan vi åka med!
Zimba håller koll på omgivningarna från sin specialtillverkade balkong.

Han var tre månader när han första gången fick följa med husse och matte Marion Olsson i husbilen. Sedan dess har det blivit många resor runt om i Sverige från hemmet i Hasselfors, men också till Tyskland och Frankrike. 

– Det mesta sker på hans villkor. Han säger till när han tycker att vi behöver ta rast, då håller han på och jamar tills vi stannar.

– När han går i koppel bestämmer han åt vilket håll vi ska gå. Får han inte som han vill lägger han sig ner på marken. Men han trivs jättebra med livet i husbilen. När vi kommit på plats ligger han i en korg vid framrutan, där älskar han att ligga och titta ut.

Elvis har sin låda under bilens queenbed för att den inte ska ta för stor plats. Mat och vatten finns i skålar i duschen.

Brittiska korthårskatten Zimba, 7, är också en van resenär. Han finns hela tiden med när Sakari Karppinen och Helinä Kinnunen från Hallstahammar drar iväg mot Spanien på våren och hösten.

Visst katten kan vi åka med!
I en kartong på instrumentbrädan sover Zimba gott.

Zimba är innekatt utom på somrarna när han bor i familjens sommarstuga i Finland. Men han vill inte gå i band, så därför har husse specialbyggt en balkong åt honom där han sitter och tittar ut.

Sakari tror att det även går att vänja äldre katter vid husbilslivet. För katten är det viktigt att få vara med sin familj.

– Vår förra katt var 18 år när vi tog med henne ut på resa. Och hon trivdes, säger han.

Zimba har liksom många andra katter mycket egen vilja. Hans bur är fastsatt med bilbälte och står på soffan när vi åker. Men även om luckan är öppen väljer han att ligga där när bilen är i rörelse.

Åsikterna om att ta med katt i husbil eller husvagn går isär på sociala forum, men många berättar om katter som har det bra på resa och här finns goda råd om hur man vänjer dem vid husbilen: 

Testa lite lätt i början med kortare färd, och fortsätt kanske med en provövernattning innan hemfärd, skriver en medlem i Husbilsklubben.

Visst katten kan vi åka med!
Toalettlådan, en oumbärlig utrustning när katten ska med.

Men katter är nattdjur och ibland kan det bli konflikter med olika dygnsrytm på en begränsad yta. En annan kattägare beskriver hur det kan gå till:

Frampå nattkröken ska kissens uppdämda energi förbrukas och då går det undan inne i husbilens utrymmen till övriga invånares förtret. Man drar täcket över huvudet och försöker ignonera rallyt.

Magnus Olsson tycker att det mesta fungerar bra med Elvis, men säger att det också finns en del att tänka på:

– Det är viktigt att ventilera i bilen, att ställa upp luckor så att det inte blir för varmt när man stannat.


 

TA MED KATTEN UTOMLANDS

Ska du ta med katt utomlands inom EU är det speciella regler som gäller:

• Katten ska vara märkt med ett ISO-mikrochip. Om det kontrolleras vid gränsen och inte är läsligt kan katten bli avvisad.

• Katten ska ha ett EU-pass där veterinären skriver in vilka behandlingar som gjorts.

Där ska till exempel stå att katten har en giltig vaccination mot rabies. Katten måste vara minst tolv veckor gammal för en grundvaccination, och sedan måste man vänta minst 21 dagar innan avresan.

• För resor till Norge eller andra länder utanför EU gäller andra regler. 

Mer info finns hos din veterinär eller på Jordbruksverkets hemsida. Gå in på www.jordbruksverket.se, klicka på underrubiken Djur, sedan på Resor och Transporter och därefter på Hundar, katter och illrar.

Rulla till toppen