De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

En varm kyl kan ge upphov till heta känslor.

De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

Publicerad

Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

Med stor förväntan laddar husbils- och husvagnsfolket inför den stora sommarresan. Men det är inte alltid som allt i fordonet fungerar.

– Ett klassiskt fel är att kylskåpet lagt av. Gaslågan tänder inte. Nästan alltid beror det på att gasmunstycket i kylskåpet har sotat igen, berättar Andreas Celid på Sehammars Servicecenter i Kalmar.

Att det uppstår sådana problem på riktigt gamla kylskåp ser han som rimligt, men han pekar på att även allt fler nyare kylskåp sotar igen.

– Jag är övertygad om att det hänger samman med att många fyller sina gasflaskor med billig gas. Ofta av sämre kvalitet, som kan orsaka oljedimma i gasen med igensotning som följd.

Kylskåpets gasolmunstycke blir lätt täppt.

Gasolproblemen medför också att det är vanligt att man monterar gasfilter i sina campingfordon, säger Andreas Celid.

Han betonar att fuktskador alltjämt är ett stort problem och inte så sällan även på lite nyare fordon. Särskilt strax efter att täthetsgarantin löpt ut.

– En stor andel av de fuktskador vi åtgärdar finns på husbilarnas sovalkov. Med sin placering över hytten är den hårt utsatt för både regn och solsken, som till slut bryter ner tätningen vid skarvar och
takluckor. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera alla skarvar och tätningar.

Det är viktigt att med jämna mellanrum kolla att tätlisten runt takfönstret är fräsch och inte läcker.

Takluckor är hårt ansatta av regn och solstrålar.

Anders Kronvall på Ekeby Bil & Husbilsservice utanför Helsingborg pekar även på att möss och andra skadedjur kan orsaka stora skador och inte bara under vinteruppställningen. Slangar, elkablar, soffklädsel och mycket annat kan de snabbt gnaga sönder.

– Försäkringen täcker inte sådana skador, som är kostsamma att åtgärda, förklarar Anders Kronvall.

Fuktskador vill han också lyfta fram, det är nämligen ett fortsatt stort problem på campingfordon.

– Vi har flera gånger råkat ut för att en reparation av fuktskadan beräknats bli så hög att den överträffat fordonets värde, säger Anders Kronvall.

Han betonar också att det ibland tar tid att få hem reservdelar. Inte minst under vårens pandemi, då många leverantörer gick på halvfart.

Kabelgenomföringar på taket måste kontrolleras ofta.

– Därför är det viktigt med regelbunden service av campingfordon, för att i möjligaste mån undvika större reparationer. Det är ju trots allt dyra fordon, som man ska vara rädd om. När man köper begagnat och framför allt privat anser jag också att det är viktigt att man ber någon oberoende göra ett fukttest innan köpet slutförs, säger Anders Kronvall.

Vad kan man då själv göra för att undvika ofta kostsamma reparationer?

– I god tid innan man ska ut och resa ska man göra en ordentlig koll. Fylla på vatten, testa kranar och se så det inte läcker vid skarvar och kopplingar. Att avloppstank och tömningskran är täta, att värmaren är okej och att allt annat i fordonet fungerar. En liten läcka i en slangkoppling kanske den händige kan fixa själv. Finns det däremot misstanke om en gasläcka ska man av säkerhetsskäl låta en verkstad se över det, betonar Andreas Celid avslutningsvis.

Vattenkranar läcker gärna under bänkskivan. Så kan fukten ställa till det (höger bild)

AKUTA PROBLEM


Vattenläcka
: Stäng av vattenpumpen, leta reda på läckan och försök åtgärda läckaget.

Fukt på insidan av tak och väggar: Ställ fordonet under tak och kontakta omedelbart en serviceverkstad. Mindre läckor kan tillfälligt åtgärdas med tätmassa.

Gasolutrustningen funkar inte: Stäng omedelbart kranarna på gastuberna. Överlåt kontroll och åtgärd till en serviceverkstad.

El saknas: Kolla först säkringar och yttre anslutningar. Sök sedan eventuella skador på kablar och övrig elektronisk utrustning. Starkströmsproblem ska åtgärdas av elektriker. 

Övrigt: Det finns inte lagkrav på att gasolanläggningar i campingfordon ska provtryckas, men många bilbesiktningar och branschverkstäder utför sådana tester. Nya campingfordon har i de flesta fall en täthetsgaranti på minst tre år. Den kräver dock en täthetskontroll varje år, som är kostsam för fordonsägaren.

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206