Modellnytt 2021 – del 2

Publicerad

I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

Interiören på I 7150-2 DBM.

GT-modellen från utsidan.

DETHLEFFS


HUSBIL
: Inför det kommande modellåret lanserar Dethleffs en reviderad version av den populära serien Esprit. Helintegrerade Esprit har alltid kombinerat modern design med lyxig komfort och nu lyser dess glans ännu bättre. Nytt är bland annat ett 26 centimeter djupt och lastbart dubbelgolv.

Designmässigt vill gärna tillverkaren trycka på en skandinavisk prägel i dess fyra planlösningar. Kvartetten är byggd på Fiat Ducato med Al-Ko:s lågramschassi och en totalvikt på 4 250 kg. Tack vare en förstärkt ramsänkning kan garaget lastas med upp till ett kvarts ton och lastluckor finns på båda sidor. Alla modeller har måtten 781/233/304 centimeter (längd/bredd/höjd). 

Duon I 7150-2 DBM/DBL är försedd med dubbelsäng medan I 7150-2 EB/EBL har långbäddar. DBM- och EB-modellen går att få med fem bältades platser.

För extra komfort bakom ratten kan man beställa specialstolar med luftfjädring som automatiskt anpassar sig efter kroppsvikten. Flera klädselalternativ finns och som tillval äkta skinn. Dubbelsängarna har gått från queen- till kingsize och är nu 160 centimeter breda. Man kan även få dem extra långa (200 centimeter).

Elektrisk taksäng är standard och alla madrasser har sju zoner. På begäran kan de nya Esprit också utrustas som GT (Grand Turismo). Detta innebär ett tillvalspaket med bland annat ovan nämnda luftfjädrande säten och andra designelement som exempelvis exteriör kaross i svart eller vitt. 


KNAUS. Två modeller med det där lilla extra – nya stora L!ve I 900 och lilla Vansation 550 MF.

KNAUS


HUSBIL
: Covid-19 har satt käppar i hjulen för mycket. Men pandemin har uppenbarligen inte hindrat konstruktörerna hos Knaus från att gnugga geniknölarna. Till 2021 lanserar de inte bara en spännande nyhet, utan ett flertal.

2015 presenterade Knaus modellen Vansation – som nu gör comeback i två tappningar. De byggs på Van TI i form av planlösningarna 550 MF (fransk säng) och 650 MEG (höga långbäddar). Den förstnämnda är synnerligen unik då den endast mäter 599 centimeter (en meter kortare än sin storebror).

De som tycker att en fullvuxen husbil är för stor och att en plåtis är för liten och trång har nu fått något att längta efter. Det som gör modellerna extra intressanta är den unika byggkonstruktionen vilket innebär att dussinet centimeter har kunnat användas för mer rymd inne i själva fordonet – något som också är ytterst påtagligt. Även prisbilden är positiv, 696 000 kronor för 550-modellen och strax över sjuhundra för 650 MEG.

Ifjol gjorde helintegrerade L!ve I 700-serien succé. Nu får den en storebror i treaxlade L!ve I 900 LEG med stor sittgrupp, höga långbäddar (203 x 85 centimeter) och en rymlig taksäng (200 x 150 centimeter). Husbilen går att få med Alde och prislappen ligger på modesta 1 100 000 kronor.

Eftersom Knaus firar 60 år 2021 har man även tagit fram en jubileumsmodell. Det är serien Sky Wave som kommer att finnas i tre olika tappningar där heavychassi blir standard på 700 MEG. Trion blir bland annat utrustad med jubileumsdekor, backkamera, Pilotstolar, premiumdörr, funktionsratt, 16-tums aluminiumfälgar, Truma INet-system och möjlighet att lägga till Alde.

I övrigt prissänks Van Ti Plus. Ni vet den med MAN-chassi, som kan beställas med fyrhjulsdrift. Serien Sky Ti Platinium Selection kommer att ingå i en så kallad Europakampanj där Fiat-, Styling- och Sky Ti-paket ingår. Här pratar vi allmänt om rikligt utrustade fordon som kan utrustas med Aldes vattenburna värmesystem. Till sist flaggskeppet Sun I som har fått en helt ny design, ny exteriör front, ett något lägre pris samt ännu fler tillval.


POLAR. Nya barnkammarmodellen med vinkelkök – 730 CTVX BK VK.

