10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

Publicerad

Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Att köpa en begagnad husbil eller husvagn på den privata marknaden kan ibland vara lite av ett vågspel. Men med lite baskunskaper ökar du dina möjligheter att göra ett tryggt köp.

Vid inbyte kan du också ha nytta av dessa kunskaper, eftersom chanserna att få bra betalt ökar om du vet hur du ska förbereda fritidsfordonet på bästa sätt. 

– Vad vi tittar efter och hur vi gör våra bedömningar beror till stor del på hur gammal husvagnen eller husbilen är. En liten buckla i karossen kan påverka värdet på helt olika sätt om fordonet är tillverkat 1986 kontra 2016, säger Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Vi har följt Hannes då han har gjort ett inbyte av en Knaus Exclusive 580 av 2012 års modell. Så här gick det till.

1. Ägarkontroll
Först av allt kontrollerar Johan på Dag's Husvagncenter att husvagnen ägs av samma person som vill byta in den, samt att det inte finns några skulder som är kopplade till husvagnen. Detta kollas hos Transportstyrelsen.

2. Finns utvändiga skador?
När Hannes tittar på skicket inleder han med att söka efter skador på kaross och fönster. Finns det repor eller bucklor som kan påverka värdet?

3. Kolla däckens skick
På däcken är det viktigt att titta efter tillverkningsvecka och år. Hannes läser 48-13 vilket alltså betyder att däcken är tillverkade vecka 48 år 2013. Han kollar även att de inte är snedslitna eller har torrsprickor.

4. Kontrollera stödben, dragstång och belysning
Hannes synar dessa komponenter och gör ett enklare funktionstest för att säkerställa att allt är som det ska.

5. När är gasolen provtryckt?
Provtryckning av gasol ska göras vartannat år och när den senaste provtryckningen gjordes ser Hannes på en dekal som sitter i gasolkofferten. På reduceringsventilen kan han se när senaste påfyllning gjordes. Hannes undersöker även skicket på gasolslangarna.

6. Inventera extrautrustning
Tillbehör som markis, cykelställ, solceller, stege, takräcken och takfönster kan öka värdet. I samband med att Hannes tittar efter extrautrustning uppe på taket söker han även efter eventuella skador på karossen.

7. Finns godkänt fukttest?
När Hannes är klar med den utvändiga besiktningen är det dags att kliva in. Det första han då gör är ett fukttest. Om det visar sig vara fukt i husvagnen innebär det sannolikt kostsamma reparationer med minskat inbytesvärde som följd.

8. Kontroll av elsystem
Hannes kollar så att klimatanläggning, kylskåp, spis, mikrovågsugn, tv och lampor fungerar. Sedan kollar han även så att samtliga enheter fungerar när de drivs på batteri och/eller gasol.

9. Kontroll av vattensystem
Hannes funktionstestar alla kranar och wc samt lyfter på inredningen för att se så att det inte finns några synliga skador eller läckor i vattensystemet.

10. Övriga funktionstester
Till sist funktionstestas dörrar, skåpsluckor, lådor, fönster, mörkläggningsgardiner och myggnät. Därefter avslutar Hannes med att kolla skicket på golv, tak, väggar, bord, säten och sängar.

 

DETTA PÅVERKAR VÄRDET MEST


• Godkänt fukttest
• Hel kaross utan skador
• Fungerande klimatanläggning och kylskåp
• För husbil: motor och drivlina i bra skick

 

EXTRA KONTROLL FÖR HUSBILAR


Vid köp eller inbyte av husbil är det också viktigt att

• Provköra fordonet för att se så att allt fungerar och att det inte finns några missljud eller konstiga vibrationer.

• Titta i både servicebok och besiktningsprotokoll för att se så att det inte finns besvärande anmärkningar.

• Öppna motorhuven och se så att allt ser fräscht ut. Kolla gärna oljan också; helst ska oljenivån vara nära max och färgen på oljan ska vara ljus och klar.

Tänk på det här


Du som ska byta in ditt fritidsfordon, tänk på att plocka fram nycklar, tält, servicebok och manualer. Se även till att ha tvättat fordonet utvändigt och invändigt samt att du har tömt och rengjort toakassett, varmvattenberedare och tank för färsk- och gråvatten.

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1623 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 685 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842