Vintercamping: Ski in – ski out

Campingplatsen i Idre är en utmärkt anläggning både tanke på läge och service.

Vintercamping: Ski in – ski out

Publicerad

Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

Rätt använd kan vintern bli till något positivt.

"Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen", ja ni minns nog den gamla låten, och nog är det en slogan som är sann. "Men är det inte besvärligt med blöta kläder", undrar många. Mycket sällan, brukar jag svara. Kall snö borstar man bara bort. Och kommer du framåt vårkanten när solen skapar tö, har varenda camping ett torkrum som kan avhjälpa problemet.

Problemet kan däremot vara: Att hitta en bra vintercamping att åka till.

Vi har plockat ut ett antal platser, där du har skidåkningen, både i slalombackar och i skidspår, alldeles i anslutning till campingen, så kallad ski in–ski out. Vi har även tagit med några som har en liten bit till backen, men då handlar det om max någon kilometer.

Och den viktigaste frågan vi har ställt är: Hur många rörliga platser finns tillgängliga?

För samtliga anläggningar gäller att man hör av sig inför besöket. Adress och vägbeskrivning finns för FC-platser i Campingkatalogen

För övriga i SCR:s katalog: www.camping.se

Undrar du över camping vid kända skidanläggningar som Säfsen, Järvsö eller Orsa Grönklitt, har dessa valt att bara erbjuda säsongsplatser.


 

FC556 Kådbalis

Känt för sin långa säsong. Stor camping som i huvudsak bebos av säsongsgäster. Det finns ändå möjlighet för tillfälliga weekendgäster att få en elplats.

FC623 Dundret 

I Gällivare finns skidanläggningen vid Dundret. På campingen har man tagit undan cirka 50 platser för den rörliga turismen. Ny reception och ny regi, när kommunen tar över driften.

AC18 Skellefteå Camping

Här slipper du verkligen ta bilen, all skidåkning kan starta på campingen. Ett 30-tal rörliga platser erbjuds.

FC 520 CampDuved Åre

Här finns 30–40 rörliga platser. Ligger förvisso inte vid backen men skidbussen går varje halvtimme. Dessutom ligger campingen mitt i Duveds by med närhet till restauranger och matbutik.

En stund i solstolen eller en grillad korv förgyller skidåkningen.

Fjällcampingen i Klövsjö

Erbjuder fem rörliga platser, Har sedan något år ett nytt modernt servicehus. Skidbuss tar dig till fyra olika fjällstationer. Tel: 070-55 75 852

FC306 Ramundbergets Camping

Endast fyra rörliga platser finns att tillgå, men de är bokningsbara. Ramundberget, som i ordets rätta bemärkelse, ligger vid vägs ände, är en camping som har allt inom räckhåll. Inte bara backar och spår utan också restauranger, sportshop och lanthandel.

FC356 Vargens Fjällcamping

Vid Vemdalsskalet i Vemdalen ligger denna välkända camping. Har du tur är någon av de åtta rörliga platserna ledig.

FC104 Grövelfjäll Lift & Fritid

Grövelfjäll ligger fyra mil norr om Idre. Här har man tagit undan 8 platser som inte är för säsong. Varje fredag pågår här en trevlig turaktivitet. 

Z61 Lofsdalsfjällens Camping

Campingen i Lofsdalen ligger kanske en kilometer från liftanläggningen men är populär på vintern. Av de 74 platserna uppges att 30 är rörliga.

En värmande matpaus på Ramundbergets Camping.

W62 Idre Fjäll Camping

Denna, bara några år gamla, camping har 80 rörliga platser till förfogande. Nära till allt som backar, spår och aktivitetshus med butiker och restauranger. Under vinterveckorna har man ofta kända artister, inte minst tonårsidoler på plats för att underhålla.

SP 344 Fjätervålen

Detta är ställplatsen som genom förbättringar nu blir en camping. Ett tiotal rörliga platser erbjuds för dem som inte vill ha säsong. Fjätervålens skidanläggning hittar du på "baksidan" av Idrefjäll.

FC333 Tännäskröket

Utbudet av rörliga platser är bara två på den här campingen som ligger i Tännäs nära Funäsdalen. Men man uppger att det kan finnas möjlighet till flera. En ganska ny fjällstation som ständigt jobbar med förbättringar.

W14 Caravan Club Tandådalen

Denna camping i Sälen är sannolikt landets största vinteranläggning med över 700 platser. På vintern finns 50 rörliga platser. Att semestra här innebär att man inte bara har skidåkning inom räckhåll utan även ett stort utbud av restauranger, butiker liksom förströelse inne på campingen.

– Jag har vuxit upp med att få åka till fjällen på vinterloven. Och nu är det en självklarhet i min familj, att vi packar vår lilla "plåtis" och far till olika ställen där vi kan åka skidor. Aldrig mår vi så bra som efter en dag i backen, säger Amanda Larsson från Alingsås.

Stötens Skidanläggning

Har en camping vid liftområdet och erbjuder fyra av platserna under icke-säsong. Tel: 0280-75 000

W18 Kläppens Camping

Kläppens Camping erbjuder 20 rörliga platser. Denna Sälen-anläggning öppnar en ny restaurang och ett nytt bageri inför vintern. Gondolliften från 2016 är populär.

W37 Bjursås Skicenter

Här mellan Rättvik och Falun finns det stora chanser att hitta campingmöjligheter. Hela 115 platser ställs till den rörliga vinterturismens förfogande. Bjursås Skicenter ligger geografiskt bra och nu satsas på ännu mera konstsnö.

FC23 Branäs Fritidscenter Camping

Stort utbud av backar och spår men bara nio rörliga platser på sin camping.

FC 106 Hovfjället

Tyvärr bara sex rörliga platser, men annars en utmärkt vintercamping. Ligger i Torsby kommun i Värmland. 

FC 210 Ski Sunne Vintercamping

Ett tiotal rörliga platser ger dig möjlighet att besöka den här campingen i värmländska Rottneros. Allt är som vanligt säger man, men snöproduktionen blir bara bättre och bättre.

FC414 Valfjällets Skicenter

Ligger i Åmotsfors i Värmland. Har byggt ut ett antal platser och planerar för ytterligare några. Just nu är fem platser för tillfälliga gäster.

FC170 Stenkällegårdens Camping Tiveden

Här finns ett 50-tal rörliga platser. När vintern slår till i södra Sverige är detta en mycket bra familjeanläggning.

Mösseberg Alpin är barnfamiljernas favorit i södra Sverige.

F21 Isaberg Mountain Resort

Vid foten av backen ligger campingen som har 34 rörliga platser. Perfekt vinteranläggning för resenärer från södra delen av landet.

R7 Mössebergs Camping/SP9 Ställplats Mösseberg

Denna anläggning i Falköping ligger nära både backar och spår. 85 rörliga platser ger många möjlighet till ett besök.

R5 Billingens Stugby och Camping

I Skövde hittar du Billinge-backen i utkanten av staden. Campingen har 70 rörliga platser. Stort utbud av längdspår, även med konstsnö.

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1589 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 582 fristående campingplatser och 650 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842