Nu finns det med godnatt-knapp vid sänggaveln.

POLAR


HUSVAGN
: Polar har inte bara lanserat filmen "Jakten på den nya semesterlyxen". Deras husvagnsflotta har i sedvanlig ordning uppdaterats inför det nya modellåret.

En nyhet som bör lyftas fram är att det populära vinkelkök med 4-lågig spis nu finns i flera modeller. Vidare är det nu nya handtag och knoppar på alla lådor, ny väggskiva i köket, kontinentalsänggavel med godnatt-knapp, takventil vid fotänden på alla sängar, ny installation för inkommande ström, fler lampor/lampskenor, ny golvmatta, 60 liters färskvattentank (tillval) samt stor lastlucka (gäller inte 650 TR TDS). 

Åtta planlösningar har tillkommit: 620 BK VK (barnkammarvagn med vinkelkök), 620 LB VK (långbäddar och vinkelkök), 650 QB (queenbed), 650 CTVX (fransk säng), 680 QB VK och 730 QB VK (båda med queenbed och vinkelkök), 730 CTVX BK VK (barnkammarvagn med vinkelkök) samt spännande 650 TR DB VK som har ett vagnsbrett hygienutrymme längst bak, fransk säng och vinkelkök.  

Även i den prisvärda serien Edition (där alla modeller har fasta utrustningspaket) sker en del förändringar där bland annat fem nya modeller tar plats: 560 LB (långbäddar), 560 CTV (fransk säng), 620 LB VK (långbäddar och vinkelkök), 620 BK VK (barnkammarvagn med vinkelkök) och avslutningsvis 730 CTVX BK VK (fransk säng och vinkelkök).


ADRIA. De nya aerodynamiska vinddiffusorer som ger bättre stabilitet och lägre bränsleförbrukning.

Den caféliknande avdelningen i nya Adora 613 PK.

ADRIA


HUSVAGN
: Budskapet är solklart. Adria satsar stenhårt på deras bästsäljande serie inför 2021 – Adora. 

Här möts vi av en helt ny exteriör grafisk design (gäller alla serier), extra stora panoramafönster, bredare entrédörr samt integrerad belysning. Även designen gällande interiören har bearbetats ordentligt på sina håll. Det som har varit A och O med uppdateringarna är att skapa en hemmakänsla med moderna och funktionella boytor. 

613 PK är årets nya planlösning och den riktar sig till familjer men tonårsbarn, där de sistnämnda har en egen avdelning där sängarna snabbt kan göras om till en caféliknande avdelning. I ett samarbete med flygplansindustrin har Adria tagit fram aerodynamiska vinddiffusorer som möjliggör stabilare väghållning och minskad bränsleförbrukning. Även tält-profilen (för enklare installation) och multifunktionella LED-bakljus är nya.

Noterbart är också att Alpina uppdateras med bättre Ergo-badrum och vatteninstallationer  medan Mach – ett digitalt app-verktyg, blir tillgänglig på Astella och Alpina.

KABE

Kabe Crown – nu som halvintegrerad på chassi från Mercedes.

KABE


HUSBIL: I fjol presenterades Kabe Crown, en husbilsserie med helintegrerade fordon byggda på Mercedes Sprinter. Till modellåret 2021 utökas samarbetet med den tyska tillverkaren då man nu lanserar halvintegrerade Royal Crossover x780 och x880 på Mercedes. 

–Mercedes Sprinter påbyggnadsbil i kombination med AL-KO:s skräddarsydda chassi gör att vi kan erbjuda riktigt fullvuxna och rejält utrustade husbilar med köregenskaper som liknar personbilarnas, säger Mikael Blomqvist, teknisk chef och vice vd på Kabe.

De nya crossovermodellerna har framhjulsdrift, niostegad automatlåda och en motor på 170 hästkrafter. Här finns modern personbilsteknologi i form av ett riktigt bra multimediasystem, navigator, LED-belysning, autobroms, regnsensor, attention-assistance, sidvindsstabilisering och mycket annat. Heavy Duty avgasreglemente är standard på alla Kabes husbilar från och med årsmodell 2021. Krocksäkerheten har beaktats med yttersta noggrannhet.

–Kabes året runt-komfort har förstås följt med hela vägen då de har vattenburen golvvärme i hytten och ett extra värmepaket med fläkt under förar- och passagerarstolen, säger Mikael Blomqvist.

