Lastvikt i fokus – del 2

Tänk på att du kan fördela lasten mellan husvagn och dragbil vid färd.

Lastvikt i fokus – del 2

Publicerad

Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

Dagens husvagns- och husbilsägare upplever ofta att fritidsfordon har för låg tillåten lastvikt, något som innebär en stor risk för överlast. Dock beror detta tillkortakommande på kundernas övriga önskemål. 

Det menar i alla fall Tony Ekström som är vd på svenska Polar, företaget med nästan 60 års erfarenhet av husvagnstillverkning i Dorotea.

– Idag efterfrågar kunderna en mängd funktioner och hög standard, vilket bland annat innebär tjock isolering och ett stort antal tillval. Det medför att vagnarna blir tyngre – och att gränsen till det maximala
antalet kilo bilarna får dra närmar sig. Den största utmaningen för oss är alltså dragbilarnas högsta tillåtna släpvagnsvikt, inte minst nu när de blir elektrifierade i allt större utsträckning, berättar Tony och fortsätter:

Polar har länge arbetet med olika materialval för att få till bra lastvikter.

– I vår produktutveckling är lastvikt en prioriterad och ständigt aktuell fråga. Genom åren har vi arbetat aktivt med olika materialval och konstruktioner som har lett till att vi har generellt bra lastvikter idag. Det är en av anledningarna till att våra kunder väljer just våra produkter. 

Per Åkerblom arbetar på AL-KO KOBER, företaget som bland annat tillverkar chassin till husbilar och husvagnar. Även han menar att lastvikt har hög prioritet.

– Att arbeta för att våra produkter ska bli lättare är en av de mest centrala frågorna. Utmaningen ligger i att hålla produktionskostnaderna nere. Rent hypotetiskt skulle vi kunna tillverka superlätta chassin i andra material än vi gör idag. Men de skulle bli så dyra att väldigt få tillverkare skulle vara beredda att köpa dem, säger Per.

Polar har nära kontakt med universitet för att säkerställa att de ligger i framkant gällande konstruktioner.

Vario X är 30 procent lättare.

Både AL-KO KOBER och Polar arbetar målmedvetet för att utveckla ännu lättare produkter.

– Vår utvecklingsavdelning koncentrerar sig enbart på att utveckla morgondagens produkter – och vikten är alltid en avgörande parameter i det arbetet, förklarar Per. Ett exempel på en nyutvecklad produkt som nu finns på marknaden är den nya chassigenerationen Vario X. Där har vi genom avancerade beräkningar perforerat stålkonstruktionen och därigenom lättat chassit med 30 procent – med bibehållen stabilitet och hållfasthet.

– Vi arbetar aktivt med att hålla nere egenvikten på våra vagnar, detta för att kunna få så höga tillåtna lastvikter som möjligt, säger Tony. Därför har vi nära kontakt med universitet och högskolor för att säkerställa att vi ligger i framkant gällande konstruktion, nya tekniker och materialval.  Vårt mål är att hitta material som på lång sikt kan bli framgångsrika både ur vikt- och miljöperspektiv.

Det finns fler och fler hjälpmedel idag, som exempelvis det hydrauliska stödbenssystemet från
AL-KO – HY4.

När det gäller husbilar utgör chassit endast sju–åtta procent av husbilens totala vikt. Ändå finns en strävan hos AL-KO KOBER att sänka vikten på chassit, genom att optimera ramen och inte minst hjulaxlarna som utgör den största vikten på ett chassi. 

Både Tony och Per är förtegna om exakt vilka förbättringar vi kommer att få se på framtidens fritidsfordon. Men på frågan om vi kan få se både nya material och nya konstruktioner svarar Tony så här:

– I dagsläget kan jag inte dela med mig av vårt utvecklingsarbete, men allt du nämner kan absolut bli aktuellt.

I väntan på framtidens fritidsfordon finns det en hel del du som husbils- eller husvagnsägare kan göra själv för att minska risken för överlast. Du ser dem i rutan här intill.

Att arbeta med material som är bra både för lastvikt och miljö är högprioriterat hos Polar.

5 snabba tips för att undvika överlast


1
. Res med tomma färsk- och gråvattentankar.

2. Byt ut serviser i porslin och glas mot plast.

3. Sortera ut överflödiga prylar som inte nödvändigtvis måste finnas med på varje resa.

4. Se över hur du kan fördela din packning mellan bil och husvagn.

5. Överväg möjligheten att koppla släp till husbilen för att kunna förvara en del av packningen där.

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

  Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-12-17 07:30

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206