Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Första modellen från Bjölseth hette ”Hytta”. Märkesnamnet Bjölseth kom senare.

Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Publicerad

För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

Edvin Bjölseth försörjde sig som möbelsnickare i den verksamhet som hans far grundlade 1923. Verksamheten avvecklades på 50-talet till förmån för husvagnstillverkning, något som i 50-talets Norge väckte en del tveksamhet. Det begränsade utbudet av bilar och tillgång till vägar rimmade illa med husvagnskultur.

Den första husvagnen byggdes 1954 och hade beteckningen "Hytta". Karossen mätte 2,5 meter och prislappen var 3 000 norska kronor. 1955 var produktionen uppe i dussinet husvagnar. Efter några år förlängdes karossen till tre meter och 1962 kunde man erbjuda två modeller, Standard och De Luxe.

I mitten av 60-talet introducerades Bjölseth i Sverige via Sigam AB i Bromma. 1965 såldes 31 vagnar i Sverige.

Likt många andra husvagnar hade Bjölseth runda former på 70-talet.

Inredningen i de första Bjölseth-vagnarna var spartansk.

1969 gjorde Bjölseth ett tappert försök att förse sina husvagnar med en för dåtiden sällsynt uppfinning, nämligen golvvärme. Resultatet blev dock inte önskvärt då den icke beprövade konstruktionen torkade ut och därmed förstörde golvvirket. Detta år såldes 78 husvagnar i Sverige och importansvaret låg hos firman Cabina i Kristinehamn.

I mitten av 70-talet valde grundaren Edwin Bjölseth att dra sig tillbaka och driva ett lantbruk inte långt från fabriken. Svärsonen Odd Engebretsen tog över ansvaret.

1979 gick den svenska importen till Husvagn-Svensson i Lidköping. Bjölseth fokuserade trots detta i första hand på norska kunder och på hemmamarknaden intog man en andraplats i försäljningen, efter svenska Cabby.

Runt 1980, i ett tv-reportage från fabriken berättade Odd Engebretsen att Bjölseth lade större fokus på kvalitet än volymer och därmed byggde färre husvagnar än vad man hade kapacitet för, för att säkerställa hög kvalitet. Bjölseth hade alltid jämförelsevis få modeller och inga stora boggivagnar fanns i modellpaletten förrän 1983.

1998 presenterades Bjölseth 790 som blev den största modellen som fabriken byggde.

1985 sågs för första gången en husbil i modellprogrammet. Den var baserad på en Mercedes 309 med dieselmotor. Till skillnad från husvagnarna såldes husbilarna direkt vid fabriken istället för via handlarna.

1987 rullade 725 husvagnar ut från fabriksportarna och den siffran kom att bli Bjölseths försäljningsrekord. 

1993 utvecklades ytterligare en husbilsmodell baserad på Fiat Ducato. I mars samma år avled märkets grundare Edvin Bjölseth. 

1998 presenterades fabrikens största husvagnsmodell någonsin, Bjölseth 790, med en total längd på över nio meter och en totalvikt på två ton. Året efter levererades den förmodligen genom tiderna dyraste norska husvagnen, en Bjölseth 650 M som såldes av Bil og Caravansenter AS till en köpare från Nederländerna. Priset blev cirka 385 000 kronor, en hög summa då.

Bjölseth 650 var en populär modell som byggdes från 1997 till 2006.

Den 5 maj år 2000 lämnade vagn nummer 15 000 fabriken. 

Sensommaren 2006 presenterades 2007 års modellprogram, 600, 660, 690 och 790. Dessvärre han bara några veckor passera innan konkursen var ett faktum den 23 september.

Man försökte att hitta en potentiell köpare av verksamheten men lyckades inte. Idag drivs en husvagnsverkstad i fabrikens lokaler i Elverum.

Bjölseth hade en ganska konservativ design interiört.

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1623 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 685 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842