Här blir fordonen som nya igen

Ofta behandlas flera husbilar samtidigt. Joakim Wallman, närmast, gör en glasbehandling medan Peter Beckman lägger Perma5ivebehandling. På den bortre husbilen polerar Gabriel Lönning taket.

Här blir fordonen som nya igen

Publicerad

Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

Mats Olsson utför kvalitetskontroll innan leverans till kund.

"Det finns inga mirakel" sjöng Peter LeMarc i slutet av 80-talet.

Då hade han sannolikt inte hört talas om företaget Polema, som bland annat utför keramiska lackbehandlingar, renoverar akrylfönster, reparerar aluminiumfälgar samt lagar plåt,- plast- och lackskador. Med över 40 års erfarenhet lyckas företagets åtta medarbetare faktiskt uträtta något som kan liknas vid underverk.

– När våra kunder byter in fordon som vi har behandlat här brukar återförsäljarna bli mycket förvånade. Lacken ser ofta ut som ny, vilket höjer andrahandsvärdet. Den stora fördelen med vår lackförsegling är att den inte kräver några efterbehandlingar vilket gör att lacken håller sig fräscha under lång tid – upp till 6 000 mil vid rätt skötsel. Det är billigare och mer effektivt att göra lackförseglingarna när fordonen är helt nya, eftersom behandlingarna kräver en mindre arbetsinsats då, berättar Mats Olsson, vd och ägare av Polema.

Vänster: Strålkastarglas som blivit matt när klarlacken försvunnit. Höger: Efter slipning och klarlackering med UV-skydd.

Noel Lundqvist polerar husbilen med dubbelmaskin.

I huvudsak är det tre olika underhållsfria keramiska behandlingar som är mest populära. Dessa är lackförseglingarna Perma5ive Ceramic Coating och Gyeon Q2 Duraflex samt det keramiska glasskyddet Aquapel Glass Treatment som gör glasrutorna vattenavstötande och självrengörande.

– Många konkurrenter använder ett och samma medel när de behandlar ett helt fordon, men vi anpassar medel efter material. Kunden väljer själv om vi ska göra punktinsatser eller bearbeta hela fordonet. Vid det sistnämnda alternativet använder vi oss av sex–sju olika medel och polerar i flera steg.

– Vi är ensamma i Sverige om att ha fått certifieringen "Premium Selection Center" inom Perma5ive Ceramic Coating. Både anläggningen och våra medarbetare är certifierade för de behandlingar vi erbjuder, berättar Mats.

Dekaler och gelcoat tar mycket stryk när kemprodukter med fosfater/salter används. Genom försiktig polering och Perma5ive-behandling förbättras utseendet avsevärt.

Bakljus före och efter keramisk behandling.

Hur går det då till om man vill göra en keramisk behandling hos Polema?

– Vi inleder alltid med att göra en okulär besiktning för att se vad som är möjligt att åstadkomma och vilka behandlingar som krävs utifrån de önskemål som kunden har. Sedan kommer vi med ett prisförslag, berättar Mats och fortsätter:

– Vi behöver ha fordonet hos oss i fem dagar eftersom behandlingarna måste härda. Många av våra långväga kunder lämnar (hus)bilen här och tar tåget hem, vi huserar nämligen endast tre minuters gångväg från resecentrum.

Skada som har lagats med spotrepair, utan demontering.

Här läggs en UV-grund, sista steget innan lackering.

Behandlingarna skyddar mot tvättrepor, vägsalt, luftföroreningar, kemikalier, UV-strålar, insekter och fågelspillning. Fordonen blir också anmärkningsvärt vatten- och smutsavstötande vilket gör tvättproceduren mycket enkel.

Polemas anläggning mäter 1 400 kvadratmeter uppdelat på en avdelning för personbilar, en reparationsdel, en lackeringsdel samt en hall för fritidsfordon där även fullhöjdsmodeller får plats.

Förutom behandlingarna kan Polema laga skador i plåt, plast och aluminiumfälgar. Så kallade "spotrepairs" blir allt mer efterfrågade.

– Vi reparerar och lackar mindre plast- och lackskador på plats, utan omständliga demonteringar och inköp av dyra reservdelar. Ta bara dagens stötfångare som exempel – de är tillverkade i plast, tål nästan ingenting och är jättedyra att byta ut. Kan man då istället svetsa sprickan i plasten och sedan punktmåla lagningen blir det betydligt mer kostnadseffektivt. Vi har fått några försäkringsbolag att godkänna våra plastlagningar, säger Mats.

Några skötselråd från Polema


• Använd endast fosfatfria kemprodukter
Detta är A och O för att gelcoat och dekaler ska hålla sig fräscha.

• Undvik kallavfettning
Sparar på både limfog och skarvar.

• Applicera skumtvätt först, schampo sedan
När du sprayar skumtvätt på torr yta ”lyfts” smutsen upp varpå du kan spola av den. Därefter kan du tvätta fordonet med schampo och vatten.

• Förse tvättborsten med skyddshätta
Då minimerar du risken för repor. Engångssvamp har samma effekt.

• Använd Aquapel glasbehandling
Då fastnar inte insekter lika lätt på rutan och vindrutetorkarna kan användas mindre. Dessutom ökar sikten vid körning i regn och mörker eftersom vindrutan blir klarare och reflektioner i den minskas.

• Håll koll på solkrämen
Undvik att komma emot fordonet om du nyligen har smörjt in dig med solkräm, sådana avtryck kan nämligen vara mycket svåra att polera bort.

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1620 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 682 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842