Fricamping: Så klarar du dig utan el!

Fricamping: Så klarar du dig utan el!

Publicerad

Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

Vanligtvis är både husvagnar och husbilar utrustade med ett 12-voltsbatteri som enbart har till uppgift att förse bodelen med ström då elstolpe saknas. Även om vissa av bodelens funktioner kan drivas med gasol, behöver de i regel ström för att fungera.

– Strömmen krävs för styrning av exempelvis kylskåp och värmepanna eftersom temperaturen regleras elektriskt, säger Bossings Fritidscenters kundmottagare Claes Berg, som har över 30 års mekanikererfarenhet inom fordonsel.

Hur stor kapacitet ett batteri har bestäms av dess amperetimmar (Ah). Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre räcker varje laddning. Ett batteri till en husvagn har vanligtvis en kapacitet på 70–95 Ah, medan batteriet till bodelen i en husbil brukar ligga på omkring 95 Ah.

Hur länge batterierna kan försörja bodelen med ström beror helt och hållet på årstid och hur fritidsfordonets funktioner används. Men klart är i alla fall att ett batteri av standardmodell är lite klent för den som gillar att fricampa mer än något dygn i taget.

Plus måste kopplas till plus, och minus till minus.

Det är viktigt att hålla koll på strömförbrukningen.

– Vi får många förfrågningar från kunder som vill kunna vara ute en längre tid utan att vara beroende av elstolpar. I dessa fall rekommenderar vi i princip alltid att investera i ett extra batteri, plus en solpanel på 120–160 W. Då har man dubbel batterikapacitet och möjlighet att ladda batterierna vid soligt väder. Det utökar friheten men också tryggheten i och med att marginalerna blir så mycket större, förklarar Claes.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på för att extrautrustningen ska fungera perfekt.

– De båda batterierna bör ha samma kapacitet. Det innebär att man kan behöva köpa två nya batterier om det befintliga börjar bli gammalt eller om det har för få amperetimmar. Man måste också tänka till när man parallellkopplar. Mellan de två batterierna måste tjockleken på kablarna, alltså kabelarean, vara minst 25 kvadratmillimeter. Plus (+) ska kopplas till plus och minus (-) till minus. Och för att laddning och förbrukning ska fördelas lika mellan de båda batterierna måste även kablar för laddning/förbrukning kopplas "rätt", alltså diagonalt, förklarar Claes. (Se figur här intill, red. anm.)

Solpaneler monteras vanligtvis på taket och kan köpas i två olika varianter – konventionell och flexibel. Den förstnämnda är en inramad solpanel med fästanordning. Denna modell väger lite mer och kräver vanligtvis lite större ytor.

När det är trängre uppe på taket kan istället en flexibel solpanel vara lösningen. Den är böjbar och kan installeras på flera olika sätt. Dessutom väger den endast cirka tre kilo. Det är solpanelens effekt (watt/W) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp. Ju högre antal W och ju starkare solsken, desto snabbare laddning.

Solceller på taket ger möjlighet till laddning vid soligt väder.

Fricampare bör investera i ett extra batteri.

När batterier och solpanel är installerade öppnar sig helt nya möjligheter för fricamping. Men det gäller att hålla koll på strömförbrukningen för att undvika att tömma batterierna.

– I moderna fritidsfordon finns det ofta en display som visar information om batterispänning och aktuell strömförbrukning. Om din husvagn eller husbil endast har lysdioder eller enkla mätare som talar om att det finns spänning, men inte hur mycket kraft det finns kvar i batteriet, kan en batterimätare vara en vettig investering. Man installerar då en så kallad shunt på batteriernas minuspol. Shunten läser av hur mycket ström som passerar in och ut ur batteribanken och förmedlar det till en display, säger Claes.

Den som vill bli än mer oberoende av elstolpar kan även investera i dubbla gasolflaskor med duokontroll, som automatiskt byter gasolflaska strax innan den ena är tömd. Vissa använder sig även av diesel- 
eller gasoldrivna elverk som ger tillgång till 230 V i fritidsfordonet så länge det finns diesel/gasol. Elverk är dock en kostsam och otymplig lösning som dessutom väsnas en hel del.

– Smidigast är som sagt att investera i ett extra batteri plus en solpanel – och därutöver hålla lite koll på vilka funktioner som drar mest ström. Tänker man till lite går det att få ner strömförbrukningen. En god idé är även att se till att både lamporna och tv:n i fritidsfordonet är LED. Vill man sedan utöka friheten ännu mer går det att installera ytterligare ett batteri och ytterligare en solpanel, säger Claes.


Display som visar belastning och spänning (solcell).

Utrustning för ökad campingfrihet


• 12-volts AGM-batteri 95 ah, Cirkapris 3 195 kronor

• Solpanel 160 W, Cirkapris 3 595 kronor

• Regulator till solcell, Pris från 1 095 kronor till 1 295 kronor beroende på typ. Eventuell montering och installation tillkommer.

 • Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe Crown – från ax till limpa

  Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

  Artikel Torbjörn Stålenhag, 2020-05-20 08:16

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

 • Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Ställplats: City Camp – med åsyn i Halmstad

  Bara max tio minuters promenad från Halmstads centrum och ändå lugnt. Citycamp Halmstad är en perfekt övernattningsplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-03-17 07:54

 • Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  Bjölseth – en riktig Norgehistoria

  För 65 år sedan lades grunden till en norsk husvagnsindustri som uteslutande kom att kretsa kring ett enda namn: Bjölseth Caravan. Med tydligt fokus på kvalitet och ingenjörskonst av exceptionella mått blev det en 52 år lång historia som tyvärr har nått vägs ände. Det är trots allt fascinerande hur det kunde vara så länge. Här är Bjölseths historia.

  Artikel Johan Persson, 2020-03-13 07:28

 • Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Adrias historia: I svenska hjärtan sedan 1965

  Kvalitetsfordon från Sverige, Tyskland, Italien och Frankrike tillhör vanligheterna i campingbranschen. Slovenien då? Jodå, Adria har funnits med sedan närapå urminnes tider.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-09 07:37

 • Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  Ny klädsel: Fräscha upp bodelen

  När klädseln i ett fritidsfordon börjar bli uttjänt kan helhetsintrycket få sig en rejäl törn. Men det går faktiskt att byta ut tyget och därigenom ge bodelen en ordentlig ansiktslyftning. Vi har besökt företaget Husbilsinredning för att ta reda på hur det går till.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-03-05 08:37

 • Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Ställplatskollen: Gavleån – centrumnära i Gävle

  Med service som på den finaste camping har Gävle anlagt en husbilsparkering mitt i staden. Synd bara att antalet platser är begränsat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-02-19 10:59

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1564 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 576 fristående campingplatser och 631 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

 • Husvagn & Camping 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842