Royal x780 och x800 är 7,75 respektive 8,78 meter långa. Bredden är King Size (250 centimeter), något Kabe är ensamma om på husbilsmarknaden. Totalt kan upp till fem personer sova i fordonen. Som standard finns fyra bältade platser och som tillval fem. En annan unik nyhet, som emellertid inte rör ovan nämnda Royal, är zonvärme i Imperial (husvagn och husbil). I och med denna innovativa lösning ökar man komforten och skapar ännu bättre förutsättningar att få precis den temperatur som önskas. 

–Kabes vattenburna golvvärmesystem kan styras separat med AGS II Pro och nu blir det dessutom möjligt att reglera värmen i två separata zoner och välja olika temperaturer i bodelens fram- och bakände, berättar Mikael Blomqvist och tillägger att systemet är utvecklat i samarbete med Alde.

Fotnot: Övriga husbilsmodeller får i stort sett likadana interiöra uppdateringar som Kabes husvagnar.


KNAUS. Näst minsta 60-åringen (420 QD), naturligtvis smyckad med jubileumslogo.

KNAUS


HUSVAGN
: Det är nu 60 år sedan Helmut Knaus byggde sin första husvagn. Detta firas naturligtvis med en jubileumsserie i form av Südwind 60 Years.

Sextioåringarna kommer att finnas i 16 olika planlösningar där flertalet nu har vattenburet värmesystem från Alde som standard. En ny planlösning finner vi i lilla behändiga 500 EU som har långbäddar fram, rymlig U-sittgrupp och möjlighet till Alde-uppgradering. Alla vagnar i serien är utrustade med jubileumsgrafik, blåtandsystem med dubbla högtalare samt premiumdörr som standard. 

Vidare kommer serien Südwind Scandinavian Selection att finnas i fem olika utföranden med en helt ny interiör, ny sittgrupp med bättre komfort samt mer utrustning i standardutförande (exempelvis XL-dörr, 17-tums blanksvarta aluminiumfälgar, 177-liters kyl som kan öppnas från båda håll samt fyra olika textilmöjligheter). De leveransbekymmer som tidigare har varit kopplade till den udda husvagnen Deseo ska nu vara ur världen.

Den modellen har för övrigt blivit uppdaterad med en stabilare baklucka tack vare en optimerad konstruktion och gångjärnsmekanism.


WEINSBERG. Nya husvagnsserien CaraCito – nätta, lätta och enbart med el.

WEINSBERG


HUSVAGN
: Inom Weinsbergs husvagnssortiment sker en revolutionerande förändring. Serien CaraTwo utgår och ersätts med gasolfria CaraCito.CaraCito kommer att finnas i fem planlösningar: 390 QD (tvärställd dubbelsäng), 450 FU (fransk säng), 470 EU (långbäddar), och barnkammarvagnarna 470 QDK och 500 QDK (båda med tvärställd dubbelsäng). Alla i kvintetten är extremt lätta och maximalt prispressade. Prislappen börjar på blygsamma 160 000 kronor. 

Den nya serien genomsyras av cool design, modern möbelkonstruktion och smarta lösningar, och som sagt – de är utan gasol (finns som tillval). I köket finns induktionshäll med två elplattor och kompressorkyl på 65 respektive 133 liter (beroende på modell). Luftkonditionering och värmefunktion kommer från Dometic och detta kan regleras via en fjärrkontroll.

En trio textilval finns tillgängliga, alla har grå nyans. 

–Det vallfärdar en ny generation husvagnscampare till oss och vi är övertygade om att tajmingen är perfekt med en husvagnsserie som enbart drivs med el, säger Patrik Jonsson, försäljningschef för generalagenten Bergholm.

BÜRSTNER. Travel Van har fått sig en ansiktslyftning både in- och utvändigt. Här ses modellen T 620 G.

BÜRSTNER


HUSBIL
: Välrenommerade Bürstner slår på den stora trumman inför 2021 och lanserar nyheter både inom små och stora husbilar.I gruppen Camper Vans kompletteras utbudet av en helt ny serie som heter Eliseo som byggs på Fiat Ducato. Fyra planlösningar finns till en början och fler är på väg. C540, C543, C600 har tvärställd dubbelsäng medan C641 är utrustad med långbäddar.

