Köpa begagnat: Undvik fällorna!

Bilderna i artikeln är allmänna och överensstämmer inte med fordonsförsäljningen på sidan 54.

Köpa begagnat: Undvik fällorna!

Publicerad

Vi har undersökt begagnatmarknaden för husvagnar. Vad får man för max 100 000 kronor och vad bör man tänka på inför ett eventuellt köp?

Kabe 540 DLB från 1988.

Finns det risk att man köper grisen i säcken? Naturligtvis är det så. Framför allt när prisnivån pressas så lågt det bara går och vagnarna har några slitsamma år på nacken.

När vi sonderar utbudet är det uppenbart att begagnatmarknaden är ett enda stort lotteri. Det är praktisk taget omöjligt att på förhand avgöra om man kommer att dra en vinst- eller en nitlott.

Innan man besöker vare sig en återförsäljare, alternativt köp- och säljsajten blocket.se, bör man vara på det klara med vilken typ av husvagn man är ute efter – och det i form av planlösning, antalet sängar och när på året den ska användas.

En barnfamilj bör ha våningssängar i siktet, medan skidentusiasterna kanske ska se sig om efter ett mer vinterutrustat fordon. Prioriteras duschmöjlighet eller fullutrustat kök? Har vi måhända en lämplig dragbil och rätt körkort för hela ekipaget? För att räta ut ett och annat frågetecken besökte vi Henrikssons Husvagnar utanför Enköping.

Beroende på bland annat antalet tidigare ägare kan skicket variera på gamla husvagnar. Här en fin Polar 420 T från 1979.

Vad är det i huvudsak man bör tänka på vid köp av en husvagn för max 100 000 kronor?

–Titta efter yttre skador. Naturligtvis ska den vara fukttestad, det är viktigast av allt på en billigare och äldre vagn. Det kan även vara så att äldre vagnar kan vara utrustade med dåliga däck som har suttit på länge och fått torrsprickor. Ett annat tips är att kontrollera om den har haft många olika ägare. Ju fler som har haft fordonet, desto mer slitet brukar det vara enligt vår erfarenhet, avslöjar säljaren Martin Karlström.

Tänker den yngre generationen köpare annorlunda jämfört med de som är äldre?

–Nej, det vill jag inte påstå. Visst, de allra flesta vill väl naturligtvis ha en sprillans ny husvagn, men ibland måste man prioritera om inte plånboken räcker till. Yngre barnfamiljer har ofta begränsade ekonomiska tillgångar. 

Hur bra säljer husvagnar generellt inom priskategorin – upp till 100 000 kronor?

–De är sällan i lager under någon längre tid. Framför allt försvinner barnkammarvagnar och riktigt billiga exemplar fort, de är oftast bara inne och vänder.

Så här kan det se ut i en 25 år gammal husvagn, i detta fall handlar det om en Cabby 550 Novia.

Cabby 550 från 1992.

Låt oss säga att kunden köper en husvagn för 90 000 kronor, vad innebär det konkret kostnadsmässigt?

– Vi tar 20 procent i kontantinsats. Det finns dock möjligheten att få hela kostnaden via lån, fast då uppdelat på två olika procent-räntesatser.

– Om vi tar det förstnämnda alternativet som ett exempel rekommenderar vi att kunden tar avbetalningen på tre eller fyra år och då blir månadskostnaden 2 092 kronor (tre år) eller 1 592 kronor (fyra år) med en ränta på 2,95 procent.

Finns det någon form av garanti om man köper en begagnad husvagn på en firma?

– Vi har en tre månader lång funktionsgaranti, vilket konkret innebär att fordonet är fukttestad och att gasolsystemet är kontrollerat. Vi checkar även att värmepannan och kylskåpet fungerar och vi genomför en leveransservice innan vi släpper iväg vagnen.

Även det här är sittgruppen i en vagn från 1992. I detta fall en Kabe Safir GLE.

Har varumärket någon betydelse?

–Visst kan det vara skillnad. Ett känt märke har oftast ett bättre andrahandsvärde och blir i sin tur enklare för kunden att sälja. Det kan också vara så att en typ av husvagn från 1998 kostar lika mycket som en tio år nyare vagn. Där spelar utrustningsnivån in, och naturligtvis skicket. Fullt utrustade husvagnar för åretruntbruk med frostsäkra vattensystem, luftspalter i skåp och lådor, markis, förtält samt vattenburen istället för luftburen värme kostar oftast betydligt mer än husvagnar som bara är ämnade för två eller kanske tre årstider. Dessutom ska man ha i åtanke att äldre campingfordon inte har samma funktionsduglighet eller design som nya. Sprakande färger på klädsel kan förekomma.

Färgglatt i en 40-årig Polar... och till höger en tio år yngre modell.

Privatköp via exempelvis blocket.se kan vara ett billigare alternativ än att handla via ett företag. Men tänk på att då förekommer inte någon avbetalning, något som arrangeras hos husvagnshandlaren som dessutom lämnar ifrån sig husvagnen först efter en leveransservice. En privatperson lämnar inga garantier alls. Detta är något som tål att tänka på när det närmar sig skarpt läge.

Fotnot: Husvagn & Camping besökte ett antal återförsäljares hemsidor och fann följande begagnade objekt för att visa några exempel. Med reservation för att de i dagsläget kan vara sålda.

En egen checklista är bra att ha med.

