Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Första modellen från Bjölseth hette ”Hytta”. Märkesnamnet Bjölseth kom senare.

Bjölseth – en riktig Norgehistoria

Publicerad

För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

Edvin Bjölseth försörjde sig som möbelsnickare i den verksamhet som hans far grundlade 1923. Verksamheten avvecklades på 50-talet till förmån för husvagnstillverkning, något som i 50-talets Norge väckte en del tveksamhet. Det begränsade utbudet av bilar och tillgång till vägar rimmade illa med husvagnskultur.

Den första husvagnen byggdes 1954 och hade beteckningen "Hytta". Karossen mätte 2,5 meter och prislappen var 3 000 norska kronor. 1955 var produktionen uppe i dussinet husvagnar. Efter några år förlängdes karossen till tre meter och 1962 kunde man erbjuda två modeller, Standard och De Luxe.

I mitten av 60-talet introducerades Bjölseth i Sverige via Sigam AB i Bromma. 1965 såldes 31 vagnar i Sverige.

Likt många andra husvagnar hade Bjölseth runda former på 70-talet.

Inredningen i de första Bjölseth-vagnarna var spartansk.

1969 gjorde Bjölseth ett tappert försök att förse sina husvagnar med en för dåtiden sällsynt uppfinning, nämligen golvvärme. Resultatet blev dock inte önskvärt då den icke beprövade konstruktionen torkade ut och därmed förstörde golvvirket. Detta år såldes 78 husvagnar i Sverige och importansvaret låg hos firman Cabina i Kristinehamn.

I mitten av 70-talet valde grundaren Edwin Bjölseth att dra sig tillbaka och driva ett lantbruk inte långt från fabriken. Svärsonen Odd Engebretsen tog över ansvaret.

1979 gick den svenska importen till Husvagn-Svensson i Lidköping. Bjölseth fokuserade trots detta i första hand på norska kunder och på hemmamarknaden intog man en andraplats i försäljningen, efter svenska Cabby.

Runt 1980, i ett tv-reportage från fabriken berättade Odd Engebretsen att Bjölseth lade större fokus på kvalitet än volymer och därmed byggde färre husvagnar än vad man hade kapacitet för, för att säkerställa hög kvalitet. Bjölseth hade alltid jämförelsevis få modeller och inga stora boggivagnar fanns i modellpaletten förrän 1983.

1998 presenterades Bjölseth 790 som blev den största modellen som fabriken byggde.

1985 sågs för första gången en husbil i modellprogrammet. Den var baserad på en Mercedes 309 med dieselmotor. Till skillnad från husvagnarna såldes husbilarna direkt vid fabriken istället för via handlarna.

1987 rullade 725 husvagnar ut från fabriksportarna och den siffran kom att bli Bjölseths försäljningsrekord. 

1993 utvecklades ytterligare en husbilsmodell baserad på Fiat Ducato. I mars samma år avled märkets grundare Edvin Bjölseth. 

1998 presenterades fabrikens största husvagnsmodell någonsin, Bjölseth 790, med en total längd på över nio meter och en totalvikt på två ton. Året efter levererades den förmodligen genom tiderna dyraste norska husvagnen, en Bjölseth 650 M som såldes av Bil og Caravansenter AS till en köpare från Nederländerna. Priset blev cirka 385 000 kronor, en hög summa då.

Bjölseth 650 var en populär modell som byggdes från 1997 till 2006.

Den 5 maj år 2000 lämnade vagn nummer 15 000 fabriken. 

Sensommaren 2006 presenterades 2007 års modellprogram, 600, 660, 690 och 790. Dessvärre han bara några veckor passera innan konkursen var ett faktum den 23 september.

Man försökte att hitta en potentiell köpare av verksamheten men lyckades inte. Idag drivs en husvagnsverkstad i fabrikens lokaler i Elverum.

Bjölseth hade en ganska konservativ design interiört.

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

 • 10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  10 steg för att värdera begagnade fritidsfordon

  Funderar du på att köpa ett begagnat fritidsfordon eller överväger du att byta in ditt befintliga? I så fall kan du ha nytta av att veta hur proffsen gör vid en inbyteskontroll. Vi har åkt till Dag's Husvagnscenter för att ta reda på det.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-18 08:28

 • Packningen – en tung börda?

  Packningen – en tung börda?

  Att behöva minimera packningen för att undvika överlast är ett vanligt scenario för husbils- och husvagnsägare. Genom att höja totalvikten på fritidsfordonet kan du öka lastvikten och därmed minska risken för överlast. Så här går det till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-02-14 08:00

 • Vintercamping: Ski in – ski out

  Vintercamping: Ski in – ski out

  Finns det något härligare än mys i husvagnen eller husbilen när snön tornar upp sig utanför och man hör pistmaskinernas buller på avstånd. H&C har gjort en undersökning om vilka möjligheter som finns till bra vintercamping för dig som inte vill ha en säsongsplats.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-11 08:54

 • Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  Ställplats Sandslåns Södra Ö: Vid Ångermanälven

  En naturskönt belägen ställplats omgiven av spännande historia om livet som flottare på Ångermanälven. Det är vad du får om du besöker SP308 Sandslåns södra ö.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-01-24 08:57

 • Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Historia: Småland – ett husvagnsmecka

  Genom åren har det funnits en uppsjö av svenska husvagnsproducenter. Idag finns bara två kvar, om man inte räknar SMV som är en renodlad verkstad. Flera av de sedan länge svunna varumärkena koncentrerades till Småland. Hur kommer det sig? Det visar sig kanske i denna genomgång av de småländska fabrikaten.

  Artikel Johan Persson, 2020-01-22 07:53

 • Den vilda jakten på fuktboven

  Den vilda jakten på fuktboven

  De små vattendropparna hittar snabbt otätheter i ytterskalet på husbilar och husvagnar. Regelbundna täthetskontroller är därför hyperviktiga för att upptäcka ett läckage tidigt och slippa fuktskador och skyhöga reparationskostnader.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-01-21 08:59

 • Ställa på eller av?

  Ställa på eller av?

  Höjd fordonsskatt i kombination med Transportstyrelsens smidiga e-tjänster, gör att fler ställer av sina fritidsfordon när de inte används. Men vilka regler gäller och hur mycket pengar finns att spara? Vi låter experterna få rätsida på saken.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-17 07:39

 • Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Översikt: Vintertält – rusta för snöfall

  Vintercamping ökar i popularitet och med ett vintertält utökas både ytorna och möjligheterna. Men hur vet man vilken modell som passar ens behov och vad ska man tänka på inför köpet? Fredrik Edström på Svenska Tält har svaren.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-01-14 22:35

 • Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Husvagn i Europa: När resan är mödan värd

  Är det värt 30 timmar bakom ratten för att kunna parkera husvagnen vid Medelhavets strand? Tveklöst ja! De varma dagarna och ljumma nätterna i Cavallino utanför Venedig lockar till uppoffringar, den isiga, tolvgradiga "julivärmen" i Trelleborg som slår emot oss efter några veckor på kontinenten är skäl nog.

  Artikel Arne Winerdal, 2019-12-17 08:03

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1548 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 575 fristående campingplatser och 616 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

 • Husvagn & Camping 2019-11

 • Husvagn & Camping 2019-10

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842