Modellerna har mer omfattande standardutrustning och fler utrustningsalternativ än sin "lillebror" Campeo. Dels går de att få med pop-up-tak men även med ett skyroof i förarhytten. Övrig utrustning som sticker ut är kompressorkylskåp, dieselvärmare, dubbla Isofixfästen, tiltbart ryggstöd i soffan, samt USB-uttag. 

Travel Van-serien har till 2021 fått en facelift såväl in- som utvändigt, och kan numera beställas i utförandet Harmony Line, vilket innebär en omfattande standardutrustning av såväl praktiska som bekväma komfortdetaljer. De baseras på Fiat Ducato (130 hk/3 500 kg totalvikt) och finns i två planlösningar, T 590 G och T 620 G, där prislappen startar på 669 900 kronor.

Limited T är en uppdatering av förra årets succémodeller inom Lyseo Time T Limited. Här får man en husbil med all inclusive fast i en prispressad version. Lägg till ett vinterpaket och inget mer behövs. Fyra populära planlösningar finns T 660, T 690 G, T 726 G och T 727 G. Här noteras ett helt nytt Vario-hygienutrymme och dubbla garderober.

Nyutvecklade flaggskeppet Elegance skrev vi om i utgåva 8/2020 och vi ber att få återkomma när det vankas provkörning.

PILOTE. Pacific 626D är ny lillebror till storsäljaren 696D.

PILOTE


HUSBIL
: Franska Pilote har de senaste säsongerna skördat stora framgångar på den svenska marknaden. Och det är inte stopp, för nu kommer deras 2021-nyheter.

Först och främst har populära, halvintegrerade Pacific 696D fått en lillebror i 626D som endast mäter 620 centimeter. Trots sin ringa storlek finns alla godsaker kvar: ett maxi-vardagsrum, en stor säng, ett vackert kök med bra arbetsyta, ett hygienutrymme med inbyggt omklädningsrum och generösa ytor. Det bör även tilläggas att Pacific 696D nu även finns som helintegrerad, då heter den istället Galaxy. Den har en så kallad Duo-Bed med de generösa måtten 200 x 185 centimeter.

En annan framgångssaga är Pacific P 720FC som nu finns med enkelsängar och då heter Pacific P720FGJ. Denna layout finns tillgänglig med eller utan nedsänkbar taksäng. En annan nyhet som rör Galaxy är deras G 781. Där införs sittgruppen face-to-face. Vidare kommer Pilotes husbilar med AL-KO att finnas i specialutförandet Essential (som ska utrustas med chassipaket). 

Gällande interiörer och design kommer möbelutbudet att handla om blanka vita skåpdörrar och väl utvalda träslag på väggarna. En färgvariant som, precis som förra året, kan kombineras med ett eget val – en vit bänkskiva/bord för harmoni eller svart för mer kontrast. De omgjorda dynorna finns fortfarande i fyra varianter (två tyger samt tvåfärgad och läder). Gardinerna finns i tre kulörer. Allt är kombinerat och blandat för att kunderna ska kunna skapa en mycket personlig inredningsatmosfär.

Med utgångspunkt från erfarenheterna och feedbacken från tidigare år har Pilote omarbetat gränssnittet för Xperience-surfplattan och dess funktioner. När det gäller den tekniska utvecklingen finns även en helt ny elledningsdragning vilket har ökat lastvikten. AL-KO-chassistrukturen har också uppdaterats för att spara ännu mer vikt, samtidigt som isoleringen har blivit bättre. 

WEINSBERG. Outlaw har plats för två motocrosshojar och sover gör man ovanför dem.

WEINSBERG


HUSBIL
: Weinsberg fortsätter att visa framfötterna med spännande och innovativa lösningar. Och när redan prispressade modeller dessutom prissänks, ja då är lyckan gjord.

Först vill vi nämna specialmodellen CaraCompact Pepper Edition som är Europas mest sålda husbilsmodell. Den byggdes tidigare på Peugeot, nu är det Fiat som gäller. Precis som tidigare kommer smidiga och 220 centimeter breda Pepper att finnas i två utföranden: 600 MEG (lång-bäddar) och 600 MF (fransk säng). Fullutrustad till lågt pris är generalagenten Bergholms budskap.

Serierna CaraSuite och CaraLoft blir prissänkta jämfört med 2020. I Sverige blir de utrustade som Scandic Edition i en kampanj för Norden med bland annat vattenburen värme från Alde som tillval.

