Kabes historia: Alltid steget före

Svensk sommaridyll på 1950-talet. Allt fler familjer har möjlighet att skaffa bil och börjar drömma om bekväm campingsemester i husvagn. Sommaren 1958 har den unga ingenjören och visionären Kurt Blomqvist byggt en egen husvagn till familjen hemma i garaget och Kabe:s fantastiska historia börjar.

Kabes historia: Alltid steget före

Publicerad

Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

Familjen Blomqvist på sommarsemester med pappa Kurts första egentillverkade husvagn och en presenning som förtält.

Kabes grundare Kurt Blomqvist. Av många beskriven som en nyfiken och kreativ konstruktör, en kvalitetsmedveten och noggrann byggare, en god relationsskapare och PR-man, en duktig säljare med känsla för kundernas behov och önskemål. Och inte minst: en oförvägen entreprenör.

Efter två hemmasnickrade husvagnar är Kurt Blomqvist redo att börja serietillverka. 1959 lånar han 5 000 kronor av sin mor för att kunna köpa material till åtta vagnar. När Kabe Komet 250, 2,5 meter lång, presenteras på marknaden är det en ovanligt avancerad och välutrustad vagn, med gasolkök och gasoldriven värmekamin.

Utvecklingen går snabbt och redan 1961 ligger Kabe på fjärde plats i den svenska försäljningsstatistiken. 1962 flyttar tillverkningen till nya fabrikslokaler i Tenhult. Fler modeller tas fram och KABE utvecklar egna tekniska lösningar. Vagnarna kläs utvändigt med aluminium och utrustas med en koffert i fronten för gasolflaskorna.

1960 lanseras Kabe Komet 280 med fyra öppningsbara fönster och taklucka. Nu är det serietillverkning som gäller i fabriken i Tenhult.

1967 kunde Kabe stoltsera med fyra olika husvagnsserier. Från höger: Komet 250, Komet 280, Briljant och Smaragd.

Under Kabes första tio år gällde en hastighetsbegränsning på endast 50 km/h för husvagnsekipage. Kurt Blomqvist gjorde flera skrivelser till regeringen där han framhöll de negativa effekterna av detta. På Husvagnssalongen 1967 överlämnade han ett presentkort på tre veckors husvagnssemester till dåvarande kommunikationsminister Olof Palme, som dock inte nappade. Men året därpå blev det tillåtet att köra 70 km/h med bromsförsedd husvagn, max 1 500 kilo.

1969 bygger Kabe en stor fabrik i Tenhult med egen service-, test- och utvecklingsavdelning. Produktionen sker enligt modulprincipen, som lägger grunden till dagens FlexLine-system. Kabes husvagnar får vattenburen centralvärme och 1970 lanseras den klassiska röda Kabe-färgen.

Kabe presenterar världens första tvåvåningshusvagn på "Ohoj-utställningen" i Stockholm 1971 och väcker stor uppmärksamhet. Vagnarna får mjuka innertak av vävplast och sandwichprincipen introduceras i golv och entrédörr. 1972 är Kabe:s årsproduktion uppe i 600 husvagnar.

Familjen Blomqvist använde en presenning som förtält till sin första husvagn. Några år senare fick Kurt höra talas om ett litet företag i Danmark som tillverkade förtält avsedda för montering på husvagnar. Snart var det framgångsrika samarbetet mellan KABE och Isabella ett faktum.

Vintercamping behöver inte enbart bestå av närhet till fina skidspår eller branta slalombackar. Ett öppet fält går bra det också. Året är 1973.

1983 introduceras Kabe på börsen och den första husbilen presenteras, Travel Master, framtagen i samarbete med Volvo. Husbilen är 6,4 meter lång och till skillnad från de importerade husbilarna är den byggd för att användas året runt.

Steget före – igen! Kurt Blomqvist och Kabe förverkligar den fantastiska tanken att kombinera två semesterdrömmar i ett: husvagn och båt. Den första prototypen av en husvagnsbåt fanns redan 1968. På Elmias Nordiska Husvagnsmässa 1985 presenteras Kabe Seacamp, ett bekvämt boende med trailer och utombordsmotor.

Kabe har alltid byggts för året runt-bruk, med isolering, ventilation och värmesystem som klarar det skandinaviska klimatet. Redan i början av 1960-talet var Kabes husvagnar utrustade med gasoldrivet värmesystem samt gas- och eldriven belysning.

Under 1970- och 80-talen gör Kabe olika försök att bredda sortimentet med engelska husvagnar, som ett billigare komplement till de egna året runt-utrustade vagnarna. 1987 förvärvar Kabe samtliga aktier i Fleetwood Caravans, som så småningom säljs till slovenska Adria och blir en framgångsrik del av Kabe-koncernens svenska utbud på 2000-talet.

"Husvagnarnas Rolls-Royce". Annonsbilden för Kabe Safir från 1979 representerar Kabes ständigt höga ambitioner när det gäller kvalitet och komfort.

1980 är Kabe Smaragd DL Sveriges mest sålda vagn, följd av Briljant DL. 1986 toppar Kabe registreringsstatistiken för femte året i rad. Sedan följer några tuffa år på 90-talet innan husvagns- och husbilstillverkningen i Tenhult tar ny fart och Kabe:s export ökar.

Kabe och Volvo. De båda varumärkena har parkerat i topp på de svenska försäljningslistorna under många år.

