Historia: Byggnadskonst från Danmark

Publicerad

Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

RC Caravan (1980-1992)

 

RC 320 var märkets populäraste i Sverige med 50 sålda exemplar första året.

RC 320 har en totalvikt på 700 kilo.

Henning Simonsen var en erfaren campare som på 70-talet började sälja husvagnar från bland annat Safari och Cabby.

Efter några år påbörjades tillverkning av tältvagnar, vilket var en marknad med vikande efterfrågan. Därför sadlade Simonsens företag om till produktion av konventionella husvagnar i orten Rubjerg. Varumärket kom att heta RC Caravan där RC var en förkortning av Rubjerg Camping.

1985 lanserades märket i Sverige med Värmlands Caravan som importör. Vid den tidpunkten var de uppe i en försäljning på totalt 380 vagnar.

360-modellen fanns i totalt tre planlösningar, både med och utan toalett.

Travelcamp var RC-fabrikens enda husbil.

Året efter tog grundarens då 30-årige son Leo Simonsen över verksamheten. 1987 presenterades både märkets minsta och största modell någonsin, 280 och boggivagnen 570.

I samma veva fick företaget nya ägare i form av Ivar och Paul Lyhne från Ålborg, som hade som målsättning att öka lönsamheten i företaget. 1989 fick vagnarna helt ny in- och utvändig design där modellprogrammet delades upp i två serier – Piccolo och Holicamp. Samtidigt presenterade fabriken sin första husbil under namnet Travelcamp.

I början av 90-talet blev Fribo i Sollebrunn ny svensk importör. Årsproduktionen låg nu på cirka 800 husvagnar och 100 husbilar. 1992 tog det roliga slut. Då drog den lokala bankkontakten in samtliga krediter och RC Caravan såg ingen annan utväg än att gå i konkurs.

1989 fick RC en ny interiör med bland annat vit tapet. Till höger: De sista RC-vagnarna hade en för tiden modern design.

Blue Caravan (1988-1991)

 

Blue var som namnet antyder blå utvändigt.

Leo Simonsen, son till RC:s grundare Henning Simonsen, startade sitt eget märke 1988 efter att RC-fabriken sålts.

Vagnarna var i stil med RC, det vill säga små och lätta. Grundidén var att de skulle vara ett alternativ till begagnatmarknaden. Produktionen var förlagd till orten Harken och företaget fick en bra start med en order om 40 exemplar till en dansk handlare.

Märket lanserades också i Sverige. De första modellerna hette 340 och 370. Året efter byttes 370 ut mot 400 samtidigt som den exteriöra färgen uppdaterades. 1990 fanns fem modeller, bland annat den nya minstingen 300 Jubilet.

Samma år togs tillverkningen över av en närliggande bilhandlare som kort därefter lade ner verksamheten.


Senator (1980-1992)

1987 års Senator 3.7 hade inbyggd gasolkoffert.

 

Senator levde ungefär samma period som RC Caravan. Vagnarna tillverkades av Fiskers Caravan Fabrikk i Silkeborg.

De hade ett digert utbud men de större versionerna förblev sällsynta. Bland annat ska det ha funnits en modell som hette Prestige 640 som 1986 hade en prislapp på 109 000 danska kronor. Minst var 3.2 med en prislapp på 29 985 danska kronor.

Utöver traditionella husvagnar byggdes även fällbara och påbyggnader till husbilar. En Camper-påbyggnad till flakbilar togs fram och såldes i Sverige under namnet Duvan. 

Senator Prestige 460 tillhörde de mer exklusiva modellerna.

MKP (1950-1988)


En av de första husvagnsproducenterna i Danmark. De blev kända för sin design och kaross i glasfiber och skapades av Mikkel Krister Pedersen, därav namnet MKP.

Mikkel drev en karosserifabrik och började 1950 bygga konventionella husvagnar. 1955 gick de över till glasfiberkaross och lanserade modellen Petit. MKP exporterades tidigt till både Sverige, Norge och Tyskland. 1970 skeppades de första exemplaren till USA. Under en tid byggdes de också på licens i Japan.

Oljekrisen på 70-talet ledde till ökad produktionskostnad och 1975 drabbades fabriken av ekonomiska problem. 1987 byggdes 600 vagnar och året efter var det sista modellåret. Planer på att återuppta tillverkningen har funnits men inte blivit av.

