Kabe Crown – från ax till limpa

De som önskar ta steget från Premium till Premium Plus, kan nu ratta en Kabe kombinerat med Mercedes.

Kabe Crown – från ax till limpa

Publicerad

Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

Husvagn & Camping ställde frågan: Varför blev det just så här, hur gick det till när bilen fick just denna form och funktion? 

Vi reste till Tenhult och pratade med Mikael Blomqvist och Andreas Kelekidis, ansvariga för utvecklingen av den nya bilen.

–Vi utgår naturligtvis från våra kärnvärden, det vill säga hög kvalitet, komfort och funktion, men sedan kan man säga att det är en utveckling i fem viktiga steg, säger Andreas Kelekidis. På den stora dataskärmen visar Mikael upp en lista och förklarar samtidigt att den slutgiltiga produkten är resultatet av deras interna arbete, av externa konsulters hjälp och kanske viktigast av allt, genom av samarbetet med ägare av Kabes bilar och vagnar.

Karossen har hamnat på skissbordet – från ax till limpa.

–Deras erfarenheter och åsikter är mycket viktiga, säger Mikael. Men, tillägger han, vi går normalt efter en lista som denna: 

1. Marknadsundersökning

2. Konkurrensanalys

3. Orientering av varumärket

4. Idéskisser

5. Designkoncept

–Genom våra återförsäljare, egna träffar och event för Kabeanvändare står vi mer eller mindre i ständig kontakt med människor som använder en Kabe. Vi får genom dessa träffar, via enkäter och genom sociala medier åsikter och idéer från slutkunderna. Vad vill de ha, vad saknar de och vad är de inte nöjda med är exempel på områden vi är intresserade av och tar hänsyn till i utvecklingsarbetet hos Kabe.

Hytten innan den skulle till att bli krönt som en Crown.

Genom att studera konkurrenter på marknaden, till exempel på mässor där nyheter släpps, skaffar man sig bred insyn i hur andra producenter löser vissa detaljer. 

–På den stora årliga mässan Caravan Salon i Düsseldorf har vi ibland varit så många som tio personer som deltagit i det vi kallar konkurrensanalys.

Det sistnämnda kan vi på Husvagn &Camping bekräfta då vi fler än en gång ser Kabes personal i montrarna på Caravan Salon.

–Vi försöker också ringa in vår målgrupp och positionera oss gentemot kunderna, förklarar Andreas.  

–Enkelt uttryckt försöker vi först skapa en så korrekt bild som möjligt av vilka det är som köper en Kabe. Vilken social och ekonomisk nivå, semestervanor, fritidssysselsättningar och så vidare har våra kunder?

Keyless start och en 3D-navigator ingår i förarmiljön.

 –Det är naturligtvis viktigt att veta, och till exempel vetskapen om att åretrunt-användandet är prioriterat hos Kabekunderna gör att vi lägger ner stor vikt på att få fram fina vinteregenskaper. Till exempel skidlåda, torkskåp och golvvärme vilket inte bara ger skönt inneklimat, utan även smart förvaring och bra funktion. Men man kan numera också reglera många av bilens eller vagnens funktioner via sin smartphone, fortsätter han.

–När vi beslutat att bygga en ny modell tar vi med oss det vi pratat om. I detta fall bygger vi på nya framhjulsdrivna MB Sprinter och det ger ju nya förutsättningar. Nya möjligheter men också begränsningar. Till exempel axelavstånd och hjulstorlek vilket uppenbart påverkar utseendet.

–Vi som jobbar på utvecklingsavdelningen tar också fram nya egna lösningar. Inte minst när det gäller samspelet mellan form och funktion. Ett exempel på det är att framrutan på Crown Imperial är mer upprätt än på tidigare modeller. Detta har gjort att vi får mer plats i bodelen då taksängen kan flyttas framåt. På idéstadiet kan vi nämligen prova oss fram och se vad olika former ger för begränsningar eller tillgångar i funktionen. Är det bra och produktionsmässigt genomförbart blir det kvar i processen och hamnar i slutprodukten, säger Mikael.

Skinnklädsel och hög interiör komfortkänsla.

Den slutliga formen tar de fram med hjälp av designers utifrån. Från idéskisser till färdig bil är det många turer och steg, till exempel kan arbetet med belysningen ta både tid och vara krångligt. 