1994 erbjuder Kabe elva husvagnsmodeller med ett femtiotal olika inredningsmöjligheter. Royal King Size, åtta meter lång introduceras.

Med sin bula på taket har serien Crossover emottagits mycket väl hos genuina Kabeanhängare.

Med hjälp av digitalisering, robotar, skickliga hantverkare och duktiga tekniker kan Kabe bygga upp till 850 husbilar om året i deras 12 000 kvadratmeter stora fabrik.

Petter Northug (13-faldig VM-guldmedaljör) hyllar sin Kabehusbil. Året var 2013 när den norska skidikonen uttryckte sig: "Den är helt kunglig både på vägen och i alla sammanhang".

 • Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Ställplatskollen: Nora – nära trästadscharm

  Det finns många skäl att besöka Nora i Bergslagen. Nu har kommunen ökat servicen för husbilsturisterna och erbjuder en nyanlagd ställplats mitt i den lilla staden.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-11-20 08:50

 • Flykten från kylan

  Flykten från kylan

  Allt fler nordbor övervintrar i husbilar i Sydeuropa. Det visas tydligt av husbilsstatistik från färjelinjerna söderut liksom av gästlistorna hos campingplatser i Spanien.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-10-29 09:03

 • Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Ställplats Sölvesborgs Golfklubb: Här är alla välkomna

  Husvagnar eller husbilar, golfspelare eller inte. Till Sölvesborgs Golfklubb är alla välkomna. Detta är ett riktigt bra övernattningstips för dig som reser i vackra Blekinge skärgård.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-10-22 09:27

 • Visst katten kan vi åka med!

  Visst katten kan vi åka med!

  Många tar hunden med på den rullande semestern. Men katt ...? Jodå, det går. Möt Elvis, 11, och Zimba, 7, med många års vana vid att åka husbil. Här berättar mattar och hussar om hur man gör för att få missen att trivas i husbil och husvagn.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2019-10-14 07:05

 • Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Ställplatskollen: Domstens hamn – med vy över Öresund

  Domstens Hamn kan vara den perfekta övernattningsplatsen på vägen till och från Öresundsfärjorna. Kommer du en varm sommardag blir det fina havsbadet en extra bonus.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-23 08:34

 • Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Ställplats Halmstad Segelsällskap: Vid härligt havsbad

  Halmstad Segelsällskap hälsar husvagnar och husbilar välkomna till sin småbåtshamn. En härlig badstrand med vit sand, båtliv och livet i centrum. Välj vad du vill för allt är nära.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-09-20 08:03

 • Teknik: Appar som är bra på resan

  Teknik: Appar som är bra på resan

  Numera finns det appar till i stort sett allting. Vissa är rent nonsens medan andra kan vara nog så praktiska att ha med på resan.

  Artikel Robert Gustavsson, 2019-09-16 08:05

 • Översikt: Coola boxar!

  Översikt: Coola boxar!

  Vad är väl lyxigare än att vara ute i det fria och plocka upp riktigt kall dricka ur en kylbox? Här presenterar vi ett antal 12-voltsdrivna kylboxar och reder ut begreppen – så att du kan ta det kallt inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-09-13 08:51

 • Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  Husvagnar med frontkök – fluga eller framtid?

  I husvagnsbranschen har frontkök blivit årets grej – i varje fall påstår var och varannan återförsäljare det. Men är det en planlösning som har goda utsikter att bestå, eller är det bara en fluga för i år?

  Artikel Anders Wallsten, 2019-09-09 07:48

 • Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Ställplats Stockholm: Inför besöket i huvudstaden

  Av Stockholms campingutbud har vi denna månad gjort en koll på två ställplatser där en är öppen för både husbilar och husvagnar och en bara för husbilar. Båda är tillgängliga året om.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-08-16 09:14

 • Fixa däckbytet utomlands

  Fixa däckbytet utomlands

  Byta däck på husbilen i Sydeuropa? Inga problem! Det är enkelt att fixa märkesdäck och oftast betydligt billigare än hemma i Sverige.

  Artikel Jorry Streipel, 2019-08-05 08:39

 • Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Provkört: Audi e-tron – dragplåstret

  Elbil och husvagn. Allt är möjligt men det gäller att njuta av färden och att uppskatta de många vilopauserna.

  Artikel Jens Trulsson, 2019-07-17 07:50

 • Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Ställplats: Hjälmare docka – charmigt vid kanalen

  Sverige är fantastiskt, ja det finns så många vackra platser i vårt land. En sådan är Hjälmare Docka som berett plats för gästande husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-16 08:30

 • Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Ställplats: Göta Kanal Borensberg – bo lyxigt vid kanalen

  Den blev "Årets ställplats" 2015 men tål att uppmärksammas igen. Borensberg erbjuder en välvårdad plats vid Göta Kanal som sjuder av liv under sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2019-07-15 08:16

 • Välj rätt försäkring för husbilen!

  Välj rätt försäkring för husbilen!

  Hur kan premie, självrisk och villkor skilja sig åt när man tecknar en helförsäkring för en specifik husbil? Vi har jämfört åtta välkända försäkringsbolag med varandra.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2019-07-08 07:29

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1563 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 563 fristående campingplatser och 626 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 374 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

 • Husvagn & Camping 2019-09

 • Husvagn & Camping 2019-08

 • Husvagn & Camping 2019-07

 • Husvagn & Camping 2019-06

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842