Båda serierna lanseras i tre planlösningar: CaraLoft som 600 MF (fransk säng), 650 ME (långbäddar) och 650 MF (fransk säng) medan CaraSuite finns i utförandet 650 MF (fransk säng), 650 MG (tvärställd dubbelsäng) och 700 ME (långbäddar).

Alla dessa har fått ny design och ny dörr. Helintegrerade CaraCore som var en ny modell för 2020 kommer att ha samma utrustning som ifjol men med Alde som tillval. Även denna serie blir prissänkt.

För den stora familjen kommer trion CaraHome bli högaktuell. En av deras alkovmodeller heter 600 DKG. Den är bara 645 centimeter lång och har en totalvikt på 3 500 kg, men likväl finns det sex sovplatser. Det är en fullutrustad familje-husbil för 680 000 kronor.

Spännande blir det också att se hur plåtisarna CaraBus och specialaren Outlaw tas emot. CaraBus har blivit utrustad med årets fluga – pop-up-tak – medan Outlaw är som klippt och skuren för de som vill ha med sig MTB-cyklar eller rent av en eller två motocrosshojar. I den sistnämnda är sängen placerad ovanför garageutrymmet.

TABBERT. Barnkammarvagn à la Rossini samt interiören i nya Da Vinci 490 TD.

TABBERT


HUSVAGN
: Utbudet av premiumvagnar som Tabbert stolt visar upp inför det kommande modellåret är en grann palett. Exempelvis är det Rossini som nu har fått tilläggsnamnet Finest Edition, vilket i klartext innebär ännu mer av livets goda.

Rossini lanseras i sju olika planlösningar som alla har ny design och en diger lista med utrustning som bland annat omfattar dragstångstäckning, stämningsbelysning, kombinationsuttag, GFK-tak, upplyst trappsteg, 17-tums aluminiumfälgar i kristallsilver, slät kaross, markisbelysning med rörelsedetektor, midjelist på överskåpen i silver/krom och fjädrande madrassystem.

Da Vinci å sin sida finns i åtta olika utföranden, där hälften av dem är nya: 390 QD (tvärställd dubbelsäng), 490 TD (fransk säng och stor U-sittgrupp), 495 HE (långbäddar) och 540 E (långbäddar och stor U-sittgrupp). Serien har dessutom fått ett vidareutvecklat tak för bättre isoleringsfunktion. Till sist har serien Vivaldi fått en 70 centimeter bred XL-dörr och elektrisk golvvärme.

Dethleffs Jubileumsmodell Aero 510 ER från ut- och insidan.

DETHLEFFS


HUSVAGN
: Kommande år är det 90-årsjubileum för Dethleffs och det firas inte bara med husbilen Just 90 (se Husvagn & Camping 9/2020), utan även med en husvagnsserie kallad Aero.

Det är en gammal bekant, fast i en ny tappning som lanseras i fem olika planlösningar där alla vagnar är 230 centimeter breda. Allra minst är 410 QS som har tvärställd dubbelsäng fram, sidosittgrupp och stor garderob bak. 470 ER är försedd med fransk säng fram och ett angränsande hygienutrymme.

Barnkammarvagnen heter 500 QSK och där sover föräldrarna fram i en dubbelsäng, medan våningssängen är längst bak. Avslutningsvis två långbäddsmodeller: 510 ER och 520 ER. Samtliga vagnar kommer att vara utrustade med ett jubileumspaket som omfattar 17-tums aluminiumfälgar, slät kaross, XL-dörr med fönster, en extra midi-heki samt skydd för draget. 

Interiört handlar det om klara linjer i kombination med mjuka, rundade moduler som ger en modern och luftig känsla. Träfaneret är ljust medan såväl skåpluckor som väggdekorationer är vita.

SUN LIVING. 210 i takhöjd imponerar! Till vänster skymtar Hide Away-sätet i modellen S 65SL

Dubbla sängar i akterpartiet i nya plåtisen V 60SP.

SUN LIVING


HUSBIL
: Den nya generationen Sun Living har förbättringar över hela utbudet. Det inkluderar fler val, bättre komfort, fler praktiska detaljer och en helt ny planlösning.För två säsonger sedan tog Sun Living ett stort kliv i rätt riktning gällande design och komfort. Och nu fortsätter de den inslagna vägen med att erbjuda sina kunder mycket husbil för lite pengar.

