Fricamping: Så klarar du dig utan el!

Fricamping: Så klarar du dig utan el!

Publicerad

Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

Vanligtvis är både husvagnar och husbilar utrustade med ett 12-voltsbatteri som enbart har till uppgift att förse bodelen med ström då elstolpe saknas. Även om vissa av bodelens funktioner kan drivas med gasol, behöver de i regel ström för att fungera.

– Strömmen krävs för styrning av exempelvis kylskåp och värmepanna eftersom temperaturen regleras elektriskt, säger Bossings Fritidscenters kundmottagare Claes Berg, som har över 30 års mekanikererfarenhet inom fordonsel.

Hur stor kapacitet ett batteri har bestäms av dess amperetimmar (Ah). Ju fler amperetimmar batteriet har, desto längre räcker varje laddning. Ett batteri till en husvagn har vanligtvis en kapacitet på 70–95 Ah, medan batteriet till bodelen i en husbil brukar ligga på omkring 95 Ah.

Hur länge batterierna kan försörja bodelen med ström beror helt och hållet på årstid och hur fritidsfordonets funktioner används. Men klart är i alla fall att ett batteri av standardmodell är lite klent för den som gillar att fricampa mer än något dygn i taget.

Plus måste kopplas till plus, och minus till minus.

Det är viktigt att hålla koll på strömförbrukningen.

– Vi får många förfrågningar från kunder som vill kunna vara ute en längre tid utan att vara beroende av elstolpar. I dessa fall rekommenderar vi i princip alltid att investera i ett extra batteri, plus en solpanel på 120–160 W. Då har man dubbel batterikapacitet och möjlighet att ladda batterierna vid soligt väder. Det utökar friheten men också tryggheten i och med att marginalerna blir så mycket större, förklarar Claes.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på för att extrautrustningen ska fungera perfekt.

– De båda batterierna bör ha samma kapacitet. Det innebär att man kan behöva köpa två nya batterier om det befintliga börjar bli gammalt eller om det har för få amperetimmar. Man måste också tänka till när man parallellkopplar. Mellan de två batterierna måste tjockleken på kablarna, alltså kabelarean, vara minst 25 kvadratmillimeter. Plus (+) ska kopplas till plus och minus (-) till minus. Och för att laddning och förbrukning ska fördelas lika mellan de båda batterierna måste även kablar för laddning/förbrukning kopplas "rätt", alltså diagonalt, förklarar Claes. (Se figur här intill, red. anm.)

Solpaneler monteras vanligtvis på taket och kan köpas i två olika varianter – konventionell och flexibel. Den förstnämnda är en inramad solpanel med fästanordning. Denna modell väger lite mer och kräver vanligtvis lite större ytor.

När det är trängre uppe på taket kan istället en flexibel solpanel vara lösningen. Den är böjbar och kan installeras på flera olika sätt. Dessutom väger den endast cirka tre kilo. Det är solpanelens effekt (watt/W) och solens strålar som avgör hur snabbt batterierna kan laddas upp. Ju högre antal W och ju starkare solsken, desto snabbare laddning.

Solceller på taket ger möjlighet till laddning vid soligt väder.

Fricampare bör investera i ett extra batteri.

När batterier och solpanel är installerade öppnar sig helt nya möjligheter för fricamping. Men det gäller att hålla koll på strömförbrukningen för att undvika att tömma batterierna.

– I moderna fritidsfordon finns det ofta en display som visar information om batterispänning och aktuell strömförbrukning. Om din husvagn eller husbil endast har lysdioder eller enkla mätare som talar om att det finns spänning, men inte hur mycket kraft det finns kvar i batteriet, kan en batterimätare vara en vettig investering. Man installerar då en så kallad shunt på batteriernas minuspol. Shunten läser av hur mycket ström som passerar in och ut ur batteribanken och förmedlar det till en display, säger Claes.

Den som vill bli än mer oberoende av elstolpar kan även investera i dubbla gasolflaskor med duokontroll, som automatiskt byter gasolflaska strax innan den ena är tömd. Vissa använder sig även av diesel- 
eller gasoldrivna elverk som ger tillgång till 230 V i fritidsfordonet så länge det finns diesel/gasol. Elverk är dock en kostsam och otymplig lösning som dessutom väsnas en hel del.

– Smidigast är som sagt att investera i ett extra batteri plus en solpanel – och därutöver hålla lite koll på vilka funktioner som drar mest ström. Tänker man till lite går det att få ner strömförbrukningen. En god idé är även att se till att både lamporna och tv:n i fritidsfordonet är LED. Vill man sedan utöka friheten ännu mer går det att installera ytterligare ett batteri och ytterligare en solpanel, säger Claes.


Display som visar belastning och spänning (solcell).

Utrustning för ökad campingfrihet


• 12-volts AGM-batteri 95 ah, Cirkapris 3 195 kronor

• Solpanel 160 W, Cirkapris 3 595 kronor

• Regulator till solcell, Pris från 1 095 kronor till 1 295 kronor beroende på typ. Eventuell montering och installation tillkommer.

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1620 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 584 fristående campingplatser och 682 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 354 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842