Kabe Crown – från ax till limpa

De som önskar ta steget från Premium till Premium Plus, kan nu ratta en Kabe kombinerat med Mercedes.

Kabe Crown – från ax till limpa

Publicerad

Kabe har nyligen släppt en ny helintegrerad husbil. Crown heter den. Det är en husbil i det högre segmentet både vad gäller pris och utrustning men definitivt också vad gäller design och funktion.

Husvagn & Camping ställde frågan: Varför blev det just så här, hur gick det till när bilen fick just denna form och funktion? 

Vi reste till Tenhult och pratade med Mikael Blomqvist och Andreas Kelekidis, ansvariga för utvecklingen av den nya bilen.

–Vi utgår naturligtvis från våra kärnvärden, det vill säga hög kvalitet, komfort och funktion, men sedan kan man säga att det är en utveckling i fem viktiga steg, säger Andreas Kelekidis. På den stora dataskärmen visar Mikael upp en lista och förklarar samtidigt att den slutgiltiga produkten är resultatet av deras interna arbete, av externa konsulters hjälp och kanske viktigast av allt, genom av samarbetet med ägare av Kabes bilar och vagnar.

Karossen har hamnat på skissbordet – från ax till limpa.

–Deras erfarenheter och åsikter är mycket viktiga, säger Mikael. Men, tillägger han, vi går normalt efter en lista som denna: 

1. Marknadsundersökning

2. Konkurrensanalys

3. Orientering av varumärket

4. Idéskisser

5. Designkoncept

–Genom våra återförsäljare, egna träffar och event för Kabeanvändare står vi mer eller mindre i ständig kontakt med människor som använder en Kabe. Vi får genom dessa träffar, via enkäter och genom sociala medier åsikter och idéer från slutkunderna. Vad vill de ha, vad saknar de och vad är de inte nöjda med är exempel på områden vi är intresserade av och tar hänsyn till i utvecklingsarbetet hos Kabe.

Hytten innan den skulle till att bli krönt som en Crown.

Genom att studera konkurrenter på marknaden, till exempel på mässor där nyheter släpps, skaffar man sig bred insyn i hur andra producenter löser vissa detaljer. 

–På den stora årliga mässan Caravan Salon i Düsseldorf har vi ibland varit så många som tio personer som deltagit i det vi kallar konkurrensanalys.

Det sistnämnda kan vi på Husvagn &Camping bekräfta då vi fler än en gång ser Kabes personal i montrarna på Caravan Salon.

–Vi försöker också ringa in vår målgrupp och positionera oss gentemot kunderna, förklarar Andreas.  

–Enkelt uttryckt försöker vi först skapa en så korrekt bild som möjligt av vilka det är som köper en Kabe. Vilken social och ekonomisk nivå, semestervanor, fritidssysselsättningar och så vidare har våra kunder?

Keyless start och en 3D-navigator ingår i förarmiljön.

 –Det är naturligtvis viktigt att veta, och till exempel vetskapen om att åretrunt-användandet är prioriterat hos Kabekunderna gör att vi lägger ner stor vikt på att få fram fina vinteregenskaper. Till exempel skidlåda, torkskåp och golvvärme vilket inte bara ger skönt inneklimat, utan även smart förvaring och bra funktion. Men man kan numera också reglera många av bilens eller vagnens funktioner via sin smartphone, fortsätter han.

–När vi beslutat att bygga en ny modell tar vi med oss det vi pratat om. I detta fall bygger vi på nya framhjulsdrivna MB Sprinter och det ger ju nya förutsättningar. Nya möjligheter men också begränsningar. Till exempel axelavstånd och hjulstorlek vilket uppenbart påverkar utseendet.

–Vi som jobbar på utvecklingsavdelningen tar också fram nya egna lösningar. Inte minst när det gäller samspelet mellan form och funktion. Ett exempel på det är att framrutan på Crown Imperial är mer upprätt än på tidigare modeller. Detta har gjort att vi får mer plats i bodelen då taksängen kan flyttas framåt. På idéstadiet kan vi nämligen prova oss fram och se vad olika former ger för begränsningar eller tillgångar i funktionen. Är det bra och produktionsmässigt genomförbart blir det kvar i processen och hamnar i slutprodukten, säger Mikael.

Skinnklädsel och hög interiör komfortkänsla.

Den slutliga formen tar de fram med hjälp av designers utifrån. Från idéskisser till färdig bil är det många turer och steg, till exempel kan arbetet med belysningen ta både tid och vara krångligt. 

Teamet måste ju hitta produkter som passar in i bilens slutliga form, man har nu en bestämd uppfattning om hur fronten ska vara och då är belysningen, lamporna, en väldigt viktig komponent.

–Komfort och funktion tycker vi att vi är rätt duktiga på men i denna bil har vi också lagt in en hel del lyx. Till exempel behöver du inte längre tömma toaletten. Här sitter det en förbränningstoa. Du behöver du inte bryta ryggen när du ska ställa in gasolbehållarna.

Gasolskåpet har nämligen en vridbar ställning för flaskorna och i lastluckorna finns det lastslädar så att man inte behöver krypa in i utrymmet, det kommer ut på glidskenor, avslutar Mikael Blomquist som ser både stolt och glad ut när han och Andreas Kelekidis visar upp den färdiga husbilen.

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206