Under vinterhalvåret trängs husbilarna i varma södern i Spanien på solkusten.
Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.
Under 2018 transporterade Scandlines färjor nära 63 000 husbilar Rödby–Puttgarden och drygt 7 000 Gedser–Rostock (samlat antal i både syd- och nordriktning).
– Det betyder att campingfordon är mycket viktiga för oss, säger Anette Ustrup Svendsen, presschef på Scandlnes Danmark ApS.
För Öresundsbron finns ännu ingen statistik för husbilar/husvagnar, men en sådan är på gång.
Campingägarna i södra Spanien ser givetvis med stor glädje på en fortsatt stark ökning av övervintrande gäster från Skandinavien.
– Vi har fullbelagt större delen av december–mars och efterfrågan på vinterplatser från gäster från norra Europa bara fortsätter att öka, säger Maria, som driver ställplatsen Malaga Beach på spanska sydkusten.
Bland dem som drar söderut är Görel och Ulf Svedestam från Eskilstuna, som sålt villan och numera lever ett aktivt husbilsliv. De har varit åtta gånger med husbil till Spanien och övervintrade i år för tredje gången.
– Husbilarna blir fler och det är ofta fullbelagt på ställplatserna. Men vi vill röra på oss, hitta nya ställplatser och har med åren lärt oss var det finns fina platser att stanna till på. Så vi ska fortsätta att övervintra i Spanien och har beställt en ny husbil, förklarar de.
Viola och Egon Ericsson från Kalmar har sedan 2001 rest runt med husbil i de flesta av Europas länder, men ligger numera stilla med sin husbil under hela vinterhalvåret på en favoritcamping söder om Alicante.
– Vi gillar platsen. Varmt och skönt hela vintern och fina grannar. Sonen och hans hustru hälsade också på oss.
De betonar vikten av att ha med sig eventuella mediciner och att husbilen är besiktad och i full ordning. De hyr även en mindre personbil, så de kan åka runt i området.
– Och så har vi alltid med oss några svenska brödlimpor, falukorv och bruna bönor för säkerhets skull, även om det finns svenska specialbutiker i närheten, betonar Viola och förklarar att de redan bokat in samma plats på campingen för sex månader kommande vinter.
Birgitta och Thomas Lundmark från Valdemarsvik skaffade en husbil den gångna hösten för att prova på att övervintra i varmare trakter. Det blev en innehållsrik och spännande resa i Spanien och Portugal. Redan efter en dryg vecka fick de påhälsning av en inbrottstjuv i södra Frankrike.
– Vi hade övernattat på en parkering tillsammans med några andra husbilar och dagen efter tog vi en promenad. När vi kom tillbaka fick vi se att någon brutit upp ett fönster, klättrat in i husbilen och tagit med sig många av våra saker. En hemsk händelse, men vi var ju tvungna att lösa problemet.
De beställde ett nytt fönster från Sverige och skaffade nya grejer för det som var stulet. Bara några dagar senare kunde de fortsätta sin resa söderut och därefter förlöpte allt på bästa sätt.
Färja Rödby–Puttgarden
(antal husbilar i båda riktn.)
2016: 50 949 st
2017: 54 231 st (+6,4 %)
2018: 62 713 st (+15,6%)
Störst ökning 2017 till 2018
Januari: 501 till 1 038 st (+107,2 %)
Februari: 521 till 1 011 st (+94,0 %)
Mars: 1 063 till 1 810 st (+70,3%)
Störst minskning:
December: 1 230 till 910 st (-26,0 %)
Under 2018 skeppade Scandlines även 7 003 husbilar mellan Gedser och Rostock.
Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.
Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.
Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.
Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.
Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.
Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?
Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.
I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.
Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.
Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.
På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?
Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.
Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.
Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.