Kabes historia: Alltid steget före

Svensk sommaridyll på 1950-talet. Allt fler familjer har möjlighet att skaffa bil och börjar drömma om bekväm campingsemester i husvagn. Sommaren 1958 har den unga ingenjören och visionären Kurt Blomqvist byggt en egen husvagn till familjen hemma i garaget och Kabe:s fantastiska historia börjar.

Kabes historia: Alltid steget före

Publicerad

Alla inom svensk campingindustri vet vad Kabe är. Men alla kanske inte vet att varumärket är en förkortning av Karosseri AB Elit. Med ett bildspel tar vi här ett grepp om Kabes historia i Tenhult där Kurt Blomqvist startade det som kom att bli en mångmiljonkoncern – och det med två tomma händer.

Familjen Blomqvist på sommarsemester med pappa Kurts första egentillverkade husvagn och en presenning som förtält.

Kabes grundare Kurt Blomqvist. Av många beskriven som en nyfiken och kreativ konstruktör, en kvalitetsmedveten och noggrann byggare, en god relationsskapare och PR-man, en duktig säljare med känsla för kundernas behov och önskemål. Och inte minst: en oförvägen entreprenör.

Efter två hemmasnickrade husvagnar är Kurt Blomqvist redo att börja serietillverka. 1959 lånar han 5 000 kronor av sin mor för att kunna köpa material till åtta vagnar. När Kabe Komet 250, 2,5 meter lång, presenteras på marknaden är det en ovanligt avancerad och välutrustad vagn, med gasolkök och gasoldriven värmekamin.

Utvecklingen går snabbt och redan 1961 ligger Kabe på fjärde plats i den svenska försäljningsstatistiken. 1962 flyttar tillverkningen till nya fabrikslokaler i Tenhult. Fler modeller tas fram och KABE utvecklar egna tekniska lösningar. Vagnarna kläs utvändigt med aluminium och utrustas med en koffert i fronten för gasolflaskorna.

1960 lanseras Kabe Komet 280 med fyra öppningsbara fönster och taklucka. Nu är det serietillverkning som gäller i fabriken i Tenhult.

1967 kunde Kabe stoltsera med fyra olika husvagnsserier. Från höger: Komet 250, Komet 280, Briljant och Smaragd.

Under Kabes första tio år gällde en hastighetsbegränsning på endast 50 km/h för husvagnsekipage. Kurt Blomqvist gjorde flera skrivelser till regeringen där han framhöll de negativa effekterna av detta. På Husvagnssalongen 1967 överlämnade han ett presentkort på tre veckors husvagnssemester till dåvarande kommunikationsminister Olof Palme, som dock inte nappade. Men året därpå blev det tillåtet att köra 70 km/h med bromsförsedd husvagn, max 1 500 kilo.

1969 bygger Kabe en stor fabrik i Tenhult med egen service-, test- och utvecklingsavdelning. Produktionen sker enligt modulprincipen, som lägger grunden till dagens FlexLine-system. Kabes husvagnar får vattenburen centralvärme och 1970 lanseras den klassiska röda Kabe-färgen.

Kabe presenterar världens första tvåvåningshusvagn på "Ohoj-utställningen" i Stockholm 1971 och väcker stor uppmärksamhet. Vagnarna får mjuka innertak av vävplast och sandwichprincipen introduceras i golv och entrédörr. 1972 är Kabe:s årsproduktion uppe i 600 husvagnar.

Familjen Blomqvist använde en presenning som förtält till sin första husvagn. Några år senare fick Kurt höra talas om ett litet företag i Danmark som tillverkade förtält avsedda för montering på husvagnar. Snart var det framgångsrika samarbetet mellan KABE och Isabella ett faktum.

Vintercamping behöver inte enbart bestå av närhet till fina skidspår eller branta slalombackar. Ett öppet fält går bra det också. Året är 1973.

1983 introduceras Kabe på börsen och den första husbilen presenteras, Travel Master, framtagen i samarbete med Volvo. Husbilen är 6,4 meter lång och till skillnad från de importerade husbilarna är den byggd för att användas året runt.

Steget före – igen! Kurt Blomqvist och Kabe förverkligar den fantastiska tanken att kombinera två semesterdrömmar i ett: husvagn och båt. Den första prototypen av en husvagnsbåt fanns redan 1968. På Elmias Nordiska Husvagnsmässa 1985 presenteras Kabe Seacamp, ett bekvämt boende med trailer och utombordsmotor.

Kabe har alltid byggts för året runt-bruk, med isolering, ventilation och värmesystem som klarar det skandinaviska klimatet. Redan i början av 1960-talet var Kabes husvagnar utrustade med gasoldrivet värmesystem samt gas- och eldriven belysning.

Under 1970- och 80-talen gör Kabe olika försök att bredda sortimentet med engelska husvagnar, som ett billigare komplement till de egna året runt-utrustade vagnarna. 1987 förvärvar Kabe samtliga aktier i Fleetwood Caravans, som så småningom säljs till slovenska Adria och blir en framgångsrik del av Kabe-koncernens svenska utbud på 2000-talet.

"Husvagnarnas Rolls-Royce". Annonsbilden för Kabe Safir från 1979 representerar Kabes ständigt höga ambitioner när det gäller kvalitet och komfort.

1980 är Kabe Smaragd DL Sveriges mest sålda vagn, följd av Briljant DL. 1986 toppar Kabe registreringsstatistiken för femte året i rad. Sedan följer några tuffa år på 90-talet innan husvagns- och husbilstillverkningen i Tenhult tar ny fart och Kabe:s export ökar.

Kabe och Volvo. De båda varumärkena har parkerat i topp på de svenska försäljningslistorna under många år.

1994 erbjuder Kabe elva husvagnsmodeller med ett femtiotal olika inredningsmöjligheter. Royal King Size, åtta meter lång introduceras.

Med sin bula på taket har serien Crossover emottagits mycket väl hos genuina Kabeanhängare.

Med hjälp av digitalisering, robotar, skickliga hantverkare och duktiga tekniker kan Kabe bygga upp till 850 husbilar om året i deras 12 000 kvadratmeter stora fabrik.

Petter Northug (13-faldig VM-guldmedaljör) hyllar sin Kabehusbil. Året var 2013 när den norska skidikonen uttryckte sig: "Den är helt kunglig både på vägen och i alla sammanhang".

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842