Morgan Nilsson på Bengt i Örkelljungas serviceverkstad inleder fuktkontrollen med en koll av de yttre skarvarna.
De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.
När regnet står som spön i backen är det skönt att få tak över huvudet i campingfordonet, men då måste det vara tätt i alla skarvar. Läckage är en av de stora skadebovarna på husvagnar och husbilar.
– Men det har blivit avsevärt bättre under senare år. Tillverkarna vill givetvis inte att deras produkter ska förknippas med fuktskador, som också är kostsamma för dem genom den mångåriga täthetsgarantin,
förklarar Morgan Nilsson på serviceverkstaden hos anrika husbilsföretaget Bengt i Örkelljunga.
Vi följer honom vid en täthetskontroll av en husbil.
– Först gör vi en yttre kontroll av alla skarvar på taket, på sidorna och även på undersidan av påbyggnaden. Det är viktigt att kolla fogarna noga mellan bodelstaket och plastdelen över förarhytten, skarven mellan taket och bakre väggen liksom den nedre delen av bakre väggen, betonar han.
Inne i bilen tar han hjälp av en fuktmätare (protimeter). Han mäter noggrant områden där tak, väggar och golv är monterade mot varandra. Likaså runt fönster, dörrar, takluckor, ventiler och antennfäste. Han tar även bort de skivor som täcker insidan av skarvarna mellan bodelens väggar och plastdelen över förarhytten för att inte missa eventuell fukt.
– Upptäcker vi fukt måste läckaget åtgärdas så snabbt som möjligt och tätas provisoriskt i avvaktan på en fullständig reparation, förklarar han.
Han betonar också att det är bra om bilens ägare meddelar om de sett något misstänkt som kontrollanten bör titta lite extra på.
De yttre väggskivorna måste sträcka sig 10 mm under själva väggen för att kunna fungera som dropplist.
Morgan Nilsson har under sina 18 år hos Bengt i Örkelljunga sett en stark utveckling av arbetet mot fuktläckage.
Fuktskadorna hålls borta i allt högre grad genom bättre konstruktioner, effektivare tätningsmedel och tåligare undergolv, ofta av glasfiber. Flera tillverkare har även isolering med täta celler, som inte tar upp fukt.
– Vi som arbetar med täthetskontroller har utbildats av flera leverantörer, men kraven på fuktkontroller är tämligen lika. I grunden handlar det om att hålla husbilar och husvagnar täta mot fukt för att slippa skador, som är otrevliga och besvärande för kunden och kostsamma för tillverkaren under garantitiden.
– Men det är också viktigt att ägaren sköter om och håller sitt fordon rent och har ögonen öppna för eventuella förändringar vid väggskarvar, fönster, takluckor och andra platser där fukt kan ta sig in, avslutar Morgan.
• Missa inte det årliga fukttestet, som krävs för att täthetsgarantin ska gälla på nya husbilar och husvagnar.
• Täthetsgarantin kan variera från bara några år till över tio år.
• Spara alla testprotokoll, de är guld värda vid ägarbyte.
• Avgiften för fukttest har ökat under senare år, men kontrollerna har samtidigt blivit mer noggranna och omfattande.
• Vid ett fukttest ska fordonet var i stort sett tömt på bagage för att inte hindra en noggrann kontroll av bodelen.
• För att täthetsgarantin ska gälla måste täthetskontrollen utföras av en av leverantören godkänd kontrollant.
• Mellan täthetskontrollerna bör du själv hålla ögonen på känsliga platser, där fukten kan tränga in.
• Stänkskydd vid hjulen skyddar undergolvet från hjulsprut.
• Vid täthetskontrollen görs ofta även en provtryckning av gasolsystemet.
Om någon tänkt sig anlägga en ny ställplats, vill vi rekommendera ett besök på danska Oasen på ön Römö. I fjol kom denna nyanlagda plats med i ställplatskedjan TopPlatz, och bättre än så här kan det knappast bli.
