Kabe Crown – från ax till limpa

De som önskar ta steget från Premium till Premium Plus, kan nu ratta en Kabe kombinerat med Mercedes.

Kabe Crown – från ax till limpa

Publicerad

Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

Husvagn & Camping ställde frågan: Varför blev det just så här, hur gick det till när bilen fick just denna form och funktion? 

Vi reste till Tenhult och pratade med Mikael Blomqvist och Andreas Kelekidis, ansvariga för utvecklingen av den nya bilen.

–Vi utgår naturligtvis från våra kärnvärden, det vill säga hög kvalitet, komfort och funktion, men sedan kan man säga att det är en utveckling i fem viktiga steg, säger Andreas Kelekidis. På den stora dataskärmen visar Mikael upp en lista och förklarar samtidigt att den slutgiltiga produkten är resultatet av deras interna arbete, av externa konsulters hjälp och kanske viktigast av allt, genom av samarbetet med ägare av Kabes bilar och vagnar.

Karossen har hamnat på skissbordet – från ax till limpa.

–Deras erfarenheter och åsikter är mycket viktiga, säger Mikael. Men, tillägger han, vi går normalt efter en lista som denna: 

1. Marknadsundersökning

2. Konkurrensanalys

3. Orientering av varumärket

4. Idéskisser

5. Designkoncept

–Genom våra återförsäljare, egna träffar och event för Kabeanvändare står vi mer eller mindre i ständig kontakt med människor som använder en Kabe. Vi får genom dessa träffar, via enkäter och genom sociala medier åsikter och idéer från slutkunderna. Vad vill de ha, vad saknar de och vad är de inte nöjda med är exempel på områden vi är intresserade av och tar hänsyn till i utvecklingsarbetet hos Kabe.

Hytten innan den skulle till att bli krönt som en Crown.

Genom att studera konkurrenter på marknaden, till exempel på mässor där nyheter släpps, skaffar man sig bred insyn i hur andra producenter löser vissa detaljer. 

–På den stora årliga mässan Caravan Salon i Düsseldorf har vi ibland varit så många som tio personer som deltagit i det vi kallar konkurrensanalys.

Det sistnämnda kan vi på Husvagn &Camping bekräfta då vi fler än en gång ser Kabes personal i montrarna på Caravan Salon.

–Vi försöker också ringa in vår målgrupp och positionera oss gentemot kunderna, förklarar Andreas.  

–Enkelt uttryckt försöker vi först skapa en så korrekt bild som möjligt av vilka det är som köper en Kabe. Vilken social och ekonomisk nivå, semestervanor, fritidssysselsättningar och så vidare har våra kunder?

Keyless start och en 3D-navigator ingår i förarmiljön.

 –Det är naturligtvis viktigt att veta, och till exempel vetskapen om att åretrunt-användandet är prioriterat hos Kabekunderna gör att vi lägger ner stor vikt på att få fram fina vinteregenskaper. Till exempel skidlåda, torkskåp och golvvärme vilket inte bara ger skönt inneklimat, utan även smart förvaring och bra funktion. Men man kan numera också reglera många av bilens eller vagnens funktioner via sin smartphone, fortsätter han.

–När vi beslutat att bygga en ny modell tar vi med oss det vi pratat om. I detta fall bygger vi på nya framhjulsdrivna MB Sprinter och det ger ju nya förutsättningar. Nya möjligheter men också begränsningar. Till exempel axelavstånd och hjulstorlek vilket uppenbart påverkar utseendet.

–Vi som jobbar på utvecklingsavdelningen tar också fram nya egna lösningar. Inte minst när det gäller samspelet mellan form och funktion. Ett exempel på det är att framrutan på Crown Imperial är mer upprätt än på tidigare modeller. Detta har gjort att vi får mer plats i bodelen då taksängen kan flyttas framåt. På idéstadiet kan vi nämligen prova oss fram och se vad olika former ger för begränsningar eller tillgångar i funktionen. Är det bra och produktionsmässigt genomförbart blir det kvar i processen och hamnar i slutprodukten, säger Mikael.

Skinnklädsel och hög interiör komfortkänsla.

Den slutliga formen tar de fram med hjälp av designers utifrån. Från idéskisser till färdig bil är det många turer och steg, till exempel kan arbetet med belysningen ta både tid och vara krångligt. 

Teamet måste ju hitta produkter som passar in i bilens slutliga form, man har nu en bestämd uppfattning om hur fronten ska vara och då är belysningen, lamporna, en väldigt viktig komponent.

–Komfort och funktion tycker vi att vi är rätt duktiga på men i denna bil har vi också lagt in en hel del lyx. Till exempel behöver du inte längre tömma toaletten. Här sitter det en förbränningstoa. Du behöver du inte bryta ryggen när du ska ställa in gasolbehållarna.

Gasolskåpet har nämligen en vridbar ställning för flaskorna och i lastluckorna finns det lastslädar så att man inte behöver krypa in i utrymmet, det kommer ut på glidskenor, avslutar Mikael Blomquist som ser både stolt och glad ut när han och Andreas Kelekidis visar upp den färdiga husbilen.

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

 • Nostalgi: Utfällbara väggar

  Nostalgi: Utfällbara väggar

  Husvagnar med utfällbara väggar, så kallad slide-out hör inte till vanligheterna. Genom åren har ett flertal producenter gett sig på konceptet vilka samtliga stannat vid enstaka prototyper. Undantaget är tyska Tabbert som har en bjässe i sin sortimentportfölj via modellen Cellini 750 HTD.

  Artikel Johan Persson, 2020-07-24 19:29

 • Ställplatskollen: Trosa

  Ställplatskollen: Trosa

  Strosa i Trosa, må vara en slogan, men det är verkligen något som alla borde få uppleva. Ostkustens mysigaste stad erbjuder dessutom övernattning i husbil mitt i centrum, där två ställplatser finns.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-07-13 07:30

 • Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Säkerhet: Håll tjuven borta!

  Husbilar blir alltmer stöldbegärliga och knepen för att stjäla dem tycks bara bli fräckare. En oroväckande trend är att förövarna försöker lura den som ska sälja sin husbil. Vi visar hur husbils- och husvagnsägare kan minska risken för att bli utsatta för brott.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-07-08 07:45

 • Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

  Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-16 07:00

 • Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Ställplats: Södra Hamnen Motala – plats vid Vättern

  Södra Hamnen i Motala klingar välkänt för husbilsfarare. Sedan tre år finns även övernattningsplatser hos Vätternfiskarna strax intill. Vi har kollat.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-06-12 07:19

 • Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Köpa begagnat: Undvik fällorna!

  Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

  Artikel Anders Wallsten, 2020-06-10 07:06

 • Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Så gör du för att köpa eller sälja på Blocket

  Lagom till våren är det många som vill sälja och köpa fritidsfordon. Hur skapar man bästa möjliga förutsättningar för att få sin husbil eller husvagn såld – och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp? Det vet Tero Marjamäki, PR-och presschef på Blocket.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-06-09 08:47

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1591 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 580 fristående campingplatser och 654 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 357 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

 • Husvagn & Camping 2020-07

 • Husvagn & Camping 2020-06

 • Husvagn & Camping 2020-05

 • Husvagn & Camping 2020-04

 • Husvagn & Camping 2020-03

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842