Till 2021 lanseras en helt ny inredning med träskåp och nydesignade handtag. Kvaliteten på belysningen har höjts och det gäller både spotlights och övrig bodelsbelysning. Lägg till ny klädsel och noggrant utvalda kuddar. Som synes utlovas en modernt designad interiör. Annat gällande bekvämlighet som har uppdateras är hygienutrymmet med sofistikerad ergonomi och rymlighet. En ny ryggstödslösning (förbättrad för både sitt- och bäddfunktion) har också applicerats. 

Bekväm nedsänkbar säng blir nu standard i S-serien. Modellerna är förberedda för installation av tv, SAT, backkamera och solpaneler. Andra praktiska ting som bör nämnas är Hide Away-sätet som finns på modellen S 65SL och som inte tar något extra utrymme, utan kan trollas fram om så behövs. Alla halvintegrerade modeller har för övrigt nedfällbar taksäng som standard, utom just nämnda S 65SL. 

210 centimeter kan vi nämna av två olika anledningar. Dels är det den imponerande ståhöjden, samt även längden på vissa av sängalternativen. Garagen är som standard utrustade med uttag för att ladda elcyklar, eller annan utrustning. I övrigt får S 60SL och S 70SL nya hygienutrymmen, något som även gäller alkovmodellerna A 70DK och A75DP. Ny planlösning? Jo, det finns också. Inom plåtissegmentet tillkommer V 60SP Family som är familjeanpassad med två uppsättningar dubbelsängar i bilens bakparti.

Nya Eura Mobil Contura som har en drivlina från Mercedes.

EURA MOBIL


HUSBIL
: Eura Mobil har varit på frammarsch de senaste åren på den svenska marknaden. Nu lanserar de dessutom serien Contura som byggs på Mercedes. 

Contura tillverkas i fyra olika, halvintegrerade planlösningar: C716 EB, C766 EB, C766 EF och 766 QB. De tre förstnämnda har långbäddar medan de tre sistnämnda har separata hygienutrymmen. 

EF-modellen tillverkas med sittgruppen face-to-face. 716-husbilen är dryga halvmetern kortare än sina syskon som alla mäter 784 centimeter. I och med att husbilarna har en drivlina från MB inkluderar det en mängd olika assistanssystem för bästa möjliga säkerhet på väg. 

De är utrustade med antingen 143 eller 170 hästkrafter och en 9G-Tronic automatlåda. Vidare noterar vi klimatanläggning, MBUX-navigatorsystem, strålkastare med LED-belysning, elektrisk parkeringsbroms, 19-centimeters dubbelgolv och AL-KO:s 4,5-tonschassi.

Andra nya modeller inom Eura Mobil är alkoven Activa One 650 HS som har höga långbäddar ovanför hyttstolarna (var sin garderob under bäddarna), stor loungesittgrupp, dolt handfat, plats för en 32-tums-tv, sänkt garagegolv, ljus trä-inredning och stort kylskåp. 

Helintegrerade Integra Line 660 EB (höga långbäddar och nedfällbar taksäng) är den andra nyheten. I övrigt sker upp-dateringar av Profila T/RS och modellerna 720 EF, 720 EB och 720 QB genom nya hygienutrymmen med separat duschkabin. Den svenska generalagenten Autohallen kommer att uppdatera många av sina Eurafordon till Nordic Edition, vilket innebär att de blir fullutrustade och får automatlåda.

SUNLIGHT. Nya korta A 60 och den nya planlösningen med face-to-face i T 69 LC.

SUNLIGHT


HUSBIL
: I samband med att en ny målgrupp har tillkommit inom campandet har efterfrågan på prispressade husbilar ökat. Något som passar Sunlight som hand i handske.

För de aktiva husbilscamparna har kompakta och coola Cliff 640 blivit omarbetad. Här finns nu ett interiört cykelställ, separata sängar och i viss mån ny inredning i eleganta, jordnära färger. Precis som ifjol finns fyra planlösningar tillgängliga.  En ny planlösning tillkommer emellertid inom Vans och det är 686 centimeter långa V 69, som är utrustad med en queenbed och förbättrad ergonomi i sittgruppen (något som för övrigt genomsyrar hela Sunlights modellsortiment). 

