Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Första modellen från Bjölseth hette ”Hytta”. Märkesnamnet Bjölseth kom senare.

Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Publicerad

För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

Edvin Bjölseth försörjde sig som möbelsnickare i den verksamhet som hans far grundlade 1923. Verksamheten avvecklades på 50-talet till förmån för husvagnstillverkning, något som i 50-talets Norge väckte en del tveksamhet. Det begränsade utbudet av bilar och tillgång till vägar rimmade illa med husvagnskultur.

Den första husvagnen byggdes 1954 och hade beteckningen "Hytta". Karossen mätte 2,5 meter och prislappen var 3 000 norska kronor. 1955 var produktionen uppe i dussinet husvagnar. Efter några år förlängdes karossen till tre meter och 1962 kunde man erbjuda två modeller, Standard och De Luxe.

I mitten av 60-talet introducerades Bjölseth i Sverige via Sigam AB i Bromma. 1965 såldes 31 vagnar i Sverige.

Likt många andra husvagnar hade Bjölseth runda former på 70-talet.

Inredningen i de första Bjölseth-vagnarna var spartansk.

1969 gjorde Bjölseth ett tappert försök att förse sina husvagnar med en för dåtiden sällsynt uppfinning, nämligen golvvärme. Resultatet blev dock inte önskvärt då den icke beprövade konstruktionen torkade ut och därmed förstörde golvvirket. Detta år såldes 78 husvagnar i Sverige och importansvaret låg hos firman Cabina i Kristinehamn.

I mitten av 70-talet valde grundaren Edwin Bjölseth att dra sig tillbaka och driva ett lantbruk inte långt från fabriken. Svärsonen Odd Engebretsen tog över ansvaret.

1979 gick den svenska importen till Husvagn-Svensson i Lidköping. Bjölseth fokuserade trots detta i första hand på norska kunder och på hemmamarknaden intog man en andraplats i försäljningen, efter svenska Cabby.

Runt 1980, i ett tv-reportage från fabriken berättade Odd Engebretsen att Bjölseth lade större fokus på kvalitet än volymer och därmed byggde färre husvagnar än vad man hade kapacitet för, för att säkerställa hög kvalitet. Bjölseth hade alltid jämförelsevis få modeller och inga stora boggivagnar fanns i modellpaletten förrän 1983.

1998 presenterades Bjölseth 790 som blev den största modellen som fabriken byggde.

1985 sågs för första gången en husbil i modellprogrammet. Den var baserad på en Mercedes 309 med dieselmotor. Till skillnad från husvagnarna såldes husbilarna direkt vid fabriken istället för via handlarna.

1987 rullade 725 husvagnar ut från fabriksportarna och den siffran kom att bli Bjölseths försäljningsrekord. 

1993 utvecklades ytterligare en husbilsmodell baserad på Fiat Ducato. I mars samma år avled märkets grundare Edvin Bjölseth. 

1998 presenterades fabrikens största husvagnsmodell någonsin, Bjölseth 790, med en total längd på över nio meter och en totalvikt på två ton. Året efter levererades den förmodligen genom tiderna dyraste norska husvagnen, en Bjölseth 650 M som såldes av Bil og Caravansenter AS till en köpare från Nederländerna. Priset blev cirka 385 000 kronor, en hög summa då.

Bjölseth 650 var en populär modell som byggdes från 1997 till 2006.

Den 5 maj år 2000 lämnade vagn nummer 15 000 fabriken. 

Sensommaren 2006 presenterades 2007 års modellprogram, 600, 660, 690 och 790. Dessvärre han bara några veckor passera innan konkursen var ett faktum den 23 september.

Man försökte att hitta en potentiell köpare av verksamheten men lyckades inte. Idag drivs en husvagnsverkstad i fabrikens lokaler i Elverum.

Bjölseth hade en ganska konservativ design interiört.

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1588 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 651 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842