Bürstners historia: ”Husvagnssemester är framtiden”

Publicerad

Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.

Han erbjöd stor hantverkskonst och fick snabbt en växande kundkrets. Långt senare (1958), var det Jakobs son Gerhart Bürstner, som fick till den första kontakten med det mobila fritidslivet. Han var övertygad om att husvagnssemester var framtiden och tillsammans med ett lokalt företag tog de fram en robust chassikonstruktion som sedan kunde inredas. Resten är historia...

År 1961 var en milstolpe för utvecklingen av en ny husvagn som döptes till Delphin. Den här vagnen innefattade redan från första början flera innovationer och förmedlade en känsla av välbefinnande med genuint palisanderträ och med dåtidens mått mycket luxuös inredning.

Två godingar på en och samma bild. En Delphin från 1961 tillsammans med en VW Bubbla Cabriolet. Kunde man ha en tuffare kombination på den tiden? Modellerna hette då kort och gott 290 (1961), 320 (1962) och 380 (1963). Som en anekdot kan det noteras att Bürstner sålde 1 244 husvagnar sista året på 60-talet, två år senare var antalet det dubbla.

Så här såg Bürstners servicecenter ut i Neumühl 1968.

Kundernas efterfrågan på allt kostnadseffektivare husvagnar drev på utvecklingen av en lättare och billigare variant, utan att man för den skull behövde tumma på kvaliteten. Hösten 1974 lanserade Bürstner modellen "Flipper" – som blev en framgångssaga utan dess like. I och med denna serie steg försäljningssiffrorna från 5 891 exemplar till 8 358 – på bara en säsong.

På 1980-talet blev det inne att ha husvagn. Serier som City, Lux och Club lanserades och försäljningen nådde nya rekordsiffror. 1985 producerades 17 000 exemplar och Bürstner var då Europas största tillverkare.

Även 1980 fanns det rejäla husvagnar på marknaden. I det här fallet handlar det om en Dolphin.

Tillverkningen av Bürstners husbilar tog sin början 1986. Till skillnad mot husvagnskonceptet, var tanken på självständig övernattning på valfri plats den bärande idén. Fiat Ducato fick stå modell för alkovmodellen A570. Man tillämpade konstruktionssättet från husvagnstillverkningen och anpassade det efter kraven på husbilar.

Det är inte bara idag det är lycka att vara husbilsägare, det var det som synes redan 1988. Och att ha en sovalkov var rena drömmen.

Under år 1988 kom de halvintegrerade modellerna ut på marknaden. Dessa markerade inledningen på en blixtsnabb och innovativ utveckling inom den mobila fordonsindustrin. Modellerna på den tiden hade de enkla namnen T550, T610 och T620.

Husvagnsmodellen "Flirt" gjorde debut. Året var 1997 och på den tiden var den här modellen en fröjd för ögat. Tack vare egna inredningsarkitekter fick dessa husvagnar en helt ny känsla av rymd och hemmiljö. En verklig nytändning för hela branschen.

Under 1996 kom nästa stora nyhet från Bürstner då man visade upp sin första helintegrerade modell i Strasbourg. Naturligtvis var den byggd på ett chassi från Fiat Ducato. Husbilen på bilden är en I 531, det fanns även en I 572 samt flaggskeppet I 574.

Efter att familjen utökats med en helintegrerad husbil 1996 fortsatte utvecklingen i rask takt bland de halvintegrerade modellerna och alkovmodellerna. Så här såg de ut för 24 år sedan.

Bland husvagnarna som sålde stora mängder i början av 2000-talet ses här en Ventana 480 TL (2001).

Framgångsmodellen "Delfin" introducerades 2003 (nu utan h i namnet som fanns på husvagnarna). Då var Bürstner först med att tillverka en husbil baserad på Renault Master. I den här modellen lyfter de fram alla positiva märkestypiska värden med bland annat en bekväm förarhytt.

För att kunna bemästra efterfrågan på den starkt växande husbilsmarknaden skapades denna husbilsavdelning i Wissembourg (2005).

Bürstner fortsätter att befästa sin position som en av de riktigt stora på marknaden i Europa, både inom husvagnar och husbilar. Här ses deras servicecenter på Elsässer Strasse 80 i Kehl.

Det går inte att jämföra dåtidens fritidsfordon med dagens. Det är väl bara att titta på bilderna och undra – vad hände egentligen? Här ses interiören i en Elegance och en barnkammarmodell, Premio Plus 510TK.

 • Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  Vinterdäck: Har du grepp i vinter?

  När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-12-22 07:42

 • Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Ställplats Ventlinge: Lugn och ro på Öland

  Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-12-15 07:24

 • Modellnytt 2021 – del 2

  Modellnytt 2021 – del 2

  I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-11-20 07:50

 • Nysäter Camping: Campa i västerled

  Nysäter Camping: Campa i västerled

  Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-11-18 07:49

 • Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Historia: Byggnadskonst från Danmark

  Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.

  Artikel Johan Persson, 2020-11-05 07:00

 • Modellnyheterna 2021

  Modellnyheterna 2021

  Detaljförändringar, nytt designspråk, fler MB-varianter, plåtisar med pop-up-tak, smalare, smidigare och mer utrustning. Nu öppnas portarna till tillverkarnas nya, heta modeller. Det råder som bekant en Coronapandemi men det har inte stoppat designavdelningarna och konstruktörerna från att göra bra husvagnar och husbilar ännu bättre.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-10-20 07:14

 • Lastvikt i fokus – del 2

  Lastvikt i fokus – del 2

  Vi har nu kommit fram till den andra, och sista, delen om lastvikt. Här tar vi reda på vilka utmaningar tillverkarna ställs inför – och hur de arbetar för att öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-10-13 06:22

 • De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  De vanligaste felen på äldre (och nyare) campingfordon

  Smygande fuktskador och ett kylskåp där gaslågan inte vill tända. Vi har kikat på några av de vanligaste problemen på äldre och ibland även på nyare campingfordon.

  Artikel Jorry Streipel, 2020-10-07 08:16

 • Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Ställplatskollen: Sandhamn Marine – pittoresk pärla

  Sandhamn Marine i blekingska Torhamn välkomnar både husvagnar och husbilar. Gästhamnen har femstjärnig status, men gäller detta för dem som står på land? Vi har kollat läget.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-10-06 09:08

 • Med lastvikten i fokus

  Med lastvikten i fokus

  Lastvikt är ett gissel för många husbils- och husvagnsägare. I vissa fall går det knappt att stuva in de allra nödvändigaste prylarna innan överlasten är ett faktum. I en artikelserie om två delar tittar vi närmare på regelverk kring lastvikt och påföljder vid överlast – och tar reda på hur tillverkarna arbetar för att försöka öka den tillåtna lastvikten.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-09-16 07:40

 • Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplats Lyrestad: Förstklassig service

  Ställplatsen vid Göta Kanal i Lyrestad har numera förstklassig service. Med sitt läge nära E20 är platsen flitigt frekventerad.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-09 07:33

 • Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  Ställplats: Stampens Kvarn i Hjo

  På cykel- och gångavstånd från trästaden Hjo ligger en ställplats som man gärna återvänder till. Här står du omgiven av grönska och gästfrihet.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-09-02 07:23

 • Haralds dröm blev allas hobby

  Haralds dröm blev allas hobby

  1965 drömde Harald Striewski om att bygga en husvagn, men pengar saknades. Han lånade 3 000 D-mark av en moster så att projektet kunde sjösättas. Vagnen såldes sedan för den dubbla summan och bollen var i rullning.

  Artikel Anders Wallsten, 2020-08-19 07:40

 • Årets fluga: Hyra campingfordon

  Årets fluga: Hyra campingfordon

  Den här sommaren kommer fler än någonsin att spendera sin semester på hemmaplan. Sannolikt lär det medföra ett uppsving för uthyrningsverksamheten i branschen. Vi har åkt till Tumbo för att ta reda på hur man banar väg för en lyckad resa med hyrfordon.

  Artikel Niclas Sjöqvist, 2020-08-18 07:53

 • Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Ställplats Högbo Bruk: Ljuvlig omgivning

  Om inte ställplatsen har allt, har i alla fall omgivningen så mycket mer att erbjuda. Ett trevligare rekreations-område får man leta efter.

  Artikel Catharina Höglund, 2020-08-11 07:23

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1626 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 591 fristående campingplatser och 695 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 340 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2021-01

 • Husvagn & Camping Nr 12 2020

 • Husvagn & Camping 2020-11

 • Husvagn & Camping 2020-89

 • Husvagn & Camping 2020 -10

 • Husvagn & Camping 2020 Special

 • Husvagn & Camping 2020-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206