Bra att tänka på innan du slår till:


Hur tung husvagn får du dra?

Vid B-körkortsbehörighet får personbilen och husvagnens totalvikt inte överskrida 3 500 kilo. Med utökad B-behörighet (B96) gäller max totalvikt 4 250 kilo. För att få utökad B-behörighet krävs det att föraren genomgår ett särskilt prov. Mer info finns på www.transportstyrelsen.se där även vikterna kan kontrolleras via e-tjänsten släpvagnskalkylatorn. 

Kontrollera före köp:

Gör gärna en egen checklista inför ett begagnatköp eftersom det finns en mängd komponenter som bör kontrolleras. Beta av punkt för punkt för att i möjligaste mån undvika obehagliga kostnader i efterhand. 

• Finns det instruktionsbok och ifyllt servicehäfte till husvagnen?

• När utfördes den senaste fuktkontrollen? 

• Kontrollera däckens kondition och ålder samt att belysningen fungerar

• Se över dragbommens komponenter (kulhandske, kontakt, hand- och påskjutsbroms)

• Känn efter om golv, väggar och tak är fasta (leta efter missfärgningar)

• Fungerar manöverpanelens alla funktioner?

• Går alla förvaringsluckor, skåp, fönster och takluckor att öppna/stänga?

• Starta alla elektriska komponenter som värmepanna, kylskåp och belysning 

• Kontrollera att vattenpumpen fungerar

• Begär besiktningsprotokoll för gasolen

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

 • Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ställplats Huskvarna – vid kristallklart vatten

  Ett perfekt stopp för resenärer längs E4:an och ett utmärkt ställe att stanna på om det är badväder. Bara några steg från ställplatsen väntar en sandstrand och Vätterns kristallklara vatten.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-06 07:07

 • Historik: ”Man ska ha husvagn”

  Historik: ”Man ska ha husvagn”

  När tv-serien Macken sändes år 1986 började ett helt folk nynna "Man ska ha husvagn". Vi möter Claes Eriksson och Per Fritzell som berättar om hur låten Husvagn kom till, vad texten egentligen beskriver och varför pappan i husvagnsfamiljen alltid får som han vill.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-05 07:27

 • Fem utsökta utomhusspel

  Fem utsökta utomhusspel

  Tidlösa klassiker som kubb, dart och boccia i all ära. Men vilka utomhusspel erbjuder marknaden för den som vill testa något nytt? Det vet Spelexperten.com som har låtit oss testa fem fina favoriter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-17 07:16

 • Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Företagshistoria: Reserven som blev ordinarie

  Vad är det för likhet mellan en husvagn och en burk senap? Knappast någon om vi ska vara ärliga – men båda produkterna har faktiskt saluförts under samma tak. Det och mycket annat får vi reda på när vi kliver innanför dörrarna hos Husvagnsreserven.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-06-11 07:23

 • Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Ställplats Bengtsfors: Nära kanalen

  Dalsland är kanoternas och sjöarnas landskap. Bengtsfors är en av dess populära turistorter. Nära centrum finns en ställplats för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-06-08 07:05

 • Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Henrikssons husvagnar: Familjeföretag i tredje generationen

  Husvagnsförsäljningen startade i en lada, bara ett stenkast ifrån familjens bostad. Sedan dess har hårt arbete och sund företagsanda banat väg för att Henrikssons Husvagnar har gjort sig ett namn i branschen. Vi hälsar på hos familjeföretaget som nu drivs i tredje generationen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-18 07:17

 • Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  Hörviks Marina: Vid en liten fiskehamn

  I det lilla fiskeläget Hörvik erbjuds husbilsturister fina möjligheter att övernatta vid havet. På sommaren förgyllt med bad och trevliga restauranger.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-05-14 07:24

 • Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Historia: Hästjobb bakom AL-KO:s expansion

  Den verksamhet som startade i en liten bysmedja har idag vuxit till en global koncern. Vi berättar historien om AL-KO Kober, branschledande inom skräddarsydd chassitillverkning för fritidsfordon. Följ med 90 år tillbaka i tiden då historien tog sin början.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-05-10 07:47

 • Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Topplistan: Sveriges 10 mest sålda husvagnsmärken

  Under det gångna året rullade kampen på gällande titeln Sveriges mest sålda husvagnsmärke 2020. I sedvanlig ordning blev det en batalj kring en trio som alla har sitt säte i trakterna kring mässtaden Jönköping – Adria, Kabe och Hobby. Inte helt otippat lyckades det förstnämnda varumärket försvara förstaplatsen från 2019.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-04-27 07:44

 • Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Förtetagshistoria: Stor succé – Bengt i Örkelljunga

  Deras föräldrar åkte tidigt på camping-semestrar och började sälja husvagnar redan 1966. Syskonen Bengt-Åke, Britt-Marie och Christina har sedan förvaltat sina föräldrars livsverk – och ännu en generation har nu kommit med i gänget. Det här är historien om Bengt i Örkelljunga.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-22 08:52

 • Ställplatser – en het potatis

  Ställplatser – en het potatis

  Syftet med ställplatser har på vissa håll blivit omdiskuterat. Åsikterna går isär kring om både husbilar och husvagnar bör få stå där – eller endast husbilar. Vi har låtit fem aktörer berätta bakgrunden till att endast husbilar får stå på deras ställplatser.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-04-21 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1679 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 739 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206