Flykten från kylan

Publicerad: 2019-10-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.

Flykten från kylan
Ställplats-ägaren Maria gläds åt allt fler husbilsgäster från Norden.

Under 2018 transporterade Scandlines färjor nära 63 000 husbilar Rödby–Puttgarden och drygt 7 000 Gedser–Rostock (samlat antal i både syd- och nordriktning).

– Det betyder att campingfordon är mycket viktiga för oss, säger Anette Ustrup Svendsen, presschef på Scandlnes Danmark ApS.

För Öresundsbron finns ännu ingen statistik för husbilar/husvagnar, men en sådan är på gång.

Campingägarna i södra Spanien ser givetvis med stor glädje på en fortsatt stark ökning av övervintrande gäster från Skandinavien.

Flykten från kylan
Antalet husbilar har ökat stort vintertid på färjorna mellan Danmark och Tyskland.
Flykten från kylan
Viola och Egon Ericsson från Kalmar bor halva året i sin husbil i södra Spanien.

– Vi har fullbelagt större delen av december–mars och efterfrågan på vinterplatser från gäster från norra Europa bara fortsätter att öka, säger Maria, som driver ställplatsen Malaga Beach på spanska sydkusten.

Bland dem som drar söderut är Görel och Ulf Svedestam från Eskilstuna, som sålt villan och numera lever ett aktivt husbilsliv. De har varit åtta gånger med husbil till Spanien och övervintrade i år för tredje gången.

 – Husbilarna blir fler och det är ofta fullbelagt på ställplatserna. Men vi vill röra på oss, hitta nya ställplatser och har med åren lärt oss var det finns fina platser att stanna till på. Så vi ska fortsätta att övervintra i Spanien och har beställt en ny husbil, förklarar de.

Viola och Egon Ericsson från Kalmar har sedan 2001 rest runt med husbil i de flesta av Europas länder, men ligger numera stilla med sin husbil under hela vinterhalvåret på en favoritcamping söder om Alicante.

Flykten från kylan
Görel och Ulf Svedestam gillar motion, äter vegetarisk mat och trivs i husbilen.
Flykten från kylan
En stärkande cykeltur är viktig för Ulf under husbilsresan.

– Vi gillar platsen. Varmt och skönt hela vintern och fina grannar. Sonen och hans hustru hälsade också på oss.

De betonar vikten av att ha med sig eventuella mediciner och att husbilen är besiktad och i full ordning. De hyr även en mindre personbil, så de kan åka runt i området.

– Och så har vi alltid med oss några svenska brödlimpor, falukorv och bruna bönor för säkerhets skull, även om det finns svenska specialbutiker i närheten, betonar Viola och förklarar att de redan bokat in samma plats på campingen för sex månader kommande vinter.

Flykten från kylan
Birgitta och Thomas Lundmark letar nya resmål på surfplattan.

Birgitta och Thomas Lundmark från Valdemarsvik skaffade en husbil den gångna hösten för att prova på att övervintra i varmare trakter. Det blev en innehållsrik och spännande resa i Spanien och Portugal. Redan efter en dryg vecka fick de påhälsning av en inbrottstjuv i södra Frankrike.

– Vi hade övernattat på en parkering tillsammans med några andra husbilar och dagen efter tog vi en promenad. När vi kom tillbaka fick vi se att någon brutit upp ett fönster, klättrat in i husbilen och tagit med sig många av våra saker. En hemsk händelse, men vi var ju tvungna att lösa problemet. 

De beställde ett nytt fönster från Sverige och skaffade nya grejer för det som var stulet. Bara några dagar senare kunde de fortsätta sin resa söderut och därefter förlöpte allt på bästa sätt.

Flykten från kylan
En välbekant skylt på många campingar och ställplatser.

HUSBILSTRAFIK TILL EUROPA


Färja Rödby–Puttgarden
 
(antal husbilar i båda riktn.)

2016: 50 949 st
2017: 54 231 st (+6,4 %)
2018: 62 713 st (+15,6%)

Störst ökning 2017 till 2018

Januari: 501 till 1 038 st (+107,2 %)
Februari: 521 till 1 011 st (+94,0 %)
Mars: 1 063 till 1 810 st (+70,3%)  

Störst minskning:

December: 1 230 till 910 st (-26,0 %)

Under 2018 skeppade Scandlines även 7 003 husbilar mellan Gedser och Rostock.

Rulla till toppen