Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Här sys klädslar som förvandlar gamla campingfordon till att se ut som nya igen.

Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Publicerad

När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

Husbilsinredning startades år 2010 och ligger i Kolbäck utanför Västerås. Verksamheten är främst inriktad mot byte av klädsel i husbil, husvagn och båt men företaget tillverkar även helt nya dynor och båtkapell, reparerar befintlig inredning i fritidsfordon och syr gardiner och övriga textildetaljer.

Husbilsinredning kan klä om klädseln i husvagnar och husbilar av alla fabrikat, modeller och årsmodeller. Med ny och modern klädsel höjs inte bara helhetsintrycket, utan också andrahandsvärdet.

– Vi får i regel in fritidsfordon som är tillverkade 2003–2017. Oftast håller sig trä- och plastdetaljer snyggare längre än vad tyget gör – och om tyget är i dåligt skick kan det göra att hela bodelen ser gammal ut. Men det är inte alltid tyget är slitet, ibland passar det bara inte ägarens personliga smak. I dessa fall kan ny klädsel göra att bodelen bättre stämmer överens med vad han eller hon tycker, förklarar Sinan Mati, vd för och ägare av Husbilsinredning.

Sinan Mati (t.h.) är vd på företaget Husbilsinredning som lämnar fem års garanti på dynor och överdrag.

Husbilsinredning använder sig av riktigt möbeltyg avsett för dagligt bruk. Det finns en hel uppsjö av olika färger att välja mellan, och varje färg finns dessutom i olika material och nyanser. Husbilsinredning brukar gå efter vissa riktlinjer för att vägleda sina kunder till smakfulla val.

– Vi rekommenderar oftast en ljus färg på tyget om den övriga inredningen är mörk – och vice versa. Många olika färger kan ge ett rörigt helhetsintryck, så vi brukar även tipsa om att undvika att mixa för många kulörer. Vi uppmuntrar kunderna att våga byta ut originalfärgerna. Ibland blir det snyggare än vad man har kunnat föreställa sig, berättar Sinan.

Hur går det då till i praktiken när en kund väljer att byta ut sin klädsel hos Husbilsinredning?

– Vi får oftast en förfrågan via mejl, där ägaren har skickat med modellnamn och bilder på fritidsfordonet. Vi uppskattar då en kostnad som vi eventuellt justerar när vi har fått in fordonet eller dynorna till oss. De kunder som inte har möjlighet att komma förbi med sitt fritidsfordon eller dess dynor kan skicka tygfodralen med paket och få tillbaka den nya klädseln på samma sätt, förklarar Sinan och fortsätter:

– Efter att vi har enats om materialval och datum klipper vi till tygerna och syr ihop dem efter exakta mått i vår moderna fabrik. Normalt tar det oss 1–2 dagar att klä om en U-grupp i en husvagn. Komplett klädsel i husbil tar cirka 2–4 dagar.

Kostnaden för att klä om en U-grupp i husvagn hos Husbilsinredning är normalt cirka 8 000–10 000 kronor. För en husbil kan det variera mer beroende på planlösning, men de vanligaste slutsummorna ligger omkring 15 000–20 000 kr. Hur länge den nya klädseln håller sig fräsch beror helt och hållet på hur ofta och på vilket sätt fritidsfordonet används.

– Vi lämnar fem års garanti på dynor och överdrag. Sömmarna ger vi livstids garanti på. Än så länge har vi inte haft en enda reklamation. För den som vill klä om fritidsfordonet på egen hand är det fullt möjligt, säger Sinan och tillägger:

– Har man bara goda sömnadskunskaper är det inga problem. Då vet man precis vilka knep som krävs för att slutresultatet ska bli perfekt. Det är också viktigt att ha en riktigt bra symaskin samt tråd och blixtlås av högsta kvalitet.


 

Simon tipsar!

Håll klädseln fräsch!


1. Dra ner gardinerna när fordonet inte används. Oavsett klädsel bleknar dess färg av för lång tid i direkt solljus. Mörka tyger bleknar mer än ljusa.

2. Torka fläckar direkt med en fuktig trasa. Många möbeltyger har nämligen en funktion som stänger ute vätska. Det innebär att vätskan stannar på tygets yta, utan att omedelbart tränga ner till dynan.

3. Besvärliga fettfläckar kan gå bort genom att du stryker koncentrerat diskmedel på fläcken och låter det verka i 4–6 timmar. Därefter kan tyget maskintvättas i 30 °C. OBS! Alla tyger går inte att maskintvätta. Kolla alltid vad som gäller för din klädsel innan tvätt – eller inför val av nytt tyg till omklädning.

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842