Trött på pandemi? Ingen feber, men väl resfeber? Fast just som vi började hoppas att pandemin var över bröt ett krig ut i vårt närområde. Då är det viktigare än någonsin att hålla koll på konflikter, smittspridning och vad som gäller vid gränserna om du reser ut i Europa. Vi tipsar om hur du hittar aktuell information och om hur du får veta om läget förändras när du är på väg.
Vattenburen centralvärme och bra planlösning – det finns många anledningar till att gilla en gammal Polarvagn. Håkan Wall och Birgitta Arnell från Lerum trivs i sin som numera har mer än en pryl i den klassiska brandgula 1970-talskulören.
Vad är det som gäller på en camping- respektive ställplats? Denna fråga kommer ofta till redaktionen, inte minst under pandemin. Massor av människor har köpt sig en husvagn eller husbil när de insett den fantastiska möjligheten i att kunna resa bort och ändå vara hemma. Låt oss bena ut en del myter och komma med några goda råd.
Campingbutikerna runt om i Sverige räknar med en kraftigt ökad försäljning i år. Till stor del hänger det samman med att försäljningen av campingfordon ökat under flera år, samt med att restriktionerna i samband med Covid-19 nu är borttagna.
Stadsnära eller intill havet? Vissa önskar bara att få koppla av, och kanske insupa en monumental utsikt vid havsbandet. Andra vill förena nytta med nöje och ha nära till exempelvis restauranggator, shoppingstråk eller en fiskehamn. Husvagn & Campings campingexperter, Catharina och Lars-Åke Höglund, har både besökt och betygsatt hundratals olika ställplatser med varierande utdelning av poäng. I denna artikel har vi kikat på de som fick högst betyg vid deras besök. Kanske har ni vägarna förbi under 2022?
Vi besöker Påarps Gård en tidig vårhelg och trots att grönskan ännu inte infunnit sig är det rikligt med besökande husvagnar och husbilar. Fiske och natursköna promenader är säkert en anledning till ställplatsens popularitet.
I utgåva 6/2022 av Husvagn & Camping är det två allvarliga fel i artikeln "Snyggt inför vårpremiären". Läs viktig information i denna artikel.
Den som väntar på något gott väntar inte för länge, heter det. Husbilar tycks bli allt godare eftersom allt fler får vänta allt längre på dem. Det finns massor av skäl till det, och alla är obegripligt små. Vi förklarar varför det är brist på husbilar, varför nya och begagnade bilar kommer att bli dyrare och hur länge det kan dröja innan allt är normalt igen – om det någonsin blir det.
Gullig är kanske det ord som bäst beskriver Per-Erik och Ingela Henrikssons Knaus Schwalbennest – som är rymligare än de flesta tror. Detta exemplar har dessutom kopplingar till en viss Herr Nilsson.
På campingplatser och många ställplatser kan gästerna koppla upp sig på 230 volt, vilket medför att elutrustning kan användas på samma sätt som hemma. Men vad är det för regler som gäller och vad bör vi tänka på när vi är uppkopplade på starkström?
Vi bjuder på fiffiga, praktiska, roliga och helt enkelt bara bra prylar.
Omgiven av restauranger, butiker, båtliv och till och med padelbanor, ja så är läget om du står på husbilsplatsen mitt i centrala Oskarshamn. En mycket fräsch och ändamålsenlig ställplats.
Under pandemin har campingbranschen i Sverige fått ett rejält uppsving. Men hur insatta är nytillkomna och erfarna campare i vilka regler som gäller för olika fordon och fordonskombinationer? Vi har pratat med Transport-styrelsen för att reda ut begreppen.
Fem år tog renoveringen, men i ärlighetens namn har Lars Grehn inte bara renoverat sin Boca – den är i stort sett byggd från grunden och har en dold finess som inte fanns på vagnen när den var ny 1966.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 640 fristående campingplatser och 767 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.