Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

Övning ger färdighet.

Vet du hur en hjärtstartare ska användas?

Publicerad

Vi ser dem på campingar och andra offentliga platser, men hur många vet egentligen när och hur en hjärtstartare ska användas? Vi har bjudit in en expert som lär oss att rädda liv.

Tomas Olsson föreläser ibland på campingar. Här är det gästerna på Norrvikens Camping som får en genomgång i hur en hjärtstartare fungerar och används. FOTO: Plusab

En hjärtstartare har till uppgift att analysera hjärtats rytm, instruera användaren och avgöra om det är lämpligt att ge en elektrisk stöt, en defibrillering. Dagens hjärtstartare är mycket enkla att använda, oavsett tidigare erfarenhet. 

Användaren instrueras via inlästa instruktioner – och det går inte att avge en stöt om det inte är nödvändigt.

– Varje dag dör i genomsnitt 30 personer av hjärtstopp i Sverige. Ju fler som har kunskaper i hjärt-lungräddning och ju fler hjärtstartare som finns och registreras, desto fler liv kan vi rädda, berättar Tomas Olsson, distriktsansvarig på Plusab Medical Solutions som utbildar i HLR (hjärt- och lungräddning) samt tillverkar och marknadsför första hjälpen-produkter.

Men hur ska man då agera om någon i ens närhet faller ihop, till synes livlös? Och hur vet man var närmaste hjärtstartare finns samt om det är läge att använda den? Tomas Olsson förklarar:

Pappa-son-genomgång av hjärtstartare.

– Först av allt bör man försöka få kontakt med personen som fallit ihop. Om det inte lyckas är personen medvetslös. Då gäller det att kontrollera andningen genom att lägga personen på rygg med fria luftvägar, lägga örat intill munnen och titta om bröstkorgen höjer och sänker sig. Om personen inte andas ska man omedelbart se till att någon ringer 112 och söker efter en hjärtstartare, samtidigt som man påbörjar hjärt-lungräddning.

För att få reda på var närmaste hjärtstartare är placerad, finns det en jättebra kostnadsfri app som heter Rädda hjärtat. Om det visar sig att det finns en hjärtstartare nära till hands bör den användas så fort som det bara är möjligt.

– Alla får använda en hjärtstartare och man kan aldrig bli åtalad för att man har gjort något fel under användandet. Tack vare de tydliga inlästa instruktionerna och hjärtstartarnas smarta konstruktion, är det bus-enkelt att använda dem. En hjärtstartare avgör helt och hållet själv om det är läge att ge en stöt eller om man ska fortsätta med HLR – och informerar användaren om det, förklarar Tomas Olsson.

Till dags dato har det sålts cirka 34 000 hjärtstartare i Sverige. Många campingar har valt att göra denna livsnödvändiga investering, även om det ännu inte finns något krav på det. Att registrera en hjärtstartare kan vara livsviktigt.

– Det är bara hälften av alla hjärtstartare som är registrerade via Sveriges Hjärtstartarregister, vilket betyder att de oregistrerade hjärtstartarna inte syns i appen Rädda hjärtat. Registreringen är helt kostnadsfri och bidrar till att vi kan rädda fler liv, säger Tomas Olsson.

Har du koll på hjärt-lungräddning? Rätt kunskaper kan vara livsavgörande i en akut situation. Foto: Plusab

De flesta väljer att hyra en hjärtstartare vilket kostar cirka 12–15 kronor om dagen. Det går även att köpa hjärtstartare, en modell av god kvalitet kostar cirka 20 000 kronor.

– Den gröna symbolen för hjärtstartare bör placeras väl synlig. Se också till att hjärt-startaren förvaras på en säker men lättåtkomlig plats, gärna i rumstemperatur och skyddad från direkt solljus. Till sist: säkerställ att den alltid är fungerande med elektroder och batterier, säger Tomas Olsson.

Så används en hjärtstartare


1. Starta hjärtstartaren med On/Off-knappen och följ de inlästa instruktionerna.

2. Ta bort kläderna från personens bröstkorg.

3. Raka bort eventuellt hår på bröstet och torka torrt där elektroderna ska sitta.

4. Sätt fast elektroderna på bröstet enligt bilderna.

5. Om hjärtstartaren rekommenderar defibrille-ring: rör inte personen och tryck på knappen.

6. Om personen inte visar tydliga livstecken, följ hjärtstartarens instruktioner tills ambulans-personal anländer.

FEM TIPS FÖR ATT RÄDDA LIV

• Bär alltid med dig telefonen för att kunna tillkalla hjälp och möjliggöra att bli hittad via telefonens spårningsfunktion

• Ladda ner apparna "Rädda hjärtat" och "112". När du ringer ett larmsamtal från 112-appen skickas din exakta position direkt till SOS Alarm.

• Se till att du och dina nära och kära kan hjärt-lungräddning. Utan HLR-utbildning har man ungefär 5 procents chans att rädda liv, med HLR-utbildning är siffran 25 procent och med HLR-utbildning och hjärtstartare 75 procent.

• Investera i första hjälpen-kit och om möjligt även en hjärtstartare.

• Kontrollera redan idag var den närmaste hjärtstartaren finns i närheten av ditt jobb, din bostad och dina vänner.

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

 • Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Ställplats Båstad: Bland höjdarna

  Det vilar något gediget över Båstad Camping, och ställplatsen med samma service som campingplatsen intill platsar verkligen i sitt nya sammanhang, en TopPlatz.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-07 08:36

 • Förebygg åksjuka

  Förebygg åksjuka

  Att resa med bil och beundra omgivningarna som svischar förbi uppskattas av många. För vissa kan dock bilresor vara förenade med en hård kamp mot åksjuka. Här låter vi en läkare förklara vad rörelsesjuka är – och hur den kan förebyggas.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-04 07:37

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1624 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 582 fristående campingplatser och 689 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 353 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

 • Husvagn & Camping 2020-08

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842