10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

Publicerad

Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Att köpa en begagnad husbil eller husvagn på den privata marknaden kan ibland vara lite av ett vågspel. Men med lite baskunskaper ökar du dina möjligheter att göra ett tryggt köp.

Vid inbyte kan du också ha nytta av dessa kunskaper, eftersom chanserna att få bra betalt ökar om du vet hur du ska förbereda fritidsfordonet på bästa sätt. 

– Vad vi tittar efter och hur vi gör våra bedömningar beror till stor del på hur gammal husvagnen eller husbilen är. En liten buckla i karossen kan påverka värdet på helt olika sätt om fordonet är tillverkat 1986 kontra 2016, säger Hannes Hultberg på Dag's Husvagnscenter.

Vi har följt Hannes då han har gjort ett inbyte av en Knaus Exclusive 580 av 2012 års modell. Så här gick det till.

1. Ägarkontroll
Först av allt kontrollerar Johan på Dag's Husvagncenter att husvagnen ägs av samma person som vill byta in den, samt att det inte finns några skulder som är kopplade till husvagnen. Detta kollas hos Transportstyrelsen.

2. Finns utvändiga skador?
När Hannes tittar på skicket inleder han med att söka efter skador på kaross och fönster. Finns det repor eller bucklor som kan påverka värdet?

3. Kolla däckens skick
På däcken är det viktigt att titta efter tillverkningsvecka och år. Hannes läser 48-13 vilket alltså betyder att däcken är tillverkade vecka 48 år 2013. Han kollar även att de inte är snedslitna eller har torrsprickor.

4. Kontrollera stödben, dragstång och belysning
Hannes synar dessa komponenter och gör ett enklare funktionstest för att säkerställa att allt är som det ska.

5. När är gasolen provtryckt?
Provtryckning av gasol ska göras vartannat år och när den senaste provtryckningen gjordes ser Hannes på en dekal som sitter i gasolkofferten. På reduceringsventilen kan han se när senaste påfyllning gjordes. Hannes undersöker även skicket på gasolslangarna.

6. Inventera extrautrustning
Tillbehör som markis, cykelställ, solceller, stege, takräcken och takfönster kan öka värdet. I samband med att Hannes tittar efter extrautrustning uppe på taket söker han även efter eventuella skador på karossen.

7. Finns godkänt fukttest?
När Hannes är klar med den utvändiga besiktningen är det dags att kliva in. Det första han då gör är ett fukttest. Om det visar sig vara fukt i husvagnen innebär det sannolikt kostsamma reparationer med minskat inbytesvärde som följd.

8. Kontroll av elsystem
Hannes kollar så att klimatanläggning, kylskåp, spis, mikrovågsugn, tv och lampor fungerar. Sedan kollar han även så att samtliga enheter fungerar när de drivs på batteri och/eller gasol.

9. Kontroll av vattensystem
Hannes funktionstestar alla kranar och wc samt lyfter på inredningen för att se så att det inte finns några synliga skador eller läckor i vattensystemet.

10. Övriga funktionstester
Till sist funktionstestas dörrar, skåpsluckor, lådor, fönster, mörkläggningsgardiner och myggnät. Därefter avslutar Hannes med att kolla skicket på golv, tak, väggar, bord, säten och sängar.

 

DETTA PÅVERKAR VÄRDET MEST


• Godkänt fukttest
• Hel kaross utan skador
• Fungerande klimatanläggning och kylskåp
• För husbil: motor och drivlina i bra skick

 

EXTRA KONTROLL FÖR HUSBILAR


Vid köp eller inbyte av husbil är det också viktigt att

• Provköra fordonet för att se så att allt fungerar och att det inte finns några missljud eller konstiga vibrationer.

• Titta i både servicebok och besiktningsprotokoll för att se så att det inte finns besvärande anmärkningar.

• Öppna motorhuven och se så att allt ser fräscht ut. Kolla gärna oljan också; helst ska oljenivån vara nära max och färgen på oljan ska vara ljus och klar.

Tänk på det här


Du som ska byta in ditt fritidsfordon, tänk på att plocka fram nycklar, tält, servicebok och manualer. Se även till att ha tvättat fordonet utvändigt och invändigt samt att du har tömt och rengjort toakassett, varmvattenberedare och tank för färsk- och gråvatten.

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

 • Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Modellnytt 2020: Massor med nyheter

  Årets Elmia Husbil Husvagn kan nu summeras till ett ord – succé. Trots mycket snack kring skattehöjningen såldes det husbilar i parti och minut. Här samlar Husvagn & Camping ihop en mängd modellnyheter från varumärken vi inte har presenterat tidigare.

  Artikel Anders Wallsten, 2019-12-14 07:12

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842