Teamet måste ju hitta produkter som passar in i bilens slutliga form, man har nu en bestämd uppfattning om hur fronten ska vara och då är belysningen, lamporna, en väldigt viktig komponent.

–Komfort och funktion tycker vi att vi är rätt duktiga på men i denna bil har vi också lagt in en hel del lyx. Till exempel behöver du inte längre tömma toaletten. Här sitter det en förbränningstoa. Du behöver du inte bryta ryggen när du ska ställa in gasolbehållarna.

Gasolskåpet har nämligen en vridbar ställning för flaskorna och i lastluckorna finns det lastslädar så att man inte behöver krypa in i utrymmet, det kommer ut på glidskenor, avslutar Mikael Blomquist som ser både stolt och glad ut när han och Andreas Kelekidis visar upp den färdiga husbilen.

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

 • Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Översikt lufttält: Bygg luftslott – på riktigt

  Uppblåsbara förtält har på kort tid blivit mycket populära. Men vad kännetecknar egentligen ett lufttält och vem bör välja ett sådant framför en konventionell modell? Vi ger dig luft under vingarna inför köpet.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-05-19 08:02

 • Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Ställplats Råå-ån: Här är idyllen total

  Pastellfärgade stockrosor och mörkröda klängrosor dekorerar de låga stenhusen i det lilla samhället Råå. Ett stenkast bort har man sin hamn och badstrand. Och i denna idyll välkomnas husbilsgäster att övernatta i hamnen.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-05-18 08:52

 • Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Lexikon: Alla dessa förkortningar

  Hen har ADHD och har gått över till dieten LCHF. Ungdomarna pratar om IRL och vi med de grå tinningarnas charm förstår ingenting.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-05-12 07:33

 • Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Fricamping: Så klarar du dig utan el!

  Drömmer du om att vila upp dig i naturens stillhet, långt ifrån stadens puls? Med dagens teknik är det faktiskt ganska enkelt att fricampa under några dagar utan att ha tillgång till el. Vi har åkt till Bossings Fritidscenter för att ta reda på vilken extrautrustning det fordrar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-16 21:30

 • Översikt: Husbilar med våningssäng

  Översikt: Husbilar med våningssäng

  Husvagnar med barnkammarlösningar finns det gott om. Sämre ställt är det om man som husbilsentusiast vill ha våningssängar. Finns gör de, men man får leta – och det är precis vad Husvagn & Camping har gjort. Vi fann till slut 31 ekipage, fördelade på 19 olika varumärken.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-04-14 08:52

 • Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Ställplats Skallkrokens Hamn – härligt i Haverdal

  Havet har alltid lockat oss människor och längs våra kuster finns otaliga vackra platser där man kan njuta av både miljö och bad. Ett sådant ställe är Skallkrokens Hamn där Kattegatt ger känslan av ett oändligt hav.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-04-09 08:52

 • Teknik: Husvagn med elmotor

  Teknik: Husvagn med elmotor

  Här är en presentation av de senaste innovationerna som Alko visade upp under fjolåret.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-08 07:59

 • HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  HISTORIA: Finska husvagnar – vad hände egentligen?

  Ett land som kan snickra ihop bastustugor borde med samma självförtroende kunna bygga gedigna husvagnar också. Det har finska husvagnsbyggare visat prov på sedan decennier tillbaka. Nu är det tyvärr slut med det då inga husvagnar byggs här längre. Vad hände egentligen?

  Artikel Johan Persson, 2020-04-07 07:34

 • Här blir fordonen som nya igen

  Här blir fordonen som nya igen

  Vi har besökt Polema i Motala som lagar, lackar och polerar fritidsfordon. Med olika typer av behandlingar lyckas de åstadkomma häpnadsväckande resultat – även på äldre karosser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-04-02 07:53

 • Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Barnkammarvagnar: Små vagnar, stort nöje

  Aldrig någonsin har camping varit så populärt som nu. En av anledningarna till succén är den stora skaran barnfamiljer som har funnit ett billigt, trevligt och miljövänligt semesteralternativ. Vi har här scannat av utbudet av små husvagnar med våningssängar – så kallade barnkammarvagnar.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-03-18 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1582 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 581 fristående campingplatser och 644 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

 • Husvagn & Camping 2020-02

 • Husvagn & Camping 2020-01

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842