Inom det halvintegrerade segmentet är T 69 LC med dubbla soffor (face-to-face) ny för i år. Tack vare svängbara hyttstolar kan sex personer sitta bekvämt vid de utfällbara borden. Vid körning kan sofforna omvandlas till en bältat sittplats. Entrén har visuellt förbättrats med en upplyst cirkulär profil med spegel.

En nykomling noteras även bland alkovhusbilarna och det är A 60. En unik skapelse som endast mäter 594 centimeter. För första gången någonsin är sätena i förarhytten svängbara och de bildar därmed en "riktig" sittgrupp tillsammans med dinetten. Från och med nu är alla Sunlightfordon utrustade med två Isofixsystem som standard så att barnstolarna kan fästas enkelt och säkert. Till sist lite special. Sunlight kommer också att erbjuda en sportig uppgradering av alla plåtisar, Vans och selekterade T/I-modeller. Tillvalspaketet heter Adventure Edition och omfattas bland annat av svart metalliclackering, multimediapaket och klimatanläggning.

CI. Luftiga Elliot 34 XT och den något udda handfatsplaceringen i Magis 66 XT.

CI


HUSBIL
: CI har sin tillverkningsbas i italienska Toscana, även om varumärket tillhör den franska koncernen Trigano Group. Ett varumärke som kännetecknas av avanceras teknologi och italiensk designkonst.

Till modellår 2021 händer det en hel del. Riviera kan nu väljas utan nedfällbar taksäng, vilket även gäller serierna Magis och Elliot. De två sistnämnda utökar också sina familjer med fyra nya planlösningar vardera. Riktigt spännande är lilla, luftiga Elliot/Magis 34 XT (699 centimeter) som har face-to-face och enbart en nedfällbar taksäng som fast bäddplats. Dessutom imponerar det stora förvaringsutrymmet i fordonets bakparti. Nytt är även ett XL-insteg med betydligt större fotsteg än tidigare. 

En udda lösning är det centralt placerade handfatet i Elliot/Magis 66 XT (medan toa/dusch finns vid var sin karossida). Denna 745-centimetersmodell är för övrigt utrustad med queenbed och nedsänkbar taksäng. Är man ute efter ett litet fordon fast man är en stor familj rekommenderas Elliot/Magis 71 M. Sex meter lång, sex bäddplatser och sist men inte minst sex bältade platser. Flera olika textilval finns på båda serier som också kan beställas antingen med Fiat eller Ford som basfordon. 

Bland CI:s plåtissortiment lanseras nu Kyros som deras instegsserie med tre olika planlösningar. Kyros Evo och Kyros Elite heter de som är mer grundutrustade och har fler avancerade lösningar. Sju olika modeller finns, både som Evo och Elite. Exempelvis Duo XL med höj- och sänkbar dubbelsäng för att frigöra packutrymme. Nära på hälften av hela sortimentet har fått ett nytt innovativt hygienutrymme. Jodå, de finns även att beställa modeller med pop-up-tak med en 200 x 120 centimeter stor säng.

 • Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter: Förvaltar ett livsverk

  Dags Husvagnscenter i Norrköping grundades år 1986 av Dag Gustavsson. Numera är det hans söner, Richard och Johan, som står vid rodret. Här berättar de om familjens livsverk – och om hur de brukade spendera somrarna tillsammans i husvagn och båt.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-09-17 07:16

 • Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Bergholm arrangerar egen mässa på Elmia i höst!

  Den 14–17 oktober kommer ett 100-tal husbilar, husvagnar och campervans att fylla mässhall A på Elmia i Jönköping. Det är husbils- och husvagnsimportören Bergholm som arrangerar mässan Smaka på Camping, som visar upp 2022 års nyheter.

