Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Här sys klädslar som förvandlar gamla campingfordon till att se ut som nya igen.

Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

Publicerad

När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

Husbilsinredning startades år 2010 och ligger i Kolbäck utanför Västerås. Verksamheten är främst inriktad mot byte av klädsel i husbil, husvagn och båt men företaget tillverkar även helt nya dynor och båtkapell, reparerar befintlig inredning i fritidsfordon och syr gardiner och övriga textildetaljer.

Husbilsinredning kan klä om klädseln i husvagnar och husbilar av alla fabrikat, modeller och årsmodeller. Med ny och modern klädsel höjs inte bara helhetsintrycket, utan också andrahandsvärdet.

– Vi får i regel in fritidsfordon som är tillverkade 2003–2017. Oftast håller sig trä- och plastdetaljer snyggare längre än vad tyget gör – och om tyget är i dåligt skick kan det göra att hela bodelen ser gammal ut. Men det är inte alltid tyget är slitet, ibland passar det bara inte ägarens personliga smak. I dessa fall kan ny klädsel göra att bodelen bättre stämmer överens med vad han eller hon tycker, förklarar Sinan Mati, vd för och ägare av Husbilsinredning.

Sinan Mati (t.h.) är vd på företaget Husbilsinredning som lämnar fem års garanti på dynor och överdrag.

Husbilsinredning använder sig av riktigt möbeltyg avsett för dagligt bruk. Det finns en hel uppsjö av olika färger att välja mellan, och varje färg finns dessutom i olika material och nyanser. Husbilsinredning brukar gå efter vissa riktlinjer för att vägleda sina kunder till smakfulla val.

– Vi rekommenderar oftast en ljus färg på tyget om den övriga inredningen är mörk – och vice versa. Många olika färger kan ge ett rörigt helhetsintryck, så vi brukar även tipsa om att undvika att mixa för många kulörer. Vi uppmuntrar kunderna att våga byta ut originalfärgerna. Ibland blir det snyggare än vad man har kunnat föreställa sig, berättar Sinan.

Hur går det då till i praktiken när en kund väljer att byta ut sin klädsel hos Husbilsinredning?

– Vi får oftast en förfrågan via mejl, där ägaren har skickat med modellnamn och bilder på fritidsfordonet. Vi uppskattar då en kostnad som vi eventuellt justerar när vi har fått in fordonet eller dynorna till oss. De kunder som inte har möjlighet att komma förbi med sitt fritidsfordon eller dess dynor kan skicka tygfodralen med paket och få tillbaka den nya klädseln på samma sätt, förklarar Sinan och fortsätter:

– Efter att vi har enats om materialval och datum klipper vi till tygerna och syr ihop dem efter exakta mått i vår moderna fabrik. Normalt tar det oss 1–2 dagar att klä om en U-grupp i en husvagn. Komplett klädsel i husbil tar cirka 2–4 dagar.

Kostnaden för att klä om en U-grupp i husvagn hos Husbilsinredning är normalt cirka 8 000–10 000 kronor. För en husbil kan det variera mer beroende på planlösning, men de vanligaste slutsummorna ligger omkring 15 000–20 000 kr. Hur länge den nya klädseln håller sig fräsch beror helt och hållet på hur ofta och på vilket sätt fritidsfordonet används.

– Vi lämnar fem års garanti på dynor och överdrag. Sömmarna ger vi livstids garanti på. Än så länge har vi inte haft en enda reklamation. För den som vill klä om fritidsfordonet på egen hand är det fullt möjligt, säger Sinan och tillägger:

– Har man bara goda sömnadskunskaper är det inga problem. Då vet man precis vilka knep som krävs för att slutresultatet ska bli perfekt. Det är också viktigt att ha en riktigt bra symaskin samt tråd och blixtlås av högsta kvalitet.


 

Simon tipsar!

Håll klädseln fräsch!


1. Dra ner gardinerna när fordonet inte används. Oavsett klädsel bleknar dess färg av för lång tid i direkt solljus. Mörka tyger bleknar mer än ljusa.

2. Torka fläckar direkt med en fuktig trasa. Många möbeltyger har nämligen en funktion som stänger ute vätska. Det innebär att vätskan stannar på tygets yta, utan att omedelbart tränga ner till dynan.

3. Besvärliga fettfläckar kan gå bort genom att du stryker koncentrerat diskmedel på fläcken och låter det verka i 4–6 timmar. Därefter kan tyget maskintvättas i 30 °C. OBS! Alla tyger går inte att maskintvätta. Kolla alltid vad som gäller för din klädsel innan tvätt – eller inför val av nytt tyg till omklädning.

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1594 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 583 fristående campingplatser och 655 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 356 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842