MKP Grandesse är en 4,5-metersvagn som presenterades 1964.

 • Vintercampa i plåtis – går det?

  Vintercampa i plåtis – går det?

  Fenomenet med att åka husbil under vintern sprider sig som en löpeld genom landet och aldrig förr har vi sett så många husbilar ute på vägarna så här års. Vinterisolerade husbilar är en sak, men hur fungerar det att bo i en plåtis när det blir riktigt kallt ute?

  Artikel Niklas Kämpargård, 2021-04-12 06:09

 • Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  Bra tips för att lindra barnens åksjuka

  En del barn drabbas av åksjuka i bilen. Vanligast är det för dem som är mellan två och tio år, men både yngre och äldre kan drabbas. Det finns emellertid en hel del tips att tillgå.

  Artikel Redaktionen, 2021-03-29 07:00

 • Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  Företagshistoria: Autohallen – nöje visar vägen

  På bara några år har Autohallen Husbilar gått från att vara ett tvåmannaföretag till att bli en av Sveriges ledande återförsäljare av husbilar. Hur har den resan sett ut – och vad ligger bakom expansionen? Vi har intervjuat företagets vd, Joakim Norberg.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-26 07:51

 • Paneler – en solklar investering!

  Paneler – en solklar investering!

  I och med Covid-19 och det ökande semestrandet på hemmaplan, vill allt fler kunna campa i avskildhet. Med en solpanel ökar friheten och möjligheterna att hålla sig på sin egen kant – utan tillgång till elstolpe. Vi tittar närmare på denna solklara investering.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-23 07:24

 • Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  Ställplats Hälsö: Oslagbar utsikt

  En åda glider förbi följd av ett harem av ejderhannar. Vid horisonten syns ömsom Stena-färjorna och ömsom Beda eller kanske Ada, de gula landsvägsfärjorna. Utsikten från ställplatsen på Hälsö är helt fantastisk.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-03-19 07:17

 • Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  Tungviktsfighten: Husvagn vs Husbil

  "The Thrilla in Manila" beskrivs ofta som 1900-talets boxningsfight. Nu är tiden kommen för 2000-talets tungviktsmöte. I ena ringhörnan står en tvåhjuling med stödben; på motsatta sidan en fyrhjuling med motor. Här pucklar de på varandra i tolv ronder.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-18 07:49

 • Historik: Brittiska husvagnar

  Historik: Brittiska husvagnar

  På 60- och 70-talet var husvagnar från England överrepresenterade på den svenska marknaden. Idag är det endast Sprite som är kvar. Här sammanfattas historien om några av de märken som funnits. Vissa nådde Sveriges gränser, andra inte.

  Artikel Johan Persson, 2021-03-17 06:27

 • Kontor på hjul i corona-tider

  Kontor på hjul i corona-tider

  Bostaden hade fått en vattenläcka och jobbdatorn fick flyttas runt likt en jagad schackpjäs under renoveringen. Till slut fick Sanna Holm nog och började googla efter husvagnar. Idag har hon världens bästa kontor hemma på tomten – i en ombyggd Adria 330.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-15 07:35

 • Historia: Så blev Caravan Club störst

  Historia: Så blev Caravan Club störst

  Med över 60 års erfarenhet av campingbranschen är Caravan Club idag Sveriges största organisation för mobil fritid. Men hur tog allt sin början och vad har medlemmarna åstadkommit fram till idag? Vi tar ett snack med vice ordförande Lasse Lindström.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-03-12 07:52

 • Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Sjuk utomlands? Rusta för en trygg utlandsresa

  Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-25 07:25

 • Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Översikt: Nya husbilar under 700 000 kronor!

  Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.

  Artikel Anders Wallsten, 2021-02-24 07:29

 • Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Ställplats Stora Rör: Obetalbar solnedgång

  Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-02-22 07:43

 • Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Företagshistoria: Livet på (husbils)landet

  Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-19 07:24

 • Udda bygge: Saab som husbil

  Udda bygge: Saab som husbil

  Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?

  Artikel Arne Spångberg, 2021-02-17 07:22

 • Lysande extrautrustning

  Lysande extrautrustning

  På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-02-11 07:38

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1628 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 604 fristående campingplatser och 699 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

 • Husvagn & Camping 2021-03

 • Husvagn & Camping 2021-02

 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206