  Artikel Redaktionen, 2021-09-10 08:52

 • Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Eurolite: En riktig Kalle Anka-husvagn

  Tryck på en knapp och vagnen fälls ihop – precis som i campingäventyret med Kalle Anka och hans vänner på julafton. Praktiskt både i teorin och i praktiken, men Eurolite blev inte den succé som tillverkaren hoppades på. Kaj Persson i Tomelilla har en av de sju som tillverkades.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-09-09 07:45

 • Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Årnäs Båtklubb – rofylld ställplats

  Husvagn eller husbil är egalt. Båtklubben i Årnäs välkomnar alla till sin enkla men trivsamma anläggning vid Vänern.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-09-07 07:12

 • Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Historik Thule: Från Smålands skogar ut i vida världen

  Thule är idag ett välkänt varumärke, inte minst för folk med husbil och husvagn. Men visste du att företagets första produkt var en gäddsax? Här berättar vi historien om Thule – från starten i Hillerstorp till förändringsresan mot sport- och fritidsbranschen.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-20 07:06

 • Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  Företagshistoria Lindströms: Från bensinmack till fritidsfordon

  En balansgång mellan mod och förnuft har banat väg för en rejäl expansion för Lindströms Husbilar & Husvagnar. Vi har besökt familjeföretaget för att ta reda på hur allt började och vilka milstolparna har varit under resans gång.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-08-19 07:00

 • Samba firar 70-årsjubileum!

  Samba firar 70-årsjubileum!

  För 70 år sedan presenterade Volkswagen en åttasitsig minibuss vid den internationella bilutställningen IAA i tyska Frankfurt am Main. Idag är den här VW-bussen internationellt känd som "Samba", och i Sverige som "lyxbussen".

  Artikel Redaktionen, 2021-08-18 07:01

 • Historik Tabbert: Endast det bästa

  Historik Tabbert: Endast det bästa

  Det tyska lyxmärket Tabbert har en speciell framtoning. Den elfenbensvita karossen och den "bombastiska" inredningen med äkta trä och små krusiduller kan nog de flesta erfarna campare känna igen.

  Artikel Johan Persson, 2021-08-16 06:33

 • Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Ställplats Göta Holme: Perfekt invid älven

  Göta Holme är bara för husbilar, men det är en alldeles utmärkt ställplats att övernatta på när man far längs Inlandsvägen.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-08-13 07:25

 • MKP Petit – en dansk charmör

  MKP Petit – en dansk charmör

  Danska MKP Petit är charmig som få andra vagnar, och har dessutom många kluriga lösningar. Martin och Maggan Olofsson från Falkenberg använder sin husvagn så ofta de kan och givetvis bakom sin VW – bilen som vagnen byggdes för.

  Artikel Robert Gustavsson, 2021-08-10 07:45

 • Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Trabant-historia: Ingen fara på taket!

  Att bo på taket till sin bil har blivit trendigt igen. Men ursprunget kom faktiskt från Östtyskland. Och fortfarande finns det entusiaster som vårdar sina original, 30 år efter att tillverkningen lades ner. Dachzelt är inte bara nostalgi, det är också historien om en folkrörelse som DDR-regimen inte kunde stoppa.

  Artikel Per Andersson-Ek, 2021-08-02 07:16

 • Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  Företagshistoria: Forsbergs – stora så in i Norden!

  När alla stjärnor står rätt kan det hända häftiga grejer. För Christian och Mathias Forsberg skulle branschkunniga föräldrar, en vältajmad lågkonjunktur och en ohygglig drivkraft lägga grunden till en sällan skådad expansion. Här är historien om Forsbergs Fritidscenter.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-21 07:58

 • Glamping – bekvämt och med stil

  Glamping – bekvämt och med stil

  Vill du campa med klass utan besvär och samtidigt komma nära naturen med minimal ansträngning? Då kan kanske glamping vara något för dig?

  Artikel Peter Fredberg, 2021-07-15 07:53

 • Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  Bjurbäckens slussar: Idylliskt vid Bergslagskanalen

  I en glänta i skogen kan husbilarna stå på rad och vi fordonsägare kan blicka ut mot de anrika slussarna vid Bjurbäcken. Helt klart ett populärt övernattningsställe på sommaren.

  Artikel Catharina Höglund, 2021-07-12 07:29

 • De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  De trampar och campar – med en cykelhusvagn

  En hemmabyggd husvagn som dras fram med hjälp av tramptag och jävlar anamma. Är det en kommande trend vi ser, eller är konstruktörerna helt ute och cyklar? Vi har träffat Louise och Mario Andrade som har byggt sin egen cykelhusvagn.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2021-07-08 07:08

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 610 fristående campingplatser och 740 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 330 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-09

 • Husvagn & Camping 2021-08

 • Husvagn & Camping Nr 7 2021

 • Husvagn & Camping 2021-06

 • Husvagn & Camping 2021-05

 • Campingkatalogen 2021

 • Husvagn & Camping 2021-04

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206